Marcus Oskarsson
Bildbyrån
SHL

Lägger av - som 27-åring

ANNONS
Marcus Oskarsson lägger av. Den tidigare SHL-backen berättar för hockeysverige.se om beslutet.

– Mitt mål sedan jag lämnade Luleå har varit att ta mig tillbaka till SHL. Det känns som att det tåget har gått, säger han.

Han tog sig hela vägen upp till Luleås A-lag och SHL-debuterade redan på den tiden då serien hette Elitserien. Redan som junior fick Marcus Oskarsson chansen i Luleå.

Nu lägger han av. Det blev 115 matcher i högstaserien, 216 i HockeyAllsvenskan och en kort sejour i Norge.

– Jag har funderat på det ett tag och tog det slutgiltiga beslutet i somras, egentligen. Det var inte på grund av corona, men man kan väl kalla det för en "tajming" att den kom i samma veva eller hur man ska säga, berättar Marcus Oskarsson för hockeysverige.se.

NÖJD MED BESLUTET

Den blott 27-årige backen säger att han i stället börjat plugga - och att han inte ångrat beslutet över huvud taget.

– Tillvaron känns jättebra. Jag är jättenöjd med beslutet och känner mig verkligen tillfreds med det, och att lämna hockeyn. Det känns bara kul att testa något annat och starta det riktiga livet.

Marcus Oskarsson i Mododressen.Marcus Oskarsson i Mododressen.Bildbyrån

Men hur kommer det sig egentligen att en nybliven 27-åring, som under många år var en toppback i HockeyAllsvenskan, lägger av? Det finns en tydlig orsak.

– Mitt mål sedan jag lämnade Luleå har varit att ta mig tillbaka till SHL och det känns som att det tåget har gått nu. Det har liksom varit min stora drivkraft i karriären.

– Sen finns det väl en massa andra skäl också. Kroppen är inte i bästa skick, och tjejen var inte så sugen på att jag skulle spela utomlands vilket jag också funderade lite på. Men framför allt kommer det tillbaka till hur mycket jag vill det här. Målet var SHL och jag kände att "det kommer det inte bli".

SAKNAR TUGGET

Omställningen till ett vanligt liv har gått smärtfritt för backen, som avslutade karriären med en sväng i norska Frisk Asker förra säsongen.

– Det har känts jättebra hela tiden. Jag tränar lika mycket nu som jag gjorde då, så den biten är det ingen skillnad med. Men det är skönt att slippa den press och den stress du lever med konstant som hockeyspelare. Då tänker jag på allt ifrån att man ska prestera på träningar, till att det är förväntningar från fans, att media skriver och att det skrivs på sociala medier. Det känns skönt att slippa allt det.

Marcus Oskarsson.Marcus Oskarsson.Bildbyrån

Saknar du något?

– Det är tugget i omklädningsrummet. Att få sitta där och slänga käft med varandra. Men jag är jättenöjd med beslutet och trivs kanon med livet.

Så sent som för två säsonger sedan gjorde Marcus Oskarsson en stark debutsäsong med Södertälje. Men förra säsongen gick det desto sämre. Han gjorde bara elva matcher innan han petades, och bröt sedan med SSK.

Hur mycket spelade det som hände i Södertälje in i ditt beslut?

– Det är klart, hade jag gjort en supersäsong då hade jag ju kunnat hoppas på SHL. Men jag blir äldre, och då måste man vara bättre om man ska hoppas på det. Jag menar, det finns spelare som är bättre än jag som inte får chansen i SHL. Då lär inte jag heller få det. Så det är bättre att lägga sin energi på något annat.

HÖJDPUNKTERNA

Nu spelar Oskarsson med ett veteranlag där de flesta är äldre än 40 år på lördagarna. En viss kontrast jämfört med det han själv är van vid. När han får se tillbaka på sin egen karriär lyfter han fram tiden i Luleå som höjdpunkten.

– Det var en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. När jag ser tillbaka på det i efterhand är det framför allt stort att jag och Joel Lassinantti lyckades ta oss hela vägen upp i A-laget. Han är en av mina allra bästa vänner, vi har känt varandra sedan vi var typ fem år och har gått i samma klass och spelat i samma lag hela livet. Att vi gjorde den resan tillsammans är väldigt stort - och få förunnat.

Här jubel med Per Ledin.Här jubel med Per Ledin.Bildbyrån

– Om jag ska säga en specifik upplevelse var det nog under mitt sista juniorår. Jag fick vara uppe och spela lite med A-laget och var med i den sista semifinalen mot Färjestad borta när Linus Klasen avgjorde och vi gick till final. Jag spelade inte en enda sekund den matchen men var kanske gladast av alla ändå. Jag var mer supporter än spelare så det var extremt stort att få vara med om det.

Det blev 13 poäng på 115 matcher i SHL med Luleå och 79 poäng på 216 allsvenska matcher för Asplöven, Almtuna, Modo och Södertälje.


TV: Därför saknas Erik Gustafsson i landslaget

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch