Sök
Hans Norberg.
Foto: Stickan Kenne
Bilden

”Att Luleå är så bra i dag är till viss del hans förtjänst”

Stig Kenne, ”Stickan” kallad i hockeysvängen, har fotograferat lag- och matchbilder sedan 1970-talet. Nu har han lagt kameran på hyllan och har i stället valt att ge ut två böcker där han samlat ihop många av sina bilder. Hockeysverige.se har under de senaste veckorna kört en serie där vi presenterar några av Kennes bilder där vi får ta del av hans och även spelarna på bildens berättelser kring dessa.

Till serien med ”Stickan” Kennes bilder har fotografen plockat fram en bild på förra AIK- och Luleåspelaren Hans Norberg. I januari 1989 bröt han nacken under en match mot Skellefteå och blev förlamad från halsen och nedåt. I november 2012 avled Hans Norberg.

”Jag kände inte Hasse Norberg så jätte väl, men minns honom som en väldigt bra hockeyspelare i både Luleå och AIK. Han spelade dessutom några matcher med Tre Kronor. En norrlänning som kom till AIK. Efter olyckan jobbade han i Luleås sportråd. Då hade jag lite mer med honom att göra. Speciellt när vi skulle ta lagbilder. Jag minns att jag tyckte det var otäckt att flytta runt honom i rullstolen eftersom han var förlamad och ner. Jag ville ju inte att något skulle gå fel. Men framförallt minns jag idag Hasse Norberg som en positiv person.”

Mats Ulander minns tillbaka på sitt första möte med sin tidigare lagkamrat Hans Norberg. 

– Jag var hemma i Boden, men åkte in till Luleå. Ibland åkte jag dit för att gå på restaurang och några grejer eftersom det är en lite större stad.
– När jag var på en bar med en kompis kom det fram en kille och börja surra med mig. Jag var i landslaget och spelade i elitserien så han kände igen mig. På den tiden vände sig folk om och tittade på oss spelare. Man blev nästan lite uttittad.
”Tjena Ulander. Jag heter Hasse Norberg och spelar i Luleå Hockey. Tror du det finne en möjlighet att provspela med er i AIK?” Det var aldrig någon, som för mig såg ut som en helt vanlig kille, ställt den frågan till mig tidigare, men jag minns att han såg ganska vältränad ut.
”Det kan inte jag bestämma utan jag måste fråga våra ledare först”. Jag tänkte att det var en konstig kille som trodde att han kunde få vara med och träna med AIK. Vi hade vunnit SM-guld någon säsong tidigare. 

Hasse Norberg fick ändå chansen att testa på spel med AIK. 

– Om jag inte minns fel hade vi någon träningsmatch i Boden där han fick testa på att spela med oss och gjorde bra ifrån sig. Han kom sedan ner till Stockholm och var bra på våra träningar, vilket gjorde att han fick skriva ett kontrakt. Då flyttade han ner med sin sambo till Stockholm.
– Jag blev som en talangscout för en spelare som jag aldrig hade sett spela, skrattar Mats Ulander. 

Redan tidigt blev Mats Ulander och Hans Norberg kedjekompisar. 

– När tränaren (Per Bäckman) tog ut laget tänkte han nog vem Roger Lindström, som är en centertyp, kunna spela med. Jag hade spelat med ”Råttan” (Rolf Edberg) innan. Då blev det automatiskt att jag fick Roger som center och Hasse blev vänsterforward.
– Hasse var en ganska lojal spelartyp, stark och högerskytt. En rejäl hockeyspelare som var rätt schysst på skridskorna även om han inte var så snabb, men bra på det mesta. Han gjorde en del mål, passningar och hade ett bra spelsinne.

Foto: Stickan Kenne

”BLEV CHOCKAD OCH ILLA TILL MODS”

Även om Mats Ulander och Hans Norberg blev tajta på Hovet under matcher och träningar umgicks de båda inte speciellt flitigt vid sidan av isen. 

– Det var en jäkligt reko kille och aldrig något problem med någonting. En riktigt norrlänning. Hasse hade, som sagt var, sambo och inte direkt någon partajkille även om han var med oss andra ut någon gång.
– Vi umgicks aldrig privat direkt, men vi umgicks tre timmar per dag ändå eftersom vi träffades på matcher, träning och gick sedan tillsammans och käkade. Annars umgicks jag mycket med andra vänner utanför hockeyn. 

Olyckan som förlamade Hasse Norberg 9:e januari 1989. Han hade då flyttat hem till Luleå igen och hade match mot Skellefteå. Norberg spelade i en kedja tillsammans med Johan Strömwall och Morgan Samuelsson

– Det var en riktigt olycklig situation. Hasse kom in trea i en närkamp och hamnade snett med huvudet i en motståndares byxa. Det blev en vridning i sidled och den fick värsta tänkbara utgång. Hasse var chanslös att stå emot kraften mot nacken och halsen. Det var inget fult eller fel i incidenten – bara en fruktansvärd otur, berättade Mikael Lundström, tränare för Luleå säsongen 1988–1989 för Aftonbladet.
– Han sa att det var slut. Alla som hörde det blev chockade. Vi såg ju också att han inte kunde röra på sig.
– Det var hemskt. Ingen ville egentligen spela och alla undrade hur det hade gått med Hasse. Vi spelade faktiskt klart matchen och i slutet av den fick vi negativa besked från sjukhuset. Laget blev knäckt, men idrottsgrupper fungerar väldigt speciellt vid sådana här lägen. Det blir en stark gemenskap och spelarna tog hand om varandra.

Mats Ulander:
– Det var slumpen… Bara den sekunden med en fruktansvärd otur. Jag tror inte många först förstod vad som hände och på bilderna jag sett från olyckan såg det inte ut att vara något speciellt. Det var inte så att han åkte in med huvudet i sargen eller något.
– Jag blev väldigt konfunderat eftersom jag visste att han var fysiskt stark och så där samtidigt blev jag såklart chockad och illa till mods. 

Nu är Hans Norberg borta, hur minns du honom idag?
– Det var hans laglojalitet och kamratskap. Sedan hade han inbyggt i sig en ledaregenskap och respekt med sig när han sa eller tyckte något. Hasse hade bestämda åsikter, vilket också, tror jag, gjorde att Luleå anställde honom som sportchef.
– Han var delaktig i många fina värvningar och framgångar. Att Luleå är så bra idag är till viss del Hasse Norbergs förtjänst. Han var med och byggde upp det Luleå som vi ser idag.
– Vi ska komma ihåg att Luleå var ett Division 2-lag under många år. Helt plötsligt blommade Luleå upp, gick upp i elitserien för att sedan hålla sig kvar där. Idag är Luleå ett topplag och, som sagt var, Hasse Norberg var med och lade grunden till dom framgångarna. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten