Sök
Marcus Eriksson.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Besvikelsen mot klubben efter uppbrottet: "Ändå varit där i 16 år"

Han är en av Vita Hästens största spelare någonsin. Säsongen som kommer får vi emellertid inte se Marcus Eriksson i Himmelstalundshallen. Vita Hästens ständige nummer 20 är i stället klar för spel i Hockeytvåan. För hockeysverige.se berättar han om uppbrottet från Vita Hästen - och besvikelsen mot klubben han spelat för under 16 års tid.

– Det hade varit skillnad om jag hade krävt asmycket pengar, säger han till hockeysverige.se.

Förutom ett par säsonger i Almtuna och Troja/Ljungby för omkring 15 år sedan och en kort sväng i Västerås, har Marcus Eriksson varit Vita Hästen trogen hela karriären. Han har spelat flest matcher (583), gjort flest mål (238), flest assist (412) och såklart överlägset flest poäng totalt (650). Dessutom är han tvåa i klubbens utvisningsliga i historien. 

Finns det en statistisk kolumn ligger Marcus Eriksson med största sannolikhet högt upp i den, i Vita Hästens historia.

Men den här hösten får vi inte se passningsgeniet med den klassiska loggan på bröstet. 35-åringen har påbörjat ett nytt liv, med ett jobb på ett bemanningsföretag om dagarna och med spel i Hockeytvåan-klubben IK Guts på kvällarna. Den här gången kunde han och Vita Hästen inte komma överens om ett nytt kontrakt.

För hockeysverige.se berättar han vad som hände och varför han nu spelar i Finspångsklubben IK Guts i stället för i Norrköpingsklubben Vita Hästen.

– Ska jag vara ärlig hade jag inte så många alternativ i slutändan. Jag diskuterade med Hästen och de kom med två kontraktsförslag som jag tackade nej till. Det första var väl helt okej, men då kom vi inte riktigt överens om lönen. Det andra var ett åttamånaderskontrakt och det kände jag själv att jag inte ville ha. Då skulle jag gå och stämpla nästa sommar igen. Jag blir ändå 36 år nästa och har ett barn som nästan är 15 och ett som är elva. Nu har jag en helt annan trygghet. Nu vet jag att jag har ett jobb, i stället för att spela i åtta månader och sen behöva gå igenom allting en gång till, berättar Eriksson och fortsätter:

– Ovissheten var en av grejerna som gjorde att det blev så här. Sen erbjöds jag det här jobbet som jag har nu, och kunde kombinera jobbet med att spela. Det kändes intressant och också kul att få komma in i det "riktiga" livet och inte bara ha det här låtsaslivet som man lever som idrottsman en stor del av året.

Marcus Eriksson.Marcus Eriksson.Magnus Lejhall/Bildbyrån

"DÅ KÄNDE JAG ATT DET FICK VARA NOG"

Det är sportchefen och tränaren Björn Olsson som äger företaget Eriksson jobbar för nu. Han lyckades med det som Vita Hästen inte lyckades med: Att ge Marcus Eriksson ett jobb. Hade de gjort det, då hade #20 förmodligen spelat i HockeyAllsvenskan nästa säsong också.

– Jag gav Vita Hästen lite alternativ. Jag sa i somras att om de fixar ett jobb till mig så skulle jag kunna spela på ett åttamånaderskontrakt. Jag gav som förslag att vi kunde skriva in en klausul i kontraktet som sa att om de inte löste ett jobb till mig innan april så rullade kontraktet på. Jag tycker att det kändes som en fair deal eftersom jag trots allt har ett namn i stan, folk känner igen mig och att sponsorer kanske hade kunnat gått in och löst något. Men de tyckte det var för riskabelt. Då kände jag att om de inte vill eller känner att de kan lösa det, då ska ni inte satsa på mig. Då kände jag att det fick vara nog.

– I slutändan fick jag inget nytt kontraktsförslag. När de värvat Topi Nättinen hade de behövt dra igång en insamling för att kunna behålla mig. Visst, det hade väl kanske kunnat lyckas. Men tänk om den inte hade lyckats? Då hade jag behövt tacka nej och så har folk samlat in pengar i onödan. Då hade jag varit den som kallades girig och sådana saker. Det kändes för osäkert.

BESVIKEN PÅ KLUBBEN

Till sist lyckades Vita Hästen lösa ett jobb åt "Macke", men då var det för sent.

– En gammal barndomsvän till mig, Linus Näsström, spelade i Hästen under många år och valdes in i styrelsen nu. Han fixade ett jobb på en vecka. Men då hade jag redan bestämt mig. Då hade redan Guts fixat allting för mig och jag kommer alltid stå för det jag sagt att jag skulle göra. Men han löste alltså det på en vecka, det som Vita Hästen hade haft åtta månader på sig att lösa. Då kändes det mer som att de inte ville, längre.

– I slutändan var det osäkerheten som var grejen. Jag pratade med lite klubbar utomlands också men det...det känns som att lönerna har gått ned överallt. Det hade inte varit värt pengarna jag hade fått, på att åka iväg åtta månader utan familj. Visst, det hade varit okej med pröjs men då hade jag återigen suttit här om åtta månader och inte vetat vad som skulle hända. Nu är läget som det är med corona också, och vi vet ju ingenting om det ens kommer gå att genomföra säsongen som planerat. Så i slutändan var det här ett ganska enkelt val.

Tycker du att klubben kunde ha agerat annorlunda, med tanke på hur mycket du ändå gjort för dem?

– Ja, det tycker jag. Lite besviken är jag. Det hade varit annorlunda om jag hade krävt asmycket pengar. Då hade jag inte sagt något. Men nu var det inga supersummor jag ville ha heller. Jag vet vilken nivå jag håller och vad jag kan göra. Och jag har ändå varit där i 16 år. Så det är klart jag är besviken. Men det är vad det är. Alla väljer själva vad de vill göra.

Marcus Eriksson är synonym med Vita Hästen.Marcus Eriksson är synonym med Vita Hästen.Bildbyrån

Svider det extra mycket att du inte fick bestämma själv när du skulle lämna?

– Så är det definitivt. Det här är ju ett beslut som inte riktigt är mitt. Jag har mer att ge. Det hade varit skillnad om jag åkt runt som 40-åring och varit kass. Då hade det varit en annan sak. Nu hade jag gärna avslutat på ett annat sätt. Speciellt med tanke på hur förra säsongen avslutades och hur osäkert allt är.

– Men jag försöker se det positiva. Jag är nöjd över att jag har ett jobb. Det är X-antal tusen människor som förlorat sina jobb de senaste månaderna. Livet slutar inte bara för att man inte spelar elithockey längre. Nu har jag möjligheten att göra andra saker och hoppas att det kan komma något gått ur det här. Jag försöker att inte älta saker.

PRATADE MED ANDRA ALLSVENSKA KLUBBAR

Fanns det någon tanke hos dig att spela vidare i HockeyAllsvenskan i någon annan klubb än Vita Hästen?

– Jag pratade med några andra klubbar i början av sommaren, som låg på pendingsavstånd. Men de tackade nej. Det blev ingen egentlig diskussion. Jag insåg ju hur läget var i Hästen, som inte ville skriva några kontrakt eftersom styrelsen tyckte att läget var för osäkert, så jag tog upp luren och började ringa runt till lite andra klubbar. Men nej, det nappade ingenting. Det var egentligen utlandet som låg närmast.

– Men visst, det hade såklart känts konstigt att komma till Himmelstalundshallen och sätta sig i bortalagets omklädningsrum, haha. Jag hade en tanke i början på att jag ändå skulle kunna spela vidare i HockeyAllsvenskan eftersom det är ett så speciellt år och allting, men det kom som sagt aldrig ens upp på diskussionsbordet. Det blev bara lite löst snack.

Marcus Eriksson är tydlig med att han, trots att han nu har ett heltidsjobb vid sidan om hockeyn, förbereder sig inför säsongen på samma sätt som när han spelade i HockeyAllsvenskan. Tillvaron är förändrad, men han säger själv att elitsatsningen inte nödvändigtvis är nedlagd även om det inte finns någon allsvensk klausul i hans kontrakt med IK Guts.

Marcus Eriksson.Marcus Eriksson.Magnus Lejhall/Bildbyrån

"INTE BARA ATT GLIDA IGENOM EN SERIE"

Fyra säsonger i följd gjorde han över 40 poäng i HockeyAllsvenskan. I HockeyEttan hade han en 70-poängssäsong, två säsonger med drygt 60 poäng och ytterligare två precis under 60-poängsvallen. Säsongen som gick blev det 24 poäng på 40 matcher i allsvenskan. Man kan därför anta att han kommer kunna leverera en hel del poäng även i Hockeytvåan...

Nu går poängmaskinen dock in i säsongen med en annan drivkraft än tidigare.

– Jag vill försöka hjälpa Guts att ta kliv. Sen vill jag såklart kunna dela med mig av de erfarenheter som jag varit med om. Vi har många unga spelare i laget och jag vill försöka få dem att förstå vad som krävs för att bli en professionell ishockeyspelare. Jag vill hjälpa dem att växa i Finspång.

– Jag tror också att det på sikt skulle vara jävligt bra för Östergötland om vi fick ett lag i HockeyEttan. Det skulle gynna Hästen och kanske LHC också. Det skulle kunna göra att vi håller kvar juniorerna som ska gå upp och spela sina första seniorår. Det kanske är svårare för lagen i tvåan att plocka in unga spelare. 

– Men det är klart att man vill vara med och gå upp i seriesystemet med Guts också, men det kommer bli svårt. Det är inte bara att glida igenom en serie utan det kommer krävas ett jäkla hårt arbete. Det kan gå undan i Hockeytvåan också...,avslutar 35-åringen.TV: Han vill locka svenska spelare till college

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten