TAMPA BAY - DALLAS 3-1 I MATCHER
Imago Sport / Bildbyrån

Från utköpt - till finalhjälte

Nu är det nära. Redan i natt kan Tampa Bay vinna Stanley Cup. De leder med 3-1 i matcher efter nattens 5-4-seger efter förlängning. Kevin Shattenkirk blev hjälte, framspelad av Victor Hedman.

– Jag känner alla känslor ni kan tänka er, säger hjälten.

Vi fick se finalseriens, och en av hela slutspelets, bästa matcher i natt. Tampa Bay vann en minst sagt svängig historia med 5-4 efter förlängning. Men det var en snårig väg dit.

Även om Tampa ganska snabbt lade beslag på det spelmässiga övertaget var det Dallas som målmässigt inledde bäst. De gjorde mål på två av sina tre första skott, eftersom både John Klingberg och Joe Pavelski kunde överlista Andrej Vasiljevskij i den första perioden. Klingberg tog tillvara på en egen retur efter att ha prickat en Tampa-back, och gjorde sitt fjärde mål för slutspelet.

Kort efter Pavelskis 2-0 fick Tampa dock kontakt. Brayden Point, vem annars?, satte 1-2-reduceringen en minut efter Dallas mål. Det återstod bara 33 sekunder av den första perioden när Point slog till för första, men inte sista, gången i natt.

GLÖDHET POINT

Bara ett par minuter in på den andra perioden var matchen nämligen kvitterad. I powerplay slog Brayden Point till på nytt. Skyttekungen har nu gjort 13 mål i slutspelet och efter nattens insats blandade han sig definitivt in i Conn Smythe Trophy-diskussionen igen.

Tampa återtog ledningen när Corey Perry fick stopp på sin 19 (!) matcher långa måltorka och tolv (!) matcher långa poängtorka. Efter ett bra jobb av en annan kritiserad stjärna, Tyler Seguin  kunde Perry sätta 3-2 i ett öppet mål från nära håll. Det stod dock 3-3 inför den tredje perioden, eftersom Yanni Gourde också utnyttjade ett öppet mål när han slog till i powerplay.

Sex minuter in på den tredje perioden tog Tampa Bay ledningen för första gången i matchen. Då var det Alex Killorn  tur att bryta en lång måltorka. Killorn hade inte gjort mål sedan serien mot Boston och bröt en tio matcher lång svit utan mål, när han från ett mycket knepigt avstånd och en svår vinkel, överlistade Anton Chudobin i Dallas kasse. Men Stars gav sig inte. Vi fick se ett 4-4-mål när Joe Pavelski satte 4-4 via Kevin Shattenkirk som då var olycklig framför eget mål.

Men Shattenkirk skulle få sin revansch.

Den forne stjärnbacken blev nämligen stor matchvinnare för Tampa Bay i förlängningsspelet som följde efter hans oturliga självmål. Veteranen fick en passning av Victor Hedman och tog ett skott från den högra tekningscirkeln, och fick se pucken leta sig förbi Khudobin. Det var Shattenkirks tredje mål i slutspelet. Förlängningskungarna Tampa Bay tog sin sjunde övertidsseger i slutspelet och är nu en enda seger från Stanley Cup-vinsten.

– Jag förtjänade lite bra karma efter den där pucken som studsade i mål via mig, sade han och syftade på Dallas 4-4-mål.

KÖPTES UT - KAN NU VINNA STANLEY CUP

Kevin Shattenkirk gör sitt första år i Tampa Bay och har fått en rejäl nytändning på karriären efter sin tunga tid i Washington och sitt totala fiasko i New York Rangers. Han skrev på ett fyraårskontrakt med Rangers men köptes ut redan efter halva kontraktstiden - och hamnade i Rangers. Efter att ha fått se sina två tidigare lag, St. Louis och Washington, vinna Stanley Cup efter att han lämnat har backen nu sin bästa chans hittills att vinna cupen - och han har minst sagt varit bidragande på lagets slutspelsresa så här långt. Det har blivit 13 poäng på 23 matcher från Kevin Shattenkirks klubba.

– Han har gjort viktiga mål för oss genom hela slutspelet, och är en så viktig pjäs. Han jobbar så hårt, han är grym i omklädningsrummet och är en ledare för oss, säger Brayden Point om matchvinnaren.

Redan i natt kan Tampa Bay stänga finalserien och vinna Stanley Cup för andra gången någonsin, och för första gången sedan John Tortorella ledde laget till seger 2004.