Johan Hult och Chris Abbott ville ha in Joel Kellman.
Bildbyrån
NHL

"Det var inte speciellt nära - det blev lite uppförstorat"

ANNONS
Det snackades om intresse från både HV71 och Rögle. Men för Joel Kellman var det självklart att vänta ut San Jose och skriva ett nytt NHL-kontrakt.

– Jag kände att jag kunde ha tålamod och vänta på dem, säger han till hockeysverige.se.

Efter att ha varit en klasscenter i Karlskrona under flera år blev Joel Kellman en storstjärna i SHL när han bildade en fruktad kedja med Jesper Boqvist och Nicklas Danielsson i Brynäs. Redan efter ett några månader i Gävle började det surras om intresse från såväl KHL och NHL. När säsongen sedan var slut kom beskedet: Kellman hade skrivit på ett ettårskontrakt med San Jose Sharks.

Han inledde som väntat i AHL, men redan efter 25 matcher kallades han upp till NHL. Det blev 31 matcher i Sharks, med 3+4 som resultat i poängkolumnen.

– Det var ungefär som jag hade trott, där borta. Jag visst att det skulle bli tufft för en kille som mig att komma över och slå sig in i laget. Jag fick börja nere i Barracuda i ett par månader och det var helt klart tufft, men samtidigt var det något jag hade i beräkningarna. Jag visste att jag kunde få inleda där, säger Kellman till hockeysverige.se och fortsätter:
–  I det stora hela är jag ganska nöjd med säsongen. Det blev ungefär hälften-hälften mellan AHL och NHL och ska jag vara ärlig blev det nog några fler matcher i NHL än jag hade tänkt.

"DÅ TAR MAN VILKEN ROLL SOM HELST"

Det blev fler NHL-matcher än vad han hade trott på förhand, men väl uppe i Sharks tycker Kellman själv att han tog vara på chansen.

– Jag hade lite flyt på vägen, eftersom vi fick skador på lite fel spelare och då får någon annan chansen. Sen gick det ganska bra när jag väl kom upp. Jag fick en del förtroende, först och främst i fem mot fem men sen i boxplay också. Jag fick väl spela runt tio minuter per match och det kändes som en bra början.

Joel Kellman (till höger)Joel Kellman (till höger)Foto: Neville E. Guard-USA TODAY Sports

Var det svårt att gå från att vara en förstacenter och ha en offensiv roll i Sverige, till att bli fjärdecenter och spela en mer defensiv roll i NHL?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är det som är så skönt när man kommer upp och får spela i en tredje- eller fjärdekedja: Du vet vad du ska göra. Du ska hålla det enkelt, spela 0-0 och inte bjuda på så mycket. Det blir ganska tydligt.

– Och får man spela i NHL, ja, då tar man vilken roll som helst. Det är ändå värt det.

TROTS FIASKOT - TROR PÅ STANLEY CUP-CHANS

Joel Kellman kan se tillbaka på en lyckad säsong ur sitt eget perspektiv, men för San Jose var det en ren katastrofsäsong. Efter att ha storsatsat och bland annat plockat in Erik Karlsson gick Sharks till konferensfinal 2019, där de åkte ut mot mästarna Blues. Den här säsongen gick allt åt skogen. De slutade på plats 29 av 31 lag i NHL och trots att 24 lag gick till slutspel, eller slutspelskval, var det inte ens nära att Sharks skulle få spela vidare när säsongen återupptogs. Stjärntränaren Peter DeBoer fick dessutom sparken. 

Vad var det egentligen som gick fel?

– Bra fråga. Jag var ju inte med från början så jag kan inte säga vad det var som gick snett då. När jag kom upp var det redan en bit upp till slutspel för oss. Men jag kan inte peka på vad som gjorde att det blev som det blev. Kvalitéerna finns på alla positioner för att vi ska kunna gå långt. Ibland får man inte ihop det, bara. Samtidigt har San Jose gått långt många år. Till slut kanske det kommer ett bakslag.

Joel Kellman.Joel Kellman.Foto: Imago sportfoto

Trots den säsongen, tror du att man inom klubben fortfarande siktar på att vinna med den kärna som finns i laget nu?

– Absolut, det tror jag. San Jose har alltid varit ett topplag och alltid gått för det. Så, det är klart. Kvalitéerna finns. De äldre spelarna är fortfarande riktigt bra och har kvalitéerna kvar. Det är många inom organisationen och laget som vill hjälpa dem att vinna.

"HADE EN BRA KÄNSLA"

Länge var det oklart om Joel Kellman skulle stanna i San Jose men för några veckor sedan förlängde han med klubben och skrev då på ett tvåårskontrakt. Men även om det drog ut på tiden var det för centerns del givet att han ville stanna i klubben.

– Ja, det var självklart från mitt håll. Det var mitt fokus hela tiden egentligen. Jag kände att jag kunde ha lite tålamod och vänta på dem, typ. Det var mitt fokus från att säsongen tog slut och jag kom hem till Sverige igen.

Var det jobbigt att inte veta vad som skulle hända?

– Egentligen inte.  Jag hade en bra känsla hela tiden. Vibbarna jag fick från dem var att jag skulle bli kvar. Men det är alltid en process därifrån, till att det ska bli något i slutändan. Men stressad, det blev jag aldrig.

"MEST SNACK UTIFRÅN"

Det fanns också intresse från SHL. Rögles sportchef Chris Abbott var öppen med hur gärna han ville se 26-åringen i laget, och dessutom ska HV71 ha visat sitt intresse för toppcentern. Men det var aldrig nära att det skulle bli spel i SHL redan till hösten.

– Nej, det kan jag inte säga. Det var inte speciellt nära alls. Det var mest snack utifrån och det blev lite uppförstorat också. Mitt fokus låg på att bli kvar i San Jose.

Joel Kellman tränar med KHK.Joel Kellman tränar med KHK.Bildbyrån

Joel Kellman är nu hemma och tränar med Karlskrona och säger att det känns lite konstigt att se Stanley Cup-slutspelet pågå för fullt, medan han själv inte spelat sedan i mars. Centerstjärnan har tidigare öppnat för att inleda säsongen med spel i just KHK i HockeyEttan. Under måndagskvällen avslöjade Sportbladet att Kellman i stället var på väg till Kristianstad.

– Det är svårt att veta vad man ska göra och vad som blir bäst. Det är inte speciellt nära att jag spelar i KHK just nu. Det kan jag säga. Men det är inte bara mitt beslut heller, utan man måste ha en dialog mellan alla inblandade.

Vad säger du om allt som hänt med Karlskrona, med de ekonomiska problemen och nedlyttningen till HockeyEttan?

– Jag tycker det är tråkigt, såklart. Jag tycker förstås att dom som organisation ska vara högre upp. Det är väldigt synd att det blev som det blev. Men laget ser ändå bra ut just nu, så de borde utmana om att gå upp igen.

Nu får vi se om det blir med eller utan Joel Kellman, som i alla fall vet att han har kontrakt med San Jose de två kommande säsongerna.

– Jag kommer åka över med samma inställning som jag gjorde förra säsongen: jag vill ta en plats i laget. Det är stenhård konkurrens men den här gången vill jag börja i NHL och få vara med från start. Där ligger mitt fokus just nu, och sen får man ta det därifrån...


TV: Måns Karlsson om Rögle 2020/2021

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL