Amanda Johansson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL

”Hittade tillbaka till motivationen då Leksand hörde av sig”

Efter att knappt ha fått spela överhuvudtaget i AIK den gångna säsongen var Amanda Johansson nere på botten. Men när Leksand hörde av sig fick 18-åringen tillbaka motivationen. Nu ser hon fram emot nästa säsong och är redo för revansch. 
– Jag kände att det fanns en möjlighet att komma tillbaka och visa att jag faktiskt är bra och platsar i SDHL, säger målvaktstalangen till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE:SE)

Amanda Johansson var nära att sluta med hockeyn efter en misslyckad säsong med AIK. Något ni har kunnat läsa om tidigare på hockeysverige.se. En stor anledning var att Amanda Johansson inte fick speltid i SDHL då klubben först plockade in Sabina Eriksson från HV71 och under sommaren även en av Finlands bästa målvakter, Meeri Räisänen. Dessutom satsade AIK på 16-åriga talangen Elinah Melinder i andralaget efter det att Amanda Johansson bland annat dragit på sig en hjärnskakning.

I intervjun blickade Amanda Johansson tillbaka på den tuffa säsongen där det bara blev spel två matcher i klubbens Division 1-lag.
– Jag tycker att jag fick väldigt dåliga förutsättningar. Jag fick knappt vara med på träningarna med laget. Det kunde kanske bli två gånger i veckan med laget. Som tur var hade jag ”HG-passen” med skolan så jag fick tre is-pass i veckan där.
– Man kan inte utvecklas på samma sätt om man inte får vara på is med laget. Det är helt andra träningar med laget jämfört med ”HG” där det är mer målvaktsinriktat.
– Jag fick köra mest i gymmet och utvecklas där, men jag tycker det är på isen man ska vara som bäst.
– Klart att jag tappade motivationen lite. Den är ändå så pass hög att jag vill fortsätta spela och tillhöra dom bästa i Sverige.
– Jag har ändå kämpat i 15 av mina 18 år och tycker det skulle vara surt att inte fortsätta spela och bara försvinna helt från hockeyn.

När hockeysverige.se träffar Amanda Johansson en och en halv månad senare har hon klart med en ny klubb, men hon sticker inte under stol med att hon inte mådde speciellt bra under förra säsongen. 

– Jag kände ingen motivation överhuvudtaget. All träning blev tråkig. Om jag gick till gymmet själv eller med en kompis…, allt var tråkigt.
– Det kändes inte ens som jag kunde tävla mot mig själv eftersom jag inte hade fått någonting för det under säsongen. Oavsett om jag ökade de vikter jag orkade ta eller om jag sprang fortare fick jag ingen respons.
– Jag mådde inte superbra, men det blev bättre när jag fick några kontakter med nya klubbar. Efter det har allt bara gått uppåt, säger Amanda Johansson med ett leende. 

Amanda Johansson.Amanda Johansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

”BRUKAR SJUNGA LITE OM PUCKEN ÄR PÅ ANDRA PLANHALVAN”

Hockeyn är också det som egentligen betytt allt för 18-åringen från Billdal. 

– Ja, den har verkligen betytt allt. Hockeyn alltid varit mitt liv sedan jag var liten. Om jag haft tufft i skolan har jag alltid kunnat känna ”det är hockey ikväll, det ska bli roligt”. 
– Hockeyn är det som gjort att jag gått upp på morgonen. Om jag inte gick till skolan fick jag inte heller spela hockey. Mamma ”hotade” med det ibland, skrattar Amanda Johansson och fortsätter:
– När det hänt något dåligt i livet har jag kunnat åka ut på isen och bara fokusera på att spela hockey och ha jättekul.

Blev det mycket hockey på TV under uppväxten?
– Ja, äta, sov och spela hockey, så har det varit hela tiden. Det fanns inget annat. 

Även om Amanda Johansson en gång började som målvakt har det faktiskt funnits tillfällen då hon velat bli utespelare i stället. 

– När jag var liten spelade A-laget i samma hall som oss. När målvakterna gick förbi med sina stora skydd, själv var jag väl lika stor som deras benskydd, tyckte jag att dom var jättecoola. Efter att jag provat på att vara målvakt med laget fastnade jag mer och mer för det.
– Då jag var 11-12 år gick jag ner på knä framför mamma och sa ”Jag vill bli utespelare”. Hon tyckte jag var för bra som målvakt så jag fick inte bli utespelare. Idag kan jag tycka det var väldigt bra val hon gjorde åt mig. 

Har du aldrig känt dig ensam och utsatt som målvakt när du fått stått där i målet och puckarna trillat in eller då du knappt fått några skott på dig?
– Ibland kan det vara lite tråkigt, men jag brukar sjunga lite om det är tråkigt och pucken är på andra planhalvan. Kanske prata med mig själv eller, som sagt var, sjunga lite på en låt jag hört på radion, skrattar Amanda Johansson som inte har någon speciell låt som hon plockar fram en tråkig hockey-dag.
– Det brukar vara lite olika. Om jag hört någon bra låt på uppvärmningen kanske det blir den som jag sjunger på lite eller om det är någon låt jag haft på hjärnan ett tag. 

FLYTTAR TILL LEKSAND: ”ÄR TAGGAD”

I fredags blev det klart att Amanda Johanssons nya klubbadress blir Leksand. 

– Jag var uppe i Leksand och kollade. Säsongen som varit var ändå en så liten del av min karriär. Jag är bara 18 år och har många år framför mig.
– Alexander Millner, målvaktstränaren i Leksand, pratade om vad vi behövde ändra på om jag skulle börja i Leksand, att dom skulle göra allt för att få upp min motivation igen. Vi tyckte lika om mycket, hur man ska vara som spelare, förberedelser och allt sådant.
– Det kändes riktigt bra att framförallt klicka med målvaktstränaren eftersom det är han jag ska kunna prata med om det är något målvaktsinriktat. Jag kände att det fanns en möjlighet att komma tillbaka och visa att jag faktiskt är bra och platsar i SDHL. 

Har det här gjort att det svängt mentalt för dig?
– Ja, så är det verkligen. Jag har blivit mycket mer positiv till att träna. Jag har också fått Leksands träningsprogram och nu är det faktiskt väldigt kul att gå till gymmet samtidigt som jag är taggad för att vara så bra som möjligt då serien drar igång. 

Amanda Johansson ser fram emot äventyret i Leksand.Amanda Johansson ser fram emot äventyret i Leksand.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ser du på konkurrensen bland er svenska målvakter?
– Vi har några äldre målvakter som exempelvis Sara Grahn. Hon har en stabil plats i Luleå och Damkronorna.
– Det är en helt okej konkurrens, men det är många framförallt finska men även andra utländska målvakter i SDHL. Jag har tappat mycket vad jag vet om andra målvakter under den här säsongen, så frågan är svår att svara på.
– Tidigare säsonger har det varit utländska målvakterna som varit i toppen av målvaktsligan. Nu gäller det för mig att steppa upp och se till att stå där på förstaplatsen. 

”LÄNGTAR EFTER ATT FÅ TÄVLA MOT HENNE”

En framtida målbild nya Leksandsmålvakten har är en plats i Damkronorna. 

– Ja, så är det absolut. Nu ska Sverige spela B-VM, men klart att jag skulle vilja hjälpa Damkronorna att komma upp till A-VM. Om jag får chansen till det tackar jag absolut ja. Sedan får vi se om dom vill ha mig eller inte.

Vilka förväntningar har du på kommande säsongen?
– Egentligen är det att försöka ta förstaspaden, tävla så mycket som möjligt med Eveliina (Suonpää), utvecklas som målvakt och verkligen ta en plats i SDHL. Visa att jag inte är den som ska sitta på läktaren utan den som ska vara på isen och ta mitt lag uppåt i tabellen. 

Vad vet du om din målvaktskollega Eveliina Suonpää?
– Jag vet att hon är en bra målvakt. Sedan har jag hört av min kompis att Eveliina varit jättetrevligt och hjälpt henne då hon kommit upp i A-laget från Linköpings Division 1-lag. Jag längtar att få träffa och tävla mot henne. 

När flyttar du upp till Leksand?
– Det blir i slutet av juli eller början på augusti. Första augusti har vi samling med laget och isträningen börjar.
– Sedan ska jag försöka hitta något jobb i Leksand, egentligen vad som helst, så jag har råd med hyran, avslutar Amanda Johansson med ett leende. 

Amanda Johansson siktar mot Damkronorna. Amanda Johansson siktar mot Damkronorna. Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten