HockeyAllsvenskan

”För mig är det väldigt speciellt att få spela i Björklöven”

ANNONS
Han gjorde debut i NHL innan han debuterade i moderklubbens a-lag.
Nu vet Carl Grundström både hur det känns att både spela och göra mål för Björklöven.
Framför sig har han en hel höst i klubben i sitt hjärta att se framemot.
– För mig är det väldigt speciellt att få spela i Björklöven. Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse, säger Grundström till Hockeysverige.se.

UMEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Umeå är hemma för Carl Grundström.

Under den första dagen i december 1997 föddes Grundström i staden och inledde sedan sin hockeykarriär i klubbens ungdomslag en handfull år senare. Grundström hann bli ungdomslandslagsman under sin tid i klubben, men mär det var dags för gymnasiestudier valde Grundström, likt många andra talangfulla spelare från staden, att lämna Umeå för att gå hockeygymnasium på annan ort.

Sedan dess har Björklövensupportrarna bara kunnat följa Umeåsonens framfart på avstånd. Först i Modo och sedan i Frölunda. När flyttlasset gick över till Nordamerika trodde nog de flesta att de förmodligen aldrig skulle få se Carl Grundström i en Björklöventröja igen.

Och om de nu trots allt gjorde det så trodde de garanterat inte att de skulle få se honom skrinna in på isen i A3 Arena iklädd en Björklöventröja inför rivalmötet med Skellefteå AIK under försäsongen 2020. Men så blev fallet för Grundström, som förra lördagen blev utlånad till Umeåklubben från Los Angeles Kings i väntan på att NHL-klubbens träningsläger ska till att dra igång i november.

SPECIELL A-LAGSDEBUT  

Mötet med Skellefteå slutade förvisso med förlust (1–2 efter förlängning), men för Grundström var matchen ändå minnesvärd, då han både fick göra debut och skjuta sitt första mål i a-lagströjan.

– Det var superkul att få göra mål redan i första matchen. Det är så klart också lite speciellt med tanke på att det är mot Skellefteå. Tyvärr kunde fansen inte vara på plats, men annars hade det garanterat varit fullsatt och man hade kunnat fira med dem, säger Grundström till Hockeysverige.se.

Att debuten skedde mot just Skellefteå gjorde matchen extra speciell för 22-åringen.

– De här mötena är alltid lite speciella för båda klubbarna. Redan från ungdoms- och junioråldern så har alltid matcherna varit heta mot Skellefteå. Det är superkul.

Grundströms storebror, Gustav, spelade juniorhockey i Skellefteå och på frågan om det någonsin var nära att han skulle gå i sin brors fotspår och lämna Umeå för grannstaden i norra Västerbotten under junioråren blir han lite hemlighetsfull.

– Det kanske det var... säger Grundström med ett leende och fortsätter:
– Men jag valde Modo istället och det blev ju bra det med.

På tal om Modo, fanns det någon diskussion med dem att inleda säsongen i Örnsköldsvik istället?
– Det var solklart att det skulle bli Löven om det skulle bli något här i Sverige. Det var aldrig snack om något annat, slår Grundström fast.

Carl Grundström i Modo-tröjan 2016.Carl Grundström i Modo-tröjan 2016.Foto: Bildbyrån

"EN POJKDRÖM SOM GÅR I UPPFYLLELSE"

Det är tydligt att Grundströms lojalitet finns hos Umeåklubben. För Grundström, som debuterade i NHL innan han fick chansen att debutera i Björklövens a-lag, betyder det mycket att få dra på sig den gröngula matchtröjan i höst.

– Det är speciellt att få spela i a-laget för en kille som mig. Som liten grabb drömde jag om att få spela i a-laget och jag hade många av mina idoler där. För mig är det väldigt speciellt att få spela i Björklöven. Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse.
– Allt löste sig väldigt bra. Jag är ju härifrån och bor i Umeå under somrarna, så allt känns väldigt smidigt på så sätt. Jag tror att det blir perfekt för mig att få spela lite matcher innan det drar igång där borta och att få göra det i Löven känns extra kul.

Under sin debutmatch skapade Grundström, tillsammans med sina kedjekamrater Axel Ottosson och Olle Liss, gång på gång press på Skellefteå. Med sin fysiska spelstil gjorde 22-åringen sin närvaro känd för SHL-motståndet och han fick, som sagt, även skriva in sig i målprotokollet. 

Det är precis den typ av ishockey som han vill bidra med den här hösten.

– Det är väl det som är min styrka, att vara en offensiv kraft tillsammans med att vara en lite jobbig jävel att möta. Jag vill vara med och skapa lägen till mina medspelare och göra laget bättre, säger Grundström.

Carl Grundström.Carl Grundström.Foto: Derek Cain/Icon Sportswire

SIKTAR PÅ ORDINARIE PLATS I KINGS

I samband med att låneavtalet med Björklöven gick i lås stod det även klart att Grundström förlängt sitt kontrakt med Los Angeles Kings, något som var tvunget att vara på plats för att 22-åringen skulle kunna spela allsvensk hockey för sin moderklubb i höst. 

Kontraktet sträcker sig över två år, där det första året är ett tvåvägskontrakt som senare övergår till ett envägskontrakt till den andra säsongen. Enligt CapFriendly är Grundström garanterad en totallön på åtminstone 7,5 miljoner kronor – men kontraktet kan bli värt så mycket som 12,7 miljoner kronor om Grundström blir ordinarie i NHL i vinter.

– Det känns jättebra att ha allt klart med dem, säger Grundström och fortsätter:
– Det är skönt att ha ett envägskontrakt andra året, det känns jättebra. Det är klart att det är en trygghet man vill ha. Det vill väl alla?

Grundström spenderade den största delen av fjolårssäsongen i Kings farmarlag Ontario Reign, men fick även chansen i 13 NHL-matcher med Kings. Nästa säsong hoppas han att det ska bli betydligt fler matcher än så.

– Min stora målsättning den här säsongen är att ta en ordinarie plats i NHL. För mig gäller det att visa framfötterna på campen och visa att jag är förtjänt av att spela där, säger Grundström som tror att hans chanser kan hjälpas av att Kings just nu är inne i en re-build.
– Det tror jag nog hjälper, ändå. Det är ett gäng lovande spelare som ska upp i NHL nu och det gäller för mig att visa att jag ska vara en av dem. 

Men innan det blir tal om att slåss om en NHL-plats i Kalifornien väntar först en spännande höst för Carl Grundström hemma i Umeå.

– Det är speciella tider. Jag ska verkligen se till att ta vara på den här tiden, avslutar 22-åringen.


TV: Han vill locka svenska spelare till college

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL