David Bernhardt, David Ullström och Alexander Johansson står utan klubb.
Foto: Bildbyrån
Europa

LISTA: 15 klubblösa Europa-svenskar

Flera svenska hockeyspelare ute i Europa går en osäker framtid till mötes. 
Coronapandemin gör dock att det känns säkrare i Sverige än i andra av Europas länder vilket kan göra att fler Europa-svenskar vänder hem. Här följer därför en lista på 15 klubblösa Europa-svenskar som skulle kunna återvända till Sverige. 

Det är en osäker situation i hela världen just nu med coronapandemin vilket bland annat har fått bieffekten att flera hockeyspelare går en osäker framtid till mötes. Därför kan det bli mer intressant för spelare att vända hem till Sverige med tanke på den oklara situationen i flera av Europas länder. 

Här följer därför en lista på 15 Europa-svenskar som kan komma att vända hem till Sverige:

David Ullström (Biel-Bienne, Schweiz)

Den 31-årige HV-produkten inledde den gånga säsongen i KHL men fick lämna Dinamo Riga efter elva matcher. Då valde Ullström att flytta till schweiziska Biel-Bienne där det blev succé. Han sköt tio mål och 30 poäng på 28 matcher i NLA vilket gör att svensken nu är hett eftertraktad. 

Inledningsvis ryktades Ullström lämna Schweiz då klubben inte skulle ha råd att behålla stjärnan. I helgen kom dock nya uppgifter från den schweiziska tidningen Bieler Tagblatt som sade att 31-åringen kan komma att stanna i klubben trots allt.

– Om vi kan ha fyra importspelare här när säsongen börjar, då är han en topp-kandidat för oss, sade Biel-Biennes general manager Martin Steinegger. 

David Bernhardt (Saipa, Finland)

Den förre JVM-backen fick ett lyft under fjolårssäsongen då han bytte ut Djurgården för Växjö. Den här säsongen blev det dock endast nio poänglösa matcher innan han bröt med Smålandsklubben. Bernhardt valde då att flytta till Finland för spel i Saipa. 

2016 draftades han av Philadelphia Flyers och NHL-klubben var tvungen att skriva kontrakt med 22-åringen för att behålla hans rättigheter. Det gjorde de dock inte och Bernhardt tillhör nu inte längre Flyers. Han står just nu utan kontrakt och det är osäkert om han stannar kvar i Finland eller vända tillbaka till Sverige. 

Edwin Hedberg (Litvinov, Tjeckien)

Bytte klubb tre gånger inom loppet av en säsong. Tanken var att han skulle inleda i Skellefteå men fick lämna klubben innan säsongen ens drog igång. Nästa klubbadress blev då Ässät i Liiga och där blev det 24 matcher innan han ännu en gång tvingades söka sig om efter en ny klubb. Då drog flyttlasset till tjeckiska Litvinov där Hedberg avslutade säsongen. 

Den 26-årige forwarden är nu öppen för en återkomst till Sverige och i en intervju med hockeysverige.se berättade han om intresset för att återvända till Modo – ett intresse som Modo sade var ömsesidigt

– Jag trivs otroligt bra i Ö-vik och Modo är väl den klubben som jag känner mest för. Så det vore inte alls konstigt.
– Självklart vore det en rolig grej. Det hade betytt mycket för mig att få spela i Modo igen, sade Hedberg

Edwin Hedberg.Edwin Hedberg.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Jesper Thörnberg (Innsbruck, EBEL)

Lillebror Thörnberg hade en succésäsong i Danmark där han vann både skytte- och poängligan efter att ha skjutit 33 mål och 58 poäng på 40 matcher. Framgången gjorde att han flyttade till österrikiska Innsbruck där poängsuccén fortsatte. 

Han snittade nästan en poäng per match i EBEL då han stod för 41 poäng på 45 matcher. 29-åringen står dock nu utan kontrakt. Thörnberg borde dock vara intressant för flera svenska klubbar efter hans starka säsonger de två senaste åren. 

Stefan Stéen (Sport, Finland)

Efter sex raka säsonger i SHL lämnade Stéen svensk ishockey för första gången inför årets säsong. Han lämnade då Örebro för spel i Finland, där blev det dock en speciell tid för 27-åringen – både på och utanför isen. 

Nu är han klubblös och blickar då tillbaka mot Sverige och för hockeysverige.se berättade han att det lockar med spel i Hockeyallsvenskan.

– Alltså jag fattar ju, efter den säsongen jag hade i Finland, att jag aldrig kommer få en förstaspade i SHL till hösten. Då är det kanske om man skulle ta en reservroll i något lag, men jag är inte sugen på en reservroll. Då vore istället Hockeyallsvenskan ett fint alternativ. Det är en bra liga, sade Stéen i mitten av maj

Stefan Stéen.Stefan Stéen.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Alexander Johansson (Grizzlys Wolfsburg, Tyskland)

Smålänningen blev svensk mästare med Växjö Lakers 2015 och var lagkapten i Färjestad 2018 men hade också stora problem med skador i Karlstad. Därefter sade att han inte skulle få plats på 14 forwards. På två år i FBK gick han från att vara lagkapten till att vara oönskad. 

Ett utlandsäventyr i Tyskland blev lösningen för Johansson den här säsongen men efter att coronapandemin ställde in den tyska säsongen fick han lämna Wolfsburg. Än är inget sagt om 31-åringens framtid och han själv sägs inte vara stressad över att hitta en ny klubb till nästa säsong.

Johan Harju (Dynamo Pardubice, Tjeckien)

SHL-profilen fick lämna Luleå efter fjolårets säsong och ryktades till flera olika klubbar i Sverige. 34-åringen fattade dock ett väldigt oväntat beslut genom att flytta ner till Tjeckien. Där blev det 17 matcher på 48 matcher för veteranen som nu dock återigen är klubblös. 

Harju har spelat nästan 600 SHL-matcher och vore ett välmeriterat nyförvärv för de flesta klubbar ifall han väljer att vända hem till Sverige. Enligt Örnsköldsviks Allehanda har Modo varit på jakt efter att värva den målfarlige forwarden men än är inget klart för den tidigare Tre Kronor-forwarden. 

Sebastian Collberg (Graz 99ers, EBEL) (Är nu presenterad av Frankfurt)

Den tidigare stortalangen var med och vann JVM-guld med Sverige 2012 som 17-åring. Därefter hade han dock svårt att slå igenom både i SHL och AHL och efter sex säsonger i SHL lämnade han Sverige för spel i österrikiska Graz. 

26-åringen spelade 27 matcher i EBEL den här säsongen och i skrivande stund är det okänt ifall han kommer välja att stanna kvar i Österrike eller testa något nytt. 

Sebastian Collberg.
Sebastian Collberg. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Philip Holm (Lausanne, Schweiz)

VM-backen inledde säsongen i Chicago Blackhawks organisation men fick endast spela i AHL-laget Rockford IceHogs. Han valde då att riva sitt kontrakt med NHL-klubben för att återvända till Europa. Han valde då spel i schweiziska Lausanne men blev inte kvar efter att säsongen tog slut i mars. 

Nu är det osäkert var karriären fortsätter för den tidigare Växjö- och Djurgårdsbacken som även har erfarenhet från spel i NHL, AHL och KHL. 

Alexander Ytterell (Tappara, Finland)

Efter två struliga år i HV71 lämnade den snart 29-årige backen Sverige för spel i finska Tappara. Där fick Ytterell ett lyft och sköt åtta mål på 59 matcher, att jämföra med de fem fullträffar han stod för på 102 matcher i SHL de tre senaste säsongerna. 

Hans framtid är dock oklar och i nuläget är det inte känt ifall Tappara är intresserade av att förlänga med Vetlandakillen eller inte. 

Alexander Urbom (Düsseldorfer EG, Tyskland)

Efter tre raka säsonger i Djurgården fick inte Urbom förlängt av Stockholmsklubben och valde då att fly Sverige för spel i tyska Düsseldorf. Efter 36 matcher i DEL är det nu oklart ifall den tidigare NHL-backen kommer välja att stanna i Tyskland eller inte.

Johan Ryno (Lugano, Schweiz)

För bara några år sedan var Johan Ryno en stor SHL-stjärna men den här säsongen gick det inte som planerat. Han var petad i ett antal av Färjestads matcher och fick inte spelet riktigt att stämma. Han stack då till schweiziska Lugano där han hann göra en match innan säsongen tog slut. 

Han har nu lämnat Lugano och 34-åringens fortsatta hockeyframtid är osäker. Enligt rykten ska han främst vara sugen på att återvända ut i Europa. 

Johan Ryno.Johan Ryno.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Alen Bibic (Villacher, EBEL)

Efter att ha spenderat hela sin karriär i Sverige flyttade storebror Bibic till Österrike för spel i Villacher men står nu utan kontrakt. 

Var karriären fortsätter är dock mycket oklart men i en intervju med hockeysverige.se öppnade den defensive backen för att återvända till Sverige.

– Det hade varit jättekul att komma tillbaka till SHL igen. Sedan har jag lärt mig att kolla brett och ta in alla lag som är intresserade. Inte bara begränsa mig till att säga ”jag ska bara spela där”.
– Jag vill få en bra magkänsla och det ska kännas rätt. SHL… ja, det skulle vara intressant, sade han i slutet av maj.  

Gustaf Wesslau (Kölner Haie, Tyskland)

Den tidigare SHL-stjärnan har gjort fem raka säsonger i Köln och blivit lite av en kultspelare i den tyska klubben. Han vann DEL:s målvaktsliga 2017 och utsågs till ligans bästa målvakt samma säsong. Tidigare under säsongen kom dock uppgifter från Tyskland som sade att 35-åringen ögnade en återkomst till Sverige och under våren stod det klart att Wesslau lämnar Köln. 

Någon ny klubbadress är dock inte klar för den tidigare Honken Trophy-vinnaren och när i princip alla SHL-klubbar har gjort klart med sina målvaktspar till nästa säsong ser det ut som att det får bli spel i Hockeyallsvenskan för Wesslau om det ska bli en återkomst till Sverige. 

Joakim Hillding (Graz 99ers, EBEL)

Var en stor bidragande faktor till att Oskarshamn kunde gå upp till SHL men följde inte med laget upp till högsta serien. Han flyttade istället till Österrike för sitt första 'riktiga' utlandsäventyr (var utlånad till Norge 2008). Där blev det succé för den 32-årige centern som stod för 36 poäng på 47 matcher vilket gav en tredjeplats i Graz interna poängliga. 

Kontraktet med Graz har nu löpt ut och den förre SHL-stjärnan har tidigare öppnat för att stanna kvar i klubben.

– Jag och min familj älskar det här och vi kan naturligtvis tänka oss att stanna här. Vi får se vad som händer, sade han till klubbens hemsida i januari.

Joakim Hillding.Joakim Hillding.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten