Emma Söderberg.
Foto: UMD & Arkiv
College

Landslagsmålvakten tvingas sitta i karantän i USA

Emma Söderberg skulle egentligen inleda sin tredje collegesäsong i september. 
På grund av coronapandemin tvingas hon dock sitta i karantän i Minnesota, USA och det är oklart när hon kommer att kunna inleda säsongen 2020/21 med sitt University of Minnesota-Duluth.
– Det har varit lite långtråkigt eftersom jag inte kunnat träffa någon i laget eller jag känner sedan jag kom hit, säger den 22-årige landslagsmålvakten till hockeysverige.se.

Det blir inte någon vanlig säsong för våra svenska damspelare i sina nordamerikanska ligor. En som kommer få uppleva det är landslagsmålvakten Emma Söderberg. Hon skulle i september inleda sin tredje säsong på University of Minnesota-Duluth, men i dagsläget är det osäkert när liga kommer igång. Just nu sitter dessutom 22-åringen från Järved i karantän i Duluth. 

– Jag kom över onsdag den 12:e. Det har varit lite långtråkigt eftersom jag inte kunnat träffa någon i laget eller jag känner sedan jag kom hit, berättar Emma Söderberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag får pyssla själv under dagarna, men jag har också varit ute på promenader. Träna har jag fått göra här på rummet. Det har bara varit att hålla mig själv sysselsatt. Karantän är tio dagar. Det är då smittorisken är som störst. 

”HAR INTE FÅTT OFFICIELLT BESLUT ÄN”

Just osäkerheten kring då ligan kan starta upp är något som kan påverka hennes utveckling som målvakt och även hur hon ska bygga upp sig inför säsongsstarten. 

– Vi har inte fått något officiellt beslut när just vår liga kan starta. Vi är ganska säkra på att det kommer bli uppskjutet, men inte hur länge, om det blir till senare i höst eller januari som många andra av ligorna här borta har valt att göra.
– Sista augusti ska vi börja skolan online. Då kommer vi även börja träna tillsammans som lag. Däremot har vi inte fått veta exakt om det blir i mindre grupper eller hur det kommer vara. Det är ett beslut vi fortfarande väntar på. Målet är att vi snart ska kunna köra igång som vanligt med hockeyträningar. 

Emma Söderberg.Emma Söderberg.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Om inte serien startar innan januari, hur tänker du kring att inte få spela matcher under en så lång tid?
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men det skulle vara speciellt roligt. Jag tränar för att få spela matcher. Att spela match och träna är inte samma sak. 

Hur kommer du jobba hockeymässigt för att behålla och även toppa en form till en senarelagd seriestart?
– Kommer vi igång med träningar så skulle jag gissa att vi kommer köra mycket internmatcher inom laget. Jag får göra det bästa av träningarna för att utveckla teknik och allt. Sedan försöka få in så mycket match-likt i träningarna som möjligt. 

Hur har dialogen med nya Förbundskaptenen, Ulf Lundberg, varit kring att du kanske inte får spela matcher under en tid framöver?
– Senast jag pratade med honom visste vi inte hur det skulle se ut för vår liga så vi har inte kunnat diskutera den biten.
– När vi pratade tyckte han att det var bra för mig att åka tillbaka till skolstart. Därför blev det i slutändan så att jag inte skulle vara kvar i Sverige för länge. I övrigt har vi inte diskuterat några andra läger eller liknande. 

”MÅLBILD ATT TA FÖRSTASPADEN”

Senaste säsongen spelade Emma Söderberg bara fyra matcher för University of Minnesota-Duluth och fick agera lite i skuggan av USA:s världsmålvakt Maddie Rooney

– Jag fick inte spela så mycket matcher under säsongen, vilket aldrig är kul. Jag tycker ändå att jag utvecklat många saker i mitt spel även om jag inte fått spela.
– Det jag utvecklat mest är fotarbetet samtidigt som jag jobbat mycket med min klubbteknik, men även med handskar och returkontroll.
– Maddie Rooney, som vann OS-guld med USA 2018, har varit satt som etta sedan jag kom hit. Då har det också varit hon som har fått stått nästan alla matcher. Jag har ändå känt att det ändå gått bra för mig även om jag inte fått spela. Målet för mig hela tiden… Jag har vetat att hon skulle ta examen i våras och att min chans skulle komma. 

Hur har det varit att jobba med en av världens bästa målvakter?
– Jag tycker att det varit jättekul. Hon har en annorlunda stil vilken emellanåt känns lite ”Old School”. Det har varit kul att kolla på hur hon löser situationer. Som du säger är hon en av världens bästa målvakter så det är kul att få tävla mot henne på varje träning.
– Dessutom är hon jättetrevlig och en glad person. Det är sällan man ser henne då hon inte skrattar eller ler. Jag har hela tiden haft en jättebra relation till henne. 

Nu lämnar Maddie Rooney University of Minnesota-Duluth, vilket öppnar nya möjligheter för 22-åriga landslagsmålvakten. 

– Min målbild är att förtjäna och ta förstaspaden. Nu vet vi, som sagt var, inte då matcherna drar igång, men mitt mål är att det är jag som står då. Jag har väntat på den här chansen och känner mig redo för den. 

Emma Söderberg.
Emma Söderberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

”STOR KONKURRENS OM LANDSLAGSPLATSERNA”

Om vi tittar på målvaktssituationen här i Sverige just nu. Vi har Sara GrahnLovisa BerndtssonLovisa Selander, du och några till som är landslagsaktuella, hur ser du på konkurrensen om landslagsplatserna?
– Du nämner jättebra målvakter. Överlag känns det som vi inte har lika många svenska målvakter idag eftersom vi tappat några senaste åren (Minatsu MuraseJulia ÅbergValentina Lizana WallnerKim Martin HassonSarah Berglind är några som slutat eller har uppehåll). Samtidigt har vi fortfarande en del duktiga målvakter och jag tycker att det är en stor konkurrens. 

Vem tror du blir Sveriges nästa stormålvakt?
– Jag har sett en del av Ebba Svensson Träff på något läger tidigare. Hon verkar jätteduktig så jag tror att hon blir nästa svenska stormålvakt. 

Du sitter i karantän, hur ser närmsta dygnet ut för dig?
– Idag ska jag ut och utforska lite i Duluth, se delar jag inte hunnit se under säsongen då det varit fullt upp med hockey och skola. Sedan kanske jag går ner till stranden för att sola och fördriva tiden lite, avslutar Emma Söderberg.


TV: Stjärnorna glänste – när Vegas avancerade till andra omgången

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten