Marcus Eriksson.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Besvikelsen mot klubben efter uppbrottet: "Ändå varit där i 16 år"

ANNONS
Han är en av Vita Hästens största spelare någonsin. Säsongen som kommer får vi emellertid inte se Marcus Eriksson i Himmelstalundshallen. Vita Hästens ständige nummer 20 är i stället klar för spel i Hockeytvåan. För hockeysverige.se berättar han om uppbrottet från Vita Hästen - och besvikelsen mot klubben han spelat för under 16 års tid.

– Det hade varit skillnad om jag hade krävt asmycket pengar, säger han till hockeysverige.se.

Förutom ett par säsonger i Almtuna och Troja/Ljungby för omkring 15 år sedan och en kort sväng i Västerås, har Marcus Eriksson varit Vita Hästen trogen hela karriären. Han har spelat flest matcher (583), gjort flest mål (238), flest assist (412) och såklart överlägset flest poäng totalt (650). Dessutom är han tvåa i klubbens utvisningsliga i historien. 

Finns det en statistisk kolumn ligger Marcus Eriksson med största sannolikhet högt upp i den, i Vita Hästens historia.

Men den här hösten får vi inte se passningsgeniet med den klassiska loggan på bröstet. 35-åringen har påbörjat ett nytt liv, med ett jobb på ett bemanningsföretag om dagarna och med spel i Hockeytvåan-klubben IK Guts på kvällarna. Den här gången kunde han och Vita Hästen inte komma överens om ett nytt kontrakt.

För hockeysverige.se berättar han vad som hände och varför han nu spelar i Finspångsklubben IK Guts i stället för i Norrköpingsklubben Vita Hästen.

– Ska jag vara ärlig hade jag inte så många alternativ i slutändan. Jag diskuterade med Hästen och de kom med två kontraktsförslag som jag tackade nej till. Det första var väl helt okej, men då kom vi inte riktigt överens om lönen. Det andra var ett åttamånaderskontrakt och det kände jag själv att jag inte ville ha. Då skulle jag gå och stämpla nästa sommar igen. Jag blir ändå 36 år nästa och har ett barn som nästan är 15 och ett som är elva. Nu har jag en helt annan trygghet. Nu vet jag att jag har ett jobb, i stället för att spela i åtta månader och sen behöva gå igenom allting en gång till, berättar Eriksson och fortsätter:

– Ovissheten var en av grejerna som gjorde att det blev så här. Sen erbjöds jag det här jobbet som jag har nu, och kunde kombinera jobbet med att spela. Det kändes intressant och också kul att få komma in i det "riktiga" livet och inte bara ha det här låtsaslivet som man lever som idrottsman en stor del av året.

Marcus Eriksson.Marcus Eriksson.Magnus Lejhall/Bildbyrån

"DÅ KÄNDE JAG ATT DET FICK VARA NOG"

Det är sportchefen och tränaren Björn Olsson som äger företaget Eriksson jobbar för nu. Han lyckades med det som Vita Hästen inte lyckades med: Att ge Marcus Eriksson ett jobb. Hade de gjort det, då hade #20 förmodligen spelat i HockeyAllsvenskan nästa säsong också.

– Jag gav Vita Hästen lite alternativ. Jag sa i somras att om de fixar ett jobb till mig så skulle jag kunna spela på ett åttamånaderskontrakt. Jag gav som förslag att vi kunde skriva in en klausul i kontraktet som sa att om de inte löste ett jobb till mig innan april så rullade kontraktet på. Jag tycker att det kändes som en fair deal eftersom jag trots allt har ett namn i stan, folk känner igen mig och att sponsorer kanske hade kunnat gått in och löst något. Men de tyckte det var för riskabelt. Då kände jag att om de inte vill eller känner att de kan lösa det, då ska ni inte satsa på mig. Då kände jag att det fick vara nog.

– I slutändan fick jag inget nytt kontraktsförslag. När de värvat Topi Nättinen hade de behövt dra igång en insamling för att kunna behålla mig. Visst, det hade väl kanske kunnat lyckas. Men tänk om den inte hade lyckats? Då hade jag behövt tacka nej och så har folk samlat in pengar i onödan. Då hade jag varit den som kallades girig och sådana saker. Det kändes för osäkert.

BESVIKEN PÅ KLUBBEN

Till sist lyckades Vita Hästen lösa ett jobb åt "Macke", men då var det för sent.

– En gammal barndomsvän till mig, Linus Näsström, spelade i Hästen under många år och valdes in i styrelsen nu. Han fixade ett jobb på en vecka. Men då hade jag redan bestämt mig. Då hade redan Guts fixat allting för mig och jag kommer alltid stå för det jag sagt att jag skulle göra. Men han löste alltså det på en vecka, det som Vita Hästen hade haft åtta månader på sig att lösa. Då kändes det mer som att de inte ville, längre.

– I slutändan var det osäkerheten som var grejen. Jag pratade med lite klubbar utomlands också men det...det känns som att lönerna har gått ned överallt. Det hade inte varit värt pengarna jag hade fått, på att åka iväg åtta månader utan familj. Visst, det hade varit okej med pröjs men då hade jag återigen suttit här om åtta månader och inte vetat vad som skulle hända. Nu är läget som det är med corona också, och vi vet ju ingenting om det ens kommer gå att genomföra säsongen som planerat. Så i slutändan var det här ett ganska enkelt val.

Tycker du att klubben kunde ha agerat annorlunda, med tanke på hur mycket du ändå gjort för dem?

– Ja, det tycker jag. Lite besviken är jag. Det hade varit annorlunda om jag hade krävt asmycket pengar. Då hade jag inte sagt något. Men nu var det inga supersummor jag ville ha heller. Jag vet vilken nivå jag håller och vad jag kan göra. Och jag har ändå varit där i 16 år. Så det är klart jag är besviken. Men det är vad det är. Alla väljer själva vad de vill göra.

Marcus Eriksson är synonym med Vita Hästen.Marcus Eriksson är synonym med Vita Hästen.Bildbyrån

Svider det extra mycket att du inte fick bestämma själv när du skulle lämna?

– Så är det definitivt. Det här är ju ett beslut som inte riktigt är mitt. Jag har mer att ge. Det hade varit skillnad om jag åkt runt som 40-åring och varit kass. Då hade det varit en annan sak. Nu hade jag gärna avslutat på ett annat sätt. Speciellt med tanke på hur förra säsongen avslutades och hur osäkert allt är.

– Men jag försöker se det positiva. Jag är nöjd över att jag har ett jobb. Det är X-antal tusen människor som förlorat sina jobb de senaste månaderna. Livet slutar inte bara för att man inte spelar elithockey längre. Nu har jag möjligheten att göra andra saker och hoppas att det kan komma något gått ur det här. Jag försöker att inte älta saker.

PRATADE MED ANDRA ALLSVENSKA KLUBBAR

Fanns det någon tanke hos dig att spela vidare i HockeyAllsvenskan i någon annan klubb än Vita Hästen?

– Jag pratade med några andra klubbar i början av sommaren, som låg på pendingsavstånd. Men de tackade nej. Det blev ingen egentlig diskussion. Jag insåg ju hur läget var i Hästen, som inte ville skriva några kontrakt eftersom styrelsen tyckte att läget var för osäkert, så jag tog upp luren och började ringa runt till lite andra klubbar. Men nej, det nappade ingenting. Det var egentligen utlandet som låg närmast.

– Men visst, det hade såklart känts konstigt att komma till Himmelstalundshallen och sätta sig i bortalagets omklädningsrum, haha. Jag hade en tanke i början på att jag ändå skulle kunna spela vidare i HockeyAllsvenskan eftersom det är ett så speciellt år och allting, men det kom som sagt aldrig ens upp på diskussionsbordet. Det blev bara lite löst snack.

Marcus Eriksson är tydlig med att han, trots att han nu har ett heltidsjobb vid sidan om hockeyn, förbereder sig inför säsongen på samma sätt som när han spelade i HockeyAllsvenskan. Tillvaron är förändrad, men han säger själv att elitsatsningen inte nödvändigtvis är nedlagd även om det inte finns någon allsvensk klausul i hans kontrakt med IK Guts.

Marcus Eriksson.Marcus Eriksson.Magnus Lejhall/Bildbyrån

"INTE BARA ATT GLIDA IGENOM EN SERIE"

Fyra säsonger i följd gjorde han över 40 poäng i HockeyAllsvenskan. I HockeyEttan hade han en 70-poängssäsong, två säsonger med drygt 60 poäng och ytterligare två precis under 60-poängsvallen. Säsongen som gick blev det 24 poäng på 40 matcher i allsvenskan. Man kan därför anta att han kommer kunna leverera en hel del poäng även i Hockeytvåan...

Nu går poängmaskinen dock in i säsongen med en annan drivkraft än tidigare.

– Jag vill försöka hjälpa Guts att ta kliv. Sen vill jag såklart kunna dela med mig av de erfarenheter som jag varit med om. Vi har många unga spelare i laget och jag vill försöka få dem att förstå vad som krävs för att bli en professionell ishockeyspelare. Jag vill hjälpa dem att växa i Finspång.

– Jag tror också att det på sikt skulle vara jävligt bra för Östergötland om vi fick ett lag i HockeyEttan. Det skulle gynna Hästen och kanske LHC också. Det skulle kunna göra att vi håller kvar juniorerna som ska gå upp och spela sina första seniorår. Det kanske är svårare för lagen i tvåan att plocka in unga spelare. 

– Men det är klart att man vill vara med och gå upp i seriesystemet med Guts också, men det kommer bli svårt. Det är inte bara att glida igenom en serie utan det kommer krävas ett jäkla hårt arbete. Det kan gå undan i Hockeytvåan också...,avslutar 35-åringen.



TV: Han vill locka svenska spelare till college

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch