Sök
Intervju

"Jag gillar inte att kallas supertalang"

Jesper Wallstedt om supertalangspressen, jämförelserna med Henrik Lundqvist, succéstarten i SHL och chansen att bli historisk i nästa års NHL-draft.

Jesper Wallstedt frodas under press.
Sedan tidiga tonåren har Luleåmålvakten stämplats som supertalang.
Nu siktar 17-åringen på att bli första svenska målvakten någonsin att väljas i förstarundan av NHL-draften.
– Det hade varit hur häftigt som helst, säger Wallstedt till Hockeysverige.

– Jag gillar inte att kallas ”supertalang”, om jag ska vara helt ärlig.

Jesper Wallstedt suckar lite lätt.

Men stämpeln som den 17-årige målvaktstalangen har fått är trots allt rätt befogad. Han debuterade i J20 SuperElit som 14-åring och blev målskytt (!) i samma serie som 14-åring. Han har spelat dubbla U18-VM för Småkronorna, något som hade blivit en tredje turnering om vårens VM inte hade blivit inställd. När han debuterade mellan stolparna i mötet med HV71 förra säsongen blev han tidernas yngste målvakt i SHL.

Jesper Wallstedt har sedan tidiga tonåren legat långt, långt före målvakterna i sin egen ålder.

– Jag tycker inte om när folk slänger sig med uttryck som ”supertalang”, ”talang”, ”superlöfte” och sådant hit och dit. Jag försöker inte att lägga så mycket fokus på sådana typer av saker, berättar Wallstedt.
– Jag går bara in till mig själv och jag vet själv vilket jobb jag måste göra för att ta nästa kliv. Jag vill hela tiden utvecklas och fokuserar bara på mitt spel och mig själv. Jag måste fokusera på mitt eget, inget annat.

Det tillkommer en viss press på leverans när man fått stämpeln som supertalang, men Wallstedt har aldrig haft problem att leva upp till de högt ställda förväntningarna. Ofta frodas han av pressen, men för det mesta stänger han ute allt vad media och andra experter tycker och tänker.

– Jag kan inte styra vad andra tycker, tänker eller skriver, slår Wallstedt fast.

Jesper Wallstedt.

SIKTAR PÅ ATT BLI HISTORISK  

På sina håll har Wallstedt kallats för den största svenske målvaktstalangen sedan Henrik Lundqvist. En jämförelse som 17-åringen gläds av, men samtidigt tar med en nypa salt.

– Det är skitkul. Jättehäftigt, verkligen. Men det kan gå fort utför och mycket kan hända på vägen. Jag är trots allt bara 17 år. Det gäller att tänka lite dag för dag och ta saker och ting som de kommer. Jag vill bara få ut det bästa av mina egna prestationer och alltid visa upp mitt bästa jag varje dag.
– Sen får vi se hur långt det räcker. Så länge jag vet att jag har gett allt var jag har kunnat för att uppnå mina drömmar så finns det inte så mycket mer jag kan göra. Har jag den vetskapen så är jag ändå rätt lugn i situationen.


Sen får man försöka hålla sig så skadefri det bara går. Då ska det nog gå rätt så bra, tror jag.

Jesper Wallstedt.  


Vid nästa års NHL-draft kan Jesper Wallstedt bli historisk, då han av många tippas bli den första svenske målvakten genom tiderna att väljas redan i förstarundan av draften. Tidigare har både Oscar Dansk och Jacob Markström valts som första spelare i andrarundan, men någon svensk burväktare har alltså aldrig tidigare fått skaka kommissionären Gary Bettmans hand redan under draftens första dag.

– Det hade varit hur häftigt som helst. Men det är långt dit. Vi har en hel säsong framför oss. Mycket kan hända på vägen och som jag sade tidigare; man får inte komma ifrån det dagliga arbetet. Det är det arbetet som ska läggas ned för att man ens ska ha en chans att kunna uppnå det (att gå i förstarundan).
– Sen får man försöka hålla sig så skadefri det bara går. Då ska det nog gå rätt så bra, tror jag. Vi får se hur långt den här säsongen kan ta en.

Wallstedt berättar vidare att hela draftprocessen ännu inte påbörjats ännu.

– Årets draft har ju precis avslutats och vi är fortfarande i startblocken för den här säsongen. Jag har ingen aning vad som händer den här säsongen, så vi får se vad som trillar in på agendan. Men just nu är det faktiskt ganska lugnt på den fronten.

FÅTT EN SUCCÉSTART PÅ SHL-SÄSONGEN  

Efter SHL-debuten mot HV71 förra våren lyftes 17-åringen upp i klubbens a-lag på heltid inför den här säsongen. Wallstedt har vaktat kassen i tre av Luleås sju matcher och kan stoltsera med en räddningsprocent på hela 94,5 procent samt ett snitt på 1,27 insläppta mål per match.

– Jag har fått bra hjälp av både backarna och forwards, som visat upp en stor offervilja. Jag är nöjd med min start, säger Wallstedt ödmjukt.
– Det har varit väldigt kul att få spela. Nu till en början så vet man inte riktigt hur mycket man ska få spela och hur allt ska gå, men efter en bra förstamatch där jag kom in i sakerna på ett bra sätt så har det flutit på.

Klivet är som bekant väldigt stort mellan J20-hockeyn och SHL. Den 17-årige målvakten har känt av en viss växtvärk, men omställningen har ändå gått relativt smidigt.

– Jag tror att det vardagliga arbetet har hjälpt mig mycket för att klara omställningen. Att få vara med a-lagsspelarna varenda dag och träna både fys och is med dem har gett mig väldigt bra träning.
– När man väl börjar köra varje dag med a-laget så vänjer man sig med det till slut. Dit har jag väl kommit nu. Samtidigt måste man ha i bakhuvudet att man måste vara ”där” varje dag och göra det hårda jobbet. Annars går det fort utför.

Jesper Wallstedt.
Jesper Wallstedt.

Vilka delar i ditt målvaktsspel har du behövt förbättra för att klara att ta det här steget?
– Framförallt har det handlat mycket om den fysiska biten. Inför den här säsongen behövde jag bli uthålligare, starkare och snabbare. Jag visste redan när jag gick in till barmarksträningen att jag skulle ha några tuffa månader framför mig, men att det var där och då som jag kan lägga mycket av grunden för att jag ska kunna få ut så mycket som möjligt på isen.
– Jag låg i väldigt hårt hela sommaren och jag visste att det skulle gynna mig när jag väl klev på isen. Det tycker jag också att det har gjort. Det tror jag har gjort omställningen från J20 till SHL lite lättare, att jag är lite bättre tränad trots allt. Men det gäller att hålla i allt med fysbiten, man får inte ta någonting för givet.

SIKTAR PÅ JVM: "VORE EN DRÖM"  

Tillsammans med David Rautio är det Jesper Wallstedts uppgift att fylla det tomrum som Joel Lassinantti lämnat efter sig uppe i Norrbotten.

– Det gör jag och ”Davve” tillsammans. Det är inget vi kan göra på egen hand. Man är svag om man försöker gå en enskild väg i en lagsport som hockey. Vi är starka tillsammans. Vi ska ta oss genom den här resan tillsammans och göra det så bra som möjligt ihop, istället för att vara egoistiska och försöka göra det själva.


Man är svag om man försöker gå en enskild väg i en lagsport som hockey.

Jesper Wallstedt.  


Målvaktskollegan Rautio är mer än dubbelt så gammal som Wallstedt, men det ser inte 17-åringen som något problem. 

Snarare tvärtom.

– Det fungerar verkligen skitbra. Vi sitter bredvid varandra i omklädningsrummet och trots att det är en viss åldersskillnad kan diskutera allt mellan himmel och jord. Jag har snappat upp lite grejer från honom i det vardagliga och i allt det som sker runt omkring, säger Wallstedt som också studerar sin kollega på isen för att sedan addera det till sin egen arsenal.
– Även fast vi inte är jättelika i spelstilen så finns det så klart alltid saker man kan plocka ifrån varandra. Han har mycket rutin och vet vad som krävs, så det finns mycket att ta från honom ändå. Vi jobbar tillsammans mot samma mål. Båda två vill vinna SM-guld med Luleå och det är en resa vi är med på tillsammans.

Nu hoppas Wallstedt på att få fortsatt förtroende mellan Luleås stolpar och det är där hans största fokus ligger just nu. Men 17-åringen medger att det i bakhuvudet finns ännu ett mål som hägrar – JVM-turneringen i Edmonton kring jul och nyår.

– Det är klart att jag vill vara med där. Det vore en dröm. Vi vann ju U18-VM-guld med den truppen, spelarna födda 2001 och 2002, för ett år sedan, så det hade varit hur häftigt som helst att försöka återupprepa den guldresan. Att ta en plats i JVM-laget är helt klart ett stort mål för mig, avslutar Wallstedt.

FOTON

Alla bilder: Simon Eliasson/Bildbyrån


TV: Måns Karlsson om Luleå Hockey 2020/21

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten