FRAMTIDENS DAMKRONOR
Ella Albinsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

”Inte lika roligt att springa som att åka skridskor”

Ella Albinsson valde mellan fotboll och hockey innan hon bestämde sig för att satsa fullt ut på ishockeyn. 
I Framtidens Damkronor möter vi den 17-årige Leksandstalangen som inte räds det fysiska spelet.
– Jag tycker inte att det vore några problem om vi fick tacklas mer i SDHL, säger värmländskan till hockeysverige.se.  

LEKSAND (Hockeysverige.se)

Hagfors är såklart för många starkt förknippat med Monica Zetterlund, Christer Sjögren och Conny Evensson. Även ett av Leksands stora framtidsnamn, Ella Albinsson, är uppväxt i kommunen som har runt 11 000 invånare. Här får ni möta den 17-åriga forwarden i serien Framtidens Damkronor. 

– Det var faktiskt jättebra att växa upp i Hagfors. Jag höll på med väldigt många sporter när jag var mindre, testade nästan allt, säger Ella Albinsson då vi slagit oss ner i solen framför Tegera Arena för intervjun.
– Jag spelade även fotboll och innebandy, men jag har även testat på golf. Fotbollen slutade jag med samma år som jag flyttade hit. Alltså för ett år sedan, men innebandyn slutade jag rätt tidigt med eftersom den krockade med hockeyn. 

Varför valde du hockeyn före fotbollen?
– Eftersom den är mycket roligare. Dessutom är det inte lika roligt att springa som att åka skridskor, säger Albinsson med ett skratt. 

Ella Albinsson är tvilling. Hennes bror Olle spelar till vardags i Vikings J20-lag. 

– Vi började samtidigt i Viking. Det var pappa som tog med oss dit. Hur gamla kan vi ha varit? Fyra kanske. Pappa har inte själv spelat, men däremot har vi en äldre bror (Andreas) som spelat i Viking. Även vår syster Sophie spelade, men då hon bröt foten slutade hon.

Tvillingbrorsan, Olle, har också varit en viktig person i Ella Albinssons hockeyliv. 

– Han har betytt jättemycket. Vi har alltid tävlat mot varandra oavsett vad det handlat om. Såklart då även på isen. Vi har mycket kontakt hela tiden och brukar höras innan och efter matcher så jag har koll på hur det går för honom.

Var det en del tjafs mellan er då ni spelade landbandy hemma?
– (Skratt) Ja, det har blivit en del, men det har blivit bättre ju äldre vi blivit. 

Ella Albinsson har flyttat från Värmland till Dalarna för spel i Leksand. Ella Albinsson har flyttat från Värmland till Dalarna för spel i Leksand. Foto: Ronnie Rönnkvist

”TYCKER DET ÄR KUL MED KÄNSLOR OCH FYSISKT SPEL”

Ella Albinsson tillhörde Färjestad då hon debuterade i seniorhockeyn säsongen 2017/18.

– Det började med att jag var på ett hockey-läger i Munkfors. Då var deras tränare, Henrik Rehnberg, där. Han frågade mig om jag ville komma dit och prova, vilket jag gjorde. Sedan blev jag kvar.

Förutom i Stålbucklan blev det här första gången hon spelade i ett damlag. 

– Det har blivit en del utvisningar sedan jag började spela med damerna…

Vad var det svåra med att kliva in på damsidan?
– Nu var dom dessutom vuxna, vilket såklart också var en stor skillnad. ”Vad ska jag prata med dom om?”. Sedan var det här med att jag inte kunde gå på som jag hade gjort i pojkhockeyn. 

53 utvisningsminuter andra säsongen i Färjestad…
– Bland annat fick jag ett matchstraff och blev avstängd i en månad eller liknande. Nu spelade vi inte så mycket så det kanske bara var runt tre matcher. Jag hade gjorde någon boarding eller något, men jag kommer inte ihåg riktigt vad det var.

Är du en fysisk spelare?
– Ja, det tror jag. Framförallt tycker jag det är kul med känslor och fysiskt spel. Jag blir lite extra taggad då, säger 17-åringen som kan sakna att man inte får spela mer fysiskt i damhockeyn.
– Ja, det känns som att det inte är lika mycket känslor. På en högre nivå, SDHL, tycker inte jag att det vore några problem om vi fick tacklas mer. Sedan kan jag förstå att det kanske inte går i Division 1 och 2 eftersom det kan vara en väldigt stor skillnad mellan den bästa och någon som är 11-12 år. 

Tror du generellt att spelarna i SDHL vill att det tillåts mer tacklingar och fysiskt spel?
– Ja, det tror jag. Jag har i alla fall inte hört någon som sagt att dom inte vill det. 

Säsongen 2017/18 spelade Ella Albinsson dessutom en match i Division 2 Kils AIK/Charlottenberg. I den matchen lyckades hon göra fyra mål och totalt åtta poäng. 

– Dom skulle starta ett damlag där och frågade om jag ville vara med. Samtidigt var det många från Värmlands lag i Stålbucklan som skulle vara med.
– Det där funkade inte eftersom jag inte fick vara med i tre lag. Jag hade då varit med i Viking, Färjestad och Kil. Det blev bara en match innan jag var tvungen att välja bort ett lag och då valde jag bort Kil. 

Ella Albinsson har inlett med tre poäng på sex matcher i SDHL den här säsongen. Ella Albinsson har inlett med tre poäng på sex matcher i SDHL den här säsongen. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

”MINNS INTE MYCKET AV SDHL-DEBUTEN”

Under större delen av uppväxten, innan flytten till Leksand, spelade Ella Albinsson med killar. I laget fanns även kompisen Tove Vessby Ejdsell. Jo då det finns ett släktskap till Victor Ejdsell. Dom båda är tremänningar. 

– Det har inte blivit så jättemånga matcher med killarna, men jag försökte så gott det gick. När vi var yngre var det en tjej till med, Tove Vessby Ejdsell. Hon spelar i Kil-laget.
Inför säsongen 2018/19 lämnade Albinsson Färjestad för att flytta till och spela med Leksand.
– För det första är det nära hem, vilket kändes bra för mig. Sedan hade jag hört bra saker om Leksand samtidigt som det är en liten by, vilket jag är van vid sedan Hagfors. Det kändes också bra.
– Första dagarna här, jag kommer ihåg att det var ganska jobbigt. Första veckorna kändes det som att jag ville flytta hem direkt. Det blev såklart bättre och nu trivs jag hur bra som helst här. Bara man håller ut ett tag så blir det bättre. 

Vad var jobbigast?
– Att vara från familjen och jag kände ingen här. Det tog ett tag att lära känna folk, vilket jag tyckte var det mest jobbigt. Idag är vi ett hur härligt gäng som helst så jag trivs jättebra. 

Förra säsongen debuterade Ella Albinsson i SDHL med sitt Leksand. 

– Vi mötte Brynäs (2-6) och det var såklart lite nervöst, men jag minns inte så mycket av den matchen, skrattar Ella Albinsson och fortsätter:
– Det var en sjukt stor skillnad mot att spela i Division 1 med Färjestad. Framförallt då farten, fysiska spelet… Egentligen allt. 

Hur hanterade du den biten för att komma in i spelet i SDHL?
– Det tog ett lite tag att vänja sig, men det var bara att fortsätta att köra på så släppte det. Man måste lära sig att spela på ett litet annat sätt. Det gick inte att åka runt och glida som jag kunde göra i Division 1. Det gäller att vara med hela tiden. 

SPELADE JVM: ”JÄTTEKUL”

Förra säsongen fick dessutom Hagfors-tjejen vara med och spela i Junior-VM. En turnering där Sverige slogs ut i kvartsfinal. 

– Det var verkligen en jättekul turnering. Gänget vi hade var härligt och jättebra. Starkaste minnet är då vi går in till premiärmatchen där vi mötte Slovakien som hade hemmaplan.

Vad hände i kvartsfinalen mot Ryssland?
– Det kändes inte riktigt som att vi var med från start, vilket är väldigt synd eftersom det kändes att vi hade ett lag som kunnat gå längre.
– Att få dra på sig landslagströjan var sjukt häftigt och något jag alltid kommer att minnas. Det är också väldigt mäktigt att stå på blålinjen innan matcherna och höra nationalsången.

Ella Albinsson har redan landslagserfarenhet från JVM-spel. Ella Albinsson har redan landslagserfarenhet från JVM-spel. Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här säsongen har Elin Albinsson inlett med att göra ett mål och totalt tre poäng på sex matcher.

– Jag tycker att det har gått ganska bra ändå, men det kan alltid bli bättre. Det känns som att jag är mer med i matcherna nu. Förra säsongen kändes det som jag åkte och kollade på lite grann. Nu är jag också bättre tränad vilket gör sitt till också.

Vilken person är du i omklädningsrummet, den som hörs och syns mest eller?
– Jag låter nog ganska mycket, men inte mest. Vi har Wilma (Johansson) som låter mycket, vilket är ganska svårt att slå, avslutar Ella Albinsson med ett skratt. 

Matchrapporter: Efter förlustsviten: Seger igen för Leksand – 4-1 mot Göteborg HC Uddamålsseger för HV 71 som besegrade Leksand Kaitlyn Tougas tvåmålsskytt för Modo i segern mot Leksand Seger för Luleå borta mot Leksand Brynäs ny serieledare efter seger mot Leksand

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten