Jonatan Berggren
SHL

"Skadorna kommer hjälpa mig bli bättre på sikt"

Efter två säsongers skadehelvete är Skellefteålöftet redo att ta SHL med storm.

ANNONS


Det är först i år Jonatan Berggren blir senior, ändå känns det som att han varit med hur länge som helst. Men karriären hittills har lika mycket definierats av skador, som av hans fina spel i Skellefteåtröjan. Själv är han säker på att det helvete han gått igenom kommer hjälpa honom på sikt. Det här är en intervju om två tunga skadesmällar - men det är lika mycket en intervju om positivitet och om en längtan att få spela en hel säsong.

Säsongen 18/19 skulle Jonatan Berggren, som nybliven 18-åring, etablera sig i SHL. Efter att ha sprutat in poäng och haft lekstuga på juniornivå spåddes han bli näste Skellefteåtalang att slå igenom i SHL. Men redan i november var säsongen över för jättelöftet. En stressfaktur i ryggen gjorde att han missade JVM och nästan hela SHL-säsongen.

Det blev bara 16 matcher.

Vi spolar fram bandet till säsongen 2019/2020. Jonatan Berggren kämpade sig tillbaka, slog sig in i JVM-truppen, sköt där fyra mål på sju matcher och fick ett litet genombrott med tolv poäng på 24 matcher i SHL. Ett bra facit för en junior.

Jonatan Berggren imponerade i JVM.Jonatan Berggren imponerade i JVM.

Men redan i januari tog säsongen slut. Den här gången var det en axelskada som tvingade honom till operation och en rehabperiod på sex långa månader.

Det som inte fick hända - det hände igen.

Första dagarna var det becksvart

Jonatan Berggren har redan upplevt skadproblem som många inte ens behöver gå igenom på en hel karriär.

– Ska man se något positivt med skadan som kom förra säsongen så var det att jag inte missade så mycket som jag borde ha gjort, med tanke på coronan. Corona "räddade" lite, om man kan säga så, säger Berggren till hockeysverige.se och fortsätter:

– Som tur var hann jag spela JVM, som var mitt stora mål med säsongen, och jag gjorde det bra där. Det var såklart tråkigt att jag skadade mig igen men det var inte som den första skadan jag åkte på. Då förstördes en hel säsong. Förra säsongen kan jag ändå vara ruggigt nöjd med.

Det 20-åriga passningsgeniet är dock tydlig med att han upplevde en blytung mental smäll just när axelskadan kom, och han insåg att även förra säsongen tog slut i förtid.

– Första dagarna var det becksvart. Men sen tror jag att jag hade en liten fördel av att ha gått igenom en lång rehabtid en gång, redan. Jag visste ungefär vad som skulle hända och framför allt visste jag att saker skulle bli bättre. Allting kommer läka till slut. Jag visste också hur mycket jag byggde upp mig första gången jag skadade mig. Då visade jag att jag kunde komma tillbaka starkare och snabbare än någonsin, och det blev en boost för mig att veta att skulle kunna göra samma sak den här gången.

Just den positiva inställningen genomsyrar den Detroitdraftade talangen. Trots två massiva skador har han försökt hålla modet uppe - och faktum är att jättetalangen till och med tror att skadeproblemen kommer hjälpa hans karriär på längre sikt.

– Jag vet att fysen är den bit jag har behövt förbättra mest, och den har jag kunnat bygga på när jag varit skadad. Jag har byggt på en bra fysik och hade nog inte tagit fysen så seriöst som jag gör nu, om det inte vore för skadorna. Jag vet vad som behövs för att kroppen ska vara hel, så om jag ska vara ärlig tror jag att skadorna har hjälpt mig att bli bättre på sikt. De har hjälp mig mer än de har förstört.

Det var ruggigt skönt att ha honom med, och att få gå igenom det här med någon som går igenom samma sak som du själv

Rehaben var inte heller så hemsk som den kunde ha varit - mycket tack vare en lagkompis som också fick se förra säsongen förstörd av en axelskada.

– Det gick faktiskt fortare än förväntat att komma tillbaka, och jag har faktiskt haft roligt under rehabiliteringen också. Jag hade (Jacob) Olofsson med mig  på hela resan och vi har kämpat tillsammans. Vi har garvat mycket och gått igenom allting ihop. Det var ruggigt skönt att ha honom med, och att få gå igenom det här med någon som går igenom samma sak som du själv.

När Jonatan Berggren gick in i förra säsongen visste han inte vad han skulle förvänta sig av sig själv. Han hade inte fått chansen att bevisa vare sig för sig själv eller andra att han höll på SHL-nivå. 

Nu är läget ett helt annat.

– Jag tycker personligen att jag visade att jag kan göra min grej på SHL-nivå. Förra sommaren funderade man lite kring "kan jag göra det jag gjort i J20 även i SHL?" och sådana saker, men jag tycker jag visade att jag har spelet. Den här säsongen är det viktigast att jag håller mig skadefri, för det andra löser sig. Har det visat sig. Nu är jag bara otroligt taggad på att få spela en hel säsong, hjälpa laget och visa att jag kan spela fin ishockey.

Jonatan Berggren.

Man kan lugnt säga att 20-åringen inledde på bästa sätt. Han var en av isens giganter när Skellefteå 5-4-besegrade Leksand efter förlängning i premiären. Han gjorde hela SHL-säsongens första mål och den Enköpingsfostrade forwarden adderade dessutom en assistpoäng till det.

– Jag är ju en poängspelare i grunden, så det är alltid skönt att få hänga dit puckarna. Speciellt i början av säsongen, så självförtroendet får sig en extra boost. Det var jäkligt roligt att få komma igång också, efter en otroligt lång försäsong.

Jag tycker det ser ut som att alla yngre har växt jämfört med förra säsongen

Många tror att Skellefteå kan utmana i den absoluta toppen, mycket tack vare Jonatan Berggren och de andra unga spelarna på frammarsch. Skellefteå AIK är inte längre lika beroende av fixstjärnorna Joakim Lindström och Oscar Möller.

– Jag håller med. Vi har fyra linor som alla kan producera och ett starkt spelsystem som alla följer, i försvaret. Det känns som att alla kan lita på alla och att vi har en härlig mix av olika spelartyper och åldrar i laget och jag tycker det ser ut som att alla yngre har växt jämfört med förra säsongen.

– Vi har en lite nytt tränarstaben (Andreas Falk har ersatt Tommy Samuelsson) men mycket i spelet är sig likt. Vi spelar egentligen på samma sätt som Skellefteå gjort ända sedan de kom upp i SHL, med lite olika smådetaljer som skiljer. Så alla är trygga i systemet.

Förutom att få spela en hel säsong, utan problem med rygg, axlar eller något annat, drömmer Berggren om en sak.

– Vi går alltid för guld i Skellefteå. Det är en lång väg men förhoppningsvis kan vi bli bättre och bättre under säsongen - och sen ska vi vara som allra bäst i den sista matchen. Det är den sista matchen som ska vinnas. Det är då man kan vinna guld.

I kväll väntar Örebro på bortaplan för Skellefteås del.

FOTNOT: Alla bilder kommer från Bildbyrån


TV: Måns Karlsson om Skellefteå AIK 2020/21

Den här artikeln handlar om: