Sök
Markus Ekholm Rosén.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Hockeyettan

Lillebror Ekholms tuffa resa: "Drog sönder knäet sju gånger"

Storebror Mattias har blivit stjärnback i Nashville Predators. Själv satsade Markus Ekholm Rosén på att stoppa puckar i stället för att stoppa motståndare. För hockeysverige.se berättar masen målvakten om sin resa från ett skadehelvete till spel i Hockeyettan med pånyttfödda Kiruna AIF.
– Jag var bra nära att sluta två, tre gånger, säger 23-åringen.

RÄTTVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)

Mattias Ekholm växte liksom hans lillebror Markus Ekholm Rosén upp i Vikarbyn utanför Rättvik. Den ene blev back och den andra målvakt. Båda brinner också för sin hockey. I dag spelar Mattias för Nashville Predators  i NHL medan Markus spelar i Hockeyettan med pånyttfödda Kiruna AIF. 

– Vi har olika biologiska farsor, men vi ser samma farsa (Olle Rosén), alltså min, som vår gemensamma. Det tog bra länge innan jag insåg att vi var halvbrorsor och det är inget jag har tänkt på, säger Kiruna-målvakten med ett leende då frågan kommer upp om varför Markus har ytterligare ett efternamn.
– Farsan har aldrig spelat hockey men alltid haft intresset. Däremot har han stått i mål i fotboll. Det var nog lite svårare då han var ung att spela hockey någonstans här i Rättvik. Dessutom har han alltid hejat på Brynäs. 

Det skiljer sju år mellan bröderna och Markus har lite svårt att peka på vad Mattias har betytt för honom som hockeyspelare.

– Ja, det blir lite svårt eftersom vi spelar i två helt olika roller. Det har såklart varit svårt för mig att kolla på hans spel och sedan ta efter.
– Klart att han ändå betytt mycket då det gäller mitt intresse och att jag känt att hockeyn är det jag vill hålla på med. Jag har hängt med honom då jag var liten, kollat på hans cuper, alla landslagsuttagningar och så där. Det här tror jag också gjorde att det blev ett lättare val för mig då jag skulle välja mellan fotboll och hockey. 

”ROLIGT ATT HAN GJORT DET SÅ BRA”

Markus Ekholm Rosén spelade fotboll i Rättvik, alltså samma klubb där bland andra SHL-backen Almen Bibic huserade i som ung giftig anfallare och flitig samlare av gula kort. 

– Jag har spelat både i Vikarbyn och Rättvik, men jag spelade aldrig med Almen eftersom han är några år äldre än jag.
– Däremot har jag tränat med dem någon gång i Furudal eftersom brorsan haft kontakt med bröderna någon gång. Då har jag också varit med, men det är inga jag har kontakt med. 

Storebror Mattias Ekholm och lillebror Markus Ekholm Rosén.Storebror Mattias Ekholm och lillebror Markus Ekholm Rosén.Foto: Christopher Hanewinckel-USA Today Sports och Ronnie Rönnkvist

Hur ser du på Mattias karriär?
– Såklart det är rolig att han gjort det så bra. Han gjorde det väldigt bra i Mora, men det blev något helt annat då han kom till Brynäs för att slåss om en plats i elitserien. Han blev en av elitseriens bästa backar den säsongen så det var ett väldigt hopp där. 

Har du varit över till Mattias och Ida i Nashville för att hälsa på?
– Ja, jag har varit över ungefär en gång per säsong. Nu missade förra säsongen på grund av jobb och lite sådant. Jag hade svårt att komma ifrån. Sedan skulle jag åka över nu till slutspelet, men då blev det stängda gränser istället.

Brorsan är en skicklig back, varför valde du då målvaktsspaden?
– Farsan har sagt efter att jag efter första träningen i Björnligan sa ”Jag vill bli målvakt”. Han skrattade och sa ”Hur ska du kunna veta det efter en träning?” 
– Så blev det och jag har även varit målvakt i fotboll. Antagligen har jag tagit efter farsan som också var målvakt i fotbollen. 

”DÅ VAR DET INTE KUL ATT SPELA LÄNGRE”

Markus Ekholm Rosén fick sin första hockeyuppfostran i IFK Ore från hockeybyn Furudal. 

– Det är ingen stor ort, men det är ett väldigt hockeyintresse där. Samtidigt är det en bra klubb att vara i. Det finns också hur många istider som helst även om du inte är så gammal.
– Ore hade också bra tränare. Bland annat en målvaktstränare som gjorde jättemycket för mig då jag var yngre. Dessutom fick vi utrustning på ett annat sätt än vad de fick i andra klubbar, säger Ekholm Rosén samtidigt som tåget mot Mora rusar förbi bakom oss där vi sitter i 30 graders värme intill Långbryggan i Rättvik. 

Som ung målvakt valde för övrigt Ekholm Rosén att, liksom storebror Mattias, spela för Mora. 

– Jag har alltid varit brynäsare, men det var först lite snack om var jag skulle spela. Jag har ett par kompisar som skulle gå från Ore till Leksand, men jag hade någon kompis i Mora också. Kompisarna i Mora drog i mig lite och ville att jag skulle komma dit.

Efter säsongen 2013/14 lämnade han Mora efter att ”bara” tagit steget upp till klubbens J18-lag. 

– Det var min jobbiga tid i karriären. Jag var skadad mycket och hade väldiga problem med knäna. Det hade jag egentligen haft sedan jag var yngre, men då var det mer ”slatter” som kom och gick. Dessutom drog jag sönder ett inre ligament på en målvaktsträning. Efter det drog jag sönder det sju gånger på två säsonger.
– Då var det nästan inte kul att spela längre. Varje gång rehabade jag i flera månader, kom tillbaka för att sedan dra sönder det efter en månad igen. Så var det hela tiden. Jag var bra nära att sluta två, tre gånger den säsongen, men till slut gick jag tillbaka till Ore. 

Har knäet blivit bättre?
– Sista J18-säsongen gick det sönder en gång. Efter det har det inte hänt någon mer gång. Jag har inget direkt svar på varför, men jag kanske har lärt mig bättre vad kroppen klarar av. 

Markus Ekholm Rosén.Markus Ekholm Rosén.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad var det som fick dig att ”kicka” igång igen?
– Jag snackade lite med föräldrarna, men även med brorsan. Mattias sa att jag verkligen skulle tänka igenom om jag ville sluta.
– Egentligen har jag alltid haft talang, men när jag var yngre kanske inte träningsviljan alltid fanns där. Det där har nog kommit mer då jag blivit äldre.
– Det var lite därför jag gick till Ore, för att känna efter och se om jag kunde hitta det roliga igen. Jag visste inte ens vad jag skulle göra med all fritid som jag skulle få om jag slutade, men det kändes roligt igen och jag är idag glad att jag inte lade av.

”HAR VARIT BÄTTRE ÄN FÖRVÄNTAT I KIRUNA”

Efter Ore har Markus Ekholm Rosén haft en brokig karriär med spel mestadels i division 2. Först blev det J20-spel med Borlänge innan division 2-klubbarna Hofors och Hedemora fick ta del av hans tjänster, men inför förra säsongen valde han att flytta norrut, väldigt långt norrut, för att spela med Kiruna AIF. 

– Säsongen innan spelade jag i Hedemora. Då var målet att gå till division 1. Sedan hörde Kiruna av sig, men jag hade skrivit till dem tidigare eftersom jag tyckte att det verkade vara ett lag som är på väg uppåt. Dessutom verkade det som att jag skulle kunna få speltid där. Jag ville inte gå till något lag som redan hade en jättesäker förstamålvakt så jag nästan inte skulle få spela än hur jag gjorde.
– Kiruna var väldigt intresserade. Jag snackade mycket med (Christer) Dreberg, som är coach där. Han trodde på mig och Kiruna gav mig ett stort förtroende direkt. 

Förra Ore-målvakten har även trivts bra vid sidan av isen i Kiruna. 

– Det har varit bättre än förväntat. Jag var lite skeptisk till hur det skulle vara innan jag flyttade upp, men det har fungerat väldigt bra. Speciellt är det en bra hockeyort. Jag har aldrig varit någon storstadskille och alltid bott i mindre städer. Borlänge är den största stad jag bott i, men då åkte jag ändå hit till Rättvik varje helg, skrattar Ekholm Rosén och forsätter:
– Laget var också ett väldigt skönt gäng att hänga med på fritiden. Bland annat hängde jag mycket med dom två kanadensarna (Kyle BrothersCheyne Matheson) som värvades in. Båda är väldigt trevliga. 

När Kiruna AIF startade upp verksamheten för några år sedan var det ”halvseriöst”, men den inställningen bland spelare och ledare har förändrats rejält. 

– Nu är det helt seriöst. Vi snackade om det under säsongen, att det var en rolig grej då de startade Kiruna AIF igen. I dag är vi ett lag som kan vi gå långt och absolut bli ett topplag i ettan. 

Börje och Stig Salming – två Kiruna AIF-legender.Börje och Stig Salming – två Kiruna AIF-legender.Foto: Ronnie Rönnkvist

Kiruna AIF har fostrat rader av storspelare. Börje SalmingStig SalmingTord Lundström, Eilert "Gavis" MäättäHans Särkijärvi för att bara nämna några. Det går inte säga annat än att det är en stark hockeykultur i stan.

– Där uppe har jag jobbat på en skola och när vi haft derbyn har det snackats om det på skolan. Efter matcherna sitter vi lärare och snackar om hur det går för lagen. Utanför skolan är jag annars inte ute så mycket eftersom det mest då är träningar. 

Hur har du upplevt derbyna mot Kiruna IF?
– Det har varit sjukt roligt. Jag fick stå båda derbyna och vi vann både. Det är roligaste matcherna jag har spelat hittills i min karriär. Det kommer nog ta ett tag innan jag spelat en roligare match, säger AIF-målvakten samtidigt som han spricker upp i ett stort leende.
– Riktigt mäktigt och fullsatt. Det är verkligen ”hat” mellan lagen. Jag har spelat med Mora mot Lekand i derby, men det var på juniornivå. Då blir det inte riktigt samma sak som det är på seniornivå.
– De flesta i Mora och Leksand är ändå lite kompisar med varandra, men här umgås man inte med spelare i andra laget, haha…

Totalt blev det 19 matcher i kassen för målvakten från Furudal senaste säsongen. 

– Överlag får jag säga att jag är nöjd med säsongen. Det var lite upp och ner. Jag tror att det blev så när jag fick spela så mycket i början då Filip Eriksson blev skadad och borta hela säsongen. I början stod jag 14 matcher i streck. Det var egentligen bara i slutet av den serien jag hade några dåliga matcher. I början och mitten gick det väldigt bra. Bättre än vad jag hade trott.
– Sedan värvade vi in finländaren Dominik Salama. Direkt då han kom spelade han väldigt bra. Där förändrades min roll ganska snabbt. Jag försökte göra det bra då jag fick chansen, vilket jag tycker att jag gjorde.
– Jag tror också att jag hade bäst räddningsprocent (93.07) av alla målvakter i fortsättningsserien även om jag inte stod så många matcher (fem). Det kändes ändå ganska klart att Dominik skulle vara förstamålvakt. 

Blir Dominik Salama kvar nästa säsong också?
– Nej, det blir jag och Filip nästa säsong, avslutar Markus Ekholm Rosén.


TV: Supertalangen förklarar – så får han till det perfekta avslutet

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten