Alexander Johansson.
Bildbyrå
Hockeyettan

"Målet? Det är bara att få spela hockey"

För tre säsonger sedan var han lagkapten i Färjestad och kom från en säsong med spel i Tre Kronor. Nu spelar Alexander Johansson för Halmstad i HockeyEttan. I en intervju berättar han om klubbvalet, och hur han påverkades av coronasituationen.

– Jag hade inget erbjudande att ta ställning till egentligen, säger han.

Alexander Johansson har haft en fascinerande karriär. Han tog sig upp från HockeyEttan till HockeyAllsvenskan och hela vägen till Elitserien, där han senare etablerade sig som en viktig spelare för Växjö. Han flyttade till Färjestad, fick ett jättegenombrott, landslagsdebuterade och utsågs till lagkapten. Sen kom skadeproblemen som till slut gjorde att han blev av med kaptensrollen, och blev oönskad i Färjestad. Johansson flyttade till Tyskland där han tillbringade förra säsongen och gick kontraktslös under sommaren och inledningen av hösten.

För en vecka sedan blev han dock klar för en ny klubb: Halmstad Hammers i HockeyEttan. Han har hunnit göra två matcher, med två poäng som facit, och man kan verkligen ta på glädjen 31-åringen känner över att vara tillbaka i ett lag igen.

– Det betyder mycket att känna tillhörighet till en grupp. Bara att få spela en match, att få vinna och förlora och kämpa mot ett större mål...man ska inte underskatta den känslan. Jag har suttit med i omklädningsrummet tidigare men det är mycket som är annorlunda nu, säger Johansson till hockeysverige.se.

– Träning i all ära, den där sista tiondelen får man bara på match. Den får man av att gå fullt in i situationer, av att kämpa om pucken.

FÖRSTA MATCHEN PÅ ÖVER SJU MÅNADER

I fredags gjorde han sin debut med Halmstad efter att ha varit med och tränat med laget under hösten. Det blev två poäng direkt, men själv var han inte sådär överdrivet nöjd med insatsen.

– Det kändes att det var första matchen, kan jag säga. Då insåg jag hur långt uppehåll jag egentligen haft. Den senaste matchen jag hade spelat var den åttonde mars... Det var verkligen jättekul att få dra igång igen och tävla på riktigt.

Det måste vara skönt, med tanke på de meriter du ändå har, att komma in och bidra med ett par poäng direkt...

– Jo, så är det väl. Men samtidigt vill jag hålla förväntningarna nere lite. Jag måste vara ärlig och försöka göra mig själv rättvisa. Men visst, vi vann och spelade bra. Det var kul att få hjälpa till, det är det jag ska göra. Sen får vi se hur det går framöver. Det var trots allt länge sedan jag spelade i HockeyEttan - eller hockey över huvud taget.

Alexander Johansson i Grizzlys Wolfsburg.Alexander Johansson i Grizzlys Wolfsburg.Imago

Men hur hamnade egentligen en 31-åring med sju år i SHL och ett år i Tyskland i den svenska tredjeligan? Ja, mycket har såklart att göra med en viss global pandemi...

– I augusti gick man runt och kände lite sisådär. Då var jag inställd på att inget skulle ske alls. Sen gick det som en berg- och dalbana i september och oktober. Det var svårt att veta hur man skulle vara, rent känslomässigt. Ingen har erfarenhet av det här, ingen kan förklara varför saker sker eller när de gör det. Det var svårt att veta vad som skulle hända nästa dag, nästa vecka eller nästa månad. Allting var liksom nytt. Då kände jag mot slutet att ju mer tiden gick, desto mer skulle jag hamna efter med matcher och tävlingsinstinkten. Då frågade jag agenten om det var okej om jag fick spela matcher och känna pulsen. Då sa han att det nog egentligen var det enda sättet för mig att komma i form.

– Halmstad hade frågat mig ett par gånger och ställde sig till förfogande. Jag kände att det skulle vara bra för familjen, eftersom vi bor i närheten, och att det var bäst för alla om jag spelade där. Jag tycker fortfarande hockey är jäkligt kul och vill hålla på med det. För tillfället är det här den bästa lösningen. Sen får vi se vad som händer framöver och hur världen kommer se ut.

"DÅ STANNAR MUSIKEN"

Målet är att få kliva uppåt i seriehierarkin igen?

– Inte nödvändigtvis. Jag är lite kluven. Dels på grund av pandemin såklart, men också på grund av hur ekonomin ser ut. Det är klart att jag alltid har velat spela så högt upp som möjligt men det här året går till historien. Jag har även en familj att ta hänsyn till, så det är inte bara att säga att vi ska flytta eller något. Samtidigt finns det många som brinner för hockeyn i Halmstad. Och jag måste också tänka på vad som händer efter karriären, då stannar musiken liksom. Det finns ett liv därefter och det har öppnat upp sig lite möjligheter för mig tills dess också. 

– Hockey är förbaskat kul fortfarande. Och skulle det dyka upp något erbjudande högre upp så får jag ställa frågan då och se om det passar.

Alexander Johansson.Alexander Johansson.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Så, vad har du för målsättning?

– Målet? Det är att spela hockey. Jag vet inte riktigt själv vad det innebär om jag ska vara ärlig, säger han med ett skratt och fortsätter:

– För tillfället gör jag det i Halmstad och då vill jag vinna hockeymatcher och spela så bra som möjligt. Det finns jättemycket drivet folk och många killar som vill högre upp och ser möjligheter i saker och ting. Det känns jättekul och ger mig en uppskattning till var jag har fått spela och vad jag fått uppleva som hockeyspelare. Det är många i det här laget som inte fått uppleva det, men som kanske får det i framtiden. Jag uppskattar det mesta och är rätt ödmjuk inför det som stundar för mig.

FANNS INTRESSE - MEN INGA ERBJUDANDEN

Däremot är Johansson öppen med att HockeyEttan förstås inte var hans förstaval när förra säsongen avslutades.


– Då var tanken att fortsätta spela som proffs, givetvis så högt upp som möjligt. Men sedan dess är det mycket som förändrats. Sen måste jag säga att man inte ska underskatta något bara för att det är i HockeyEttan. Vi har varit ett gäng som tränat med Halmstad: Robin AlvarezOscar FantenbergPierre Engvall, och du kan fråga alla dem och jag lovar att de kommer svara att det varit riktigt bra fart på träningarna. Vi har verkligen behövt ligga i för att hänga med. Killarna har bra fart på grejerna här.

Märkte du av något intresse från andra håll eller var det helt dött på marknaden?

– Intresse har det väl funnits på något sätt. Det har varit: "Ja, vi är intresserade", "Ja, vi har en plats öppen", "Ja, vi kan tänka oss" och så vidare. Men intresset betyder ju noll om det inte finns något kontrakt. Så, nej. Jag har inte haft något konkret erbjudande att ta ställning till egentligen. Vår förhoppning har ju varit att det skulle öppna upp sig någonstans, att något lag skulle åka på tillräckligt många skador eller något sådant för att de skulle behöva agera.

Hur var det rent mentalt att gå utan klubb och inte veta om något skulle lösa sig?

– Just det var faktiskt inte så jobbigt. Det var mer det generella läget som oroade. Exempelvis tror jag inte vi i Sverige fattar hur allvarligt det är med publikfrågan exempelvis. I Europa har vi sett att ligor inte startar, det kommer restriktioner, den brittiska ligan lägger ned hela säsongen, NHL startar helt plötsligt upp igen i augusti, den tyska ligan är fortfarande inte igång... Det har pendlat väldigt mycket. Ena dagen känner man att man har en klar bild om allt och nästa dag har man ingen klar bild om någonting över huvud taget.

– Nu känns det jättehärligt att de höjer publiktaket i Sverige i alla fall. Det är åtminstone en liten indikator om att det går åt rätt håll för idrotten och kulturen. Stundtals har det varit väldigt mörka rubriker.

Men du var trots allt landslagsman för några år sedan, nu är du en av de som drabbats av coronasituationen i världen och spelar i HockeyEttan. Känner du att det är "orättvist"?

– Nej, inte alls! Det där har jag knappt reflekterat över alls. Det jag reflekterat över är hur stolt jag är över allt jag uppnått. Det där är ingenting som bekymrar över eller som jag känner mig knäckt över eller så. Jag har varit med om en fantastiskt rolig resa och har fått spela med massor av härliga hockeyspelare. Livet går vidare och jag får ta mig an nya utmaningar i lite olika former.

TRIVDES I TYSKLAND

Som 30-åring testade Alexander Johansson förra säsongen ett utlandsäventyr. Det blev spel i tyska Grizzlys Wolfsburg där han på drygt 40 matcher noterade nio mål och lika många assistpoäng.

– Det var en jättekul säsong. Det spelades en rolig hockey och var en ganska bra liga med många skickliga hockeyspelare. Det var lite annorlunda jämfört med vad jag trodde från början och det var inte riktigt lika högt tempo eller hård press som i Sverige. I Sverige ska man ju åka skridskor och sätta press över hela banan.

Alexander Johansson firar ett mål.Alexander Johansson firar ett mål.Imago

Blev det en svår omställning?

– Inte så svår. Men det var som sagt lite annorlunda, och en del annorlunda regler med importer och att man ska ha några tyska spelare under 23 år och sådana saker. Men själva spelet var inte så svårt att komma in i. Vi spelade lite mer defensivt som lag och jag fick en roll som också var lite mer defensiv. Den passade mig bra, tycker jag. 

– Jag är jättenöjd över att vi åkte ned som familj och fick uppleva alls. Jag är skitglad att jag tog möjligheten och känner att det är något som man verkligen borde göra om man bara har spelat i Sverige.

VILLE STANNA I TYSKLAND

Johansson lämnade Sverige efter att Färjestad brutit kontraktet med honom, men tillvaron i Tyskland gjorde att han kunde glömma bort det trista avskedet från Karlstad.

– Absolut, så var det. Allting som hände där påverkade ju mig mycket, såklart. Men hockeyn är stor där nere, samtidigt som fotbollen är tusen gånger större. Så man fick inte den uppmärksamheten som hemma i Sverige. Det gjorde också att jag kunde glömma bort allt som hänt ganska bra. Det var skönt.

Om det inte vore för pandemin hade han sannolikt blivit kvar.

– Ja, om den tyska ligan hade varit igång hade jag nog spelat där.

I stället blev det spel i Sverige igen. Det jublar nog Halmstad Hammers över.


TV: Veckans SHL-lag #4

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten