Mitchell Miller
Skärmklipp / Youtube
NHL

Draftade dömd mobbare - väljer att släppa rättigheterna

ANNONS
Han valdes av Arizona Coyotes i fjärde rundan av draften tidigare i månaden. När det framkom att Mitchell Miller har ett förflutet som dömd mobbare började många protestera. Nu meddelar NHL-klubben att de släpper rättigheterna till backen – och ber om ursäkt till mobbningsoffret Isiah Meyer-Crothers.

Arizona Coyotes hade inga val i de tre första rundorna av NHL-draften tidigare i månaden. I den fjärde valde klubben att drafta backen Mitchell Miller som ska spela collegehockey för University of North Dakota kommande säsong.

Coyotes gjorde valet trots att klubben var medveten om Millers förflutna som dömd mobbare.

Tidningen Arizona Central grävde fram och publicerade information om att Mitchell Miller för ett par år sedan dömdes i en ungdomsdomstol i Ohio. Detta efter att han under lång tid ska ha trakasserat och använt rasistiska tillmälen mot en klasskamrat som har en funktionsvariation. 

Miller ska vid återkommande tillfällen ha kallat den utsatte, Isiah Meyer-Crothers, för "brownie" och även använt N-ordet. Han ska också ha misshandlat Meyer-Crothers och vid ett tillfälle lurat honom äta en godisklubba som Miller och en annan klasskamrat ska ha doppat i en urinoar.

KLUBBEN BER OM URSÄKT

Tidningsrapporten skapade stor vrede på sociala medier. Mycket av den vreden riktades mot Arizona Coyotes, som trots att de hade vetskap om Mitchell Millers trakasserier av Isiah Meyer-Crothers valde att drafta 18-åringen.

Nu gör klubben dock en u-sväng i frågan. 

Efter att tidigare ha stått fast vid valet av Miller meddelade klubben i dag att man väljer att släppa den amerikanske backen ifrån sig. I ett pressmeddelande skriver klubbens president och vd Xavier Gutierrez att klubben fått ny information som gjort det omöjligt för dem att behålla Miller i organisationen.

– Vi har inte överseende med ett sådant här beteende, men såg det här som en möjlighet att arbete med Mitchell för att få honom att ta ansvar för det han har ställt till med och ge honom en möjlighet att bli en ledare i anti-mobbnings- och antirasism-frågor, säger Gutierrez.
– Vi har nu lärt oss mer om hela situationen, och ännu viktigare, vad den har haft för inverkan på Isiah och Meyer-Crothers-familjen. Det vi har fått reda på är inte förenligt med våra värderingar och vår vision för organisationen. Det har lett oss till beslutet att avsäga oss drafträttigheterna (till Mitchell Miller). Som företrädare för Arizona Coyotes ägare och hela vår organisation vill jag be om ursäkt till Isiah och familjen Meyer-Crothers.

Familjen Meyer-Crothers har tidigare riktat stark kritik mot Coyotes för deras beslut att drafta Mitchell Miller. Familjen har bland annat påstått att även om Miller dömdes för trakasserierna har han aldrig bett om ursäkt för sättet han behandlade Isiah Meyer-Crothers. Inför NHL-draften ska Mitchell Miller däremot ha skickat ut ett brev till samtliga 31 NHL-klubbar där han bad om ursäkt för sitt tidigare beteende och hävdat att han förändrats efter att ha straffats för sina snedsteg.

Enligt TSN ska minst två tredjedelar av klubbarna i NHL ändå har strukit backen från sina draftlistor på grund av hans förflutna. 


TV: Det bästa från Oliver Ekman Larssons säsong

Den här artikeln handlar om: