HockeyAllsvenskan

"Känns som jag hittat mig själv som människa och spelare"

Tidigare stortalangen siktar uppåt efter starka säsongsinledningen.

ANNONS

Ordinarie i Hockeyallsvenskan som 17-åring, draftad tidigt och given i alla juniorlandslag. Rasmus Bengtsson såg ut att vara på väg mot stjärnorna – när han fastnade i Hockeyallsvenskan. Men tio år efter genombrottet har ålder, erfarenhet och visdom gett honom verktygen för att ta nästa kliv i karriären.
– När jag nu får förtroende och istid vågar jag ju göra lite mer av de där grejerna som utmärker mig som spelare, att vara konstruktiv och kreativ och skapa, säger Bengtsson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Ålder och erfarenhet har gett perspektiv och visdom. Det blir väldigt tydligt när man möter Tingsryds lagkapten Rasmus Bengtsson. Nu 27 år gammal och med närmare 400 allsvenska matcher på sin resumé har han kommit till en hel del viktiga insikter kring sitt hockeyspelande. 

Det skulle kunna gå att påstå att han är talangen som inte nådde upp till sin potential, men efter en succéartad start på årets säsong – med elva poäng på de åtta första matcherna – är det för tidigt att räkna ut honom.

– Alla karriärer ser ju inte likadana ut, säger han med ett leende när hockeysverige.se möter Bengtsson efter onsdagens 0–3-förlust mot AIK på Hovet.

Den i Landskrona fostrade backen kom fram som en jättetalang i Rögles juniorverksamhet i tidig ålder. Redan 2010/11, 17 år gammal, spelade han ordinarie minuter i Hockeyallsvenskan. Efter samma säsong draftades han i andra rundan som 59:e spelare av Florida Panthers – valet alldeles efter att Tampa Bay Lightning valt en viss Nikita Kutjerov. Som junior var han även med om att vinna silvermedaljer på både U18- och U20-VM med Små- och Juniorkronorna.

"EN PENDLANDE KARRIÄR"

Men efter alla fanfarer och framgångar som junior gick det trögare när han skulle slussas in i seniorhockeyn. Han konstaterar att han nog lyssnade lite för mycket på alla som hade åsikter om honom och hans hockey tidigare.

– Jag har haft en rätt pendlande karriär, utlånad hit och dit och inte riktigt hittat det där lugnet man behöver för att känna sig hemma och få stabilitet. Det är något jag kommit fram till nu i efterhand, säger Bengtsson. 
– Då när man är inne i det tänker man inte på det, men när man reflekterat efter att ha blivit lite äldre har man insett att det blivit lite för mycket tankar åt alla möjliga håll. Nu känns det som jag har hittat mig själv både som människa och hockeyspelare.

Ledde alla tidiga framgångar med draften och allt till att du blev stressad? 
– Nja... Att bli draftad såg jag ärligt talat bara som något kul. Det kändes aldrig som ett stressmoment. Det var mer att jag kom fram tidigt och spelade regelbundet i Hockeyallsvenskan som 17-åring och fick förväntningar därefter. Jag var över till USA en sväng, spelade här och där och fick kanske inte den där kontinuiteten jag behövde.

Utflykten till USA, där han spelade för Muskegon Lumberjacks i juniorligan USHL, under sitt sista juniorår följdes av en flytt till Skellefteå AIK. Klubben hade rykte om sig att få talanger att lyfta, men Bengtsson kom inte att spela en enda SHL-match för laget utan lånades ut till Västerås i Hockeyallsvenskan hela säsongen 2013/14.

Året där på flyttade han tillbaka till Ängelholm och Rögle, och var med om att spela upp laget i SHL. Om än i en väldigt begränsad roll. Väl i SHL blev det bara fyra matcher. Stora delar av säsongen 2015/16 kom att tillbringas i Västerbotten med Björklöven.

– Det är svårt att våga spela ut när man är i en position där man spelar varannan match, sitter på läktaren nästa. För mig gjorde det att jag blev osäker på mig själv och inte försökte slå den där extra passningen eller göra den där dragningen, säger Rasmus Bengtsson.

PETADES – AV NUVARANDE TRÄNAREN

En av tränarna som har satte honom på läktaren är paradoxalt nog Magnus Bogren som numera ger honom hutlösa mängder istid i Tingsryd.

– Ja, han gav mig inte så mycket förtroende på den tiden, skrattar Rasmus Bengtsson och syftar på deras gemensamma tid i Rögles A-lag.
– Nu när vi båda har blivit lite äldre och erfarna har vi pratat igenom det där. När jag nu får förtroende och istid vågar jag ju göra lite mer av de där grejerna som utmärker mig som spelare, att vara konstruktiv och kreativ och skapa. Nu vågar jag foka mer på mig själv och litar på att andra ska göra sitt, Då blir det mycket enklare att spela hockey. 

Han skrattar igen och erkänner att han tidigare har haft "en fobi för att göra misstag". Det har också hämmat honom i det kreativa spel han helst vill spela.

– Nu vågar jag mer och visst, det händer att jag ställer till det. Men ska man slå lite svåra passningar så får man räkna med det, men det är bara att köra på och våga lite på den skridskoåkning, talang och skicklighet man har. Det handlar också om att våga följa med upp i anfallen, för oftast hinner man hem om det skulle vända, i stället för att bara stå stilla eller tveka.

SIKTAR UPPÅT

Lyftet i karriären dröjde. Efter två säsonger i Bik Karlskoga 2016-2018 är han nu inne på sin tredje säsong i Tingsryd. Från och med i år som lagkapten efter att föregångaren Robin Olsson avslutat sin karriär. Självförtroendet är på topp och Rasmus Bengtsson vågar hoppas på spel högre upp än i Hockeyallsvenskan där han numera räknas som en veteran efter 393 matcher med fem olika klubbar.

– Självklart vill jag uppåt till SHL eller vad det än kan vara. Det finns inget stopp sådär. Det handlar bara om att sikta uppåt hela tiden, säger skåningen.
– Nu när poängen trillar in syns man ännu mer. Även om det fanns matcher i början av förra säsongen där jag spelade bättre än jag gjort i vissa matcher nu så kommer man att få mer uppmärksamhet. Det är ju en statistiksport i grund och botten. Fortsätter man att göra bra grejer kommer det att komma möjligheter.

Har det funnits tillfällen att ta klivet uppåt tidigare?
– Nja, det har varit lite snack, men det är det väl alltid egentligen. Men ingenting konkret på det sättet.

Tingsryd kommer till spel i kvällens hemmamatch mot nykomlingen Väsby med två raka förluster mot AIK i bagaget, Men totalt sett har den anrika klubben, precis som Rasmus Bengtsson, inlett säsongen över förväntan. 

– Vi spelar rätt så frejdig hockey, har ett rätt puckskickligt hockeylag, men vi måste bli lite bättre i bedömningarna och ta oss in framför mål. Vi borde göra fler mål, tycker han och syftar på att laget sköt 39 skott i senaste matchen mot AIK – utan att få utdelning. 
– Målet är att vara topp tio och spela ett positivt kval. Det handlar också för klubben att kunna ta ett kliv. Det har blivit bättre under åren jag har varit här, bättre proffsighet på allting, och det krävs nog en målmedvetenhet i hela klubben som genomsyrar allting för att vara med och slåss om framskjutna platser i den här ligan

FOTON:
Toppbild – Bildbyrån/Jonas Ljungdahl
Landslagsbild – Bildbyrån/Björn Tilly
Bildcollage – Bildbyrån
Tingrydsbild – Bildbyrån/Jonas Ljungdahl


TV: David Gustafsson om hemkomsten till Tingsryd

Den här artikeln handlar om: