Sök
SHL
SKOGLUND: Skrota säsongen redan nu

Till er som vill behålla er eventuellt fantastiska torsdagsfeeling: Läs inte detta, för det jag kommer skriva kommer troligtvis sätta ner erat humör med rätt många procent.

Man vill ju knappast vara en så kallad surk*k. Ni vet en som där som bara ser problem överallt, men som däremot är helt blind för lösningar. Men ärligt talat, finns det ens något som helst försvar för att genomföra säsongen 20/21?

Den brittiska ligan EIHL har redan tagit beslutet att ställa in. Den största anledningen till det beslutet är att klubbarna inte kan ta in tillräckligt med åskådare på arenorna för att klara ekonomin. Det lär visa sig att ligan gjort helt rätt är jag rädd, när beslutet togs så fanns det ändå vissa positiva signaler från England, men senast igår hörde jag att det troligtvis inte kommer tillåtas publik på fotbollen förrän nästa höst. Ett år framåt alltså. Det krävs ingen raketforskarexamen för att förstå att hockeyn hade drabbats av samma restriktioner.

Den asiatiska ligan har också ställt in säsongen 20/21 och jag är säker på att fler kommer följa efter.

Runt om i Europa ser vi att Corona-smittan tar fart igen. Inte heller vi i Sverige är förskonade och det kommer varningssignaler lite varstans ifrån att fallen ökar. Stockholm verkar för stunden vara främst i farozonen.

Det är här någonstans jag har börjat fundera. Är det verkligen värt att köra en säsong under dessa omständigheter? Jag är ingen smittskyddsexpert, men alla signaler som nu kommer får mig att känna mig relativt säker på att vi kan se oss i månen efter fler åskådare än möjligtvis 500 personer på matcherna till en början. För SHL och Hockeyallsvenskan är den siffran ett knytnävsslag i solarplexus. För SDHL och Hockeyettan är det något lindrigare. Men definitivt inte gynnsam.

Det pratas om att SHL kommer klara sig en säsong utan publik. Men sen då? Hur kommer klubbarnas ekonomier se ut 2021, 2022, 2023...?

Idag förväntas regeringen ta beslut i publikfrågan. Beslut, sedan är ju frågan när de känner att de orkar masa sig fram till podiet och meddela oss andra deras besked. Jag har absolut inga säkra källor på detta, men av vad jag läser på nätet och hör, så verkar de flesta övertygade om att regeringen kommer gå på Folkhälsomyndighetens linje och tillåta 500 personer i samband med idrottsevenemang. Med spelare, ledare, funktionärer och annat löst folk borträknat så blir det i runda slängar 400 personer över som kan räknas som publik. 

Jag har inte ens en realistisk tanke om hur mycket klubbarna rimligtvis kan kräma ur dessa 400 ur en ekonomisk synvinkel. På försäsongen har vi sett kreativa evenemang med biljett+mat=995 SEK och det är väl möjligt att klubbarna skulle kunna sälja sådana paket ett tag. Lägg till en öl också i någon av pauserna så ser det väl hyfsat ut. Men hur länge kan man köra på ett sådant koncept? Hur länge kommer folk betala? Inte så länge är jag rädd.

Om regeringen nu kommer fram till 500 personer så är det ändå ingenting som garanterar att det kommer förbli så. Tar smittan fart igen, vilket många signaler tyder på, så lär vi få se åtstramningar. Min fråga då: Är det värt det? Är det värt att vi kör klubbar i botten för att ”vi vill se hockey”. Jag tycker faktiskt inte det. 

Jag vill med bestämdhet poängtera att jag inte VILL ställa in säsongen 20/21. Utöver att jag är en hockeynörd av rang som mår bra av att se hockey, så är det dessutom till stora delar mitt levebröd. Ställs säsongen in så kommer jag med största sannolikhet tvingas stå med mössan i hand vid a-kassans port. Det vill jag såklart undvika. Gå från den här drömtillvaron till...Ja, till vadå? Tanken skrämmer mig och får mig faktiskt att spendera de flesta nätterna sömnlös. Om jag nu får ta tillfället i akt att gnälla lite.

Jag är långtifrån ensam om att befinna mig i en sådan situation bland mediefolket. Jag VILL såklart inte heller att säsongen ska ställas in med tanke på alla spelare, ledare, domare med mera som kommer kastas ut i en oviss verklighet.

För att inte tala om alla andra runt lagen och spelarna som kommer få en tung situation att handskas med.

Men, mitt i allt mörker så får vi tänka på att vi har ett socialt skyddsnät av rang i Sverige. Vi får trösta oss med det.

Med det sagt, det är ändå en mardröm.

Men ibland gäller det att se saker realistiskt också: Hur länge kan klubbarna härda ut utan publik? Inte så länge är jag rädd, och då kommer vi hamna i en ännu mer kaosartad situation med konkursförhandlingar, arbetslösa spelare, ommöbleringar av spelscheman och omräkningar av tabeller. Och så vidare, och så vidare...

Jag är inte helt hundra på att det är värt det. Det kanske är lika bra att dra plåstret nu och under ordnade former planera för säsongen 21/22 istället?


TV: Mitt första NHL-hattrick – Dougie Hamilton

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten