Sök
Emil Andrae.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
SHL

”Jag har fått en bra chans – och verkligen tagit den”

Emil Andrae är bara 18 år gammal och har spelat blott elva matcher på SHL-nivå, men har redan vuxit in i seniorkostymen och börjat göra avtryck på HV71:s blålinje. 
Själv njuter den spelskicklige backen av tillvaron – och rider på vågen av självförtroende.
– Jag tycker verkligen att jag har tagit chansen, säger Andrae till Hockeysverige.se.

Förlust och nollade på bortaplan mot Frölunda var kanske inte den SHL-premiär som guldaspiranten HV71 hade hoppats på. Men trots den i mångt och mycket mörka premiärmatchen i Göteborg fanns det små ljusglimtar i Jönköpingslaget.

En av dessa ljusglimtar var 18-årige backen Emil Andrae som tuff backkonkurrens fick rikligt med speltid i både fem-mot-fem och i powerplay.

– Vi har haft mycket skador som har öppnat dörren lite för mig och mina chanser att få visa vad jag går för. Jag tycker verkligen att jag har tagit chansen och jag får mycket istid nu. Jag försöker bara göra mitt jobb därute och tar all istid jag kan få i dagsläget, säger Andrae till Hockeysverige.se.
– Sen är det givetvis kul att få spela powerplay. Jag gillar att spela i den spelformen, då jag får använda min blick för spelet och kunna sätta mina medspelare i bra positioner. Sen gick kanske inte PP jättebra just mot Frölunda, men vi vet vad vi kan i den spelformen och vi behöver egentligen inte ändra på någonting.

Andrae i kamp med jämnårige Lucas Raymond.Andrae i kamp med jämnårige Lucas Raymond.Foto: Carl Sandin/Bildyrån

Totalt blev det drygt 15 minuters istid och ett skott på mål för Andrae i premiären. Lördagens match mot Frölunda föregicks av en stark försäsong där den 18-årige smålänningen imponerade med sina insatser på HV71:s blålinje.

– I början av försäsongen tyckte jag att det kändes lite trögt, men det kanske inte är så konstigt när det är de första matcherna på ett bra tag. Vi var åtta backar i början och det var väl inte så att man kom in i matcherna ordentligt.

Ett stort och viktigt lyft kom i samband med Juniorkronornas landslagssamling i Uppsala i slutet av augusti.

– Jag fick spela mycket där och det kändes bra. Jag hämtade hem ganska mycket självförtroende. Efter det har det gått bra här i HV.
– Jag har fått en bra chans här och jag tycker verkligen att jag har tagit den. Jag får mycket speltid i fem-mot-fem och i powerplay, där jag får visa mina offensiva skills med pucken. Jag har verkligen kommit in i seniorhockey nu, menar Andrae.

”JÄVLIGT GLAD ÖVER VAR JAG ÄR I LIVET”  

Andrae har, trots sin ringa ålder, länge setts som ett stort framtidsnamn på den svenska backsidan. Redan som 15-åring gjorde han hockeyallsvensk debut med Oskarshamn och blev då ligans yngsta utespelare genom alla tider.

Förra säsongen gjorde han tio SHL-matcher med HV71 och i våras fick han, 18 år gammal, skriva sitt första a-lagskontrakt med Jönköpingsklubben.

– Det var så klart mäktigt. Min enda egentliga tanke var att stanna och det enda jag vill just nu är att spela här i HV. Jag trivs jättebra i föreningen och staden. Det är verkligen en ära att få chansen i a-laget.
– Att få skriva kontraktet motiverade mig jäkligt mycket till att fortsätta utvecklas och bli en bättre hockeyspelare. Jag är jävligt glad över var jag är i livet just nu.

Hur har du vuxit in i seniorkostymen sedan i våras?
– Bra, tycker jag. Jag körde sommarträningen från start med a-laget och det gav enormt mycket. Vi var några juniorer som körde med a-laget hela sommaren.  Jag, Zion (Nybeck) och ”Jonte” (Jonathan Wikström) sporrade varandra i träningen, men även utanför själva fysbiten. Vi har ändrat lite i kosten och det känns som att jag blivit en bättre atlet nu än innan. Det var en väldigt bra försäsong för mig.
– I spelet har mycket av mitt fokus legat på försvarsspelet och positionsspelet nu i början med (Stefan) Nyman. Jag är en ”flashig” spelare, så då gäller det att samla så mycket energi som möjligt för att kunna använda mina styrkor. Då handlar det om att ligga på rätt sida och i rätt position, så man har energi när man väl har pucken och kan göra någonting bra utav det. Det blir bara bättre och bättre, känns det som.

Emil Andrae.Emil Andrae.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

VÄNDE DEN TRÅKIGA SITUATIONEN TILL NÅGOT BRA  

Meningen var egentligen att Emil Andrae och de andra draftaktuella spelarna skulle få uppleva NHL-draften i Montreal på plats i somras. Men den rådande coronapandemin satte stopp för alla sådana planer och när NHL beslutade för att spela klart säsongen under sommaren innebar det att draften skulle flyttas fram.

Den 6 oktober går NHL-draften av stapeln.

– Jag har faktiskt inte tänkt jättemycket på det innan, men när de satte datumen så har man så klart börjat längta lite. Fokus ligger på HV71, men det ska bli riktigt kul och att det nu blir av till slut.
– Det är samma för oss alla. Vi har egentligen tänkt att det här skulle vara tidigarelagt, men då kom pandemin och det har man full respekt för. Det känns på ett sätt skönt att kunna få det överstökat så man kan ha fullt fokus på vardagen igen, men samtidigt längtar jag enormt mycket.

Besvikelsen över att inte få åka över och få den ”klassiska” draftupplevelsen med den nervösa väntan på läktaren är dock påtaglig.

– Det är klart att det är lite surt. Det hade varit jävligt kul att få vara på plats och få uppleva allt det där. Man har ändå följt några drafter och man skulle så klart vilja uppleva samma sak när det är ens egen tur, säger Andrae som dock väljer att se glaset som halvfullt.
– Jag har faktiskt sett det till en fördel, då jag har kunnat göra en bra försäsong och förbereda mig så bra det bara går inför min första seniorsäsong. Visst, det var surt i början, men det känns ändå som att jag vänt besvikelsen till något positivt. Istället för att bli av med några veckors försäsong så har jag kunnat köra på fullt ut här hemma.

NHL-KLUBBARNAS FRÅGETECKEN: STORLEKEN OCH SKRIDSKOÅKNINGEN  

Under våren och sommaren har Andrae via Zoom fått möjligheten att prata med de intresserade NHL-klubbarna. Och, ja, intressenterna – de är många.

– Jag har snackat med i stort sett alla lag, berättar Andrae.

Vilka är de största frågetecknen kring dig, enligt dem?
– Det är väl min storlek, först och främst. Även min skridskoåkning har kommit upp en hel del. Jag har en hyfsat god skridskoteknik, men jag är inte den snabbaste mest explosiva spelaren därute på isen. De har haft lite frågor och funderingar kring det.
– Men jag ser det inte som något negativt att jag är en liten spelare. Så länge man kan flytta pucken och spela ett bra försvarsspel med bra positionsspel så behöver man inte vara en stor bjässe i dagens hockey. Kan man flytta pucken på ett bra sätt så kan det gå vägen ändå.
– Som ett exempel kan man ta Rasmus Sandin. Han var inte heller så storväxt när han var i min ålder. Nu spelar han i NHL och gör det riktigt, riktigt bra. 

Draftintervjuerna har ett rykte om sig att i vissa fall vara riktiga grillningar, där NHL-klubbarna går under skinnet på spelarna för att få reda på vilka de egentligen är.

– Man har satts på prov, helt klart, säger Andrae med ett skratt.
– Man får verkligen stå för sina svar på deras frågor, det man svarar kommer man att tvingas backa upp i fortsättningen och de är bra på att följa upp olika typer av frågor.
– Det är utmanande frågor, man vet inte alltid vad man ska svara. Men det har trots allt varit en rolig erfarenhet, avslutar 18-åringen.


TV: Måns Karlsson om HV71 2020/21

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten