Jonathan Dahlén – glad och stolt över landslagsplatsen.
Foto: Bildbyrån/Pär Olert
HockeyAllsvenskan

"Blev väldigt chockad – trodde inte de kollade på allsvenskan"

ANNONS

När Markus Åkerblom ringde Jonathan Dahlén förra veckan och meddelade att han var uttagen i Tre Kronor blev han överraskad. Trots succén med Timrå i Hockeyallsvenskan fanns inte landslagsspel på radarn.
– Jag blev chockad men superglad, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

5–1 mot AIK – men "bara" en poäng av Jonathan Dahlén. Efter att ha radat upp fem raka trepoängsmatcher för Timrå har kraven på Hockeyallsvenskans affischnamn nästan nått omänskliga nivåer.

– Tre poäng till laget, säger Timråkaptenen glatt när undertecknad påpekar att det var "dålig" utdelning i poängprotokollet.

Matchen i all ära. Dagens stora samtalsämne har varit att Dahlén – slutligen – fått chansen i Tre Kronor. Han var en av de forwards som förbundskapten Johan Garpenlöv plockade ut till Karjala Tournament under måndagen.

– Jag fick ett samtal förra veckan och blev väldigt chockad. Jag trodde inte att de kollade på Hockeyallsvenskan. Jag blev chockad men superglad. Det känns såklart som en stor ära och det ska bli jättekul att få vara med, säger Jonathan Dahlén om uttagningen.

22-åringen omnämndes som en kandidat för landslagsspel redan i fjol. Men det är något som gått honom själv helt förbi.

– Det hade jag inte sett eller hört. Jag är kanske lite dålig på att hålla koll på sådant. Det är kul att det har varit snack och ännu roligare att det faktiskt hände, säger han.

Jonathan Dahlén.Foto: Pär Olert/Bildbyrån

"JAG HAR VARIT LITE KLEN"

Under sin presentation av truppen och framför allt Dahlén pratade Garpenlöv mycket om forwardens fysiska utveckling. 

– Vi har en jättebra fystränare i Timrå som heter Sandra (Nordenberg) som har kört stenhårt med oss hela sommaren. Man blir kanske lite arg på henne ibland för att hon kör lite mycket, men hon gör det av en anledning och man har fått bra resultat av det. Vi har haft en fantastisk sommarträning och jag känner mig hur stark som helst. Det har varit nyttigt.

Är det något speciellt du har fokuserat på?
– Att bli starkare i alla muskler. Jag har varit lite klen tidigare om jag får säga det själv. Nu känner jag mig starkare och mer allround. Jag tycker även att jag har utvecklat mitt spel defensivt. Jag orkar trycka lite mer i alla situationer och det hänger ihop allting.

Det defensiva spelet var också något som Johan Garpenlöv tryckte på under sin presskonferens. Gör man 16 poäng på sju allsvenska matcher är det kanske förmätet att prata om backcheck och markeringsspel. Men för Jonathan Dahlén är det på sätt och vis mer värt än poängen.

– Jag är väldigt nöjd med hur jag har utvecklat det. Det är något jag känt att jag måste göra för att ta nästa kliv nu men även senare i karriären, säger han och förklarar skillnaden i sitt spel.
– Det handlar om att ligga rätt i situationerna när motståndarna har pucken i olika situationer och verkligen spela färdigt. Inte vara så ivrig på att sticka hela tiden, utan vara en out för backarna och vara spelbar även i egen zon. Men även om att ligga i skottlinje och täcka skott. Det är många olika detaljer.

Vad har du för förväntningar på Karjala Tournament?
– Det är att få rutinen. Det är klart att det är ett stort steg upp från Hockeyallsvenskan. Det kommer att ta tid att komma in i det, men jag känner ingen press. Jag ska bara åka dit och ha roligt. Jag ska försöka ta med mig farten jag får uppleva där hem till Timrå för att utöka tempot på träningen där. Det finns mycket att ta med sig.

Det är många som är kritiska till att turneringen spelas över huvud taget med tanke på pandemin. Hur ser du på det?
– Man måste respektera corona såklart, men tycker de att de har rätt förutsättningar för att fullfölja turneringen får man lita på dem. Det är inte jag som bestämmer så jag vill inte ha någon åsikt i den frågan. Jag gör bara vad som sägs åt mig och litar på de som bestämmer.

Den här artikeln handlar om: