Sök
Johan Hult och Chris Abbott ville ha in Joel Kellman.
Bildbyrån
NHL

"Det var inte speciellt nära - det blev lite uppförstorat"

Det snackades om intresse från både HV71 och Rögle. Men för Joel Kellman var det självklart att vänta ut San Jose och skriva ett nytt NHL-kontrakt.

– Jag kände att jag kunde ha tålamod och vänta på dem, säger han till hockeysverige.se.

Efter att ha varit en klasscenter i Karlskrona under flera år blev Joel Kellman en storstjärna i SHL när han bildade en fruktad kedja med Jesper Boqvist och Nicklas Danielsson i Brynäs. Redan efter ett några månader i Gävle började det surras om intresse från såväl KHL och NHL. När säsongen sedan var slut kom beskedet: Kellman hade skrivit på ett ettårskontrakt med San Jose Sharks.

Han inledde som väntat i AHL, men redan efter 25 matcher kallades han upp till NHL. Det blev 31 matcher i Sharks, med 3+4 som resultat i poängkolumnen.

– Det var ungefär som jag hade trott, där borta. Jag visst att det skulle bli tufft för en kille som mig att komma över och slå sig in i laget. Jag fick börja nere i Barracuda i ett par månader och det var helt klart tufft, men samtidigt var det något jag hade i beräkningarna. Jag visste att jag kunde få inleda där, säger Kellman till hockeysverige.se och fortsätter:
–  I det stora hela är jag ganska nöjd med säsongen. Det blev ungefär hälften-hälften mellan AHL och NHL och ska jag vara ärlig blev det nog några fler matcher i NHL än jag hade tänkt.

"DÅ TAR MAN VILKEN ROLL SOM HELST"

Det blev fler NHL-matcher än vad han hade trott på förhand, men väl uppe i Sharks tycker Kellman själv att han tog vara på chansen.

– Jag hade lite flyt på vägen, eftersom vi fick skador på lite fel spelare och då får någon annan chansen. Sen gick det ganska bra när jag väl kom upp. Jag fick en del förtroende, först och främst i fem mot fem men sen i boxplay också. Jag fick väl spela runt tio minuter per match och det kändes som en bra början.

Joel Kellman (till höger)Joel Kellman (till höger)Foto: Neville E. Guard-USA TODAY Sports

Var det svårt att gå från att vara en förstacenter och ha en offensiv roll i Sverige, till att bli fjärdecenter och spela en mer defensiv roll i NHL?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är det som är så skönt när man kommer upp och får spela i en tredje- eller fjärdekedja: Du vet vad du ska göra. Du ska hålla det enkelt, spela 0-0 och inte bjuda på så mycket. Det blir ganska tydligt.

– Och får man spela i NHL, ja, då tar man vilken roll som helst. Det är ändå värt det.

TROTS FIASKOT - TROR PÅ STANLEY CUP-CHANS

Joel Kellman kan se tillbaka på en lyckad säsong ur sitt eget perspektiv, men för San Jose var det en ren katastrofsäsong. Efter att ha storsatsat och bland annat plockat in Erik Karlsson gick Sharks till konferensfinal 2019, där de åkte ut mot mästarna Blues. Den här säsongen gick allt åt skogen. De slutade på plats 29 av 31 lag i NHL och trots att 24 lag gick till slutspel, eller slutspelskval, var det inte ens nära att Sharks skulle få spela vidare när säsongen återupptogs. Stjärntränaren Peter DeBoer fick dessutom sparken. 

Vad var det egentligen som gick fel?

– Bra fråga. Jag var ju inte med från början så jag kan inte säga vad det var som gick snett då. När jag kom upp var det redan en bit upp till slutspel för oss. Men jag kan inte peka på vad som gjorde att det blev som det blev. Kvalitéerna finns på alla positioner för att vi ska kunna gå långt. Ibland får man inte ihop det, bara. Samtidigt har San Jose gått långt många år. Till slut kanske det kommer ett bakslag.

Joel Kellman.Joel Kellman.Foto: Imago sportfoto

Trots den säsongen, tror du att man inom klubben fortfarande siktar på att vinna med den kärna som finns i laget nu?

– Absolut, det tror jag. San Jose har alltid varit ett topplag och alltid gått för det. Så, det är klart. Kvalitéerna finns. De äldre spelarna är fortfarande riktigt bra och har kvalitéerna kvar. Det är många inom organisationen och laget som vill hjälpa dem att vinna.

"HADE EN BRA KÄNSLA"

Länge var det oklart om Joel Kellman skulle stanna i San Jose men för några veckor sedan förlängde han med klubben och skrev då på ett tvåårskontrakt. Men även om det drog ut på tiden var det för centerns del givet att han ville stanna i klubben.

– Ja, det var självklart från mitt håll. Det var mitt fokus hela tiden egentligen. Jag kände att jag kunde ha lite tålamod och vänta på dem, typ. Det var mitt fokus från att säsongen tog slut och jag kom hem till Sverige igen.

Var det jobbigt att inte veta vad som skulle hända?

– Egentligen inte.  Jag hade en bra känsla hela tiden. Vibbarna jag fick från dem var att jag skulle bli kvar. Men det är alltid en process därifrån, till att det ska bli något i slutändan. Men stressad, det blev jag aldrig.

"MEST SNACK UTIFRÅN"

Det fanns också intresse från SHL. Rögles sportchef Chris Abbott var öppen med hur gärna han ville se 26-åringen i laget, och dessutom ska HV71 ha visat sitt intresse för toppcentern. Men det var aldrig nära att det skulle bli spel i SHL redan till hösten.

– Nej, det kan jag inte säga. Det var inte speciellt nära alls. Det var mest snack utifrån och det blev lite uppförstorat också. Mitt fokus låg på att bli kvar i San Jose.

Joel Kellman tränar med KHK.Joel Kellman tränar med KHK.Bildbyrån

Joel Kellman är nu hemma och tränar med Karlskrona och säger att det känns lite konstigt att se Stanley Cup-slutspelet pågå för fullt, medan han själv inte spelat sedan i mars. Centerstjärnan har tidigare öppnat för att inleda säsongen med spel i just KHK i HockeyEttan. Under måndagskvällen avslöjade Sportbladet att Kellman i stället var på väg till Kristianstad.

– Det är svårt att veta vad man ska göra och vad som blir bäst. Det är inte speciellt nära att jag spelar i KHK just nu. Det kan jag säga. Men det är inte bara mitt beslut heller, utan man måste ha en dialog mellan alla inblandade.

Vad säger du om allt som hänt med Karlskrona, med de ekonomiska problemen och nedlyttningen till HockeyEttan?

– Jag tycker det är tråkigt, såklart. Jag tycker förstås att dom som organisation ska vara högre upp. Det är väldigt synd att det blev som det blev. Men laget ser ändå bra ut just nu, så de borde utmana om att gå upp igen.

Nu får vi se om det blir med eller utan Joel Kellman, som i alla fall vet att han har kontrakt med San Jose de två kommande säsongerna.

– Jag kommer åka över med samma inställning som jag gjorde förra säsongen: jag vill ta en plats i laget. Det är stenhård konkurrens men den här gången vill jag börja i NHL och få vara med från start. Där ligger mitt fokus just nu, och sen får man ta det därifrån...


TV: Måns Karlsson om Rögle 2020/2021

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten