Spencer Abbott, Robin Alvarez och Lukas Kilström är fortfarande klubblösa.
Foto: Bildbyrån
SHL

LISTA: 15 klubblösa SHL-spelare

ANNONS

Snart kickar försäsongen igång på allvar för SHL-lagen med träningsmatcher. De flesta SHL-lag har därmed fyllt sina trupper men det finns fortfarande öppningar på sina håll. 
Det finns även flera spelare som fortfarande är i behov av en ny klubbadress. Här listar vi därför 15 spelare som spelade i SHL förra säsongen som fortfarande går utan klubb. 

SHL-säsongen börjar närma sig och snart ska de 14 klubbarna dra igång försäsongen då pucken släpps för träningsmatcher senare i veckan. 

Det finns dock fortfarande flera spelare som spelade i SHL den gångna säsongen som ännu inte har en klubbadress inför kommande säsong. 

Här listar vi därför 15 spelare som fortfarande står utan klubb:

Lukas Kilström

Södertäljesonen har spenderat sju raka säsonger i Brynäs och växte ut till en viktig spelare och ledare på lagets blålinje. Det blir dock ingen fortsättning i Gävle för Kilström. 

30-åringen har fått båda de senaste säsongerna förstörda på grund av hjärnskakningar och det är oklart ifall han har återhämtat sig så pass att han kommer kunna inleda säsongen 2020/21 som planerat. 

Kilström har dock varit en av SHL:s allra bästa defensiva backar de senaste åren och vore en stabil värvning för vilket lag som helst, förutsatt att han får vara kvitt från hjärnskakningsproblemen.  

Pontus Netterberg

Forwarden, som vann SM-guld med Växjö 2018, har spelat i tre olika SHL-klubbar de senaste två säsongerna. Förutom Växjö har det även blivit spel i Malmö och senast Oskarshamn för 28-åringen. 

Han fick dock inte vara kvar i Småland och det är just nu oklart var karriären fortsätter för Netterberg, som tidigare även spelat SHL-hockey med HV71. 

Känslan är att han har fastnat lite i sin utveckling de senaste åren och frågan är om han ens blir kvar i SHL. Lockar det kanske med ett utlandsäventyr för Netterberg som spenderat hela karriären i Sverige? 

Simon Després

Den tidigare NHL-backen kom till Oskarshamn med höga förväntningar och inledde lite trevande. Därefter växte kanadensaren in i SHL-kostymen mer och mer, till slut avslutade han som en av Oskarshamns bästa spelare, om inte den bästa. 

Després blev ändå inte kvar i SHL-jumbon. Han kommer att ha mycket att bidra med till det laget som väljer att värva honom. 

Under den gångna säsongen ryktades han skriva på för en SHL-konkurrent efter uppbrottet med Oskarshamn men därefter har det varit väldigt tyst om den 29-årige backens framtid. 

Simon Després.Simon Després.Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Niclas Lundgren

30-åringen hade hamnat i frysboxen i Brynäs och lämnade mitt i säsongen för att i stället skriva på för Växjö Lakers där han vann SM-guld 2015. Där fick han spela mycket mer och växte även i spelet. 

Trots att det gick mycket bättre efter klubbytet blev Lundgren inte kvar i Smålandsklubben utan fick se sig om för ett annat alternativ. 
Den stabile backen är född i Västerås och har VIK som moderklubb. Han har därför kopplats ihop med återkomst till klubben – och han själv har öppnat för att vända hem.  

– Jag skulle absolut vilja spela i Västerås igen. Sedan får vi se när det blir. Det har jag inget bra svar på i dag och det är, som sagt, väldigt speciella tider, sade Lundgren till VLT i maj. 

Brandon Gormley

Den tidigare JVM-backen fick lämna Frölunda i våras. Gormley inledde sin SHL-karriär i Mora och imponerade men flyttade sedan till Finland innan Frölunda klev in i bilden. Där blev han en perfekt "mitt i säsongen-värvning" när göteborgarna gick hela vägen till SM-guldet 2019. 

Den gångna säsongen kämpade han ofta med skadeproblematik och kunde inte prestera på högsta nivå. Kanadensaren, med 58 NHL-matcher på meritlistan, letar nu alltså efter en ny klubb. 

Nils Andersson

Umeåkillen åkte på en hjärnskakning under fjolåret och från början verkade det inte vara så allvarligt men sedan växte det sig och blev värre och värre. Till slut ställde han in säsongen 2019/20 och fick sedan även lämna HV71. 

Om 28-åringen kan bli frisk och hitta tillbaka till nivån han tidigare har haft är detta en spelare som har potential att vara en av de poängstarkaste backarna i SHL. 

Ryan Stoa

33-årige Stoa var Örebros bästa målskytt den gångna säsongen. Hans 19 mål var även tredje bäst i SHL. Trots det var amerikanen inte välkommen tillbaka till Närkelaget. 

Den tidigare KHL-forwarden spenderade fem säsonger i Ryssland innan flytten till Örebro. Vore det nu därför aktuellt för Stoa att vända tillbaka österut? 

Ryan Stoa.Ryan Stoa.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Johan Alm

Alm fick inleda säsongen som den första lagkaptenen i Oskarshamns SHL-historia. Det blev dock endast tio matcher den gångna säsongen då backen tvingades till operation på grund av en korsbandsskada i höstas. 

Det är oklart exakt var backklippan ligger i sin rehabilitering men än har han inte gjort klart med en ny klubb inför nästa säsong. 

I våras rapporterade Norran att Alm, som vunnit två SM-guld med Skellefteå, skulle återvända till Oskarshamn kommande säsong. Därefter har det varit tyst om 28-åringens framtid samtidigt som Oskarshamn har värvat ihop en trupp som redan innehåller åtta backar. Finns det då plats för Alm? 

Spencer Abbott

Av skattetekniska skäl stod det klart att Leksand inte tänkte plocka tillbaka Spencer Abbott till kommande säsong. 32-åringen var en stor stjärna i både Frölunda och Mora men hade det tuffare att leverera på samma sätt i Leksand. 

Den kanadensiska forwarden står nu utan klubb och det är oklart ifall han väljer att återvända till SHL för en fjärde gång eller fortsätter någon i en annan europeisk liga. 

Nick Sörensen

Den tidigare landslagsforwarden inledde säsongen i Linköping men fick lite speltid och flyttade till Rögle redan i september. Där lyfte han men hade ändå svårt att motsvara förväntningarna då det endast blev fem poäng på 15 matcher i Ängelholm för forwarden som har både svenskt och danskt medborgarskap. 

Senare under hösten drabbades han dock av en hjärnskakning och återvände därefter aldrig till Rögle. Det är ännu inte känt hur det går för 25-åringens kamp mot hjärnskakningen. Det är därför oklart när han kan börja spela hockey igen och än är inget sagt om hans framtid. 

Matias Myttynen

Finländaren värvades in till Malmö mitt under säsongen och gjorde succé direkt. Han landade till slut som lagets näst bäste målskytt, trots att han spelade runt tio matcher färre än sina lagkamrater. 

30-åringen blev dock inte kvar i Skåne och letar nu efter en ny klubb. Kan det bli en återkomst till KHL eller Finland för den målfarliga forwarden?

Chris DeSousa

Rögle hade scoutat kanadensaren under en längre tid innan man värvade in honom strax innan transferfönstret stängde i vintras. Det blev även bra på isen för 29-åringen som motsvarade förväntningarna, även om produktionen inte alltid var där så var han nyttig i spelet. 

Det ser dock inte ut att bli någon fortsättning i Ängelholm för DeSousa som tidigare har ryktats vilja flytta till KHL. 

Chris DeSousa. Chris DeSousa. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Robin Alvarez

Den 32-årige stjärnan gjorde sin bästa säsong i SHL-karriären i fjol då han var uppe och sniffade på 30-poängsstrecket, men han blev ändå inte kvar i Skellefteå AIK. 

Skåningen har förutom Skellefteå även spelat SHL-hockey med Djurgården och Malmö men ser nu ut att leta efter en ny SHL-klubb. Tidigare under sommaren rapporterade nämligen Norran att Alvarez jagades av flera SHL-klubbar som försöker värva honom till nästa säsong. 
Frågan är bara vilken som ska lyckas landa forwardens signatur? 

Brendan Shinnimin

Kanadensaren växte ut till en stor profil under sina tre år i Växjö Lakers och fick vinna ett SM-guld med klubben. 29-åringen, som är känd för att skapa stora rubriker, fick dock lämna Smålandslaget efter den gångna säsongen efter att inte ha lyckats komma upp på samma nivå som de två tidigare säsongerna i Växjö. 

Den kontroversielle men underhållande forwarden har tidigare spelet i både Schweiz samt KHL och det är oklart var Shinnimin nu väljer att fortsätta karriären. 

Shane Harper

Den 31-årige amerikanen fick inte heller vara kvar i Örebro och uppgavs tidigare i våras vara nära en flytt till SHL-konkurrenten Rögle. Harper har varit nära 30 poäng två säsonger i rad i Örebro men ser nu istället ut att inte återvända till Sverige. 

Forwarden verkar dock i stället stanna kvar i USA då han och hans fru fick en dotter i våras och det skulle vara enklast för dem att stanna hemma. 31-åringen har tidigare dock sagt att Europa-spel fortfarande är aktuellt om inget skulle lösa sig i hemlandet. TV: Kommentatorerna börjar skratta – när ligan bjuder på humor

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL