FRAMTIDENS DAMKRONOR
Julia Tärnblom.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

”Han fick totalt spel och började måtta slag”

ANNONS

I "Framtidens Damkronor" träffar vi i dag Djurgårdens talangfulle forward Julia Tärnblom. 
Här berättar hon bland annat om när hon i början av tonåren spelade med killar och hamnade i slagsmål med en motståndare.
– Han fick totalt spel och började måtta slag. Det sågs som ganska allvarligt och han fick runt tio matchers avstängning, säger 16-åringen till hockeysverige.se.

Idag tittar vi vidare på våra mest lovande svenska hockeyspelare i serien Framtidens Damkronor. Här möter vi idag Julia Tärnblom som inledde sin karriär i Huddinge, men som senaste säsongen redan som 16-åring fick chansen att debutera i SDHL för Djurgården. 

– Jag har två äldre bröder, Jesper och Jonathan, som spelat hockey, vilket gjorde att jag varit i ishallen i princip från det jag låg i vagnen, berättar Julia Tärnblom då hockeysverige.se träffar henne för en intervju på familjens altan i Huddinge.
– När jag var liten hängde jag mycket i ishallen och jag tyckte att hockey såg kul ut. Mamma och pappa anmälde mig då till hockeyskolan i Huddinge. Sedan har det bara fortsatt därifrån.
– Just när jag började i hockeyskolan var det två eller tre tjejer till med, men dom försvann på vägen. Till slut var det bara jag kvar där med killarna.

Vad var det som fick dig att ändå fortsätta?
– Det var så himla kul. Sedan har vi alltid haft mycket hockey inom familjen samtidigt som jag alltid sett upp till storebrorsorna. Dessutom spelade jag i ett bra lag där jag hade många kompisar, allt var kul. Jag gick även i skolan med många av killarna i laget, säger Djurgårdsanfallaren som tycker att det fungerat väldigt bra att spela i pojklag under uppväxten.
– Absolut. Det har fungerat bra och jag tror inte dom sett det som något konstigt eftersom jag varit med från början. Jag har inte heller blivit annorlunda behandlad eller någonting utan alltid blivit accepterad på samma sätt som alla andra. 

Även av motståndarna?
– Det är mer då jag blivit äldre som folk kan ha sagt taskiga saker, men killarna i mitt lag har alltid varit schyssta och backat upp mig. 

Julia Tärnblom har spelat i Haninge under flera år.Julia Tärnblom har spelat i Haninge under flera år.Foto: Ronnie Rönnkvist

”GANSKA STOR SKILLNAD MELLAN OMKLÄDNINGSRUMMEN”

Det var då Julia Tärnblom tog klivet över till Haninge som hon även tog steget in i damhockeyn på riktigt. 

– Jag spelade i Huddinge fram till U14. Sedan spelade jag med killarna i Haninges U15. Då började jag även träna lite med Haninges damlag. När jag sedan blev U16 gick jag över och spelade helt med damerna.

Du var bara 14 år då du fick en ganska stor roll i Haninges Division 1-lag, hur upplevde du det?
– Framförallt tyckte jag att det var väldigt roligt. Det var också ett ganska blandat lag. Inte i början kanske eftersom det då var med många äldre, men senare kom det in fler yngre, vilket kändes bra.
– Jag har aldrig tänkt på att det varit en så pass stor åldersskillnad utan hela tiden försökt fokusera på att göra mitt bästa. 

Hur var det att kliva in i omklädningsrummet och ta för sig bland ”tanterna” i A-laget?
– Lite nervöst eftersom jag aldrig hade varit i en sådan miljö tidigare. Innan hade jag bara spelat med killar i min egen ålder. Till en början fick jag känna av stämningen lite, kanske hålla mig lite tillbakadragen, se och lära av dom äldre.
– Efter ett tag lärde jag känna alla, hittade vad vi hade gemensamt och så vidare. Jag tyckte att det gick bra. 

Hur upplevde du kontrasterna mellan killarnas och tjejernas omklädningsrum?
– Oj… (skratt) Killarna var kanske lite mer stojiga som killar kan vara i den åldern. I tjejernas omklädningsrum var det lite vuxnare prat och mer seriöst ibland.
– För mig var det i alla fall så att jag, som jag sa, fick känna av stämningen eftersom det är en ganska stor skillnad mellan tjejerna och killarnas omklädningsrum. 

Kändes det bra att komma till ett damlag efter att ha fostrats med killar hockeymässigt?
– Ja, det kändes jätteskönt. Nu hade jag spelat kill-hockey under många år, men det skulle inte fungera för mig att fortsätta med det hela livet.
– Haninge var också en klubb som gav mig väldigt bra möjligheter att träna och spela matcher med killar om jag ville eller om jag ville så kunde jag spela med damlaget. Jag blev också mottagen bra i damlaget och allt kändes bara bra. 

”DE BLEV TRIGGADE AV ATT DET VAR EN TJEJ PÅ ISEN”

Du har samlat på utvisningsminuter genom åren…
– (Skratt) Ja…

Vad bottnar det här i?
– Jag vet inte. Det var lite svårt i början att gå över från kill-hockeyn till damhockeyn. Det är en helt annan fysik i kill-hockeyn. Jag hade en period, jag vet inte vad som hände men jag var fast i en liten bubbla som det inte gick att komma ur.
– Det var en del ”Illegal hits” eftersom jag spelade kill-hockey parallellt. Ena dagen kunde det vara match med killarna och andra dagen damerna. Jag kastades lite mellan två olika lag. Eftersom jag spelat med killar hela livet var jag också van vid att tacklas.
– Jag hamnade i som i en liten ond cirkel. Under den tiden var det här något jag jobbade väldigt mycket på, att komma ur den här onda cirkeln. 

Julia Tärnblom vann gamla Stålbucklan 2018.Julia Tärnblom vann gamla Stålbucklan 2018.Foto: Ronnie Rönnkvist och Pär Olert/Bildbyrån

Julia Tärnblom har även hunnit med att ta en fight under sin tid då hon spelade med Haninges killar. 

– Ja, jag har varit med om slagsmål en gång, men då var det jag som blev nedslagen. Jag minns inte vilka vi mötte, men av deras killar blev kanske lite triggad av att det var en tjej på isen.
– Han fick totalt spel och började måtta slag. Det sågs som ganska allvarligt och han fick runt tio matchers avstängning. Annars försöker jag hålla mig undan slagsmål, säger Djurgårdsforwarden med ett lätt skratt. 

Senaste säsongen började Julia Tärnbloms utvecklingskurva peka allt brantare uppför. Bland annat fick hon spela i SDHL med Djurgården, men även resa med juniorlandslaget till Junior-VM. 

– Det har varit en stor omställning. Jag började hockeygymnasiet, men fick också träna med ett lag som hade så många duktiga spelare, att kunna tävla mot dom. Jag känner också själv att jag utvecklats väldigt mycket.
– Jag känner att jag dels utvecklat min spelförståelse dels farten i spelet. Just att det går så mycket snabbare i SDHL jämfört med Division 1 har också varit en stor omställning. 

Hur har det fungerat att träna med Djurgården, men spelat matcher med Haninge?
– I början var det lite kring kommunikationen. Jag visste inte om jag skulle spela där eller där. Det var nytt för Djurgården också att jag och Selma (Tyreskog) även spelade med Haninge. Jag tycker att det planade ut sig och att båda parter var tydliga med vad vi förväntade oss av varandra.
– Det har varit kul och Haninge är en klubb som ligger mig varmt om hjärtat. Speciellt kul är det eftersom vi gått så bra i Haninge. Vi kvalade faktiskt upp till SDHL senaste säsongen. 

Du, Lova BlomMaria LindbergIda Boman, Selma Tyreskog, hur skulle du beskriva den här unga grupp av tjejer som är på frammarsch i Djurgården?
– Det har varit väldigt roligt eftersom jag står alla dom nära då vi är i ungefär samma ålder. Vi pushar varandra och tävlar mycket mot dom äldre, vilket är väldigt roligt.
– Självklart umgås vi väldigt mycket eftersom vi går på hockeygymnasiet tillsammans. Annars har vi inte så mycket fritid under säsongen så det blir dom här tjejerna jag umgås mest med eftersom dom finns vid hockeyn. 

”VM VAR NÅGOT SOM JAG ALLTID VELAT GÖRA”

Det blev tolv SDHL-matcher för Julia Tärnblom under senaste säsongen. 

– Debuten? Jag var jätte, jättenervös, men fick jättebra ”pepp” av tjejerna i laget. ”Det är bara ut och köra, tänk inte så mycket utan gör bara din grej”. 
– Jag tycker att vi i laget alltid varit bra på att peppa och tala om för varandra då någon gör något bra. Jag kände mig trygg även om jag var nervös.

Tärnblom fick däremot inte så mycket istid i SDHL under säsongen. 

– Nej, jag har inte fått mycket istid under säsongen, men det är också därför jag även spelat med Haninge. Jag har inte sett det här som något dåligt utan mer att det var min första säsong i SDHL och att jag har mycket kvar att lära.
– Jag försökte ta vara så mycket som möjligt på den istid jag fick och gå ut och göra mitt bästa. 

Julia Tärnblom siktar på att få spela mer i SDHL med Djurgården nästa säsong. Julia Tärnblom siktar på att få spela mer i SDHL med Djurgården nästa säsong. Foto: Ronnie Rönnkvist

Under säsongen fick hon dessutom samtal från U18-landslagets förbundskapten, Alexander Bröms, som ville ha med henne till VM. 

– Innan finnkampen, när jag var i skolan ringde en kompis mig. ”Du ska med till finnkampen” ”Va???” Jag blev såklart väldigt glad.
– VM kändes verkligen jättestort, en milstolpe på vägen och något som jag alltid velat göra. Det här såg jag fram emot jättemycket och det var sjukt coolt. 

Hur upplevde du turneringen?
– Vi som lag hade en väldigt bra sammanhållning. Det var kul att få spela med en så stor grupp duktiga tjejer som var i min egen ålder. Det hade jag egentligen inte gjort tidigare även om jag spelat Stålbucklan tidigare. Vi hade jättekul tillsammans både på och utanför isen. 

Vilka målbilder har du inför kommande säsong?
– Det skulle såklart vara väldigt kul att få uppleva ett till junior-VM. Jag ska tävla så mycket jag kan, ta varje träning för sig och göra mitt bästa. Självklart också kriga om mer speltid i SDHL. 

FAKTA

Fem snabba med Julia Tärnblom

  • Vem i Djurgården hörs mest i omklädningsrummet?
  • – Jag skulle nog säga att det är bra snack på Lova Blom och ”Jossan” Holmgren.
  • Vilken Tv-serie får vi inte missa?
  • – Min ”all time” favorit är Prison Break. Den serien har jag sett hur många gånger som helst.
  • Vart hittar vi den bästa badplatsen i Huddinge?
  • – Klipporna vid Gömmaren. Där har jag hängt många gånger.
  • Vem är Sveriges bästa spelare just nu?
  • – Erika Grahm, duktig, snabb, väldigt bra och jobbig att möta.
  • Vem gör första målet för Djurgården i SDHL den här säsongen?
  • – Sarah Bujold framspelad av Alice Östensson.
Den här artikeln handlar om: