Sök
Armin, Almen och Elma Bibic.
Foto: Privat
ÖVRIGT

Familjen tog Bibic ur skademörkret: "Har varit guld värd"

Tidigare i somras meddelade Almen Bibic att han tvingades avsluta sin spelarkarriär till följd av hjärnskakningsproblematiken som förföljt honom de senaste åren.
Nu tar 27-åringens karriär en ny väg som assisterande tränare i Rögles J18-lag – och som make till Elma och pappa till nyblivne ettåringen Armin.
– Dom två har varit har varit helt fantastiska under hela den här tiden, säger Bibic till Hockeysverige.se.

Almen Bibic, från Rättvik och med Leksand som moderklubb, lämnade nyligen beskedet att karriären på isen var över. Totalt kom 27-åriga backen att spela 163 SHL-matcher för Leksand, Rögle och Linköping. Det blev åtta mål och totalt 23 poäng. Lägg därtill att den fysiskt spelande backen värmde upp utvisningsbänkarna runt om i landet under 182 minuter. 

Nu är, som sagt var, spelarkarriären över. Anledningen till det är ett antal hjärnskakningar som gjort att inte hälsan varit med honom fullt ut under senaste året. 

I stället för spel kliver han nu in i rollen som assisterande tränare i Rögles J18. 

– Efter senaste hjärnskakningen… Det var faktiskt ganska tungt i början. Ungefär samtidigt som vi fick vår son hade alla killarna återsamling, vilket jag inte kunde vara med på, berättar Almen Bibic för Hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var en ganska tung tid och till slut blev det ofrånkomligt att det skulle bli som det nu blev, att jag fick ta beslutet att göra något annat. Jag mår så pass bra att jag kan göra något annat, vilket jag idag är glad för.
– Sedan fick jag en fantastisk chans nu att jobba med Rögle BK:s juniorer. Att köra på det spåret innebär att jag i alla fall är kvar i bubblan.

Vad var det som fick dig att ta själva beslutet att det var slutspelat och att du skulle testa på att bli tränare istället?
– Jag gick runt och tänkte på vad jag skulle hitta på, ”vad är nästa grej för mig?”. Hockey är min grej. Det har alltid varit allt och lite till i mitt liv.
– Ska jag vara helt ärlig har jag inte haft någon plan B. Då fick jag den här förfrågan och det kändes rätt direkt.

Almen Bibic.Almen Bibic.Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

"DE HAR VARIT HELT FANTASTISKA"  

Under den tuffa tiden med hjärnskakningsproblematik blev Almen och Elma Bibic föräldrar till Armin som nyligen fyllt ett år. Något som givetvis har betytt väldigt mycket för tidigare SHL-backens välmående.

– Det har betytt jättemycket, verkligen. Han har slukat upp enormt mycket tid. Jag har fått vara kring honom och den tiden har varit guld värd även om jag inte kunnat ”checka in” hela tiden.
– Nu har Armin fyllt ett år och det är det ännu roligare med honom. Det är jättekul och det är inget snack om saken att han och Elma är hela mitt liv. Elma, min fru… Dom två har varit har varit helt fantastiska under hela den här tiden, säger Almen Bibic med mycket värme i rösten. 

Hur länge hade du tankar på att fortsätta spela hockey?
– Jag har alltid gillat om att träna och tyckt det varit jätteroligt, så jag har sett framför mig att jag skulle spela väldigt, väldigt länge.
– Jag har aldrig sett mig som en spelare som lägger av vid 30-32 år utan mer som en gammal gubbe som skulle fortsätta spela väldigt länge. Nu är det som det är och hälsan är faktiskt viktigast i slutändan. Sättet jag spelat på, det har varit ganska slitsamt.
– I slutet började jag gå i närkamper med huvudet före för att slippa avstängningar, vilket kanske inte var så smart. 

Som ny assisterande tränare i Rögles J18, vad är ambitionen där och vad vill du tillföra?
– Min erfarenhet och få fram till grabbarna hur viktigt det är med hårda jobbet. Det finns enormt med talang i det här J18-laget, alla är enormt duktiga. Sedan är det ett litet nålsöga att ta sig igenom upp till SHL. Då gäller det att göra rätt grejer varje dag om och om igen. Att leva ishockey och ha det mer som en livsstil.
– Tanken är att jag ska hålla i backarna, vara med där. Jag har alltid varit svag för spelande backar. Nu kanske jag inte var det själv (skratt), men det kanske blir att man blir lite tvärtemot vad man var själv. Ser vi till hur hockey spelas idag är det viktigt med att backarna gör ett bra förstapass och sätter upp bra anfall. Det kommer inte bli några benknäckare där bak som Skickar pucken i rundeln hela tiden och enbart stångas.

"VAR JAG VERKLIGEN SÅ DÄR BRA?"  

Vad vet du om Linus Karlsson som är head coach för J18?
– Vi har precis lärt känna varandra nu under någon vecka, men vi har pratat lite och vi verkade vara ”samma skrot och korn” på isen. Han verkar vara en bra taktisk coach och som tagit emot mig jättebra, vilket även den andra assisterande, Daniel (Johansson) gjort.
– Vi tre är nästan i samma ålder så vi har samma snack och väldigt roligt ihop. Det är två fina killar att ha och göra med. 

Nyligen kom också beskedet att Almen Bibic bror, Alen Bibic, nästa säsong kommer spela för finska TPS, något lillebrorsan tror kommer bli jättebra. 

– Kul för honom. Finska ligan är väldigt bra. Gör han det bra där så öppnas det upp andra dörrar ute i Europa. 

Alen och Almen Bibic.
Alen och Almen Bibic. Foto: Ronnie Rönnkvist

Innan du får återgå till att koppla av med familjen, hur mår du idag?
– Jag mår okej. Det är skitkul att ha ett jobb att gå till och verkligen få se hur duktiga alla dom här juniorerna är. När jag sett killarna i Rögles J18 har jag tänkt ”var jag verkligen så där bra på min tid?”
– Min uppfattning är att nya hockeyspelarna som kommer fram är väldigt duktiga och kan spela hockey i ett högt tempo. Några av våra svenska legendarer vill hävda att det var bättre förr och så vidare, men jag har svårt att se att dom skulle hängt med i det tempot killarna idag har, avslutar Almen Bibic.


TV: NHL-spelaren visar: Så ser rutinerna ut i "bubblan" 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten