Jesper Kokkonen.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
SHL

Långa vägen till SHL: ”Har inte varit en spikrak resa”

2017 jobbade Jesper Kokkonen i en träfabrik samtidigt som han spelade i Hockeyettan med Vimmerby.
Därefter har allt gått väldigt fort och nu, tre år senare, spelar forwarden i SHL med HV71. 
– När jag ser tillbaka på det så är det en rolig resa man har gjort och man är stolt över att ha tagit sig hela vägen till SHL, säger den 27-årige SHL-debutanten till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

HV71 hade en superb försäsong och vann sju av åtta matcher. 

När SHL-säsongen nu har börjat har det dock blivit tre raka förluster för Jönköpingslaget, en stor besvikelse då HV har tippats vara en guldutmanare den här säsongen. 

Nyförvärvet Jesper Kokkonen är, naturligtvis, missnöjd med lagets inledning och menar att de nu söker revansch. 

– Det är en tajt serie, det gäller att vara på tårna. Vi kan inte vara nöjda med sju av åtta vinster på försäsongen, nu är det allvar. Det gäller att studsa tillbaka direkt för oss nu, säger 27-åringen till hockeysverige.se i Husqvarna Garden. 

Vad är skillnaden mellan försäsongen och SHL-säsongen hittills?
– De andra lagen har steppat upp liksom och vi ligger någonstans där mitt emellan. Vi måste också höja oss och få ut mer av vårt spel, svarar Kokkonen. 

Forwarden, som har värvats in från BIK Karlskoga, gör sin första säsong i SHL och de tre förlustmatcherna har varit de första tre matcher i hans SHL-karriär.
27 år gammal får han nu SHL-debutera och han har gjort en minst sagt annorlunda resa för att ta sig till den svenska högstaligan. 

Jesper Kokkonen har vandrat en annorlunda väg till SHL.Jesper Kokkonen har vandrat en annorlunda väg till SHL.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

”TANKEN VAR INTE ATT MAN SKULLE VARA FAST I FEM ÅR”

Kokkonen är född i Stockholm men har även finskt medborgarskap och inledde sin hockeykarriär i Finland. När han var 20 år gammal flyttade han dock hem till Sverige permanent och spelade i Hockeyettan. Där blev det fem säsonger innan genombrottet kom och han plockades upp av allsvenska Karlskoga. Efter två säsonger i Värmland kom SHL-kontraktet med HV71. 

– Det har ju inte varit en spikrak resa. Man har fått jobba på ganska många år i Hockeyettan där innan man fick chansen i Allsvenskan med Karlskoga. Jag är oerhört glad att jag hamnade där och därifrån så känns det som att jag har förbättrat mitt spel över hela banan. Skönt att äntligen få chansen i SHL, säger han om den oortodoxa vägen han tagit. 

I Hockeyettan spelade han nästan 200 matcher för Hammarby, Huddinge och Vimmerby innan han äntligen fick chansen att avancera i seriesystemet. 

Hur var det att spendera så långt tid, fem säsonger, i Hockeyettan?
– Det var väl tufft tycker jag. Det var ju inte riktigt tanken att man skulle vara fast fem år i Hockeyettan när man kom hit från Finland. Jag fick ta den tiden och nu när jag ser tillbaka på det så är det en rolig resa man har gjort och man är stolt över att ha tagit sig hela vägen till SHL.

Under tiden sina tre säsonger i Vimmerby fick Kokkonen jobba på en lokal träfabrik vid sidan av ishockeyn. 

– Jag stod vid maskiner och så gjorde vi fönsterkarmar. Det funkade bra, det var ett skönt gäng på jobbet och jag hade bra tider. De förstod att hockeyn var nummer ett för mig och att det jobbat bara var en sidogrej. Jag hade tre fantastiska år i Vimmerby.

Var det alltid ett mål för dig att få komma upp och spela hockey på heltid?
– Jo men så var det. Speciellt när jag kom till Vimmerby och kände att det var en bra serie där jag kunde producera och spela en fin hockey. Sedan blev det lite proppen ur där sista säsongen, vilket man hade väntat på. Därefter kom ju också chansen i Hockeyallsvenskan. Jag har alltid siktat uppåt.

Tvivlade du någonsin? Eller var du rädd för att fastna i Hockeyettan?
– Jag vet inte riktigt… Visst hade man vissa perioder då man undrade vad fan som hände och tänkte ”är det så här det ska ta slut”. Men det var bara att kriga på för mig och vi fick ett riktigt skickligt lag där i Vimmerby och då var det som sagt proppen ur där innan man tog steget uppåt.

”FICK LÄRA MIG ATT VARA PROFFSIG '24/7'”

Precis som 27-åringen säger så släppte det rejält för honom under hans tredje säsong i Vimmerby. Då gjorde han 54 poäng på 40 matcher vilket ledde till ett allsvenskt kontrakt med Karlskoga.

Efter att ha kämpat i fem år nere i Hockeyettan så vände det och gick plötsligt väldigt fort för Kokkonen som gick från division ett-hockey till SHL på endast tre år. 

– Man kan ju säga att man har varit i hockeyns bakgård under flera år. När man väl fick chansen i Karlskoga och kunde fokusera på hockeyn fullt ut och inte tänka på något sidjobb. Det var ingenting man tog för givet.
– Det gällde att lägga ner det hårda jobbet och när jag kände att jag klarade av att spela i allsvenskan så fick man sätta upp nya mål, och det var att ta sig till SHL.

Bara att få leva hockey fullt ut när han kom till Värmland blev en boost för forwarden. 

– Lite så var det. Jag hade någon period i Finland där det var likadant. Jag tror att jag tog det lite för givet, att det var skönt att bara spela hockey och inte göra något på dagarna.
– Jag fick ju lära mig att det var allvar och att det gällde att vara proffsig ”24/7”.

I Hockeyallsvenskan blev det succé för Kokkonen som gjorde åtta mål och 22 poäng under debutsäsongen i Karlskoga. Säsongen därpå blev det dock hela 24 mål och 38 poäng. 

Vad var det som stämde så bra för dig i Karlskoga?
– Det var väl att allt klaffade i mitt spel. Jag var bra i försvaret, producerade poäng framåt och fick spela i en spetslinje där man var inne i viktiga skeden hela tiden, det växte jag av också. Det var skönt att få utdelning då också.

Framgången i Karlskoga ledde även till att SHL kom och knackade på dörren. När HV71 visade sitt intresse för forwarden så tvekade han inte ens. 

– Ja, då var det inget snack om saken. Det var bara att packa och ta sig hit.

Jesper Kokkonen.Jesper Kokkonen.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

”ANPASSAT MIG BRA TILL SHL”

Nu har det alltså blivit tre SHL-matcher för Jesper Kokkonen och hittills har det blivit en assist.

Hur skulle du säga att det har gått för dig här i de första SHL-matcherna?
– Det har gått helt okej tycker jag. Jag är där och skapar chanser, det känns bra liksom. Förhoppningsvis kan man hänga dit någon snart också. 

Det är ju tidigt än men känner du att du håller på den här nivån? 
– Det tycker jag, på något sätt har jag anpassat mig hyfsat bra till farten och kamperna. Jag kan använda min storlek på ett bra sätt där ute men även skapa lägen där ute. Det är skönt att man känner så men nu gäller det också att trycka dit puckarna när man väl får ett friläge.

27-åringen har genom i princip hela karriären agerat ytterforward men i lördagens match mot Rögle fick han hoppa in som center, en ovan roll för honom. 

– Jag fick prova på det lite i Karlskoga förra året, som tur var. Jag visste väl hyfsat vad jag skulle göra i varje fall. Det funkar bra med (Filip) Sandberg och (Christoffer) Törngren, vi skapar lägen men vi måste trycka dit pucken.

Skulle du kunna tänka dig att hoppa mellan center och forward eller är det ytter du vill vara? 
– Om coacherna vill att jag ska spela center då gör jag ju det och försöker göra mitt bästa där men det är klart att jag har varit ytterforward i många år. Men jag skulle kunna ta den rollen också, avslutar Jesper Kokkonen


TV: Måns Karlsson om HV71 2020/21

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten