Emma Söderberg.
Foto: UMD & Arkiv
College

Landslagsmålvakten tvingas sitta i karantän i USA

ANNONS

Emma Söderberg skulle egentligen inleda sin tredje collegesäsong i september. 
På grund av coronapandemin tvingas hon dock sitta i karantän i Minnesota, USA och det är oklart när hon kommer att kunna inleda säsongen 2020/21 med sitt University of Minnesota-Duluth.
– Det har varit lite långtråkigt eftersom jag inte kunnat träffa någon i laget eller jag känner sedan jag kom hit, säger den 22-årige landslagsmålvakten till hockeysverige.se.

Det blir inte någon vanlig säsong för våra svenska damspelare i sina nordamerikanska ligor. En som kommer få uppleva det är landslagsmålvakten Emma Söderberg. Hon skulle i september inleda sin tredje säsong på University of Minnesota-Duluth, men i dagsläget är det osäkert när liga kommer igång. Just nu sitter dessutom 22-åringen från Järved i karantän i Duluth. 

– Jag kom över onsdag den 12:e. Det har varit lite långtråkigt eftersom jag inte kunnat träffa någon i laget eller jag känner sedan jag kom hit, berättar Emma Söderberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag får pyssla själv under dagarna, men jag har också varit ute på promenader. Träna har jag fått göra här på rummet. Det har bara varit att hålla mig själv sysselsatt. Karantän är tio dagar. Det är då smittorisken är som störst. 

”HAR INTE FÅTT OFFICIELLT BESLUT ÄN”

Just osäkerheten kring då ligan kan starta upp är något som kan påverka hennes utveckling som målvakt och även hur hon ska bygga upp sig inför säsongsstarten. 

– Vi har inte fått något officiellt beslut när just vår liga kan starta. Vi är ganska säkra på att det kommer bli uppskjutet, men inte hur länge, om det blir till senare i höst eller januari som många andra av ligorna här borta har valt att göra.
– Sista augusti ska vi börja skolan online. Då kommer vi även börja träna tillsammans som lag. Däremot har vi inte fått veta exakt om det blir i mindre grupper eller hur det kommer vara. Det är ett beslut vi fortfarande väntar på. Målet är att vi snart ska kunna köra igång som vanligt med hockeyträningar. 

Emma Söderberg.Emma Söderberg.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Om inte serien startar innan januari, hur tänker du kring att inte få spela matcher under en så lång tid?
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men det skulle vara speciellt roligt. Jag tränar för att få spela matcher. Att spela match och träna är inte samma sak. 

Hur kommer du jobba hockeymässigt för att behålla och även toppa en form till en senarelagd seriestart?
– Kommer vi igång med träningar så skulle jag gissa att vi kommer köra mycket internmatcher inom laget. Jag får göra det bästa av träningarna för att utveckla teknik och allt. Sedan försöka få in så mycket match-likt i träningarna som möjligt. 

Hur har dialogen med nya Förbundskaptenen, Ulf Lundberg, varit kring att du kanske inte får spela matcher under en tid framöver?
– Senast jag pratade med honom visste vi inte hur det skulle se ut för vår liga så vi har inte kunnat diskutera den biten.
– När vi pratade tyckte han att det var bra för mig att åka tillbaka till skolstart. Därför blev det i slutändan så att jag inte skulle vara kvar i Sverige för länge. I övrigt har vi inte diskuterat några andra läger eller liknande. 

”MÅLBILD ATT TA FÖRSTASPADEN”

Senaste säsongen spelade Emma Söderberg bara fyra matcher för University of Minnesota-Duluth och fick agera lite i skuggan av USA:s världsmålvakt Maddie Rooney

– Jag fick inte spela så mycket matcher under säsongen, vilket aldrig är kul. Jag tycker ändå att jag utvecklat många saker i mitt spel även om jag inte fått spela.
– Det jag utvecklat mest är fotarbetet samtidigt som jag jobbat mycket med min klubbteknik, men även med handskar och returkontroll.
– Maddie Rooney, som vann OS-guld med USA 2018, har varit satt som etta sedan jag kom hit. Då har det också varit hon som har fått stått nästan alla matcher. Jag har ändå känt att det ändå gått bra för mig även om jag inte fått spela. Målet för mig hela tiden… Jag har vetat att hon skulle ta examen i våras och att min chans skulle komma. 

Hur har det varit att jobba med en av världens bästa målvakter?
– Jag tycker att det varit jättekul. Hon har en annorlunda stil vilken emellanåt känns lite ”Old School”. Det har varit kul att kolla på hur hon löser situationer. Som du säger är hon en av världens bästa målvakter så det är kul att få tävla mot henne på varje träning.
– Dessutom är hon jättetrevlig och en glad person. Det är sällan man ser henne då hon inte skrattar eller ler. Jag har hela tiden haft en jättebra relation till henne. 

Nu lämnar Maddie Rooney University of Minnesota-Duluth, vilket öppnar nya möjligheter för 22-åriga landslagsmålvakten. 

– Min målbild är att förtjäna och ta förstaspaden. Nu vet vi, som sagt var, inte då matcherna drar igång, men mitt mål är att det är jag som står då. Jag har väntat på den här chansen och känner mig redo för den. 

Emma Söderberg.
Emma Söderberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

”STOR KONKURRENS OM LANDSLAGSPLATSERNA”

Om vi tittar på målvaktssituationen här i Sverige just nu. Vi har Sara GrahnLovisa BerndtssonLovisa Selander, du och några till som är landslagsaktuella, hur ser du på konkurrensen om landslagsplatserna?
– Du nämner jättebra målvakter. Överlag känns det som vi inte har lika många svenska målvakter idag eftersom vi tappat några senaste åren (Minatsu MuraseJulia ÅbergValentina Lizana WallnerKim Martin HassonSarah Berglind är några som slutat eller har uppehåll). Samtidigt har vi fortfarande en del duktiga målvakter och jag tycker att det är en stor konkurrens. 

Vem tror du blir Sveriges nästa stormålvakt?
– Jag har sett en del av Ebba Svensson Träff på något läger tidigare. Hon verkar jätteduktig så jag tror att hon blir nästa svenska stormålvakt. 

Du sitter i karantän, hur ser närmsta dygnet ut för dig?
– Idag ska jag ut och utforska lite i Duluth, se delar jag inte hunnit se under säsongen då det varit fullt upp med hockey och skola. Sedan kanske jag går ner till stranden för att sola och fördriva tiden lite, avslutar Emma Söderberg.


TV: Stjärnorna glänste – när Vegas avancerade till andra omgången

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga