Alexander Lundqvist.
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
SHL

”När jag stod där och upplevde klacken, den känslan var magisk”

Leksands backtalang Alexander Lundqvist hade en händelserik säsong som innehöll succéspel i J20-laget, medverkan i en tv-serie samt SHL-debut. Totalt fick han göra åtta matcher med Leksands A-lag och för hockeysverige.se berättar han om känslorna kring SHL-debuten.
– Det var något jag hade drömt, att få spela med Leksand i en fullsatt Tegera, säger 19-åringen. 

Alexander Lundqvist flyttade till Leksand från Skogsbo i rumpan av Dalarna redan 2016. Då främst som en talang som vi inleda med spel i U16 men även en del matcher i J18. Sedan har 19-åringen visat upp en utveckling och spel som lovar gott. Den här säsongen fick han dessutom chansen att A-lagsdebutera med Leksand. Något som även hans bästa kompis från barndomsåren i Skogsbo, Nils Åman, fick göra. 

– När jag och Nils träffades första gången? Oj… Vi var små. Så mycket vet jag, skrattar Leksandsbacken och fortsätter:
– Vi måste ha varit då vi har i sex, sjuårsåldern. Det var i ettan som vi blev riktigt bra kompisar, så vi har känt varandra jättelänge. Dessutom bor vi ungefär en kilometer ifrån varandra hemma i Skogsbo så det har varit jättenära att cykla mellan varandra.
– Vi spelade mycket landhockey både hemma hos mig och Nisse. Han, hans brorsa och några av våra andra kompisar. 

Även en av Sveriges mest lovande hockeyspelare, Maja (Nylén-Persson) var med. 

– Vi bodde också i samma område ganska nära varandra så, ja, hon var med ibland. 

Hur ser du på din kompis Nils Åmans utveckling som hockeyspelare?
– Nisse har haft en grym utveckling. Han har sedan vi var små haft det där spelsinnet i sig, alltid varit en spelskicklig och smart center. Han läser av situationerna bra samtidigt som han offensivt är riktigt smart.
– Jag är inte förvånad att han är där han är nu. Senaste åren har han verkligen utvecklats ännu mer, men han har alltid varit en stor talang. 

Det blev till viss del en ganska stor omställning för Alexander Lundqvist, som då spelat juniorhockey i Avesta, när han flyttade upp Leksand. Framförallt socialt. 

– Egentligen var det en ganska stor omställning med allt. Jag skulle börja på gymnasiet och även börja träna där och med Leksand. Speciellt blev det en stor omställning eftersom jag kom från en liten förening där jag spelade med så många olika lag som möjligt.
– Att flytta hemifrån var också en utmaning, men jag tycker att jag klarat den utmaningen bra. 

Nils Åman.Nils Åman.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad har varit tuffaste bitarna vid sidan av hockeyn?
– Det var ändå att komma in i på en ny ort, att bo själv och lite sådana saker. Ny skola… Vi var ändå några 00:or som flyttade in utifrån och kände varandra från TV-pucken. Då blev det ganska enkelt eftersom vi kunde hänga med varandra. 

Försökte aldrig din morbror, Nicklas Lidström, få dig till Västerås?
– (Skratt) Nej, faktiskt inte.

”VAR VERKLIGEN NERVÖS INFÖR DEBUTEN”

Senaste säsongen debuterade Alexander Lundqvist i Leksands A-lag. Totalt blev det åtta matcher innan hockeyn stängdes ner och kvalet ställdes in. 

– Debuten, jag fick reda på under morgonvärmningen att jag skulle åka med till Karlstad för att sitta med som sjunde back. Det var ganska overkligt.
– I min andra match mötte vi Linköping på hemmaplan. Då visste jag redan innan att jag skulle få spela lite. Jag var verkligen nervös eftersom det var hemmaplan och ganska mycket folk i Tegera. Det var något jag hade drömt, att få spela med Leksand i en fullsatt Tegera.
– Jag var inte direkt van att stå där i spelargången innan matchen. Jag hade bara hört klacken då jag varit där och sett på matcherna. När jag stod där och upplevde klacken från isen, den känslan var magisk. 

Hur upplevde du din egen prestation på isen under dina A-lagsmatcher?
– Det var lite svårt i början att komma in i allt eftersom det är en annan typ av spel i juniorhockeyn jämfört med SHL. Det gick bättre ju längre jag spelade och jag lärde mig efter hand hur jag skulle spela i seniorhockeyn. 

Vad var den stora skillnaden som back J20 kontra SHL?
– Det jag kände var hur man ska ligga i banan. Du måste ligga rätt hela tiden. Ligger du fel då är du rökt.
– Nu är jag ändå ganska stor, men det var skillnad i närkamperna. Det gällde verkligen att vara redo till 100 procent i närkamperna för att ha en chans att vinna dom. Dessutom, gör du misstag i seniorhockeyn straffas du mycket tydligare än i juniorhockeyn. 

Leksand ställde en mycket rutinerad backbesättning på benen förra säsongen. Spelare som Jonas AhnelövDaniel GunnarssonMattias Karlsson och inte minst Johan Fransson kom att betyda mycket för Lundqvist då han fick chansen i A-laget. 

– Det var grymt viktigt för mig att ha ledande och erfarna spelare där och som gjorde att jag kände mig välkommen i laget. Dom pushade mig samtidigt som jag kunde kolla på hur dom spelade och då se hur jag själv skulle spela.
– Första matchen spelade jag med Fransson. Det var riktigt bra och han är en väldigt bra back. När jag fick spela och se honom på nära håll, hur skicklig han är med pucken och på vilket sätt han läser spelet, förstod jag hur grymt bra han är. Dessutom är han en ödmjuk kille som är härlig att ha i ett lag. 

Alexander Lundqvist.Alexander Lundqvist.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Kom du upp till A-laget med ett ganska starkt självförtroende med tanke på hur bra J20-laget och du själv spelat under säsongen?
– Ja, det tycker jag. När det gick bra för oss fick jag ett bättre självförtroende. Jag kände att jag hade gjort det bra i J20. När jag då skulle få vara med i A-laget var det bara att fortsätta göra dom grejerna jag gjort i J20. 

Kan du klä ord på känslan då det stod klart att ni inte skulle få spela J20-slutspel?
– Det var jättesurt. Jag kände att vi verkligen hade en stor chans att vinna. Det hade gått jättebra för oss i serien och vi hade ett väldigt bra utgångsläge inför slutspelet. Det var tråkigt att det blev som det blev.
– Vi hade avslutning den helgen. Sedan blev det att några flyttade hem och gruppen splittrades lite, vilket var jättetråkigt eftersom vi hade hållit ihop så länge och verkligen såg fram emot att få spela ett slutspel tillsammans.
– Det som gjorde oss starka tror jag var att vi hade kul tillsammans varje dag. När vi kom till träningarna såg vi till att ha roligt utanför isen. När det sedan var match kunde vi verkligen koppa på. Alla kände sig delaktiga och alla kunde prata med alla. 

VAR MED I HYLLADE TV-SERIEN

Alexander Lundqvist hyllar också tränarduon Mikael Karlberg och Per Bäcklin för deras sätt att leda laget. 

– Båda var grymt viktiga. Dom gjorde att vi i gruppen fick ett bra självförtroende. På det sätt dom var mot oss gjorde att vi vågade spela och inte var rädda för att göra ett misstag.
– När alla vågade göra saker, att vi tillsammans spelade som ett lag gjorde att vi fick en bra sammanhållning och framgång. 

Under säsongen hade Leksands J20-lag ett TV-team som följde laget. Det blev en serie, Rinkside, på sex avsnitt som går att se på SVT Play. 

– Det var lite annorlunda mot det jag var van vid, skrattar Alexander Lundqvist och fortsätter:
– Jag tycker det var lite roligt att få vara med om något nytt som inte hade hänt förut. Det störde oss inte och dom hade ganska mycket respekt för oss när det var match.
– Nu hade inte jag någon huvudrollskaraktär i serien så jag fick inte så mycket TV-tid, vilket var skönt då vi hade match. Då fick jag fokusera istället. 

Dom körde hårt med Jakob Stöffling och Marcus Karlberg
– Ja, dom hade kul framför kameran (skratt). Det är två sociala killar som kan bjuda på sig själva.
– Det är kul för oss som varit med och sett vad som hänt och hur dom sedan klippt ihop det. Jag tycker att det varit riktigt roligt att kolla på så här i efterhand. 

Alexander Lundqvist.Alexander Lundqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

”MÅLET ÄR ATT SLÅSS OM EN SHL-PLATS”

Nyligen skrev 19-åringen från Skogsbo A-lagskontrakt med Leksand. 

– När jag hörde att dom ville ge mig det kändes det väldigt kul. Ett A-lagskontrakt är det jag strävat efter här i Leksand. När det väl hände och att få känna det här med att dom tror på mig var grymt kul.

Vad har du får målbilder under kommande säsong?
– Det blir en viktig säsong för mig eftersom det är mitt första hela senior-år. Jag kan även spela J20 en säsong till, men att försöka ta en plats i A-laget är det jag strävar efter. 

Hur ser du på att eventuellt bli utlånad eller gå ner i J20 om du inte tar en plats från start?
– Det är något jag får ta allteftersom, hur det ser ut senare. Målet är att vara med och slåss om en plats. Sedan får vi se därifrån vad som är bäst för min utveckling. Det är också vad allt handlar om när man är ung, att spela för att utvecklas och då hitta det bästa alternativet som funkar för just dig. 

Du har möjligheten att spela Junior-VM framåt jul och nyårshelgen, är det något du funderar kring?
–Det är ingenting jag tänker på utan det blir som det blir. Jag kan inte lägga fokus på sådant utan jag tänker mest på min egen prestation och göra det bra. Sedan får vi ser hur allt blir.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten