Sök
Julia Åberg.
Foto: Privat
SDHL

VM-målvakten hoppas på återkomst

2019 avslutade hon karriären med att spela VM med Damkronorna.
Nu kan den Julia Åberg vara på väg mot en comeback.
För Hockeysverige.se berättar målvakten att hon funderar på att återuppta hockeykarriären.
– Jag har hört runt lite med folk jag känner, men jag har inte haft några officiella kontakter med några klubbar, säger Åberg till Hockeysverige.se.

Säsongen 2018/19 avslutade Julia Åberg med VM-spel. Kort därefter berättade den 23-åriga brandmannen att hon tänkte ta ett uppehåll från den hockey som hon älskar. Nu säger ett rykte att den förra Leksandsmålvakten kan komma att göra comeback och, vem vet, kanske får vi se henne i Damkronorna igen.

Det ligger mycket sanning i det ryktet eftersom jag funderar på att göra comeback. Om det blir en comeback eller inte återstår att se, berättar Julia Åberg som numera bor i Svärdsjö utanför Falun.
För mig handlar det mycket om den ekonomiska biten, att jag kan få ihop en hållbar vardag. Ska jag börja spela igen vill jag kunna köra ordentligt. Inte göra något halvdant som det blev förra säsongen. Jag vill kunna lägga ner mycket mer tid och energi på hockeyn. Allt ifrån extrapass till återhämtning.

50 procent hockey och 50 procent jobb eller hur går dina tankar?
Ja, det hade varit helt fantastiskt om jag jämför med hur min förra säsong i SDHL var.

Vilka kontakter har du haft med klubbar angående en eventuell comeback?
  Jag har hört runt lite med folk jag känner, men jag har inte haft några officiella kontakter med några klubbar.

Om det blir en comeback, vilken målbild kommer du ha då?
Om det blir en comeback är det 100 procent ”all in”. Då kommer jag satsa på att komma i så bra form jag kan under sommaren så jag hinner etablera mig till det att säsongen drar igång. Jag vill kunna ta en ledande roll i ett lag, göra några avgörande räddningar så mitt lag kan vinna några matcher, men också var en av ligans bästa målvakter.

Julia Åberg.Julia Åberg.Foto: Ronnie Rönnkvist

"KÄNDES SOM ATT JAG VAR OTILLRÄCKLIG"

Julia Åberg stänger inga dörrar för spel i Damkronorna om en sådan chans skulle dyka upp. 

Klart att det finns med som målbild någonstans i bakhuvudet. Det vill säga om jag skulle börja spela igen. Det är ändå svårt att säga något om då jag varit borta en hel säsong.
Jag måste nästan komma ut på is först och se till vad jag har att jobba på och behöver ta igen.

Varför valde du att ta ett uppehåll?
Det var egentligen av många olika anledningar, men den stora anledningen var att jag blev för trött.
Förra säsongen spelade jag hockey med Leksand. Det blev också lite landslagsspel samtidigt som jag pluggade på heltid. Vid sidan av det hade jag tre deltidsjobb för att få ekonomin att gå ihop. Allt slutade med att jag var trött i huvudet och kroppen samtidigt som jag kände att jag höll på… 

Åberg tystnar lite innan hon fortsätter:

Jag gjorde allt jag bara kunde för att räcka till överallt. Ändå kändes det som att jag var otillräcklig. Då bestämde jag ”nu vill jag göra något mer helhjärtat”. Jag skulle bli färdigutbildad i vintras så då bestämde jag mig för att göra klart den biten och prova på att jobba lite inom brandkåren. Där fick jag ut en riktigt lön, vilket hade varit svårare i hockeyn.

En av Julia Åbergs drömmar har varit att få spela VM. Då hon väl tagit plats i Damkronorna och varit back-up åt Sara Grahn i VM valde hon ändå att ta det här uppehållet. 

Det var jättetufft eftersom jag kämpat under flera år mot skador och sådana saker. Klart att då jag äntligen tagit mig dit, att då behöva känna att min vardag inte höll och jag behövde sluta var jättetråkigt.
Den säsongen var min bästa på länge så jag hade gärna velat rida vidare på den och sett vart jag hade kunnat komma. Tajmingen var såklart tråkig för egen del där.

ÅNGRAR INGET: "JÄTTENYTTIGT"

Däremot har Julia Åberg aldrig ångrat att hon tog ett uppehåll. 

Nej, jag har faktiskt inte ångrat det alls. När jag suttit på läktaren i vinter har jag varit sugen på att spela, men uppehållet har varit jättenyttigt för mig personligen. Det har gett mig ett annat perspektiv på saker.

Hur har du kommit in i yrkeslivet som brandman under det här året?
Jag har haft en vikarietjänst i Falun där jag jobbat senaste året. Det har verkligen varit superroligt, jättegivande och lärorikt. Det är något jag verkligen vill jobba med i framtiden.
Nu är jag där även på fritiden och tränar så jag kommer absolut hänga kvar och fortsätta jobba pass där då jag kan.

Julia Åberg.Julia Åberg.Foto: Privat

VM-målvakten från 2019 gjorde en match i Leksand förra säsongen då det var kris på målvaktssidan i klubben. 

Det kändes klumpigt (skratt). Jag fick två is-pass i kroppen innan vi skulle spela mot HV71 så det var ovant. Det var såklart inte jätteroligt att känna sig obekväm i utrustningen och vinglig på skridskorna.
Så här i efterhand tyckte jag såklart att det var superkul och laget tog in mig precis som jag hade varit där hela säsongen. Det gick inte urdåligt i alla fall och det var en annan typ av upplevelse.

Det gick väl till och med ganska bra för dig med tanke på att du då hade varit borta från hockeyn i ett drygt halvår?
Det beror på med vilket öga man tittar på min insats med. Nu var det inte jättemånga puckar som gick in, men det var vingligt.
Helst vill jag vara en målvakt som laget känner sig trygg med, men känner man sig inte trygg med sig själv är det svårt att ge något lugnande intryck till laget.

Du spelade även som utespelare med Falun under säsongen tillsammans med bland andra Klara MyrénLina Wester och Wilma Ekström, hur upplevde du det?
Ett par stycken blev det, men det har varit mycket jobb i vinter så jag har mest varit med på träningar. Det har också varit jättekul, avslutar Julia Åberg som förut om Leksand även spelat för AIK, Djurgården och Johnson & Wales University i USA.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten