Sök
SHL

Omvägarna som har tagit HV-backen till NHL-kontrakt

Johannes Kinnvall ratades från TV-pucken och hockeygymnasiet – nu är han sajnad av Calgary Flames.

Han spelade inte TV-pucken och kom inte in på Brynäs hockeygymnasium. Han fick heller inget A-lagskontrakt med Brynäs när han väl tagit sig till klubben. Likväl sitter Johannes Kinnvall nu på ett nyskrivet NHL-kontrakt med Calgary Flames.
– Det tycker jag att ungdomar i dag ska tänka på – det finns andra vägar att ta än genom elitverksamheter, säger HV71-backen till hockeysverige.se om sin annorlunda väg mot drömmarnas mål.

Vägen till framgång är aldrig spikrak. Ibland måste man ta ett steg bakåt för att komma två steg framåt eller ta omvägar för att finna rätt kurs. 

HV71:s back Johannes Kinnvall är ett bra exempel på det.

22-åringen har en säsong bakom sig med 40 poäng i SHL och skrev i går under ett tvåårskontrakt med Calgary Flames. Det är en enorm kontrast gentemot det han upplevde i tidiga junioråldern.

Som ung var Gävlesonen aldrig den mest talangfulla eller framstående spelaren på isen. I tonåren fanns det åtskilliga tillfällen när han hade kunnat ge upp hockeyspelandet om han, likt så många i dag, enbart hade suktat efter att komma in i en elitverksamhet. Men kärleken till sporten tog honom alltid vidare – trots att han varken fick spela TV-pucken eller kom in på Brynäs hockeygymnasium hemma i Gävle.

POSITIVT – ATT INTE HAMNA I BRYNÄS

I Kinnvalls fall visade det sig att omvägen han fick ta till en följd av de uteblivna möjligheterna i TV-pucken och Brynäs faktiskt blev det som tog honom framåt. Mot de oanade höjder han har nått i dag.

– Så här i efterhand kan jag känna att jag hade tur som inte kom med i Brynäs U16-lag. Hade jag gjort det hade jag antagligen blivit en extraback som inte hade spelat speciellt mycket. Nu fick jag i stället komma till Strömsbro och sedan Valbo där jag fick spela jättemycket och ha otroligt kul. Det är alltid det som har drivit mig – att det är kul att spela ishockey och vara med i ett lag, säger Johannes Kinnvall.

Utvecklingen i Valbo, där han fick vara med och spela kval till Hockeyettan under Tommy Sjödins ledning, tog honom sedermera till Brynäs juniorverksamhet. 

– Det är inte alltid spikrakt, men man ska fortsätta kämpa om man tycker hockey är det roligaste man vet. Mycket av det som gjort att jag personligen har fortsatt är glädjen för sporten. Det finns mycket i hockeykarriären man kan se negativt på bara för att senare upptäcka att det inte alls var så. Det tycker jag även ungdomar i dag ska tänka på – det finns andra vägar att ta än genom elitverksamheter. Man kan utvecklas på andra ställen än i elitklubbar. Speciellt om man har roligt i det man gör, resonerar Johannes Kinnvall.

Det finns mycket i hockeykarriären man kan se negativt på bara för att senare upptäcka att det inte alls var så.

Under sin sista juniorsäsong, 2016/17, debuterade han i SHL och var med om att på nära håll få följa sin barndoms favoritlag hela vägen till SM-finalen mot sin nuvarande klubb, HV71. Något A-lagskontrakt med Brynäs blev det emellertid inte efter den finalförlusten. I stället klev Johannes Kinnvall ned i Hockeyallsvenskan till Timrå – och fick nästa skjuts i rätt riktning. 

"ALDRIG HAFT BRÅTTOM MED NÅGONTING"

Efter att första ha varit om att spela upp Timrå i SHL 2018 blev han i fjol delad etta i SHL-backarnas målliga med sina tolv fullträffar. Den här säsongen kom nästa lyft efter flytten till Jönköping. I HV71 gav hans 40 poäng honom förstaplatsen i den interna poängligan och andraplatsen i backarnas totala poängliga. Det var bara Rögles suverän Kodie Curran som överträffade honom.

Nu har det utmynnat i ett NHL-kontrakt. Men trots att Kinnvall efter det senaste årets framgångar borde ligga bra till för att slåss om en NHL-tröja i Calgary väljer han att stanna i SHL ytterligare en säsong. Är det något han har lärt sig under sin karriär är det att tålamodet han har haft har lönat sig.

– Jag vet att jag kommer att behöva utveckla mitt fysiska jag och mitt defensiva spel innan jag tar steget till att prova NHL, säger han. 
– Ett år till i Sverige, förhoppningsvis i samma stora roll, så tror jag att jag kan utvecklas till att vara hundra procent redo. Jag har aldrig haft bråttom med någonting i min karriär och jag känner att jag inte har bråttom nu heller. Det kommer att gynna mig att stanna ett år till i HV. 

Jag har aldrig haft bråttom med någonting i min karriär och jag känner att jag inte har bråttom nu heller.

Calgary Flames använde sig av samma lösning med Carl-Johan Lerby när de sajnade Malmöbacken i fjol. De hade inga invändningar mot Johannes Kinnvalls önskemål. 

Det i kombination med att han redan fått en försmak på vad Calgary har att erbjuda som klubb och stad gjorde klubbvalet ganska enkelt i slutändan. Förra sommaren var han över till den kanadensiska präriestaden och deltog på klubbens utvecklingsläger.

– Det var fler lag som var intresserade. Jag pratade med fem-sex klubbar, men kände att när Calgary visade intresse redan förra året så hade de försprång. Jag fick inblick i hur organisationen jobbar och hur människorna i Calgary är. Det är en trevlig stad med trevliga människor. Kanada är också mer likt Sverige än vad exempelvis USA är, så det känns bra att det är Kanada jag kommer att få chansen att spela i. Sedan tror jag att jag kan ha en bra chans att ta en plats och göra bra ifrån mig där också.  

Bortsett från att han inte har hunnit svara på alla grattis-sms som har dykt upp sedan gårdagen är NHL-distraktionen nu ur vägen. Johannes Kinnvall har fullt fokus på nästa säsong med HV71 och det han behöver förbättra för att fortsätta sin osannolika resa mot NHL-spel. Ett av stegen på vägen dit kan vara en landslagsdebut i Johan Garpenlövs Tre Kronor.

– Det är klart att det skulle vara en jätterolig sak att vara med i landslaget. Skulle den möjligheten dyka upp skulle det vara en extra boost och framför allt ge mig bra erfarenheter från internationell hockey med en annan fart och bättre motstånd. Det blir upp till mig att slå mig in där.

Foton: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten