Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Julia Tärnblom.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

”Han fick totalt spel och började måtta slag”

I "Framtidens Damkronor" träffar vi i dag Djurgårdens talangfulle forward Julia Tärnblom. 
Här berättar hon bland annat om när hon i början av tonåren spelade med killar och hamnade i slagsmål med en motståndare.
– Han fick totalt spel och började måtta slag. Det sågs som ganska allvarligt och han fick runt tio matchers avstängning, säger 16-åringen till hockeysverige.se.

Idag tittar vi vidare på våra mest lovande svenska hockeyspelare i serien Framtidens Damkronor. Här möter vi idag Julia Tärnblom som inledde sin karriär i Huddinge, men som senaste säsongen redan som 16-åring fick chansen att debutera i SDHL för Djurgården. 

– Jag har två äldre bröder, Jesper och Jonathan, som spelat hockey, vilket gjorde att jag varit i ishallen i princip från det jag låg i vagnen, berättar Julia Tärnblom då hockeysverige.se träffar henne för en intervju på familjens altan i Huddinge.
– När jag var liten hängde jag mycket i ishallen och jag tyckte att hockey såg kul ut. Mamma och pappa anmälde mig då till hockeyskolan i Huddinge. Sedan har det bara fortsatt därifrån.
– Just när jag började i hockeyskolan var det två eller tre tjejer till med, men dom försvann på vägen. Till slut var det bara jag kvar där med killarna.

Vad var det som fick dig att ändå fortsätta?
– Det var så himla kul. Sedan har vi alltid haft mycket hockey inom familjen samtidigt som jag alltid sett upp till storebrorsorna. Dessutom spelade jag i ett bra lag där jag hade många kompisar, allt var kul. Jag gick även i skolan med många av killarna i laget, säger Djurgårdsanfallaren som tycker att det fungerat väldigt bra att spela i pojklag under uppväxten.
– Absolut. Det har fungerat bra och jag tror inte dom sett det som något konstigt eftersom jag varit med från början. Jag har inte heller blivit annorlunda behandlad eller någonting utan alltid blivit accepterad på samma sätt som alla andra. 

Även av motståndarna?
– Det är mer då jag blivit äldre som folk kan ha sagt taskiga saker, men killarna i mitt lag har alltid varit schyssta och backat upp mig. 

Julia Tärnblom har spelat i Haninge under flera år.Julia Tärnblom har spelat i Haninge under flera år.Foto: Ronnie Rönnkvist

”GANSKA STOR SKILLNAD MELLAN OMKLÄDNINGSRUMMEN”

Det var då Julia Tärnblom tog klivet över till Haninge som hon även tog steget in i damhockeyn på riktigt. 

– Jag spelade i Huddinge fram till U14. Sedan spelade jag med killarna i Haninges U15. Då började jag även träna lite med Haninges damlag. När jag sedan blev U16 gick jag över och spelade helt med damerna.

Du var bara 14 år då du fick en ganska stor roll i Haninges Division 1-lag, hur upplevde du det?
– Framförallt tyckte jag att det var väldigt roligt. Det var också ett ganska blandat lag. Inte i början kanske eftersom det då var med många äldre, men senare kom det in fler yngre, vilket kändes bra.
– Jag har aldrig tänkt på att det varit en så pass stor åldersskillnad utan hela tiden försökt fokusera på att göra mitt bästa. 

Hur var det att kliva in i omklädningsrummet och ta för sig bland ”tanterna” i A-laget?
– Lite nervöst eftersom jag aldrig hade varit i en sådan miljö tidigare. Innan hade jag bara spelat med killar i min egen ålder. Till en början fick jag känna av stämningen lite, kanske hålla mig lite tillbakadragen, se och lära av dom äldre.
– Efter ett tag lärde jag känna alla, hittade vad vi hade gemensamt och så vidare. Jag tyckte att det gick bra. 

Hur upplevde du kontrasterna mellan killarnas och tjejernas omklädningsrum?
– Oj… (skratt) Killarna var kanske lite mer stojiga som killar kan vara i den åldern. I tjejernas omklädningsrum var det lite vuxnare prat och mer seriöst ibland.
– För mig var det i alla fall så att jag, som jag sa, fick känna av stämningen eftersom det är en ganska stor skillnad mellan tjejerna och killarnas omklädningsrum. 

Kändes det bra att komma till ett damlag efter att ha fostrats med killar hockeymässigt?
– Ja, det kändes jätteskönt. Nu hade jag spelat kill-hockey under många år, men det skulle inte fungera för mig att fortsätta med det hela livet.
– Haninge var också en klubb som gav mig väldigt bra möjligheter att träna och spela matcher med killar om jag ville eller om jag ville så kunde jag spela med damlaget. Jag blev också mottagen bra i damlaget och allt kändes bara bra. 

”DE BLEV TRIGGADE AV ATT DET VAR EN TJEJ PÅ ISEN”

Du har samlat på utvisningsminuter genom åren…
– (Skratt) Ja…

Vad bottnar det här i?
– Jag vet inte. Det var lite svårt i början att gå över från kill-hockeyn till damhockeyn. Det är en helt annan fysik i kill-hockeyn. Jag hade en period, jag vet inte vad som hände men jag var fast i en liten bubbla som det inte gick att komma ur.
– Det var en del ”Illegal hits” eftersom jag spelade kill-hockey parallellt. Ena dagen kunde det vara match med killarna och andra dagen damerna. Jag kastades lite mellan två olika lag. Eftersom jag spelat med killar hela livet var jag också van vid att tacklas.
– Jag hamnade i som i en liten ond cirkel. Under den tiden var det här något jag jobbade väldigt mycket på, att komma ur den här onda cirkeln. 

Julia Tärnblom vann gamla Stålbucklan 2018.Julia Tärnblom vann gamla Stålbucklan 2018.Foto: Ronnie Rönnkvist och Pär Olert/Bildbyrån

Julia Tärnblom har även hunnit med att ta en fight under sin tid då hon spelade med Haninges killar. 

– Ja, jag har varit med om slagsmål en gång, men då var det jag som blev nedslagen. Jag minns inte vilka vi mötte, men av deras killar blev kanske lite triggad av att det var en tjej på isen.
– Han fick totalt spel och började måtta slag. Det sågs som ganska allvarligt och han fick runt tio matchers avstängning. Annars försöker jag hålla mig undan slagsmål, säger Djurgårdsforwarden med ett lätt skratt. 

Senaste säsongen började Julia Tärnbloms utvecklingskurva peka allt brantare uppför. Bland annat fick hon spela i SDHL med Djurgården, men även resa med juniorlandslaget till Junior-VM. 

– Det har varit en stor omställning. Jag började hockeygymnasiet, men fick också träna med ett lag som hade så många duktiga spelare, att kunna tävla mot dom. Jag känner också själv att jag utvecklats väldigt mycket.
– Jag känner att jag dels utvecklat min spelförståelse dels farten i spelet. Just att det går så mycket snabbare i SDHL jämfört med Division 1 har också varit en stor omställning. 

Hur har det fungerat att träna med Djurgården, men spelat matcher med Haninge?
– I början var det lite kring kommunikationen. Jag visste inte om jag skulle spela där eller där. Det var nytt för Djurgården också att jag och Selma (Tyreskog) även spelade med Haninge. Jag tycker att det planade ut sig och att båda parter var tydliga med vad vi förväntade oss av varandra.
– Det har varit kul och Haninge är en klubb som ligger mig varmt om hjärtat. Speciellt kul är det eftersom vi gått så bra i Haninge. Vi kvalade faktiskt upp till SDHL senaste säsongen. 

Du, Lova BlomMaria LindbergIda Boman, Selma Tyreskog, hur skulle du beskriva den här unga grupp av tjejer som är på frammarsch i Djurgården?
– Det har varit väldigt roligt eftersom jag står alla dom nära då vi är i ungefär samma ålder. Vi pushar varandra och tävlar mycket mot dom äldre, vilket är väldigt roligt.
– Självklart umgås vi väldigt mycket eftersom vi går på hockeygymnasiet tillsammans. Annars har vi inte så mycket fritid under säsongen så det blir dom här tjejerna jag umgås mest med eftersom dom finns vid hockeyn. 

”VM VAR NÅGOT SOM JAG ALLTID VELAT GÖRA”

Det blev tolv SDHL-matcher för Julia Tärnblom under senaste säsongen. 

– Debuten? Jag var jätte, jättenervös, men fick jättebra ”pepp” av tjejerna i laget. ”Det är bara ut och köra, tänk inte så mycket utan gör bara din grej”. 
– Jag tycker att vi i laget alltid varit bra på att peppa och tala om för varandra då någon gör något bra. Jag kände mig trygg även om jag var nervös.

Tärnblom fick däremot inte så mycket istid i SDHL under säsongen. 

– Nej, jag har inte fått mycket istid under säsongen, men det är också därför jag även spelat med Haninge. Jag har inte sett det här som något dåligt utan mer att det var min första säsong i SDHL och att jag har mycket kvar att lära.
– Jag försökte ta vara så mycket som möjligt på den istid jag fick och gå ut och göra mitt bästa. 

Julia Tärnblom siktar på att få spela mer i SDHL med Djurgården nästa säsong. Julia Tärnblom siktar på att få spela mer i SDHL med Djurgården nästa säsong. Foto: Ronnie Rönnkvist

Under säsongen fick hon dessutom samtal från U18-landslagets förbundskapten, Alexander Bröms, som ville ha med henne till VM. 

– Innan finnkampen, när jag var i skolan ringde en kompis mig. ”Du ska med till finnkampen” ”Va???” Jag blev såklart väldigt glad.
– VM kändes verkligen jättestort, en milstolpe på vägen och något som jag alltid velat göra. Det här såg jag fram emot jättemycket och det var sjukt coolt. 

Hur upplevde du turneringen?
– Vi som lag hade en väldigt bra sammanhållning. Det var kul att få spela med en så stor grupp duktiga tjejer som var i min egen ålder. Det hade jag egentligen inte gjort tidigare även om jag spelat Stålbucklan tidigare. Vi hade jättekul tillsammans både på och utanför isen. 

Vilka målbilder har du inför kommande säsong?
– Det skulle såklart vara väldigt kul att få uppleva ett till junior-VM. Jag ska tävla så mycket jag kan, ta varje träning för sig och göra mitt bästa. Självklart också kriga om mer speltid i SDHL. 

FAKTA

Fem snabba med Julia Tärnblom

  • Vem i Djurgården hörs mest i omklädningsrummet?
  • – Jag skulle nog säga att det är bra snack på Lova Blom och ”Jossan” Holmgren.
  • Vilken Tv-serie får vi inte missa?
  • – Min ”all time” favorit är Prison Break. Den serien har jag sett hur många gånger som helst.
  • Vart hittar vi den bästa badplatsen i Huddinge?
  • – Klipporna vid Gömmaren. Där har jag hängt många gånger.
  • Vem är Sveriges bästa spelare just nu?
  • – Erika Grahm, duktig, snabb, väldigt bra och jobbig att möta.
  • Vem gör första målet för Djurgården i SDHL den här säsongen?
  • – Sarah Bujold framspelad av Alice Östensson.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten