Sök
Peter Grönlund har regisserat Björnstad.
Foto: Petrus Sjövik/HBO Nordic
Samhälle

"De problem som dyker upp i serien är symptom på ett sjukt samhälle"

TV-serien Björnstad visar vad som kan gå fel när unga män får för mycket makt och bekräftelse. Regissören Peter Grönlund säger till hockeysverige.se att det som med negativ ton kallas "hockeykultur" egentligen är en del av ett större samhällsproblem.
– Frågorna som behandlas i serien är en del av större strukturella tendenser i samhället, anser Grönlund. 


I morgon har tv-serien Björnstad premiär på HBO Nordic. 

Serien bygger på Fredrik Backmans hyllade roman om det lilla avbefolkade samhället Björnstad någonstans på den norrländska glesbygden. Där kretsar det mesta kring ortens hockeylag, och framför allt då det avgudade juniorlaget och deras spelare. 

Regissören Peter Grönlund har på sätt och vis lagt serien bakom sig eftersom hans arbete med den är över och han har hunnit gå vidare till andra projekt. Men lite pirr känner han inför söndagens premiär.

– Det känns spännande att serien får möta sin publik. Det är ju det man ser fram emot som filmskapare, säger Grönlund till hockeysverige.se.

Arbetet med serien startade redan för två och ett halvt år sedan.

– 2018 blev jag kontaktad av seriens producenter som gav mig en del material och bad mig läsa boken av Fredrik Backman. Efter att vi pratat fram och tillbaka under lång tid tackade jag ja till erbjudandet och satte i gång en process som ledde fram till inspelningen, säger han.

Att få ned den drygt 470 sidor långa romanen till en tv-serie på fem avsnitt var en utmaning, men Peter Grönlund är nöjd med slutresultatet som nu ska rullas ut för tittarna på HBO Nordic. 

– Det är ett samarbete med manusförfattarna och producenterna. Man försöker pinpointa det som man tycker är bärande för berättelsen och rimligt att berätta under fem timmar. Det finns emotionella brännpunkter i texten som man känner att man behöver utforska vidare, ta ansvar för och se vad som behöver tas till vara på, säger han och beskriver tillvägagångssättet från ax till limpa:
– Man jobbar intensivt med berättelsen i olika stadier. Först förproduktion, sedan inspelning och sedan en lång klipprocess där jag också var väldigt närvarande. Resultatet är något som föds fram i de här olika stegen. När den färdiga produkten ligger färdig på bordet har man den nödvändiga distansen till verket som man behöver. Det gör att man som regissör kan ta ett steg bort och betrakta serien, förstå den mer objektivt.


"FILM HANDLAR OM ATT STÄLLA FRÅGOR"

Peter Grönlund har tidigare skrivit och regisserat filmer som Tjuvheder och Goliat. Även om ingen av de båda filmerna utspelar sig i idrottsmiljöer som Björnstad gör säger regissören att de har en del gemensamt.

– Storyn har många beröringspunkter med frågor jag själv arbetat med kontinuerligt som filmskapare. Det rör sig mycket kring patriarkala strukturer, machokultur och vinnarsamhället. Det är frågor jag arbetat intensivt med i mina tidigare filmer. Det var det stora för mig, det avgörande för att jag skulle ta mig an uppdraget att göra Björnstad.

Ulf Stenberg spelar Peter Andersson i Björnstad.Ulf Stenberg spelar Peter Andersson i Björnstad.Foto: HBO Nordic

Huvudrollsinnehavaren Ulf Stenberg berättade tidigare i veckan att han hoppas att Björnstad ska leda till debatt kring omklädningsrumskultur och maskulinitet. Peter Grönlund är inne på samma spår.

– För mig handlar film alltid om att ställa frågor och sedan är det upp till publiken att förhoppningsvis diskutera eller väcka tankegångar. De här frågorna kring manlighet är centrala för mig, säger han. 
– Jag har inte spelat hockey men är uppvuxen i ett omklädningsrum då jag spelade basket som ung. Den manliga jargongen med destruktiva tendenser var vanligt förekommande, men det fanns också en kärlek för sporten som gjorde att exempelvis jag själv ägnade så mycket tid åt basket i min ungdom.

"ETT SAMHÄLLE SOM PREMIERAR VINNAREN"  

Efter att ha arbetat med Björnstad och de ämnen som avhandlas där, vad har du fått för syn på hockeykultur? 
– Hockeyn och idrottsrörelsen i all ära, men de problem som dyker upp i serien är symptom på ett sjukt och maskulint samhälle. Hockeyn är bara ett extrakt från det samhället. Frågorna som behandlas i serien är en del av större strukturella tendenser i samhället. Det är de som lägger grunden för det som utspelar sig i Björnstad.
– Det handlar om ett samhälle som premierar vinnaren, ett samhälle som hyllar vinnaren och som låter han - för det är nästa alltid en han - ta vad han vill ha. I Björnstad får det katastrofala följder. Över lag tycker jag att det här är något som genomsyrar dagens samhällsbild.

Det lades stor vikt vid hockeyscenerna i Björnstad.Det lades stor vikt vid hockeyscenerna i Björnstad.Foto: HBO Nordic/Niklas Maupoix

En av utmaningarna med att regissera Björnstad var att göra hockeyscenerna i serien så trovärdiga som möjligt. Där fick Peter Grönlund bra assistans. Både av skådespelarna själva och en inhyrd expert.

– Jag jobbade tätt med de unga skådespelarna som är hämtade ur hockeymiljöer och har bra koll på vad som funkar och inte. Samtidigt arbetade vi med en hockeykoordinator som förstår spelet och hjälpte till med att sätta ihop olika sekvenser för att få dem att se bra ut. Skildringen på isen måste kännas trovärdig, fastslår han.

Med Björnstad i backspegeln ser Peter Grönlund framåt. Just nu arbetar han med två internationella produktioner.

– Jag jobbar parallellt med två olika serier. En skriver jag själv och den utspelar sig i Frankrike. Den andra skriver jag med Peter Modestij och den utspelar sig i England. Dessutom diverse andra lösa samarbeten som jag skapar. Mitt i skrivande processen, håller öppet för att fortsätta göra saker i Sverige.

Björnstad har premiär på HBO Nordic 18 oktober. Prova HBO Nordic 2 veckor utan kostnad, ingen bindningstid


TV: Tränaren som vill använda Björnstad i utbildningssyfte

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten