Tomas Forslund.
Foto: Stickan Kenne
Bilden

"En osannolik upplevelse – något jag aldrig glömmer"

ANNONS
Ett strömavbrott i den avslutande matchen orsakade en försening. Medan svordomarna haglade i omklädningsrummet brast plötsligt Tomas Forslund ut i sång för att lätta upp stämningen – och blev utskrattad av sina lagkamrater.
Här minns Forslund och lagkamraten Jonas Bergqvist tillbaka på den där kvällen i ett nedsläckt omklädningsrum i Norge.
– Vi skrattade ut honom, men Tomas gav sig inte, säger Bergqvist.

Tomas Forslund var inte bara en väldigt skicklig hockeyspelare. Han var och är även en glädjespridare av stora mått. Under sin karriär spelade den Borlänge-fostrade anfallen för Leksand, Calgary, Salt Lake City, Köln och inte minst Tre Kronor. 

”Stickan” Kenne:

”Tomas träffade jag ofta då jag höll på att plåta i Leksand redan från hockeyskolorna där uppe. Det hände alltid kul saker kring honom, men framförallt var Tomas väldigt duktig redan från början, men blev en bättre och bättre hockeyspelare hela tiden. Han gjorde två säsonger i NHL, spelade tre VM och ett Canada Cup, vilket säger en hel del om hur bra han blev.”

Ett speciellt framträdande under hans landslagskarriär skedde i Norge 1994.

Jonas Bergqvist i boken Rekordmannen:

– Vi höll på att spela den andra och sista matchen, sedan väntade en bussresa hem, när strömmen plötsligt bröts. Allt blev svart i hallen och till slut gick lagen av isen och in i omklädningsrummen. En försening var det vi minst vi ville ha.
– Där inne for svordomarna genom luften. Ingen var speciellt glad över situationen och den extratid som avbrottet skulle innebära. Efter ungefär tio minuter sänkte tystnaden sig och det blev avslaget. Då hörde vi plötsligt någon som sa: ”Vi sjunger en sång. Det blir roligare om man sjunger”.
– Det var naturligtvis Forslund. Han gav hals direkt. Han körde en gammal känd barnsång. ”En kuuulen natt, natt, natt min båt jag styrde”.

"TROR DET VAR SÅNGENS FÖRTJÄNST"  

Givetvis brast det för alla i laget. 

– Vi skrattade ut honom, men Tomas gav sig inte. Han klämde i med samma slinga om och om igen. Till slut, och det här är alldeles sant, satt hela svenska landslaget, inklusive förbundskaptenerna Curt Lundmark och Pär Mårts och sjöng ”En kulen natt” i ett strömlöst omklädningsrum i en ishall  i Norge.
– Det var en osannolik upplevelse. Något jag aldrig kommer att glömma. 

Tomas Forslund:

– (Skratt) Jag tror att det var inför VM 1995 som vi spelade mot Norge och lyset slocknade i hallen. Vi gick in i omklädningsrummet för att vänta på att strömmen skulle komma tillbaka. Vi tände några stearinljus så vi kunde se varandra.
– Det var ju lite dämpad stämning så jag föreslog att vi skulle sjunga lite för att lätta upp stämningen. Jag drog igång med ”en kulen natt”. Då ”Curre” Lundmark och ”Pelle” Mårts kom knallande utanför omklädningsrummet undrade dom var som föregick eftersom hela laget sjung med i ”en kulen natt natt natt, min båt jag styrde”.
– Vi låg under när strömmen gick men sen gick vi ut och kvitterade och det tror jag var sångens förtjänst.

Tomas Forslund i Tre Kronor-tröjan.Tomas Forslund i Tre Kronor-tröjan.Foto: Stickan Kenne

SPELADE 112 LANDSKAMPER  

Du spelade tre VM-turneringar mellan åren 1994 och 1996. Hur såg du på att dra på dig Tre Kronor på bröstet och representera Sverige i ett VM?
– Jag spelade faktiskt 112 A-landskamper, men bara tre VM och ett Canada Cup. Sen var jag även med i Goodwill Games som var ganska stort. När jag togs ut till mitt första VM, 1994, så var det väldigt stort givetvis.
– Vid VM 1995 i Globen hade verkligen Curt Lundmark fått ihop ett jäkla bra gäng som tog oss till final mot Finland. Vi hade haft ett bra flyt fram till finalen och jag var helt övertygad om att vi skulle vinna. ”Curre” Lindström hade även han fått ihop ett jäkla bra gäng där Saku KoivuJere Lehtinen och Ville Peltonen fick sitt genombrott, Knatte, Fnatte och Tjatte. Vi förlorade till slut med 3–1.

VM i Wien 1996 var inte lika framgångsrikt, varför?
– Jag vet faktiskt inte, men det handlar om väldigt små marginaler. Vi hade fått hem många ganska bra proffs (Mattias NorströmKenny JönssonDaniel AlfredssonMichael NylanderNiklas Andersson och Markus Näslund) där bland annat Markus Näslund bara spelade en match innan vi blev utslagna.
– Det handlade om en match i kvartsfinalen mot USA som var skillnaden mellan succé och fiasko. Sedan var det lite nytt då Kent Forsberg hade tagit över efter Curt Lundmark som förbundskapten, avslutar Tomas Forslund.

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes mästerverk Svenska Hockeyadeln


TV: Måns Karlsson om Leksands IF 2020/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch