Linus Högberg
Bildbyrån
SHL

"Jag fastnade lite i min utveckling"

ANNONS
Han har precis skrivit ett NHL-kontrakt med Philadelphia Flyers. Undet det sista dygnet, innan Flyers skulle tappa rättigheterna till honom, kom parterna till sist överens. Men trots att NHL-drömmen närmat sig att gå i uppfyllelse är inte allting uppåt för Linus Högberg.

– Jag har inte utvecklats så mycket som jag hade hoppats på, säger han till hockeysverige.se.

Han har vunnit ett SM-guld, spelat JVM, och har varit ordinarie i Växjö i närmare fyra säsonger. Med 181 SHL-matcher i bagaget är han mer rutinerad än de flesta andra 21-åringar. Trots det var det länge osäkert om Philadelphia Flyers, som valde honom i femterundan av 2016 års draft, skulle sajna Linus Högberg.

NHL-klubbarna har ensamrätt på sina tingade spelare i fyra år efter det att draften ägt rum. Vid månadsskiftet maj/juni skulle de förlora rättigheterna till backtalangen, om de inte sajnat honom på ett avtal tills dess. 

Men under det sista dygnet kom parterna till sist överens.

– Det var väldigt mycket snack innan och det var i princip klart ett tag. Det var bara de sista detaljerna som skulle redas ut. Jag var inte jättenervös eller orolig att det inte skulle bli något, avslöjar Högberg dock för hockeysverige.se.

Linus Högberg lämnar Växjö.Linus Högberg lämnar Växjö.Bildbyrån

Men även om det inte hade blivit något med Philadelphia hade stockholmaren bestämt sig för att lämna Växjö, som varit hans hemstad de senaste sex åren. Det var dags att se något nytt, för att kunna ta fortsatta steg i hans utveckling som hockeyspelare.

"INTE NÅTT MIN MAXIMALA UTVECKLING"

– Det kändes som att det skulle vara mitt sista år där. Jag fastnade lite i min utveckling, tycker jag. Även om jag tycker min säsong var helt okej, det är alltid svårt att vara bra när inte laget var bra, och även om jag har tagit små kliv och blivit lite bättre för varje säsong, så känns det inte som att jag nått min maximala utveckling. Jag har inte utvecklats så mycket som jag hade hoppats på.

Vad tror du det beror på?

– Jag vet inte riktigt. Det är en svår fråga. Man gör ju alltid sitt bästa, men det är inte alltid det klaffar. Ibland behöver man ett miljöombyte bara, och få sätta upp lite nya mål. Men jag vill också säga att jag hade en riktigt bra tid i Växjö, med SM-guld och allt.

Han har, som han var inne på, tagit små steg för varje säsong. Poängmässigt har steget gått från fyra till sex, till tio och sedermera till 14. Istiden har gått från drygt nio minuter per match till drygt 14, och de två senaste säsongerna har han snittat 17:10 och 17:31 per match. 

Linus Högberg tränar alltjämt med Lakers. Om ett par veckor går flyttlasset dock hem till Stockholm, där han kommer vara innan det stora äventyret i Nordamerika tar sin början för backen. Det är dock inte första gången han åker över och bekantar sig med Philadelphia Flyers organisation. Redan för ett år sedan var han och David Bernhardt över och tränade med Lehigh Valley Phantoms, som är klubbens AHL-lag.

– Vi var över någon vecka när de spelade sina sista matcher för säsongen. Det känns som att det kan vara en liten fördel att jag redan har varit där. Jag har fått en liten inblick och har ett litet hum om hur de har det, och så vet jag var man ska bosätta sig och sådana saker.

"DE HAR MÅNGA BRA UNGA SPELARE"

En annan fördel Linus Högberg har är rutinen. I många fall har spelarna som skriver NHL-kontrakt gjort en, eller kanske två, säsonger i SHL. Högberg har som sagt närmare fyra.

– Det tror jag absolut kommer göra stor nytta för mig. Jag har gjort tre, fyra säsonger i Växjös A-lag och har fått känna på seniorhockeyn på riktigt - och jag har fått spela många matcher. Det tror jag kommer vara en stor fördel för mig.

Jubel i Växjötröjan.Jubel i Växjötröjan.Bildbyrå

Nu när NHL-kontraktet är påskrivet har han dessutom på allvar börjat våga drömma om att en gång spela i ishockeyns absoluta finrum.

– Det är inte jättelångt bort nu, så det är det jag strävar mot såklart. Det är bara att göra allting som krävs, och räcker inte det får man pusha på ännu mer helt enkelt. De har väldigt många bra unga spelare i klubben och har tagit upp många till NHL också, så det är hård konkurrens. Men det gör som sagt bara att man vill köra ännu hårdare.

"JÄVLIGT TUFF SÄSONG"

Det går knappast att skriva en hockeytext i dessa dagar, utan att nämna den pågående pandemin. NHL-säsongen är pausad och AHL-säsongen ställdes in. När nästa säsong börjar vet ingen, eftersom NHL-planerar att spela ända in i oktober eller till och med november om det krävs.

I Sverige ställdes slutspelet som bekant in, och det blev förstås en käftsmäll för Växjö Lakers som var ett av de tio lagen som skulle spela om guldet.

– Det var väldigt tråkigt såklart. Jag hade sett fram emot att få spela slutspelet, det är ju därför man spelar hela grundserien. Nu fick vi inte avgöra vilka som är bäst i Sverige, och det känns tungt.

Slutspelet var också Växjös chans att ta revansch efter en annars ganska miserabel säsong. Länge höll de till i den absoluta botten och till sist blev det en svag tiondeplats för storklubben.

– Vi hade en jävligt tuff säsong. Vi började väl rekorddåligt, typ. Det känns som att vi repade oss i december och hade en bra period, innan det blev lite sämre på slutet. Sen avbröts ju allt, och det var väldigt snopet. Det var en ganska dålig säsong, helt enkelt.

Går det att peka på varför det blev så?

– Jag tror att det som hände i början tog mycket på självförtoendet. Vi vågade inte spela ut. Det blev jäkligt tufft. Alla trodde vi skulle bli topp-fyra, och sen blev det snarare en kamp för att undvika kvalet i stället.

 

Men när Linus Högberg nu lämnar Småland för ett äventyr på andra sidan Atlanten ser han den här säsongens prövningar som en nyttig erfarenhet.

– Det var ett lärorikt år både för mig och föreningen. Jag får försöka se det positivt. Jag åker över och har lite mer under bältet, konstaterar den tidigare Växjöbacken.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL