Linus Fröberg.
Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån
SHL

”Hade KHL-bud som jag tackade nej till”

ANNONS

Det var nära att han åkte och testade lyckan i KHL redan förra året. 
Den här gången hade Linus Fröberg ett färdigt bud att skriva på som skulle ta honom till Ryssland. HV-centern valde dock att nobba locktonerna från utlandet för att istället stanna i SHL. 
– Det är svårt att tacka nej till KHL men det känns ändå som att det här blir den bästa lösningen, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

Det blir en speciell försäsong för alla SHL-lagen med tanke på att säsongen avbröts i förtid samt att det är oklart exakt när den kommande inleds. 

HV71 kör två ispass i veckan men annars blir det mycket fysträning för Linus Fröberg och de andra spelarna i Jönköpingslaget. Fröberg själv medger att det blir en annorlunda förberedelse inför nästa säsong. 

– Ja, det är bland den längsta försäsongen jag har haft. Man får bita ihop helt enkelt. Det är ju inte det roligaste men samtidigt får man en bra fysisk grund att stå på. Man får blicka framåt istället och försöka utvecklas och se positivt på det, säger HV-centern till hockeysverige.se.

Fröberg värvades till HV71 från Växjö inför årets säsong och det blev succé i nya klubben för den snart 27-årige centern. Han stod för 34 poäng på 52 matcher vilket var näst bäst bland HV:s forwards. 

Trots det är han dock inte helt nöjd med sin debutsäsong i Jönköping. 

– Det gick helt okej. Jag har fortsatt att utvecklas och det var det jag ville. Jag tog absolut några kliv framåt men samtidigt känner mig inte helt nöjd utan jag har mer i mig och mer att visa. Men denna säsongen var ett bra steg på vägen för mig.

Bara helt okej? 34 poäng är ju personligt poängrekord för dig. 
– Ja, jag har utvecklats varje år i princip och siktar på att ta kliv varje säsong så det är klart att det var en bra säsong. Det är inte direkt så att jag är missnöjd.

”SKÖNT ATT DET BLIR ETT ÅR TILL I HV”

Linus Fröberg valde HV71 för att få en stor, ledande roll i ett tilltänkt topplag. Det fick han, då Fröberg var den forward som snittade näst mest istid per match inom HV. Just sin roll i laget är han nöjd med, men han hoppas ändå ta ett kliv framåt till nästa säsong. 

– Det kändes bra rent rollmässigt. När vi började säsongen, de första tio matcherna, kom inte poängen som man hade hoppats men spelet kändes ändå bra, säger han och fortsätter:
– Som jag sade känner jag att jag har någon nivå till att visa upp. Därför är det skönt att det blir ett år till här i HV och då man kommer fortsätta ta kliv framåt och vara en ledande spelare.

Linus Fröberg gjorde sin bästa säsong i karriären.Linus Fröberg gjorde sin bästa säsong i karriären.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Fröberg själv menar att han var lite för ojämn i sitt spel, något som stämde överens på hela HV. 

– Ett av våra problem var att vi var för mycket upp och ner. Stundtals var vi väldigt bra men i vissa matcher kunde vi falla igenom ganska hårt vilket är något som vi behöver jobba på som lag.

Sett till det stora hela var det dock en lyckad säsong för HV71 men det finns ändå en besvikelse kring att säsongen tog slut innan de hade hunnit varva upp. 

– Om vi inte hade åkt upp och gjort en plattmatch mot Leksand i sista omgången så hade vi väl varit tvåa i serien. Vi kände att vi fortfarande inte hade ”peakat” under grundserien utan vi hade blivit otroligt farliga i ett slutspel om vi hade fått upp formen som vi var på väg mot. Det hade kunnat bli riktigt roligt.

NOBBADE KHL: ”DÅ HADE DET KUNNAT GÅ ANNORLUNDA”

Linus Fröberg kommer att bli kvar i HV71 även nästa säsong men det satt faktiskt långt inne. Han hade kunnat lämna för KHL innan 15 maj och enligt SportExpressen hade han ett färdigt bud att ta ställning till. 

Detta bekräftar Fröberg för 26-åringen för hockeysverige.se men berättar att just det budet inte var aktuellt. Han hade dock kunnat lämna HV71 om han hade fått ett annat bud från andra intresserade klubbar. 

– Det var lite intresse där, det var det. Jag hade ju klausul fram till fredagskvällen där och jag hade också ett bud som jag tackade nej till där det kändes inte helt rätt och då var det bättre att stanna kvar i HV.
– Sedan fanns också lite annat intresse som, ifall det hade gått hela vägen, hade kunnat göra att det gått annorlunda. Men det känns bra att bli kvar ett år till. Som jag sade så känner jag att jag har mer att ge på den här nivån. Vi ser ut att få ett riktigt bra lag också så det ska bli kul att vara kvar.

Vad var det som gjorde att det inte kändes rätt? 
– Det var lite osäkerhet kring just det laget och kring allt skulle bli. Det gjorde att jag fattade beslutet att inte använda klausulen utan istället stanna kvar, det var inte mer än så egentligen.
– Det är svårt att tacka nej till KHL, det är det, men det känns ändå som att det här blir den bästa lösningen. Sedan får man se vad som händer nästa år.

Fröberg vill inte gå in på vilken klubb det rör sig om och är även förtegen om det andra intresset som fanns kring honom. Han menar dock att det är en trygghet att stannar i Sverige just nu med tanke på den rådande pandemin. 

– Ja, det är väl mer säkerhet att stanna här. Samtidigt så är det väl samma för alla ligor med osäkerhet kring när vi drar igång och så. Vi får bara hoppas att utvecklingen går ut rätt håll och att säsongen kan börja som planerat.

Linus Fröberg.Linus Fröberg.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Två år i rad har det ryktats bli utlandsspel för den tidigare Tre Kronor-forwarden och han hymlar inte med att det är en ambition att någonsin lämna Sveriges gränser. 

– Ja, det är det. Jag har alltid som mål att ta mig vidare i min karriär sedan vad, eller var, det är får man se. Det beror ju också på hur bra jag spelar kommande säsong. Men det klart att jag har ambitioner att spela på så hög nivå som möjligt, det har nog alla som är i denna branschen.

”VI BLIR ATT RÄKNA MED NÄSTA SÄSONG”

Det blir alltså en säsong till i SHL för Linus Fröberg. Under den säsongen vill han ta ytterligare ett stort kliv framåt. 

– Det är väl främst att jag vill höja min egen lägstanivå. Jag tycker att jag stundtals spelar jättebra men det gäller att hålla i det över hela säsongen också. Då kommer jag att synas och höras mer på ett annat sätt. Jag vill ju vara en ledande spelare och ibland var jag det men stundtals faller jag ur lite och försvinna ur matcher. Där har jag något att slipa på.
– Jag vill vara en ledande spelare och driva laget på ett bra sätt. Fortsätta utvecklas och komma lite högre i poäng. Jag hade höga förväntningar på mig själv och tyckte att jag skulle ha gjort mer poäng redan i år. Bli en mer allround center som leder laget helt enkelt.

HV71 har haft en spännande silly season än så länge och har värvat spelare som Anton WedinFredrik ForsbergJesper Kokkonen och Daniel Bertov. Enligt Fröberg finns förutsättningarna för att det blir en rolig säsong för Jönköpingslaget nästa säsong. 

– Det kändes bra för oss redan förra året och nu har vi fått in några bra killar och laget ser riktigt spännande ut. Det känns absolut som att vi ska vara med i den absoluta toppen. Vi blir nog att räkna med nästa säsong, avslutar Linus Fröberg

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL