FRAMTIDENS DAMKRONOR
Lisa Jönsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Juniorer

Från Kungsholmen till Ö-vik: "Alla känner alla"

ANNONS

Hon lämnade innerstadslivet i Stockholm för ett hockeyliv i Örnsköldsvik. I artikelserien Framtidens Damkronor möter Ronnie Rönnkvist i dag målvaktstalangen Lisa Jönsson.

LÄS FLER INTERVJUER I ARTIKELSERIEN FRAMTIDENS DAMKRONOR *

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sverige fortsätter att få fram bra målvakter på både dam- och herrsidan. En av Modos stora framtidsnamn är Lisa Jönsson. Uppväxt på Kungsholmen och fostrad i AIK. 

Här får ni möta henne i serien ”Framtidens Damkronor”.

– Varken mamma eller pappa spelade ishockey. Mamma är från ”Ö-vik”, men det var aldrig så att hon spelade hockey där. Hon spelade volleyboll och fotboll i många år. Pappa spelade mycket golf men var inte med i organiserad lagsport, berättar Lisa Jönsson då hockeysverige.se träffar henne på ett kafé med utsikt över Sergels Torg i centrala Stockholm

Mamma till Lisa Jönsson är SVT Sports Åsa Edlund Jönsson. Det var också hon som såg till att 16-åringen från Kungsholmen tidigt drog på sig skridskorna.  

– Mamma satte mig i skridskoskola då jag var tre år. Hon och hennes kompis tyckte vi var tillräckligt mogna för det, säger Lisa Jönsson med ett skratt och fortsätter:
– Då blev det AIK eftersom det var enda klubben som tog emot treåringar. Det här var på Ritorp och det är också där jag tillbringat största delen av min hockeykarriär. 

Hur har du upplevt att växa upp som idrottstjej i Stockholm?
– Det är faktiskt ingenting jag tänkt på. Ganska mycket av min tid har gått åt till hockeyn. Då jag var liten var det att gå upp sju på morgonen. Mamma var med och byggde sarg så vi kunde spela matcher i olika zoner och så vidare.
– Sedan spelade jag även innebandy ett tag i Norrtull, men det var aldrig jätteseriöst. Jag har även testat på fotboll, basket och badminton, men det är ingenting jag fastnat för. Det skulle möjligtvis i så fall vara innebandyn eftersom jag tyckte det var kul, men ishockeyn har hela tiden varit min stora grej.

Vad är det som lockar med hockeyn?
– Jag vet egentligen inte, men jag har alltid tyckt det varit kul att komma till träningarna. Det har alltid varit en bra lagsammanhållning som gjort att det varit extra roligt med den sporten. Dessutom har det hittills gått helt okej.
– Jag gillar farten, skotten och tycker att det har varit kul att spela med killar. Det har jag gjort sedan jag var tre år fram till och med förra säsongen då jag spelade med U16 Elit (Flemingsberg). Till den här säsongen bytte jag till damjuniorserien.

Har du varit målvakt under hela din hockeyresa?
– Alla började som utespelare då vi var små. Sedan kom det till en punkt då vi behövde målvakter. Ledarna frågade om det var några som ville testa på att stå i mål. Jag sa ja eftersom jag tyckte att det kändes spännande och verkade vara kul. Jag kan ha varit runt sju, åtta år då.
– Jag är ”rightare”, men fick först stå med lite trasiga left-grejer. Då åkte mamma och köpte plock och stöt till mig för att jag skulle kunna testa på riktigt.
– Jag tyckte det var jättesnällt och då fastnade jag också för det. Sedan dess har jag varit målvakt. 

Minatsu Murase.
Minatsu Murase. Foto: Ronnie Rönnkvist

SÅG UPP TILL "MUSSE"

En av Lisa Jönssons förebilder på målvaktssidan fostrades också inom Ritorps väggar. 

– När jag spelade i AIK såg jag upp till och tittade mycket på ”Musse” (Minatsu Murase). Hon var det coolaste jag visste då jag spelade där. Självklart gillade jag även Henrik Lundqvist, men det gör väl alla?

Lisa Jönsson fick också träna en del med Murase under sin tid i AIK. 

– Hon är jättesnäll. När jag tränade med damlaget tyckte jag alla var väldigt snälla.

Din syster, Stina, spelar basket och inte hockey, hur kommer det sig?
– Hon spelade ishockey, men fastnade inte för det på samma sätt som jag gjorde. Däremot vet jag faktiskt inte hur hon fastnade för just basket. I alla fall är hon mycket bättre på det än vad jag är. Hon är 07:a, men spelar med 06-tjejer och 07-killar i Hammarby.

Och du spelade i AIK…
– Det är hon som gick till fel lag, skrattar Lisa Jönsson.

"EN ANNORLUNDA JARGONG"

Det blev totalt elva år i AIK för Modo-målvakten innan hon tog beslutet att satsa helt på damhockeyn. 

– Den här säsongen blir min 14:e som hockeyspelare. Efter mina elva säsonger i AIK spelade jag två säsonger i Flemingsberg. Jag har spelat med killar varje säsong fram till i år.
– När jag var med i U13 och U14 spelade jag samtidigt med AIK:s damjuniorer eftersom de bara hade en målvakt. Tanken var att jag kanske skulle dubblera och spela både med AIK och Flemingsberg, men damjuniorerna ville att jag skulle vara där på heltid samtidigt som Flemingsberg ville att jag skulle var där på heltid. Då valde jag att bara köra med killarna i stället.

Har du hela tiden känt en respekt från killarna?
Ja, och från början var det helt naturligt. När vi sedan kom till U14-säsongen byttes nästan hela laget ut. Då blev det lite annorlunda.
– När jag sedan kom till ”Flempan”, de hade haft en tjej i laget, Malin Melker, hela vägen. Det gjorde att det var skönt att komma dit eftersom laget redan visste hur de skulle hantera att det spelade tjejer i laget.
– Det har aldrig varit några problem. Snarare är det så att jag tyckt det varit kul även om det har varit en lite annorlunda jargong. Jag tycker att båda grejerna är roliga, både att vara med killarna och med tjejerna. 

Lisa Jönsson.Lisa Jönsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

ANSLÖT EFTER TRY-OUT

Redan under senaste säsongen fick Lisa Jönsson, som då tillhörde Flemingsberg och Södertälje, chansen att spela några matcher för Modos division 1-lag.  

– Modo hade try-out i december. Jag fick reda på ganska fort att dom gärna ville ha mig där så jag sökte och kom in.
– Modo har Kaja Ekle som spelar i norska U18-landslaget, Viktorie Svejdova i tjeckiska och då även Emma-Sofie Nordström som spelade i det danska. Dessutom Klara Peslarova som spelade i tjeckiska landslaget.
– Sedan hade Modo Tindra (Holm). Hon skulle ha en ledig helg. Då hade de ingen målvakt. Modos ledare frågade ”Kan du tänka dig att flyga upp hit så får du spela minst två matcher”. 


Vad sa Södertälje om det?
– Södertälje tyckte faktiskt att det var en jättebra idé. Jag hade inte spelat så jättemycket med Södertälje och de tyckte det var bra att jag skulle få matcher.
– Jag var inte heller i Södertälje och tränade varje gång så det hade varit konstigt om jag skulle komma in och spela. Det var mer att jag var backup-målvakt där under vissa matcher.

Valde du Modo med tanke på att mamma, Åsa, är uppväxt där?
Faktiskt inte. I och med att mamma kommer därifrån känner jag såklart till stan. Jag tycker också att det är en väldigt trevlig stad.
– Modo hade ett väldigt bra upplägg och kändes bra som klubb när jag var där och testade. Dom tog emot mig på ett väldigt bra sätt.
– Klart att det känns kul att jag har mycket släkt där uppe. Jag har också varit mycket där uppe. Inte så att jag känner till precis allt i stan, men vi brukar fira varannan jul hos mormor i Ö-vik och varannan hos farmor och farfar som bor nere i Skåne. Vi brukar även åka dit upp för att åka skidor.

Hur har första tiden i Örnsköldsvik varit med att bo ensam i en ny stad och tillhöra ett nytt hockeylag?
Det har faktiskt gått väldigt bra måste jag säga. Nu har jag matlådor och sådant i frysen…

Har mamma och pappa fixat?
Ja, men vi har även kunnat köpa matlådor från skolan. Eftersom jag behöver äta två middagar så äter jag en innan träningen och en efter. Då käkar jag först i skolan runt tre, träning och sedan käkar jag då jag kommit hem igen. Jag behöver det, säger Jönsson med ett leende.

Är du bra på att laga mat?
Jag är faktiskt ganska bra på att laga mat, men jag tycker att det är ganska tråkigt.


Vad är den största kontrasten att bo i Örnsköldsvik jämfört med Kungsholmen?
– Att alla känner alla (skratt). Snackar jag med någon så blir det ofta ”Jag känner den personen känner du den?”. Bland annat har några i klassens föräldrar också gått i samma klass. Det där är ganska kul.
– Jag tycker också det är skönt med en mindre stad eftersom det blir nära till allting. Det passar mig bra, men det är inte så att jag inte gillar Stockholm.

HOPPAS PÅ HEMMA-VM

Så här långt den här säsongen har Lisa Jönsson spelat tre matcher i division 1, men även varit reserv i SDHL-laget. 

– Jag tycker att det har gått bra så här långt. I matcherna har jag ändå gjort ganska bra ifrån mig och det är bra träningar. Laget har bytt tränare till den här säsongen. Nu är det Ola Hedqvist som tränar laget. Han hade tidigare Svedjeholmens U16-elit. Dessutom är han en gammal målvakt.
– Sedan har jag tränat med A-laget någon gång. Det är helt annorlunda. Lite grann som när jag tränat med kilarna, att det är två helt olika världar. När jag var med på SDHL-matcherna, under uppvärmningar sköt dom rätt i handskarna. Precis där jag vill ha puckarna. Med damjuniorerna blir det annorlunda fart, styrningar o s v. Det kan hända ganska oväntade saker.

Vilka målbilder har du för dina närmsta säsonger i Modo?
– Jag är beredd att göra allt jag kan på träningarna för att senare kunna ta ett steg upp i SDHL-laget. Säsongen 2021/22 hoppas jag att det blir hemma-VM för U18-landslaget. Det hade varit väldigt kul att vara med där.
– Sedan är det inte jordens undergång om jag inte kommer med. Jag tror snittåldern på spelarna i OS var 28 år så jag har inte världens stress, men det hade verkligen varit kul att få vara med på hemma-VM, avslutar Lisa Jönsson.


TV: Veckans SHL-lag #4

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 09 december
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan
lördag 16 december
01:00 New York Rangers - Anaheim Ducks NHL
01:30 Carolina Hurricanes - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
02:00 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
03:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres NHL
14:00 Finland - Sverige Swiss Ice Hockey Games
18:00 Schweiz - Tjeckien Swiss Ice Hockey Games
20:00 Minnesota Wild - Vancouver Canucks NHL