Europa

"Ska det bli Sverige måste det vara helt stängt i Europa"

Gjorde succé utomlands - nu vill han förlänga Europaäventyret.

ANNONS

Efter massor av år i HockeyAllsvenskan testade Victor Rollin Carlsson för första gången på spel i utlandet förra säsongen. Det blev dundersuccé. Nu hoppas han få förlänga utlandsäventyret.
– Jag har fått mersmak, säger han till hockeysverige.se.

Han har gjort fem SHL-matcher med Brynäs och ett 40-tal i HockeyEttan med Tierp och Tingsryd. Men det är framför allt som hockeyallsvensk lirare vi känner igen Victor Rollin Carlsson. Den 30-årige centern har gjort närmare 500 matcher i den svenska andraligan.

Nu håller han dock på att göra sig ett namn även utanför Sveriges gränser.

Säsongen som gick blev det för första gången blev det spel utomlands. Och kan kan lugnt påstå att Victor Rollin Carlsson tog till vara på chansen. Han gjorde 60 poäng på 47 matcher för Herlev i den danska ligan och slutade trea i poängligan. Den tidigare utpräglade tvåvägscentern fick i Danmark en mer offensivt inriktad roll.

– Jag släppte loss lite, och tillät mig själv att ha en mer offensiv roll jämfört med i allsvenskan där jag spelade med mer ansvar. Den danska ligan överlag är en mycket mer offensiv liga, med frejdigare hockey, och det skapas många fler lägen varje match. Jag fick spela med Johan Skinnars och Brett Thompson också, under stora delar av säsongen, och det är väldigt skickliga spelare. Vi fungerade väldigt bra ihop, säger Rollin Carlsson till hockeysverige.se.

"ETT SÅNT JÄKLA ANTIKLIMAX"

Skinnars, Thompson och Almtunavärvningen slutade etta, tvåa och trea i hela seriens poängliga. Hur långt supertrion skulle kunna ta Herlev i slutspelet fick vi dock aldrig veta, eftersom det ställdes in.

– Det blev väldigt märkligt. Framför allt i Danmark, där åtta av nio lag går till slutspel och det blev klart ganska tidigt att vi skulle dit. Sista tiden innan det skulle börja snackar man ju upp det, och börjar verkligen ladda. Man kikar vilka man ska möta och sådana saker. Sen avbryts det, precis när det ska börja. Det var ett sånt jäkla antiklimax, för att tala klarspråk.

Victor Rollin Carlsson i Almtuna.Victor Rollin Carlsson i Almtuna.

I HockeyAllsvenskan hade Almtunaprodukten aldrig gjort mer än 34 poäng under sina många år i ligan - men när han flyttade till Danmark hade han förväntningar att kunna göra mycket poäng. Två andra allsvenska gnuggare, som var i Herlev säsongen innan, visade nämligen att det skulle kunna gå även för Rollin Carlsson att få en offensiv stjärnroll.

– Det är klart att jag hade förhoppningar om att nå dit jag gjorde i poängkolumnen. Jag tittade på Jesper Thörnberg och William Quist och hade det de gjorde som målbild. Jag ville komma till Danmark och göra en bra säsong för att det skulle kunna öppna upp sig till andra ligor i Europa. Så jag är inte förvånad att det gick så pass bra som det gjorde. Det var ingen omöjlig uppgift, och det var skönt att ha ett så tydligt mål som jag hade. Jag hade något att sträva mot, säger han.

NYTÄNDNING

Ja, Jesper Thörnberg gjorde 33 mål och totalt 58 poäng säsongen innan. Med det vann han både poängligan och skytteligan. William Quist noterade 20+32 och slutade trea - precis som Victor Rollin Carlsson.

Poängfesten för den tidigare allsvenska veteranen gav honom dessutom en nytändning i karriären.

– Ja, så blev det. Men det har nog mycket att göra med spelat som var där nere. Jag fick lite mer fria tyglar och fick chansen att vara lite mer offensiv helt enkelt.

Jag har en större respekt för HockeyAllsvenskan nu

Efter så många år i HockeyAllsvenskan visste Almtunaprodukten inte exakt vad han hade förvänta sig av den danska ishockeyn, även om han förstod att det skulle bli en stor kontrast jämfört med ishockeyn som spelas i Sverige.

– Man hade ju hört att det skulle vara frejdigare där nere. Jag hade sett någon match sedan tidigare och mött något lag i en träningsmatch också. Men nu fick jag testa på det under en hel säsong och det var jäkligt kul. Jag tror både publiken och spelarna tyckte att vi spelade en väldigt rolig hockey. Det blir liksom inte samma ställningskrig som det blir när två disciplinerade lag möts, som det blir i Sverige. Det var jäkligt häftigt att få spela den här typen av ishockey också.

Har din bild av svensk hockey förändrats något, nu när du varit ute och sett hur det kan vara på andra håll?

– Ja, det skulle jag säga. Jag har en större respekt för HockeyAllsvenskan nu, än jag hade innan. Man har hört rykten om att det ska vara en av de bättre ligorna i världen men det som verkligen slagit mig är hur mycket rätt man gör i de allsvenska klubbarna.

Utveckla!

– Rent professionellt, som hur man tränar, exempelvis. Jag har varit i ganska små allsvenska klubbar, Almtuna och Tingsryd, men kan som sagt ändå säga att det mesta görs väldigt bra i Sverige. Jag vet att Danmark kollar mycket på allsvenskan för att utveckla sin hockey och sin liga.

När Victor Rollin Carlsson pratade med hockeysverige efter att Almtuna åkt ur HockeyAllsvenskan för ett år sedan (de flyttades sedan upp igen) sade han att han blickade mot Tyskland eller Österrike - men att vägen dit kunde gå via spel i en lite sämre liga. Nu har han tagit ett år i Danmark och blickar återigen söderut.

– Det är väl typ de ligorna som gäller nu också, men vi får se. Jag stänger inga dörrar till några andra ligor heller, utan är öppen för det mesta nu. Jag följer hur situationen ser ut i de olika länderna och i vissa länder ser ut ut som att vissa måste klappa ihop helt. Med tanke på corona kommer ju situationen för importer påverkas rejält.

Det är inte bara för att jag ska få upp lite schyssta siffror på Eliteprospects

Nu har du gjort 60 poäng och slutat trea i poängligan. Är du nöjd med valet att ta ett år i Danmark?

– Ja, det är jag. Men det är inte bara för att jag ska få upp lite schyssta siffror på Eliteprospects, utan också för min egen känsla. Jag har fått ett kvitto på att det finns mer att hämta här, fast jag fyller 31 om några veckor. Jag är sjukt nöjd med att det blev Herlev och hade en väldigt rolig tid där.

Känner du att dörrarna öppnats upp, som du hade hoppats på, med tanke på succén?

– Ja, det tycker jag. Redan under säsongen fanns det intresse från bättre ligor. Men hela den här coronasituationen ställer till det. Det är skitsvårt för klubbar att veta vad de kommer ha för budget, och de vet ju inte ens när ligorna kommer dra igång.

– Det de väntar med längst är såklart importerna, så de kan se vad de har att röra sig med. Men förhoppningsvis kan det lösa sig på något sätt inom den närmaste framtiden. Jag är inte van att gå så här länge utan kontrakt, skrattar Uppsalasonen

"TANKEN ÄR ATT VARA UTE ETT TAG TILL"

Du är inte sugen på att flytta hem igen?

– Haha, nja. Jag har fått mersmak på att vara ute i Europa och spela. Tanken är att vara ute ett tag till. Sen får man se. Jag stänger inte dörren helt och hållet till Sverige heller eftersom vi inte vet hur det kommer bli ute i Europa. Men ska det bli Sverige måste det vara helt stängt i ligorna i Europa.

Nu förbereder sig Victor Rollin Carlsson för en ny säsong. Han har tränat med spelare som Jonathan Léman och Oscar Milton och har varit på is med bland andra bröderna Sandin och Robert Hägg. Hur framtiden ser ut är oviss, men den rutinerade forwarden är inte speciellt orolig som läget är nu.

– Jag tänker inte så mycket på det där. När det väl rullar igång, för det kommer det såklart göra för eller senare, kommer det lösa sig. Just nu känner jag ingen stress utan har is i magen.

Hur länge är du beredd att vänta innan du skriver på något?

– Jag är beredd att vänta länge. Väldigt länge, till och med. Framför allt nu  i Coronatider. Det är det enda sättet att få det att funka, känns det som.



Den här artikeln handlar om: