Kent Norberg.
HockeyAllsvenskan

"Nu var det Modo som grinade mest"

ANNONS
Siktet var inställt på SHL, men drömmen om en återkomst fick vänta ytterligare ett år. Till skillnad från konkurrenterna har Timrå lyckats behålla stora delar av fjolårssäsongens framgångsrika lag. För Hockeyserige.se berättar sportchefen Kent "Nubben" Norberg om lagbygget, Jonathan Dahléns framtid – samtidigt som han riktar en känga mot Västernorrlandsrivalen Modo.
– Jag vet inte varför dom tyckte både det ena och det andra, men jag tycker att det var ett riktigt beslut.
 

Timrå var ett av lagen som hade chansen att ta klivet upp i SHL senaste säsongen. Vid det här laget är nog de flesta införstådda med att ligan stängdes ner och allt kvalspel ställdes in. För Timrås sportchef, Kent "Nubben" Norberg, var det bara att ”köpa läget” och börja bygga inför säsongen 2020/21. Och som det bygget har börjat. 

Bland annat har han lyckats få Sebastian HartmannJens Lööke och Albin Lundin att stanna i klubben. Det viskas även om att Jonathan Dahlén kommer spela för Timrå kommande säsong även om det kanske lutar mot att han åker över till ett soligt San José för att prova lyckan där.

– Jag släppte ganska fort att säsongen avslutades som den gjorde och började titta framåt när jag insåg att det inte skulle bli något mer, berättar Kent Norberg då hockeysverige.se får en intervju med honom om säsongsavslutningen, lagbygget och Jonathan Dahléns vara eller icke vara i klubben.
– Det går inte att grina över det som varit. Att säsongen tog slut släppte jag snabbt, men sedan är det många saker som varit och även är osäkra som gör att jag måste fundera både en och två gånger extra.

Kent Kent "Nubben" Norberg.Foto: Ronnie Rönnkvist

"FÖR MIG ÄR DET GLASKLART"

Hur ser du på faktumet att inget lag från Hockeyallsvenskan fick chansen att gå upp i SHL?
– Egentligen var det enda rätta. Jag har förståelse för dom som blev besvikna inklusive oss. Det står klart och tydligt att man måste spela sig upp, vinna bäst av sju och så vidare.
– För mig är det glasklart. Vilket lag skulle du plocka bort? Varken Oskarshamn eller Leksand hade åkt ur. Dom skulle först förlora mot ett allsvenskt lag och nu spelades det aldrig klart på grund av omständigheterna som är.
– Nu var det Modo som grinade mest. Jag vet inte varför dom tyckte både det ena och det andra, men jag tycker att det var ett riktigt beslut.

Kent Norberg har jobbat hårt för att få behålla så många viktiga pusselbitar som möjligt från förra säsongen. Givetvis har det varit något som han prioriterat högt inför kommande säsong. 

– Ja, för trovärdigheten gentemot andra spelare, kunna värva och visa att vi kommer gå för SHL. Då är dom här spelarna viktiga.
– Det är bara Sebastian OhlssonEmil Berglund och Victor Brattström som än så länge har stuckit. Vi är väldigt nöjda med att kunna bygga vidare på bra spelare som passar in.
– Vi jobbar såklart på spelare från förra säsongen, men på forwardssidan kommer det nog bli tre, fyra nya till. På backsidan blir det nog två, tre ytterligare. Vi vill också ha kvar en hel del av spelarna vi hade förra säsongen.
– Det är såklart inget roligt att inte ha gjort klart med alla spelare ännu. Samtidigt har jag sagt att det kommer ta längre tid än vanligt innan truppen blir klar. Man ska göra det man själv känner för. Jag vet att vissa känner att dom borde fått vara kvar och hela den biten, men i dagsläget när dom frågar har jag kanske inget svar att ge dom.
– Det är alltid två sidor av myntet. Spelarna vill ha klart så tidigt som möjligt samtidigt som jag inte känner någon stress eftersom jag tror att det kommer vara extremt många spelare lediga framöver. Om en spelare som inte är klar och vill ha ett svar idag så är svaret nej just nu.

HYLLADES AV MÅLVAKTEN

Är det annorlunda att förhandla just nu med tanke på osäkerheten i olika ligorna?
– Nej, det är inget jag märkt ännu. Klart att nu går vi för att hitta spelare att gå upp i SHL med. Bra spelare kommer fortfarande ha hyfsade löner. Spelare som är på gränsen mellan SHL och Hockeyallsvenskan och dom som är på gränsen mellan Hockeyallsvenskan och Division 1, dom spelarna kommer uppleva det annorlunda och få tufft.
– För dom bra spelarna… AIK, Södertälje, Timrå, Västerås, Karlskoga var tidigt klara med sin trupp, men det finns x antal lag i Hockeyallsvenskan som kan betala hyfsat.

När hockeysverige.se pratade med Victor Brattström hyllade han Timrå och Kent ”Nubben” Norberg:

Timrå är en fantastisk förening. Så mycket som de har gett mig både som målvakt och människa… Du mår bra här, säger han med emfas på "bra".
– Det är folket runt omkring, allt från spelare och ledare till funktionärer och fans. Gemenskapen är så tydlig. Det känns som alla är med på tåget och bidrar. Mycket av det är ”Nubbens” förtjänst.
– Nu har jag inte varit i så många klubbar, men jag upplever honom som väldigt aktiv. Han sitter inte bara på ett kontor och håller på med sitt, utan är med och skojar och umgås med grabbarna. Han gör så mycket mer än att bara vara en sportchef.
– Samtidigt har han en allvarlig, tävlingsinriktad sida också och påpekar alltid att det handlar om att vi gör det här tillsammans som grupp. Han har en väldigt bra utstrålning som betyder mycket för klubben, förklarar målvakten och fortsätter:
– Sedan är det många spelare som varit i klubben länge och påverkat miljön. Sådana som "Boyan" (
Jeremy Boyce) och (Emil) Berglund har varit bra på att trycka på det här med att alla ska jobba för alla. Alla kan inte komma överens, men jag har upplevt att alla har respekt för varandra. Det är klyschigt, men det sitter i väggarna på något sätt. Och det är mycket på grund av det som man mår bra i den miljön.”

Victor Brattström.Victor Brattström.Foto: Bildbyrån/Pär Olert

När sportchefen läste det blev han såklart glad och understryker också hur viktigt det är att få in rätt karaktärer och personligheter i truppen.

– Det är något som jag tycker är jätteviktigt. Jag är som jag är på både gott och ont, skrattar Norberg och fortsätter:
– Samtidigt är det så att spelarna som inte anpassar sig brukar inte bli kvar länge. Klart att jag också har spelare som tar energi och hela den biten, men spelare som inte levererar utan bara tar energi blir inte kvar i ett lag som jag har hand om.
– Vi försöker bygga någonting där vi har en stark gemenskap. Spelarna ska veta att i Timrå uppför man sig på ett speciellt sätt och hela den biten. Jag är ganska noggrann när det gäller den delen. Det har också varit Timrås styrka. Vi har lärt oss att jobba på ett annorlunda sätt eftersom vi inte kan betala bäst, Vi måste hitta andra saker som göra att spelarna trivs hos oss och inte tycker det är värt att flytta för 10–15 000 kronor extra i månaden.
– Jag vet att vi lyckats med att få många spelare att stanna i Timrå tack vare det som är runtomkring oss. Sedan tycker jag det är fantastiskt kul att se vad Brattström säger om sina år i Timrå. Det är litegrann vad vi jobbar för.

"VI LÄGGER NED MYCKET TID PÅ DE VI TROR KAN BLI BRA"

Just att spelare tar klivet från Timrå upp i olika seriesystem är något som Kent Norberg ser som en fjäder i hatten för klubben.

– Så länge vi inte är i SHL vill vi ha spelare som vill komma vidare. Jag blir skitglad varje gång spelare som exempelvis Brattström och (Johannes) Kinnvall skriver NHL-kontrakt. Timrå har varit en del på vägen och dom talar gott om klubben.
– Det här betyder såklart oerhört mycket för oss när vi ska fortsätta rekrytera spelare framåt.

Hur skulle du beskriva den hockeymiljö som är kring ishallen i Timrå?
– Jag tror väldigt många upplever den som en väldigt bra miljö. Sedan är det så att just nu pratar vi om spelare som har lyckats, men vi har också spelare som misslyckats.
– Vi har ändå någonting där ute även om vi långt ifrån har det fräschaste gymmet eller omklädningsrummen. Där finns det hur mycket som helst att göra. Allting handlar ändå inte om största gymmet eller finaste grejerna. Jag brukar säga att i det där gymmet har Elias Pettersson blivit en av världens bästa hockeyspelare. Det är samma gym som när ”Z” (Henrik Zetterberg) var där. Han blev en av världens bästa.
– Det är inte i grejerna det sitter utan vad du gör av det. Sedan är det så för yngre spelarna att det är en fostran för att komma vidare. Vi lägger mycket tid på och jobbar med dom vi tror på. När vi inte tror på dom längre får vi lov att släppa iväg dom.
– En spelare, (Anton) Wedin, har jag suttit åtskilliga gånger och diskuterat vad som är rätt och fel. Jag blev väldigt glad då han för två år sedan och fick sitt genombrott, kom vidare och hela den biten.
– Det visar på sättet vi jobbar, att vi lägger ner rätt mycket tid på dom individer vi tror kan bli bra. Sedan misslyckas vi också med ett antal spelare.

Anton Wedin
Anton Wedin Foto: Bildbyrån

SNART FÄRDIG MED LAGBYGGET: "SEDAN ÄR JAG KLAR"

På tal om positiva bitar, hur är statusen på Jonathan Dahlén och spel med Timrå kommande säsong?
– Eftersom du säger positiva bitar får vi hoppas att den är positiv (skratt). Det rullar på.

Ni tappar er lagkapten Emil Berglund, vad tror du det betyder för gruppen?
– Jag har sagt det åt honom att jag kommer sakna honom mer i spelbutiken än vad jag kommer göra på isen, säger Kent Norberg skämtsamt och med ett skratt.
– Egentligen vet jag inte vad det kommer att betyda. Emil är en tjurig vinnarskalle som spelar med ett stort hjärta. När Timrå är dåliga då sticker Emil Berglund ut och är riktigt, riktigt bra. Då vi spelar bra och vinner med 7–1 kan han vara mindre bra. Det kan jag ärligt erkänna.
– Emil har någonting som gör att han är en väldigt bra karaktär. Han får killarna i laget att jobba hårt. Dessutom är Emil väldigt spelsmart. Hade han varit lite snabbare så hade varit i landslaget och rent av en NHL-spelare eftersom det är få som har det spelsinnet som han har. Hockeymässigt och även utanför har han betytt jättemycket.

Sportchefen har också full förståelse för att Emil Berglund väljer att flytta på sig efter att ha fostrads i klubben från det pappa Charles "Challe" Berglund var tränare i klubben i mitten av 2000-talet.
– Han har tekat i egen zon under sex år och vill kanske se andra sidan av isen också. Den rollen skulle han inte få hos oss samtidigt som han heller aldrig ställt den frågan eftersom han vetat vad svaret hade blivit.
– Vi anser att han varit bättre i den roll han haft och med 99,9 procents säkerhet hade han fått den nästa säsong också hos oss. Emil har varit ruskigt laglojal på det sättet. Han har tagit den roll han fått och gjort den väldigt bra. Sedan kan jag förstå att han vill göra något annat också i hockeylivet.

Vilka hörnstenar har du kvar att bygga innan du kan ”sätta” truppen?
– Hörnstenar… jag behöver bara några backar och någon forward. Sedan är jag klar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL