Brendan Mikkelsson och Marcus Sörensen är spelarna med flest NHL-matcher på meritlistan.
Foto: Bildbyrån/USA TODAY Sports
HockeyAllsvenskan

SAMMANSTÄLLNING: Allsvenska klubbarnas NHL-erfarenhet

ANNONS
När Marcus Sörensen i dag skrev på för Vita Hästen blev han Hockeyallsvenskans överlägset mest NHL-meriterade spelare. Men hur står det egentligen till med NHL-rutinen bland de hockeyallsvenska klubbarna?

Under sommaren och hösten har de hockeyallsvenska klubbarna fyllts med spelare från Nordamerika. Men vilken klubb har egentligen mest och minst rutin från spel i världens bästa hockeyliga?

Förra veckan kunde ni ta del av SHL-klubbarnas NHL-meriter och hur stor erfaranhet spelarna i de olika lagen har från spel i världens bästa hockeyliga.

I dag riktas blickarna mot klubbarna i Hockeyallsvenskan, vars spelartrupper under sommaren och hösten fyllts av intressanta en rad intressanta NHL-lån. När Marcus Sörensen under dagen blev klar för spel i Vita Hästen blev han därmed även den spelare i Hockeyallsvenskan med störst meriter från NHL. Faktum är att Sörensen själv har mer NHL-rutin än vad de elva "lägst" rankade hockeyallsvenska lagen har tillsammans.

Nedan går vi igenom de 14 allsvenska klubbarnas forna, och nuvarande, NHL-spelare, där vi börjar med klubben med minst NHL-erfarenhet och avslutar med klubben som har flest NHL-matcher i laget.

14. BIK Karlskoga, noll NHL-matcher

BIK Karlskoga är en av få klubbar som valt att inte plocka in några lån från Nordamerika än så länge. Det speglas också av sig bland meritlistorna på spelarna i laget, då det inte finns någon spelare som skrinnat ut på en NHL-is under sin hockeykarriär.

Laget har dock rutin så det räcker till på svensk mark, då man totalt har skrapat ihop 3 674 matcher i Hockeyallsvenskan och 529 matcher i SHL. Carl Berglund är den spelare som gjort flest matcher i Hockeyallsvenskan med sina 517 matcher.

14. Mora, noll NHL-matcher

Inte heller Mora har valt att plocka in något NHL-lån under sommaren och hösten, mycket på grund av det utsatta ekonomiska läget som klubben befinner sig i för tillfället. Även om det inte finns någon NHL-rutin att tala om i dalalaget finns trots allt över 1 000 SHL-matcher, 2 500+ matcher i Hockeyallsvenskan samt mängder med meriter från Liiga och KHL.

Även OS-rutin i form av Mattias Nørstebø finns i årets Mora-upplaga.

Mattias Nörstebö.Mattias Nörstebö.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

14. Timrå, noll NHL-matcher

Till skillnad från manga av de andra förmodade topplagen i Hockeyallsvenskan den här säsongen så har Timrå stått fast vid att inte plocka in några lån från Nordamerika på korttidslån. Meriterande namn som Erik BrännströmOlle Alsing och Jesper Boqvist har kopplats till klubben, men ”Nubben” har varit tydlig med att man vill satsa på den trupp man har till sitt förfogande.

Precis som med Mora så innebär inte det faktum att man inte har några NHL-meriter att man inte har ett meriterat lag. Över 2 000 SHL-matcher och närmare 3 000 hockeyallsvenska matcher finns samlat i Timrås lag. Fyra av spelarna i laget har meriter från AHL, där Jens Lööke är den som spelat flest matcher i farmarligan (120).

14. Väsby, noll NHL-matcher

Nykomlingen Väsby har den mest orutinerade truppen i hela Hockeyallsvenskan. Man har förvisso över 1 000 matcher av allsvensk rutin i laget, men man har änd drygt 600 matcher upp till nästjumbon Kristianstad, samtidigt som man bara har fem spelare som spelat över 100 matcher i ligan. 

Det finns inte heller några NHL-meriter att prata om, men man har superintressante kanadensaren Raphaël Lavoie på lån från Edmonton, en lirare som säkerligen kommer att få göra en hel del framträdanden i NHL i framtiden.

Raphaël Lavoie.Raphaël Lavoie.Foto: Ronnie Rönnkvist

10. AIK, nio NHL-matcher

Ingen ur AIK:s ordinarie lag har spelat i NHL. De nio matcher som spelare i laget har på sin meritlista utgörs av lånet Oliver Wahlstrom som gjorde nio matcher med New York Islanders under den gångna säsongen. 

Wahlstrom är även den enda spelare som har AHL-meriter i AIK:s trupp, med 50 matcher i farmarligan till sitt namn.

9. Södertälje, 14 NHL-matcher

Södertälje har "maxat" ur sina lån från Nordamerika, men spelarna man plockat in har inga direkt tunga meriter från spel i NHL. I stället är kvartetten som finns i Kringelstaden av kategorin unga och lovande spelare, vilket gör att inte så många utav dem har hunnit spela i världens bästa liga ännu.

Det finns två spelare som fått chansen att göra det och båda vet också hur det känns att göra mål i NHL. Både Lukas Vejdemo och Evan Bouchard har spelat sju matcher vardera i NHL, med ett mål som poängfacit. 

Evan Bouchard.
Evan Bouchard. 

8. Almtuna, 16 NHL-matcher

Med sina 16 NHL-matcher är Almtuna faktiskt ”bättre” än Oskarshamn och jämsides med Malmö i SHL. Klubben har för närvarande fyra lån från Nordamerika i truppen, men endast Gustav Lindström är den spelare som har spelat i NHL, då han spelade 16 matcher för Detroit Red Wings i vintras.

Totalt har man 129 AHL-matcher fördelat på de fyra NHL-lånen. Ingen annan spelare i Almtunas a-lag har spelat professionell hockey i Nordamerika.

7. Tingsryd, 22 NHL-matcher  

Även i Tingsryd utgörs lagets NHL-rutin utav en spelare, nämligen stans senaste stjärnskott David Gustafsson. Trots det faktum att centern var i junioråldern förra säsongen så fick han ändå chansen i 22 av Winnipegs NHL-matcher den gångna säsongen. På dessa matcher blev det totalt ett mål för 20-åringen.

Laget har en snittålder på 23,2 år, vilket gör Tingsryd till Hockeyallsvenskans näst yngsta lag. Lagets mest rutinerade spelare är Rasmus Bengtsson, som har 385 matcher i ligan på sin meritlista.

David Gustafsson.David Gustafsson.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

6. Västerås, 29 NHL-matcher

Precis som de två föregående lagen så utgörs Västerås 29 NHL-matcher utav en spelare: Rasmus Asplund. Lånet från Buffalo gjorde NHL-debut för Sabres under vintern och stod för totalt tre poäng (1+2) på sina 29 framträdanden.

Asplund är dock inte den enda spelaren i laget som har meriter från nordamerikansk proffshockey. Lagkaptenen Fredrik Johansson gjorde 25 matcher i Springfield Falcons i AHL innan han 2008 vände hem till Sverige för spel i Västerås, klubben han varit trogen sedan dess.

5. Kristianstad, 31 NHL-matcher

Kristianstad har, som tidigare nämnt, en av de mest orutinerade trupperna i Hockeyallsvenskan, men när det kommer till NHL-rutin så placerar skåningarna sig närmare toppen. San Jose-lånet Joel Kellman spelade 31 matcher för Sharks under sin debutsäsong i Nordamerika - och skulle klubben även landa in Timothy Liljegren så skulle man klättra ytterligare i den här tabellen.

Joel Kellman.Joel Kellman.Foto: Imago sportfoto

4. Västervik, 38 NHL-matcher

I Västervik utgörs lagets NHL-rutin utav två spelare, där backlånet från Ottawa Senators, Andreas Englund, står för merparten av den rutinen. Under sina fyra säsonger i Nordamerika har Englund spelat totalt 35 matcher för Senators, varav 24 av dessa kom under den nyss avslutade NHL-säsongen.

De övriga fem matcherna tillskrivs en annan back, amerikanen Michael Kapla. Efter en framgångsrik collegekarriär fick Kapla avsluta säsongen 2016/17 genom att spela fem matcher med New Jersey Devils. Efter tre säsonger med uteslutande spel i farmarligorna valde Kapla att lämna Nordamerika för spel i Västervik inför den här säsongen.

3. Björklöven, 78 NHL-matcher

Det blir ett ganska stort hopp från fyran till trean, då Björklöven har mer än dubbelt så många NHL-matcher på meritlistan än Västervik. I Umeålaget utgörs NHL-rutinen utav inlånade Carl Grundström samt målvaktsvärvningen Kevin Poulin.

Grundström har under sina två år i Nordamerika fått chansen i 28 NHL-matcher, medan OS-meriterade Poulin vaktade kassen i 50 NHL-matcher mellan 2010 och 2016. I och med det är han den målvakt med tyngst NHL-meriter i hela Hockeyallvenskan.

Kevin Poulin.Kevin Poulin.Foto: REUTERS/Grigory Dukor

2. Vita Hästen, 207 NHL-matcher

Om man tyckte att hoppat mellan fyran och trean var stort, så är hoppet mellan tredjeplatsen och andraplatsen än större. Med sina 207 NHL-matcher landar Norrköpingslaget Vita Hästen in på en andraplats på listan över de mest NHL-meriterade lagen i Hockeyallsvenskan.

Hade denna lista gjorts i går hade Vita Hästen placerats som nia i tabellen, men i och med dagens värvning av Marcus Sörensen så kunde Norrköpingslaget räkna in ytterligare 197 NHL-matcher till klubben. 

De andra spelarna som har rutin från NHL-spel är William Lagesson, som spelat åtta NHL-matcher för Edmonton, samt Adam Werner, som fick chansen mellan stolparna i två av Colorados matcher den gångna säsognen.

1. Modo, 245 NHL-matcher

Modo har en stolt tradition av att producera NHL-spelare, men när det kommer till NHL-rutin i årets upplaga av Modo Hockey får Ö-viksklubben förlita sig på kanadenisk rutin. De 245 matcher av NHL-rutin som Modo har till sitt förfogande i truppen utgörs av tre spelare: Brendan Mikkelson (131 matcher), Frank Corrado (76) och Aaron Gagnon (38). 

Utöver NHL-meriterna har spelare i Modo även samlat ihop över 1 000 matcher i farmarligan AHL, där återigen Mikkelson är den mest rutinerade spelaren. Utöver de NHL-meriterade spelarna har även Anthony Peters (51 AHL-matcher), Aleksi Heponiemi (49), Mikkel Aagaard (48) samt Jesper Lindgren (35) spelat proffshockey i Nordamerika.

Den här noteringen skulle landa in Modo på en sjätteplats i SHL på samma typ av lista.

Brendan Mikkelson.Brendan Mikkelson.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Källa: Eliteprospects.com


TV: Sebastian Strandberg om nederlagstippade Djurgården

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games