Sofia Reideborn.
Foto: Bildbyrån
SDHL 1

Kritisk till Damkronorna – och vill heller inte spela i landslaget

ANNONS

Hon är frispråkig på sociala medier. Men SDE:s målvakt Sofia Reideborn ser inget fel med att säga vad hon tycker.
– Det är sån jag är och när jag ser något jag inte håller med om, så vill jag uttrycka mig. Jag fått en del kritik emot mig, men samtidigt mycket positivt med mig, säger Reideborn.

21-åriga Sofia Reideborn spelar för nuvarande i SDE i SDHL. Målvakten har representerat Stockholmsklubben sedan säsongen 2016/17. Många känner säkert igen henne på isen men det är minst lika mycket på sociala medier som Reideborn har gjort sig ett namn. Stockholmaren är frispråkig på Twitter. Där räds hon inte att uttrycka sina åsikter eller sitt missnöje när det gäller vissa frågor inom ishockeyn.

Bland annat förstår hon inte kritiken mot att det är en för stor löneskillnad mellan damerna och herrarna inom sporten. Reideborn menar på att det är ganska självklart att herrarna tjänar mer.

– Det är ju väldigt logiskt, det finns logiska förklaringar. Bara kolla på intäkterna som herrarna får in jämfört med oss. Vi ska bara vara tacksamma och jag är det, att vi får spela ishockey gratis och att det inte kostar mig något. Ishockey är världens bästa sport och jag är väldigt glad för att hålla på med detta.

"BÄSTA BESLUTET DE HAR TAGIT"

I början säsongen gick samtliga spelare i Damkronorna ut och meddelade att de tänkte bojkotta en femnationsturnering i Finland. Spelarfacket SICO krävde å Damkronornas vägnar ersättning för förlorad arbetsinkomst under landslagssamlingar. Damkronorna som inför denna säsong kämpande om en plats tillbaks till A-VM efter fjolårets fiasko, då man åkte ur samma grupp.

Men när säsongen ställdes in efter coronaviruset fick aldrig Sverige chansen att kvala sig tillbaka. Förbundet valde sedan att släppa förbundskaptenen Ylva Martinsen och plocka in Södertäljes tidigare tränare Ulf Lundberg. Rätt val, enligt Reideborn, som samtidigt riktar kritik mot landslaget och har svårt att se en framtid för sig själv i den blågula-tröjan.

– Förbundskaptenen som kommer in tror jag kommer bli skitbra. Det är bra att en kille som kommer in och som inte haft någonting med damhockeyn att göra tidigare. Jag tror han kommer skapa en seriös och professionell miljö. Detta var det bästa beslutet de har tagit. Ylva var väldigt bra i U18-landslaget men i Damkronorna blev det för mycket kompismiljö och lite oseriöst. De uttrycker att det var de roligaste VM:et som de har upplevt. Det var samma VM som man åkte ur A-gruppen och de säger väldigt mycket tycker jag.
– Det är inte prio ett för mig att spela i landslaget. Jag känner mig inte jättesugen på att sitta i ett omklädningsrum där jag inte är så omtyckt.

"DAMHOCKEY HAR JU INGEN PUBLIK ÄNDÅ"

När svenska ishockeyförbundet valde att ställa in säsongen den 15 mars var HV71 och Luleå mitt uppe i en finalserie. Förbundet valde att inte dela ut något SM-guld. Vilket Sofia Reideborn tycker var helt fel beslut.

– Jag tycker det var ganska dåligt faktiskt. Jag känner att spela ishockey är inte en jättestor smittorisk som andra sporter är. Damhockey har ju ingen publik ändå så jag tycker att finalserien borde spelats klart. Om man skulle delat ut något guld så skulle HV få det med tanke på dominansen de har visat och att de vann första matchen.

Sofia Reideborn stoppade 38 skott och höll nollan.Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

Hennes eget lag SDE hamnade på en sjätteplats efter 36 spelade matcher i SDHLs grundserie. Man säkrade en kvartsfinalplats, den första i klubbens historia, men där blev Brynäs för svåra och säsongen var över.

– Våran säsong var relativ bra tanke på att vi tog oss till slutspel. Men vår akilleshäl är nog att vi är lite för ojämna, det måste vi jobba med nästa säsong. Sen i slutspelet pallade vi inte med där jag tycker vi är lite för dåligt tränade för att klara av en lång säsong. Min egen säsong är jag inte riktigt nöjd med, förra året var mycket bättre så jag hoppas det blir bättre nästa säsong om vi drar igång det datumet som är sagts. Man vet aldrig i dessa tider.

Hur mår du?
Jag och min familj mår bra. Det är lite tråkigt nu när det inte finns så mycket att göra. Ingen ishockey att kolla på. Jag är tacksam att jag mår bra. Känner ingen jätteoro kring detta virus men har samtidigt en respekt för det, man undviker att hälsa på farmor då hon är en del av riskgruppen.

Nu väntar jobb som rekryteringsansvarig för Sofia Reideborn och uppladdning inför nästa säsong. Någonting hon ser fram emot.

– Jag tycker det är skitkul att spela i SDHL, det är ju en av världens bästa ligor. Jag kör lite på gymmet nu och förbereder kroppen.


TV: Vårdförbundet – 2020 års vinnare av Stefan Liv Memorial Trophy

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL