Sanny Lindström.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Klubbarnas förbannade ansvar – ta det för fan"

ANNONS
Förra veckan berättade Tobias Hage i en öppenhjärtig intervju om hur hjärnskakningarna omkullkastat hans liv. Hages berättelse får förre VM-backen och numera C More-experten Sanny Lindström att reagera starkt – som vill se att klubbarna hjälper de drabbade spelarna ännu mer.
– Jag har pratat med spelare som inte ens får hjälp av sina tidigare lagläkare. Vad sänder det för signaler? frågar sig Lindström.

Nyligen kunde ni läsa om den tuffa resa förra elitspelaren Tobias Hage har genomgått och fortfarande genomgår efter att ha drabbats av fyra hjärnskakningar. Han berättade bland annat för hockeysverige.se att hela hans liv har kastats om. Hans tillstånd där han många gånger knappt känt igen sig själv, där han behövt bindel för ögonen då han åker med i en bil och så vidare. Det hela har även växt ut till att blivit en anhörigsjukdom där hans flickvän Karin fått dragit ett tungt lass. 

En som reagerat starkt på Tobias Hages berättelse är förra VM-spelaren Sanny Lindström.

 

2013 tvingades han sluta efter hjärnskakningsproblematik som han fortfarande, sju år senare, har ordentliga sviter efter. 

– Mina tankar när jag läste artikeln var ”ännu en spelare som tvingas sluta”. Jag har känt till Tobias öde ett tag och vi har haft lite kontakt, säger Sanny Lindström och fortsätter:
– Det framkallar samma känslor som jag hade när det var som värst, hur jag mådde då, kände och den här ensamheten. Framförallt det här att ingen riktigt förstod eller känslan av att ingen riktigt brydde sig.
– Just sådan är det som berör mig då jag läser eller pratar med folk med samma problematik. Därför var det bra att han vågade vara så öppen som han ändå var. Det är starkt och samtidigt viktigt att vi läser er artikel, för hur många gånger vi hör eller läser om det får det aldrig bli något normalt eller bagatelliserat. Det är jättebra när dom som har sådana här problem faktiskt berättar vad konsekvenserna kan bli. 

Sanny Lindström.
Sanny Lindström. Foto: Bildbyrån

"JÄTTEVIKTIGT ATT VI PRATAR OM DET"  

Du har pratat och träffat flera spelare med hjärnskakningsproblematik, känner du igen det mönster som Tobias Hage beskriver?
– Ja, absolut. Det är ett genomgående mönster. Många jag pratat med som vittnat om samma sak.
– Jag tror det är många som är i situationen, men också dom som har varit i den, känner igen sig mycket väl och blir berörda av det.
– Jag skrev om hur det var då jag slutade 2013. Det är fortfarande folk som hör av sig och säger att dom läst det och känner igen sig i det. Det är jätteviktigt att vi pratar om dom här sakerna. 

Hur mår du själv idag och sviter dras du med från dina hjärnskakningar?
– Det är ett tillstånd jag lever i hela tiden. Jag har inte samma förmågor som jag borde haft eller hoppats att jag skulle ha. För mig handlar det fortfarande om prioriteringar i livet.
– Jag har skalat av och gör det jag klarar av. Senaste tiden har jag kunnat komma igång med min fysiska aktivitet. I samband med att jag hade det som värst pratade jag med Marcus Magnertoft. Han sa ”du måste ut, träna och röra på dig”.
– Jag ville kasta ner dom orden i halsen på honom. ”Vad tror du? Det går inte". Nu säger jag samma sak till många jag pratar med, att träningen är otroligt viktig. Jag har varit på föreläsningar med hjärnspecialister från världens alla hörn, höll jag på att säga. Alla säger samma sak, att det är otroligt viktigt med fysisk aktivitet för att stimulera hjärnan och sådana saker. 

På vilken nivå är det lämpligt att lägga sin fysiska aktivitet om man mår skit av sina hjärnskakningsproblem?
– Det handlar inte om att du ska gå ut och köra skiten ur dig. Det kan vara att du går ut och går 20 minuter två gånger om dagen och succesivt ökar det. Det rekommenderar jag till alla.
– Jag har själv tagit fasta på det senaste åren. Jag känner också att jag har mått mycket bättre av det. 

Tobias Hage var väldigt ledsen över uppföljningen från hans tidigare arbetsgivare, känner du igen det här mönstret också?
– Ja, definitivt. Det är också något som är genomgående med dom jag har pratat med. Jag blir otroligt ledsen när jag läser det.
– Jag säger alltid det spelare som hör av sig till mig och frågar om dom kan spela med det här ”Nej, du ska aldrig bita ihop om du får en smäll mot huvudet. Den dagen du inte kan spela är det ingen som tar dig i hand och tackar”.
– Idrotten är en grym värld. Hockeyn är så att kan du inte spela måste du ersättas med någon annan. Då är du förbrukat gods. Det är så vidrigt och något jag verkligen avskyr med idrotten. Mänskligheten måste få finnas där.
– Det var också en jättestor bitterhet hos mig. Jag tyckte att det fanns folk jag ställt upp väldigt mycket för som inte hörde av sig. Klart att var det väldigt, väldigt tungt. I mitt fall, när jag ser tillbaka på det, tog det en väldigt lång tid för mig att inse hur jag mådde. När folk faktiskt frågade, dels orkade jag inte svara. Sedan visste jag inte själv hur jag mådde.
– Hade jag varit ärlig kanske flera förstått hur illa jag faktiskt mådde, men jag var inte ärlig mot mig själv heller. Det här gjorde mig ledsen och det var en stor process att bearbeta. I mitt fall gick jag från att vara en nyckelspelare och assisterande kapten i Färjestad, var i stort sett med om att bestämma om vi skulle åka till match dag innan, vad vi skulle äta och den typen av diskussioner. Jag hade en uppfattning om att jag var en viktig person för klubben.

Tobias Hage.Tobias Hage.Foto: Ronnie Rönnkvist

"VAD SÄNDER DET FÖR SIGNALER?"  

När då Sanny Lindström skadade sig rullade ändå allt på som vanligt i hans klubb. 

– Klart att det fungerade bra utan mig, men det var också ganska tufft. Ingen pratar om det här eftersom alla vill att ens lag ska vinna, men jag satt och nästan hoppades att laget skulle förlora när jag var skadad. Då kunde någon kanske känna att ”om inte Sanny varit skadad kanske vi skulle ha vunnit”. 
– Alla vill känna sig betydelsefulla för laget. När det går från en dag till en annan att man inte känner det så blir det en jättestor mental utmaning mitt i allt det här med huvudvärken och sviterna efter hjärnskakningen, vilket man också måste bearbeta.
– Det är så många delar och därför måste klubbarna steppa upp och hjälpa spelarna. Dels med att komma i kontakt med terapeut och psykolog. Det är klubbarnas förbannade arbetsgivaransvar. Se till att ta det för fan! Det tycker jag inte många klubbar gör.
– Jag har pratat med spelare som inte ens får hjälp av sina tidigare lagläkare. Vad sänder det för signaler? 

Vilka skyddsnät behövs det för spelarna som du ser det?
– Det här är ett jättestort problem. Klart att det behövs någonting där klubbarna tar hand om spelarna. Vi har sett borta i NHL vad som hänt då spelare tvingats sluta av dom här orsakerna. Gud förbjude att det skulle hända här hemma, men då kanske folk skulle vakna upp.
– Missförstå mig rätt nu. Jag hoppas såklart inte att det ska gå så långt, men klubbarna, oavsett nivå, måste verkligen förstå det här.
– Spelarfacket och så vidare har begränsade resurser, men dom kanske skulle få mer resurser och med det ta mer ansvar för spelarna efter karriären. Oavsett vad du tvingas sluta av så blir det ett avbrott. Är det dessutom huvudet blir jättetufft. Självklart är det även tufft att tvingas sluta av en knäskada, vilket man inte ska underskatta. Spelaren behöver ett skyddsnät då också.
– När det är huvudet och när du ibland inte ens känner igen dig som person har du så många andra problem att brottas med också. 

Att det som Tobias Hage berättade i artikeln har berört Sanny Lindström råder ingen tvekan om, men det kommer inte som någon överraskning för honom. 

– Skulle alla spelare som varit med om dom här problemen svara anonymt på en enkät är jag säker på att 95 procent svarat samma sak som Tobias har gjort.
– Vi idrottare är lojala mot vår förening och kanske inte vill hänga ut någon person eller klubb, men jag kan säga utifrån min erfarenhet att många känner likadant som Tobias, avslutar Sanny Lindström.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan