David Bernhardt, David Ullström och Alexander Johansson står utan klubb.
Foto: Bildbyrån
Europa

LISTA: 15 klubblösa Europa-svenskar

ANNONS

Flera svenska hockeyspelare ute i Europa går en osäker framtid till mötes. 
Coronapandemin gör dock att det känns säkrare i Sverige än i andra av Europas länder vilket kan göra att fler Europa-svenskar vänder hem. Här följer därför en lista på 15 klubblösa Europa-svenskar som skulle kunna återvända till Sverige. 

Det är en osäker situation i hela världen just nu med coronapandemin vilket bland annat har fått bieffekten att flera hockeyspelare går en osäker framtid till mötes. Därför kan det bli mer intressant för spelare att vända hem till Sverige med tanke på den oklara situationen i flera av Europas länder. 

Här följer därför en lista på 15 Europa-svenskar som kan komma att vända hem till Sverige:

David Ullström (Biel-Bienne, Schweiz)

Den 31-årige HV-produkten inledde den gånga säsongen i KHL men fick lämna Dinamo Riga efter elva matcher. Då valde Ullström att flytta till schweiziska Biel-Bienne där det blev succé. Han sköt tio mål och 30 poäng på 28 matcher i NLA vilket gör att svensken nu är hett eftertraktad. 

Inledningsvis ryktades Ullström lämna Schweiz då klubben inte skulle ha råd att behålla stjärnan. I helgen kom dock nya uppgifter från den schweiziska tidningen Bieler Tagblatt som sade att 31-åringen kan komma att stanna i klubben trots allt.

– Om vi kan ha fyra importspelare här när säsongen börjar, då är han en topp-kandidat för oss, sade Biel-Biennes general manager Martin Steinegger. 

David Bernhardt (Saipa, Finland)

Den förre JVM-backen fick ett lyft under fjolårssäsongen då han bytte ut Djurgården för Växjö. Den här säsongen blev det dock endast nio poänglösa matcher innan han bröt med Smålandsklubben. Bernhardt valde då att flytta till Finland för spel i Saipa. 

2016 draftades han av Philadelphia Flyers och NHL-klubben var tvungen att skriva kontrakt med 22-åringen för att behålla hans rättigheter. Det gjorde de dock inte och Bernhardt tillhör nu inte längre Flyers. Han står just nu utan kontrakt och det är osäkert om han stannar kvar i Finland eller vända tillbaka till Sverige. 

Edwin Hedberg (Litvinov, Tjeckien)

Bytte klubb tre gånger inom loppet av en säsong. Tanken var att han skulle inleda i Skellefteå men fick lämna klubben innan säsongen ens drog igång. Nästa klubbadress blev då Ässät i Liiga och där blev det 24 matcher innan han ännu en gång tvingades söka sig om efter en ny klubb. Då drog flyttlasset till tjeckiska Litvinov där Hedberg avslutade säsongen. 

Den 26-årige forwarden är nu öppen för en återkomst till Sverige och i en intervju med hockeysverige.se berättade han om intresset för att återvända till Modo – ett intresse som Modo sade var ömsesidigt

– Jag trivs otroligt bra i Ö-vik och Modo är väl den klubben som jag känner mest för. Så det vore inte alls konstigt.
– Självklart vore det en rolig grej. Det hade betytt mycket för mig att få spela i Modo igen, sade Hedberg

Edwin Hedberg.Edwin Hedberg.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Jesper Thörnberg (Innsbruck, EBEL)

Lillebror Thörnberg hade en succésäsong i Danmark där han vann både skytte- och poängligan efter att ha skjutit 33 mål och 58 poäng på 40 matcher. Framgången gjorde att han flyttade till österrikiska Innsbruck där poängsuccén fortsatte. 

Han snittade nästan en poäng per match i EBEL då han stod för 41 poäng på 45 matcher. 29-åringen står dock nu utan kontrakt. Thörnberg borde dock vara intressant för flera svenska klubbar efter hans starka säsonger de två senaste åren. 

Stefan Stéen (Sport, Finland)

Efter sex raka säsonger i SHL lämnade Stéen svensk ishockey för första gången inför årets säsong. Han lämnade då Örebro för spel i Finland, där blev det dock en speciell tid för 27-åringen – både på och utanför isen. 

Nu är han klubblös och blickar då tillbaka mot Sverige och för hockeysverige.se berättade han att det lockar med spel i Hockeyallsvenskan.

– Alltså jag fattar ju, efter den säsongen jag hade i Finland, att jag aldrig kommer få en förstaspade i SHL till hösten. Då är det kanske om man skulle ta en reservroll i något lag, men jag är inte sugen på en reservroll. Då vore istället Hockeyallsvenskan ett fint alternativ. Det är en bra liga, sade Stéen i mitten av maj

Stefan Stéen.Stefan Stéen.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Alexander Johansson (Grizzlys Wolfsburg, Tyskland)

Smålänningen blev svensk mästare med Växjö Lakers 2015 och var lagkapten i Färjestad 2018 men hade också stora problem med skador i Karlstad. Därefter sade att han inte skulle få plats på 14 forwards. På två år i FBK gick han från att vara lagkapten till att vara oönskad. 

Ett utlandsäventyr i Tyskland blev lösningen för Johansson den här säsongen men efter att coronapandemin ställde in den tyska säsongen fick han lämna Wolfsburg. Än är inget sagt om 31-åringens framtid och han själv sägs inte vara stressad över att hitta en ny klubb till nästa säsong.

Johan Harju (Dynamo Pardubice, Tjeckien)

SHL-profilen fick lämna Luleå efter fjolårets säsong och ryktades till flera olika klubbar i Sverige. 34-åringen fattade dock ett väldigt oväntat beslut genom att flytta ner till Tjeckien. Där blev det 17 matcher på 48 matcher för veteranen som nu dock återigen är klubblös. 

Harju har spelat nästan 600 SHL-matcher och vore ett välmeriterat nyförvärv för de flesta klubbar ifall han väljer att vända hem till Sverige. Enligt Örnsköldsviks Allehanda har Modo varit på jakt efter att värva den målfarlige forwarden men än är inget klart för den tidigare Tre Kronor-forwarden. 

Sebastian Collberg (Graz 99ers, EBEL) (Är nu presenterad av Frankfurt)

Den tidigare stortalangen var med och vann JVM-guld med Sverige 2012 som 17-åring. Därefter hade han dock svårt att slå igenom både i SHL och AHL och efter sex säsonger i SHL lämnade han Sverige för spel i österrikiska Graz. 

26-åringen spelade 27 matcher i EBEL den här säsongen och i skrivande stund är det okänt ifall han kommer välja att stanna kvar i Österrike eller testa något nytt. 

Sebastian Collberg.
Sebastian Collberg. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Philip Holm (Lausanne, Schweiz)

VM-backen inledde säsongen i Chicago Blackhawks organisation men fick endast spela i AHL-laget Rockford IceHogs. Han valde då att riva sitt kontrakt med NHL-klubben för att återvända till Europa. Han valde då spel i schweiziska Lausanne men blev inte kvar efter att säsongen tog slut i mars. 

Nu är det osäkert var karriären fortsätter för den tidigare Växjö- och Djurgårdsbacken som även har erfarenhet från spel i NHL, AHL och KHL. 

Alexander Ytterell (Tappara, Finland)

Efter två struliga år i HV71 lämnade den snart 29-årige backen Sverige för spel i finska Tappara. Där fick Ytterell ett lyft och sköt åtta mål på 59 matcher, att jämföra med de fem fullträffar han stod för på 102 matcher i SHL de tre senaste säsongerna. 

Hans framtid är dock oklar och i nuläget är det inte känt ifall Tappara är intresserade av att förlänga med Vetlandakillen eller inte. 

Alexander Urbom (Düsseldorfer EG, Tyskland)

Efter tre raka säsonger i Djurgården fick inte Urbom förlängt av Stockholmsklubben och valde då att fly Sverige för spel i tyska Düsseldorf. Efter 36 matcher i DEL är det nu oklart ifall den tidigare NHL-backen kommer välja att stanna i Tyskland eller inte.

Johan Ryno (Lugano, Schweiz)

För bara några år sedan var Johan Ryno en stor SHL-stjärna men den här säsongen gick det inte som planerat. Han var petad i ett antal av Färjestads matcher och fick inte spelet riktigt att stämma. Han stack då till schweiziska Lugano där han hann göra en match innan säsongen tog slut. 

Han har nu lämnat Lugano och 34-åringens fortsatta hockeyframtid är osäker. Enligt rykten ska han främst vara sugen på att återvända ut i Europa. 

Johan Ryno.Johan Ryno.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Alen Bibic (Villacher, EBEL)

Efter att ha spenderat hela sin karriär i Sverige flyttade storebror Bibic till Österrike för spel i Villacher men står nu utan kontrakt. 

Var karriären fortsätter är dock mycket oklart men i en intervju med hockeysverige.se öppnade den defensive backen för att återvända till Sverige.

– Det hade varit jättekul att komma tillbaka till SHL igen. Sedan har jag lärt mig att kolla brett och ta in alla lag som är intresserade. Inte bara begränsa mig till att säga ”jag ska bara spela där”.
– Jag vill få en bra magkänsla och det ska kännas rätt. SHL… ja, det skulle vara intressant, sade han i slutet av maj.  

Gustaf Wesslau (Kölner Haie, Tyskland)

Den tidigare SHL-stjärnan har gjort fem raka säsonger i Köln och blivit lite av en kultspelare i den tyska klubben. Han vann DEL:s målvaktsliga 2017 och utsågs till ligans bästa målvakt samma säsong. Tidigare under säsongen kom dock uppgifter från Tyskland som sade att 35-åringen ögnade en återkomst till Sverige och under våren stod det klart att Wesslau lämnar Köln. 

Någon ny klubbadress är dock inte klar för den tidigare Honken Trophy-vinnaren och när i princip alla SHL-klubbar har gjort klart med sina målvaktspar till nästa säsong ser det ut som att det får bli spel i Hockeyallsvenskan för Wesslau om det ska bli en återkomst till Sverige. 

Joakim Hillding (Graz 99ers, EBEL)

Var en stor bidragande faktor till att Oskarshamn kunde gå upp till SHL men följde inte med laget upp till högsta serien. Han flyttade istället till Österrike för sitt första 'riktiga' utlandsäventyr (var utlånad till Norge 2008). Där blev det succé för den 32-årige centern som stod för 36 poäng på 47 matcher vilket gav en tredjeplats i Graz interna poängliga. 

Kontraktet med Graz har nu löpt ut och den förre SHL-stjärnan har tidigare öppnat för att stanna kvar i klubben.

– Jag och min familj älskar det här och vi kan naturligtvis tänka oss att stanna här. Vi får se vad som händer, sade han till klubbens hemsida i januari.

Joakim Hillding.Joakim Hillding.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL