Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Lisa Jönsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Juniorer

Från Kungsholmen till Ö-vik: "Alla känner alla"

Hon lämnade innerstadslivet i Stockholm för ett hockeyliv i Örnsköldsvik. I artikelserien Framtidens Damkronor möter Ronnie Rönnkvist i dag målvaktstalangen Lisa Jönsson.

LÄS FLER INTERVJUER I ARTIKELSERIEN FRAMTIDENS DAMKRONOR *

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sverige fortsätter att få fram bra målvakter på både dam- och herrsidan. En av Modos stora framtidsnamn är Lisa Jönsson. Uppväxt på Kungsholmen och fostrad i AIK. 

Här får ni möta henne i serien ”Framtidens Damkronor”.

– Varken mamma eller pappa spelade ishockey. Mamma är från ”Ö-vik”, men det var aldrig så att hon spelade hockey där. Hon spelade volleyboll och fotboll i många år. Pappa spelade mycket golf men var inte med i organiserad lagsport, berättar Lisa Jönsson då hockeysverige.se träffar henne på ett kafé med utsikt över Sergels Torg i centrala Stockholm

Mamma till Lisa Jönsson är SVT Sports Åsa Edlund Jönsson. Det var också hon som såg till att 16-åringen från Kungsholmen tidigt drog på sig skridskorna.  

– Mamma satte mig i skridskoskola då jag var tre år. Hon och hennes kompis tyckte vi var tillräckligt mogna för det, säger Lisa Jönsson med ett skratt och fortsätter:
– Då blev det AIK eftersom det var enda klubben som tog emot treåringar. Det här var på Ritorp och det är också där jag tillbringat största delen av min hockeykarriär. 

Hur har du upplevt att växa upp som idrottstjej i Stockholm?
– Det är faktiskt ingenting jag tänkt på. Ganska mycket av min tid har gått åt till hockeyn. Då jag var liten var det att gå upp sju på morgonen. Mamma var med och byggde sarg så vi kunde spela matcher i olika zoner och så vidare.
– Sedan spelade jag även innebandy ett tag i Norrtull, men det var aldrig jätteseriöst. Jag har även testat på fotboll, basket och badminton, men det är ingenting jag fastnat för. Det skulle möjligtvis i så fall vara innebandyn eftersom jag tyckte det var kul, men ishockeyn har hela tiden varit min stora grej.

Vad är det som lockar med hockeyn?
– Jag vet egentligen inte, men jag har alltid tyckt det varit kul att komma till träningarna. Det har alltid varit en bra lagsammanhållning som gjort att det varit extra roligt med den sporten. Dessutom har det hittills gått helt okej.
– Jag gillar farten, skotten och tycker att det har varit kul att spela med killar. Det har jag gjort sedan jag var tre år fram till och med förra säsongen då jag spelade med U16 Elit (Flemingsberg). Till den här säsongen bytte jag till damjuniorserien.

Har du varit målvakt under hela din hockeyresa?
– Alla började som utespelare då vi var små. Sedan kom det till en punkt då vi behövde målvakter. Ledarna frågade om det var några som ville testa på att stå i mål. Jag sa ja eftersom jag tyckte att det kändes spännande och verkade vara kul. Jag kan ha varit runt sju, åtta år då.
– Jag är ”rightare”, men fick först stå med lite trasiga left-grejer. Då åkte mamma och köpte plock och stöt till mig för att jag skulle kunna testa på riktigt.
– Jag tyckte det var jättesnällt och då fastnade jag också för det. Sedan dess har jag varit målvakt. 

Minatsu Murase.
Minatsu Murase. Foto: Ronnie Rönnkvist

SÅG UPP TILL "MUSSE"

En av Lisa Jönssons förebilder på målvaktssidan fostrades också inom Ritorps väggar. 

– När jag spelade i AIK såg jag upp till och tittade mycket på ”Musse” (Minatsu Murase). Hon var det coolaste jag visste då jag spelade där. Självklart gillade jag även Henrik Lundqvist, men det gör väl alla?

Lisa Jönsson fick också träna en del med Murase under sin tid i AIK. 

– Hon är jättesnäll. När jag tränade med damlaget tyckte jag alla var väldigt snälla.

Din syster, Stina, spelar basket och inte hockey, hur kommer det sig?
– Hon spelade ishockey, men fastnade inte för det på samma sätt som jag gjorde. Däremot vet jag faktiskt inte hur hon fastnade för just basket. I alla fall är hon mycket bättre på det än vad jag är. Hon är 07:a, men spelar med 06-tjejer och 07-killar i Hammarby.

Och du spelade i AIK…
– Det är hon som gick till fel lag, skrattar Lisa Jönsson.

"EN ANNORLUNDA JARGONG"

Det blev totalt elva år i AIK för Modo-målvakten innan hon tog beslutet att satsa helt på damhockeyn. 

– Den här säsongen blir min 14:e som hockeyspelare. Efter mina elva säsonger i AIK spelade jag två säsonger i Flemingsberg. Jag har spelat med killar varje säsong fram till i år.
– När jag var med i U13 och U14 spelade jag samtidigt med AIK:s damjuniorer eftersom de bara hade en målvakt. Tanken var att jag kanske skulle dubblera och spela både med AIK och Flemingsberg, men damjuniorerna ville att jag skulle vara där på heltid samtidigt som Flemingsberg ville att jag skulle var där på heltid. Då valde jag att bara köra med killarna i stället.

Har du hela tiden känt en respekt från killarna?
Ja, och från början var det helt naturligt. När vi sedan kom till U14-säsongen byttes nästan hela laget ut. Då blev det lite annorlunda.
– När jag sedan kom till ”Flempan”, de hade haft en tjej i laget, Malin Melker, hela vägen. Det gjorde att det var skönt att komma dit eftersom laget redan visste hur de skulle hantera att det spelade tjejer i laget.
– Det har aldrig varit några problem. Snarare är det så att jag tyckt det varit kul även om det har varit en lite annorlunda jargong. Jag tycker att båda grejerna är roliga, både att vara med killarna och med tjejerna. 

Lisa Jönsson.Lisa Jönsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

ANSLÖT EFTER TRY-OUT

Redan under senaste säsongen fick Lisa Jönsson, som då tillhörde Flemingsberg och Södertälje, chansen att spela några matcher för Modos division 1-lag.  

– Modo hade try-out i december. Jag fick reda på ganska fort att dom gärna ville ha mig där så jag sökte och kom in.
– Modo har Kaja Ekle som spelar i norska U18-landslaget, Viktorie Svejdova i tjeckiska och då även Emma-Sofie Nordström som spelade i det danska. Dessutom Klara Peslarova som spelade i tjeckiska landslaget.
– Sedan hade Modo Tindra (Holm). Hon skulle ha en ledig helg. Då hade de ingen målvakt. Modos ledare frågade ”Kan du tänka dig att flyga upp hit så får du spela minst två matcher”. 


Vad sa Södertälje om det?
– Södertälje tyckte faktiskt att det var en jättebra idé. Jag hade inte spelat så jättemycket med Södertälje och de tyckte det var bra att jag skulle få matcher.
– Jag var inte heller i Södertälje och tränade varje gång så det hade varit konstigt om jag skulle komma in och spela. Det var mer att jag var backup-målvakt där under vissa matcher.

Valde du Modo med tanke på att mamma, Åsa, är uppväxt där?
Faktiskt inte. I och med att mamma kommer därifrån känner jag såklart till stan. Jag tycker också att det är en väldigt trevlig stad.
– Modo hade ett väldigt bra upplägg och kändes bra som klubb när jag var där och testade. Dom tog emot mig på ett väldigt bra sätt.
– Klart att det känns kul att jag har mycket släkt där uppe. Jag har också varit mycket där uppe. Inte så att jag känner till precis allt i stan, men vi brukar fira varannan jul hos mormor i Ö-vik och varannan hos farmor och farfar som bor nere i Skåne. Vi brukar även åka dit upp för att åka skidor.

Hur har första tiden i Örnsköldsvik varit med att bo ensam i en ny stad och tillhöra ett nytt hockeylag?
Det har faktiskt gått väldigt bra måste jag säga. Nu har jag matlådor och sådant i frysen…

Har mamma och pappa fixat?
Ja, men vi har även kunnat köpa matlådor från skolan. Eftersom jag behöver äta två middagar så äter jag en innan träningen och en efter. Då käkar jag först i skolan runt tre, träning och sedan käkar jag då jag kommit hem igen. Jag behöver det, säger Jönsson med ett leende.

Är du bra på att laga mat?
Jag är faktiskt ganska bra på att laga mat, men jag tycker att det är ganska tråkigt.


Vad är den största kontrasten att bo i Örnsköldsvik jämfört med Kungsholmen?
– Att alla känner alla (skratt). Snackar jag med någon så blir det ofta ”Jag känner den personen känner du den?”. Bland annat har några i klassens föräldrar också gått i samma klass. Det där är ganska kul.
– Jag tycker också det är skönt med en mindre stad eftersom det blir nära till allting. Det passar mig bra, men det är inte så att jag inte gillar Stockholm.

HOPPAS PÅ HEMMA-VM

Så här långt den här säsongen har Lisa Jönsson spelat tre matcher i division 1, men även varit reserv i SDHL-laget. 

– Jag tycker att det har gått bra så här långt. I matcherna har jag ändå gjort ganska bra ifrån mig och det är bra träningar. Laget har bytt tränare till den här säsongen. Nu är det Ola Hedqvist som tränar laget. Han hade tidigare Svedjeholmens U16-elit. Dessutom är han en gammal målvakt.
– Sedan har jag tränat med A-laget någon gång. Det är helt annorlunda. Lite grann som när jag tränat med kilarna, att det är två helt olika världar. När jag var med på SDHL-matcherna, under uppvärmningar sköt dom rätt i handskarna. Precis där jag vill ha puckarna. Med damjuniorerna blir det annorlunda fart, styrningar o s v. Det kan hända ganska oväntade saker.

Vilka målbilder har du för dina närmsta säsonger i Modo?
– Jag är beredd att göra allt jag kan på träningarna för att senare kunna ta ett steg upp i SDHL-laget. Säsongen 2021/22 hoppas jag att det blir hemma-VM för U18-landslaget. Det hade varit väldigt kul att vara med där.
– Sedan är det inte jordens undergång om jag inte kommer med. Jag tror snittåldern på spelarna i OS var 28 år så jag har inte världens stress, men det hade verkligen varit kul att få vara med på hemma-VM, avslutar Lisa Jönsson.


TV: Veckans SHL-lag #4

Matchrapporter: Seger för HV 71 avgjorde matchserien Drömstart när HV 71 vann efter förlängningsdrama Seger för Luleå borta mot Modo

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten