Lars Nylin drömmer om ett nytt SHL-avancemang för Timrå.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån/Pär Olert
HockeyAllsvenskan

"Det är nästan bara Kenny Jönsson som gjort något motsvarande"

ANNONS

I en tid av ovisshet och oro har Timrå IK lyckats sätta ihop grunden till ett väldigt starkt allsvenskt lag. Journalisten och mångårige Timråsupportern Lars Nylin tror att det till stor del bygger på att lagets storstjärna beslutat sig för att stanna i klubben.
– Jonathan 
Dahlén har en del i att Kent Norberg kunnat bygga på laget ganska bra, säger Nylin till hockeysverige.se.

Många pratar om Björklöven som storfavoriter till att vinna Hockeyallsvenskan kommande säsong. Per Kenttäs lagbygge imponerar onekligen den här säsongen också. En av ”Lövens” största utmanare ser ut att bli Timrå. Ett Timrå som lyckats behålla trion Jens LöökeAlbin Lundin och inte minst Jonathan Dahlén, för att nämna några.

– Att Dahlén stannar i Timrå vill jag påstå betyder oerhört mycket. Bland annat tror jag att han attraherar förvärv, säger journalisten Lars Nylin som följt Timrå sedan slutet av 1960-talet. 

Nylin har både våndats och känt glädjerus kring laget i hans hjärta.

– Nu har inte Timrå jättesatsat, men jag tror att Dahlén har en del i att Kent Norberg (sportchef) kunnat bygga på laget ganska bra. Att Dahlén stannar tror jag är en del i det. I dag vet nog ingen hur det blir med ekonomi och allt kring det, men i och med NHL-försäljningarna Timrå haft så tror jag att ekonomin är bättre än vad den varit under modern tid.
– Spelmässigt är Dahlén – även neutrala ser det – en spelare som kan avgöra ett slutet playoff, eller vad man kallar det nu för tiden, på egen hand. 

Är du förvånad över att han valde spel i Timrå ytterligare en säsong?
– Ja, jag trodde verkligen att om han inte skulle testa USA så skulle han hamna i Färjestad. Jag var klart positivt förvånad.
– Det gick rätt mycket rykten om att han skulle bli kvar, men jag ville inte tro på det eftersom det kändes osannolikt. Det är nästan bara Kenny Jönsson som gjort något motsvarande, men då hade han ändå varit proffs redan.

Vad kan kedjan med Jens Lööke, Albin Lundin och Jonathan Dahlén komma att betyda för Timrå kommande säsong?
– Oerhört mycket såklart. Timrå måste även ha något rimligt på backsidan ytterligare, vilket jag tycker att de börjar få, men den kedjan i sig kan ta Timrå till topp fyra genom sin produktion.
– Björklöven har haft kedjor som kunnat ta deras lag till etta eller tvåa i Hockeyallsvenskan. Kedjan med Lööke, Lundin och Dahlén kan ta Timrå till, som jag sa, topp fyra oavsett hur andra kedjorna levererar.
– Det är såklart en gudagåva för en klubb som utan den kedjan lika gärna kan vara sexa, sjua eller åtta i ranking. Jag tycker helt enkelt att den kedjan håller en god SHL-klass.

Jonathan Dahlén – både syndabock och hjälte mot Västervik.Jonathan Dahlén.Foto: Bildbyrån/Pär Olert

Går det att sätta fingret på vad Kent ”Nubben” Norberg gör för att få unga spelare att stanna i klubben, men även hela tiden kunna knyta till sig starka nyförvärv?
– Jag har aldrig lärt känna ”Nubben”, men jag känner ”Giffarnas” (Sundsvall) sportchef, Urban Hagblom. Lokalt jämförs de båda med varandra. Man har sedan Brynäs och Thure Wickbergs dagar hört det här med att se individen, hur de kommer trivas på orten, var de ska bo och allt det där. Jag tror att ”Nubben” också har den där förmågan.
– Samma sak hör man kring många sportchefer, men möjligen står ”Nubben” ut med den här förmågan i sin yrkesgrupp.
– Egentligen är det bara ”Kolan” (Mattias Karlsson) som sågat Timrå och ”Nubben” i modern tid. Nästan inga andra. ”Nubben” och Timrå måste ändå ha en klar begåvning i att ta hand om spelare jämfört med en del andra klubbar i Hockeyallsvenskan och även SHL-klubbar. 

"GRÄT ÖVER ATT SEBASTIAN OHLSSON LÄMNADE"

Timrå får ett väldigt starkt nyförvärv från Södertälje i Christopher Liljewall, vad tror du han kommer att betyda?
– En sådan anfallare var väldigt nyttigt att få in. Jag grät lite lätt över att Sebastian Ohlsson lämnade. Inte minst på det sätt allt gick till.
– I och med Liljewall uppstår det direkt en riktigt, riktigt stark kedja till. Nu har jag inte sett Liljewall jättemycket, men min bild av honom att han också är en spelare som avgör en viktiga playoff eller kvalmatcher, men på ett helt annat sätt än Dahlén. Värvningen av honom kändes väldigt bra. Över huvud taget tycker jag att anfallet känns så bra jag någonsin kunnat hoppas.
– Fortfarande har jag en fantasi om en spelade back till, men i och med att Liljewall kom in så tycker jag nästan Timrå är i mål på anfallssidan även om det fattas några spelare. Min känsla är att oavsett vad som händer med sista platserna så kommer det bli bra. 

Jacob Johansson.
Jacob Johansson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Kan Jacob Johansson axla Victor Brattströms mantel i kassen?
– Samma sak där, att jag har sett Jacob Johansson så pass lite. Jag vill ändå tro att han ska klara det i Hockeyallsvenskan. Brattström visade sig vara en väldigt bra hockeyallsvensk målvakt. Tyvärr fick han aldrig riktigt chansen under Timrås SHL-säsong. Enligt mig är en av anledningarna till att Timrå åkte ur att Brattström inte fick stå redan då.
– Brattström är inte riktigt testad i SHL, medan Jakob Johansson spelade 23 av Linköpings matcher senaste säsongen. Nu var inte Linköping så väldigt bra, men det låter stabilt och det känns som han är starkare än Adam Ohre och är en uppenbar förstamålvakt. Däremot är han inte lika mycket förstamålvakt som Brattström var inför förra säsongen.
– Jag hade ändå fantiserat om något annat alternativ, men nu när han väl är i Timrå har jag övertygat mig själv om att han är tillräckligt bra för att spela i ett topplag i Hockeyallsvenskan. 

Med tanke på att flera lag storsatsar, hur ser du då på Timrås möjligheter att ta steget upp i SHL?
– Jag upplever fortfarande att ”Löven” är nummer ett på rankingen. Sedan sätter jag Timrå som tvåa. Jag räknar med att Modo till sista ska få ett starkt lag. AIK känns farliga, Södertälje, Västerås…
– Jag tycker Timrå ändå är tvåa jämte Modo precis som förra säsongen. Förhoppningsvis övervärderar jag Björklöven. Jag trodde inte att dom skulle vara så pass klara ettor förra säsongen så jag inte ska inte alls kalla mig expert där eftersom jag trodde Björklöven, Modo och Timrå skulle vara jämnstarka då.

Vem tror du får sitt genombrott i Timrå kommande säsong?
– Backen Marcus Hardegård. Från det att jag tyckte det var ett skämt och jag blev förbannad över att han blev uttagen till att han känns som en riktigt, riktigt stark kandidat att bli en storback. Jag säger Hardegård.


FAKTA

Nya spelare i Timrå så här långt

  • Jakob Johansson, mv, Linköping
  • Per Svensson, b, Kloten
  • Christopher Liljewall, c, Södertälje
  • Hugo Reinhardt, fw, American International College
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL