Sök
Christer Abris.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Arkiv
Old School Hockey

Abris – Leksands IF:s stora målvaktshjälte

Han är en av Leksands största spelare genom tiderna. Tillsammans med brodern Thommy vann Christer Abris tre SM-guld med Leksand – och blev den enda svenska klubb han representerade.
Här berättar legendaren om tiden i Leksand, WHA-äventyret i USA och alla VM- och OS-turneringar med Tre Kronor.

Thommy Abrahamsson och Christer Abris kom till Leksand 1964, värvade av Rune Mases från Godtemplarna i Falun, och båda bröderna var med och vann SM-guld 1969, 1973 och 1974. Thommy valde dock att avsluta sin tid som spelare i Timrå, medan Christer blev Leksand trogen under hela sin karriär i Sverige.

Från början är faktiskt Christer Abris västerbottning. Jo, det låg till så att tvillingarna föddes i Holmsund, men pappa Kurt Abrahamsson tog med sig familjen och flyttade in på Hyttgatan i Falun eftersom han fick en tjänst inom brandkåren i stan. 

– Vi var inte gamla när vi började med hockey. Jag var inte målvakt från början utan jag och brorsan spelade backar tillsammans. I någon juniormatch hade vi ingen målvakt så jag ställde mig där i målet och tyckte nog att det var ganska intressant, berättar Christer Abris.

Hur var du som back?
– Vi var så unga då haha..
– Vi kom med i a-laget redan då vi var tolv år. Jag spelade väl aldrig som back i A-laget utan det var mera i pojk eller juniorlaget.

Thommy och Christer.Thommy och Christer.Foto: Arkiv

"KUNDE CYKLA TIO MIL OM DAGEN"

I samma klubb och som årsbarn till Christer fanns även Jan-Olov Kroon som senare skulle bli svensk mästare med Leksand. 

– Vi gick i Västra skolan tillsammans men inte i samma klass. Han bodde uppe på Lustigknopp och vi på Hyttgatan så vi umgicks väl inte speciellt mycket vid sidan av att vi idrottade ihop. Han kom till Leksand lite senare än jag och gjorde några väldigt bra säsonger hos oss.
– Minns jag inte helt fel så cyklade vi till Enviken tillsammans vid några tillfällen som träning. På den tiden kunde man ju cykla tio mil på en dag.

Det sägs att du var en duktig långfärdsskridskoåkare i klass med Hasse Börjes. Var det nära att du valde den sporten i stället?
– Hasse Börjes var nog i en helt annan klass. Men det stämmer att jag var ganska duktig och jag har faktiskt två DM titlar som borde varit tre. I det tredje loppet hakade jag i skridskorna när jag skulle glida och föll i stället.
– Jag hade tagit tåget från Falun till Kvarnsveden för att tävla. Pappa och mamma visste ingenting så de blev nog överraskade då jag kom hem med två guldmedaljer.
– Fast det fanns inga tankar på att jag skulle satsa på skridskor. Det var mera så att när man var på "Syris" (planen vid syrafabriken i Falun) var man lite flexibel och ville testa på allt.

TV-Pucken?
– Vi var i Mariestad och spelade, men åkte ut redan i första eller andra rundan. Dalarna hade vunnit året innan och var favoriter till att vinna turneringen igen. Men vi förlorade tidigt mot Södermanland med 2-1 så det är inget av mina större hockeyminnen.

Inför säsongen 1964/65 har Leksand fått upp ögonen för Thommy Abrahamsson. Leksand bjöd in Thommy på lagets upptaktsträff på Restaurang Kullen i Falun. Hemma låg Christer i sin säng nervös och nyfiken på hur det hade gått för brorsan. 

– Jag hade själv inte haft någon kontakt med Leksand utan det var Thommy som klubben var intresserade av. Klockan han ju bli elva på kvällen innan Thommy kom hem och berättade att han sagt åt ledarna i Leksand att han skriver gärna på för Leksand: ”Men då vill jag ha min bror Christer med också.”
– Vi flyttade in i en liten enrumslägenhet med en säng och som transportmedel fick vi dela på en ganska sliten cykel.

Var det flera klubbar som var intresserade av era tjänster?
– Vi jobbade i Orsa en sommar och då tränade vi faktiskt sommarträning med Moras A-lag trots att vi bara var tretton år. Vi fick åka ned till träningen i Mora från Orsa varje dag med "Rövarn" (Kjell Eklind), men vi hörde inget mer från Mora efter den sommaren.

STJÄRNSPÄCKAT LAG


Det var ett stjärnspäckat lag som Christer Abris och hans bror Thommy kom till 1964. "Pära" Karlström var lagets målvakt, "Totte" Bengtsson, "Sigge" Bröms, "Nisse" Nilsson, "Olle-Mapa" Sjögren och Lars-Erik Sjöberg var några av de landslagsmässiga utespelarna. 

– Visst var det stort och en dröm som gick i uppfyllelse då jag fick vara med och träna med Leksand första året. Vi hade enormt mycket mängdträning, något som jag kan sakna hos dagens spelare. Trots allt måste hjärta och lungor ha sitt för att man ska orka.
– Inför första träningen var jag väldigt nervös. Då jag väl stod där och de här stjärnorna sköt på mig var det trots allt inte så märkvärdigt.
– Min första match i Leksand var mot Skellefteå, men fråga mig inte hur det slutade för det minns jag faktiskt inte (Leksand vann med 7-2).

Hur var det att slåss med hetlevrade "Pära" Karlström om målvaktsposten?
– Haha! Ja du, han var hetlevrad precis som jag. "Pära" var en bra kille som jag tyckte mycket om och som jag lärde mig mycket av. Det var ett härligt men ibland lite speciellt gäng. "Nisse" Nilsson sprang i buskarna och gömde sig för att skrämma oss nya och så vidare. En rolig tid med ett härligt lag.

Foto: Arkiv

Efter flera år med hårt jobb vinner Leksand klubbens första SM-guld 1969 efter att ha tagit sig förbi Brynäs i slutspelets sista omgång. Modo-Leksand spelade 1-1 medan Frölunda mycket överraskande slog Brynäs i Frölundaborg med 6-4. 

– Vi hade ett väldigt bra lag den säsongen med "Nisse", "Totte", "Taxen", Sjöberg och så vidare. Sedan gällde det även att ha lite tur också och det hade vi.
– I den avgörande matchen mot MoDo uppe i "Kempis" (Kempehallen) kom Ulf Thors helt fri med mig precis i slutet av matchen Han fick till ett sådant skott som man som målvakt inte vet vart den tog vägen. Det sa "ding ding" bakom mig eftersom pucken tog i båda stolparna och sedan ut igen, men då hade i alla fall jag inte en aning om att vi hade chansen kvar att vinna SM-guld.
– Annars minns jag ju mest då vi åker runt på isen i säkert tjugo minuter och väntar på att det ska plinga på måltavlan från matchen Frölunda-Brynäs. Till slut kom MoDo:s ordförande Thorsten Andrén nedspringande för läktaren och berättade att det var slut i Göteborg och att Leksand då var svenska mästare.

Varför orkade inte Leksand behålla mästarbältet säsongen därpå?
– Nästa guld kom ju först 1973 men varför?
– Jag har nog inget riktigt bra svar på det. Det handlade nästan enbart om Leksand och Brynäs de här säsongerna och det var oftast hugget som stucket vilket av lagen som skulle bli mästare. Fast efter guldet 1969 var det flera av våra etablerade spelare som slutade. "Totte" Bengtsson flyttade till Djurgården, "Nisse" Nilsson flyttade hem till Värmland, "Lillen" Gustafsson lika så och Jan-Olov Kroon till Stockholm för att gå på polishögskolan, men även spela för AIK. Vi hamnade i en generationsväxling där under några säsonger.

Vad tog er hela vägen till guldet 1973?
– Liksom 1969 hade vi ett väldigt bra lag där alla var äregiriga och verkligen ville vinna SM-guld. "Pära"Karlström, som var vår tränare då, hade förberett oss genom att se till att vi var fruktansvärt bra tränade samtidigt som många av våra killar var på väg uppåt i karriären. Halva gänget spelade ju i Tre Kronor.
– Vi vann den avgörande matchen mot Brynäs med 5-4 efter att Dan Söderström gjort tre mål och Mats Åhlberg två. Men den matchen hade kunnat sluta hur som helst.

Guldet 1974?
– Då var vi faktiskt ganska överlägsna och de flesta killarna började nå toppen på sin karriär, så det guldet var mer väntat.

FLYTTADE TILL USA

Efter guldsäsongen 1973/74 blev Christer och Thommy proffs i WHA klubben New England Whalers. 

– Det var efter VM 1974 som Björn Wagnsson frågade om vi var intresserade av att spela där borta. Egentligen var det även denna gång Thommy som organisationen var intresserade av. Men jag gjorde väl en bra insats under VM så det blev intresserade av mig också.
– Vi fattade nog inte vad det innebar att spela i WHA och var nog mest nyfikna på att åka över och testa på att spela där.

Var du tvingad till ett annorlunda målvaktsspel för att lyckas i WHA?
– Ni måste komma ihåg att det var en helt annan målvaktskultur där borta med många väldigt bra målvakter. Fast min spelstil med bra rörlighet och bra skridskoåkning passade bra där borta där rinken var mindre och spelet snabbare. Ibland fick jag ju nästan agera halvback vilket var väldigt annorlunda mot hemma i Leksand men väldigt roligt.

Thommy och Christer i Whalers.Thommy och Christer i Whalers.Foto: Arkiv

Vilken var din bästa säsong i WHA?
– Det var nog säsongen 1975/76 då jag utsågs till lagets bästa spelare och fick vara med i ligans All Star match. Den matchen var en fantastisk upplevelse. Jag och legendaren Gerry Cheevers delade på målvaktsjobbet och bland utespelarna fanns namn som Gordie Howe och Bobby Hull. Vi spelade inför hela 22 000 åskådare i Cleveland och stod du högst upp i arenan var spelarna på isen som små prickar.
– Det fanns helt andra möjligheter att fortsätta utvecklas som målvakt eller överhuvudtaget som spelare där borta. Det fanns ju bland annat en tränare för varje position i laget och en hel stab kring laget.

WHA var känd som en hårdför liga där det var slagsmål i mer eller mindre varje match. Något som Christer men även gode vännen från Tre Kronor, Leif "Honken" Holmqvist skulle få märka av. 

– Jag minns när ”Honken” spelade i Indianapolis och jag i New England 1976, det blev ett jätteslagsmål. Jag räddade nog livet på honom då jag åkte fram och tog tag i hans tröja och höll fast i stället för att han skulle få stryk av någon buse hos oss. Han trodde att jag skulle slå honom minns jag men jag sa: Ta det lugnt ”Honken” det är ju bara jag, ”Abris” ha ha.
– Varje lag hade tre slagskämpar och jag minns att då vår coach "Rick" Ley höll tummen upp ovanför sargen så var det okej att gå ut och ta en fight. För då stod klubben för böterna. Våra slagskämpar satt bara där och väntade på tecknet och då det kom så brakade det loss ordentligt.

Varför valde du att lämna New England Whalers redan efter tre säsonger?
– Bra fråga! Jag hade en förfrågan om ett femårskontrakt men jag tackade nej. Brorsan åkte över senare men jag stannade hemma. Du spelade sällan vidare i Sverige efter att man fyllt trettio och jag trodde att jag såg slutet av karriären, men jag fortsatte väl spela fram till att jag var trettiofem eller något så det var ju inget bra beslut.

ÅTERVÄNDE TILL LEKSAND

Christer Abris återvände till svensk ishockey och Leksand inför säsongen 1976/77. Han spelade fram till och med säsongen 1981/82 då tränarna i Leksand inte ansåg att det fanns plats för honom i laget längre. 

– Avskedet var tråkigt, men det har jag lagt bakom mig nu. När jag återkom till Leksand hade jag en del otur med skador. Säsongen 1979/80 hade vi verkligen oflyt. Vi hade ett väldigt bra lag men föll mot Brynäs i semifinal.
– Sista säsongen i Leksand var jag inte speciellt bra inledningsvis. Det kändes dimmig på något vis då vi spelade. Jag gick till optikern och han gav mig linser, matchen efter så såg jag ju hela banan och jag började ta puckarna igen ha ha!

Hur föddes idén att bli tränare?
– Jag hade nog alltid varit intresserad av att ge tillbaka till hockeyn av de kunskaper som jag fått av andra tränare genom åren.
– Mora ringde då jag var ute på ett jobb i Idre och frågade i fall jag var intresserad av att träna laget. Jag sa till mig själv "Varför inte? Mora är väl en bra början?" och tackade ja.

BLEV ÄVEN TRÄNARE FÖR LEKSAND

Efter Mora tränade Abris Skellefteå innan han återvände till Leksand. 

– Jag har alltid föredragit att spela en offensiv hockey och jag såg ingen anledning att ändra på det när jag kom till Leksand igen. Leksands styrka har alltid varit skridskoåkningen och att ha initiativet i spelet. Varför stå och vänta på motståndarna och se vad dom ska göra då vi spelar på hemmaplan. 
– När jag spelade var oftast stockholmslagen kaxiga på hemmaplan, men då de skulle möta Leksand på bortaplan så blev dom bra "skitnödiga" då de kom till Borlänge. Dom visste att vi skulle gå ut stenhårt här hemma. Sån är ju hockeykulturen i Leksand och den ska vi vara rädda om och försöka få tillbaka i klubben.

Var det med den filosofin du lotsade Leksand till final mot Djurgården 1989?
– Vi hade mycket glädje i allt vi gjorde. Ishockey måste vara kul annars blir det sällan bra. I dag släpar vissa spelare huvudet i asfalten på väg till hallen för de känner sån press på sig.
– Sedan har jag alltid gillat att lyfta fram ungdomen för det sätter en bra blåslampa på de äldre och mer erfarna spelarna. Talang har vi nog lite till mans allihopa, men det gäller att ta fram den också.
– Visst hade vi lite tjafs inom laget även den säsongen. Men även de äldre killarna tog det här på rätt sätt och jobbade stenhårt i varje match för lagets bästa. Jag är väl inte den som är känd för att vara feg direkt och jag kunde ta den kritik som jag fick.

Mora, Skellefteå, Leksand, Rögle, Malmö, Falun, Hannover och Östervåla blev Abris adresser som tränare. På frågan om det svåraste jobbet så svarar han: 

– Malmö var ett konstigt lag. Många bra äldre spelare som inte ville göra något för laget. Det fanns ingen glädje eller entusiasm bland killarna. Jag har aldrig riktigt förstått varför men nu efteråt så förstår man delvis att laget var på väg neråt de här åren.

Landslagsdebuten?
– Mot USA i Göteborg 1967 och jag delade rum med Hans "Virus" Lindberg. Jag minns inte matchen speciellt väl, men vi hade spelat mot USA dagen innan och vunnit ganska klart. Då stod "Honken" i målet. Den här matchen slutade oavgjort om jag inte minns helt fel. Visst var det nervöst och stort, men då du väl var där ute på isen så var det inte så märkvärdigt. (Matchen slutade 4-4 efter svenska mål av Björn Palmqvist, Folke "Totte" Bengtsson, Lars-Göran Nilsson och Leif "Blixten" Henriksson)

Abris och Abris och "Honken".Foto: Arkiv

Du spelade fem VM-turneringar. Det blev silver 1973 och 1981 samt brons 1971, 1973 och 1974. Vilken ser du som din bästa turnering eller vilken var roligast?
– VM 1974 i Helsingfors då jag och "Curre" Larsson delade på målvaktsjobbet. Det var den turneringen som "Lill-Pröjsan" Nilsson fastande för doping och hela det finska laget skrattade åt vår klantighet. Dagen efter åkte deras målvakt, Stig Wetzell, fast för att ha haft samma medel i blodet. Då skyllde Wetzell på att han ätit för många bananer.

OS 1972 i Sapporo?
– Vi hade verkligen guldläge mot Sovjet. OS spelades i en enkelserie och hade vi slagit ryssarna så hade vi stor chans på guldet. Vi låg under med 3-1 en bit in sista perioden då Inge Hammarström gjorde 3-2 och strax därefter så kvitterade Håkan Wickberg till 3-3. I slutet av matchen får "Taxen" (Lars-Erik Sjöberg) ett friläge och chans att avgöra matchen. Han får ner Tretiak på isen men han lägger pucken över. Uj, vad han har grämt sig för den missen. Ryssarna var verkligen i brygga och deras förbundskapten Tarasov hängde ut över sargen och skrek åt sina killar.
– Det blev ingen medalj vid den OS-turneringen och inför OS 1968 i Grenoble blev jag skadad strax innan turnerigen så ”Hasse” Dahllöf från Brynäs fick vara reserv bakom "Honken".

KISSADE I EN PAPPERSKORG

Vid Canada Cup 1976 så stormar det rejält kring bröderna Abrahamsson från Leksand då förbundsbasen Ove Rainer bestämmer att ingen av bröderna får vara med i den trupp som förbundskapten Hans "Virus" Lindberg skulle ta ut. 

– Det sägs att vi inte fick vara med eftersom jag hade kissat i en papperskorg i ishallen i Helsingfors 1974 då jag inte hann fram till toaletten. Skulle jag springa på cementgolvet i stället och förstöra skridskorna så jag inte hade kunnat spela mer den matchen? 
– Hela grejen var barnslig och varken jag eller Thommy fick någon riktigt bra och hållbar förklaring av Rainer varför vi inte fick vara med.

Foto: Arkiv

Vem av alla ledare du har haft under åren har betytt mest för dig?
– Arne Strömberg, tveklöst. Han låg före i allting och utvecklade verkligen hockeyn här i Sverige. Han levde för ishockey och var den som införde målvaktsträning på allvar i landet. Bland annat var den han som tog hit Jacques Plante till Leksand ett år för att utbilda oss målvakter.

Hur ser Christer Abris liv ut idag?
– Det är väl inte att sticka under stol med annat än att kroppen har tagit rejält med stryk. Jag har gjort flera operationer och ska snart in på ytterligare en. Men livet fungerar och det finns människor där ute som har det betydligt värre än jag. På vinterhalvåret så ser jag nästan alla Leksands matcher här hemma i Tegera Arena.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten