NHL

TV: "Jag blev fullständigt vansinnig och höll på att säga upp mig"

ANNONS
Han lobbade hårt för att Philadelphia Flyers skulle drafta Peter Forsberg 1991. Ett år efter att de hade gjort det fick scouten Inge Hammarström se klubben skeppa i väg den blivande superstjärnan i Eric Lindros-trejden.
– Då blev jag jätteledsen, berättar Hammarström i senaste avsnittet av NHL-timmen.

Draften 1991 var mer eller mindre avgjord på förhand. Eric Lindros ansågs vara den största talangen hockeyvärlden hade sett sedan Mario Lemieux och var solklar etta på alla rankingar. Det fanns inget annat scenario än att det kanadensiska underbarnet skulle väljas som nummer ett.

Bakom honom fanns ett koppel spelare av intresse. Inte minst två svenska jättetalanger från Modo, Peter Forsberg och Markus Näslund.

– De diskussioner vi hade inom Flyers organisation var kring vem som var den bättre av Markus Näslund och Peter Forsberg, berättar Inge Hammarström, dåvarande scout för Flyers som hade sjättevalet i draften, i senaste avsnittet av NHL-timmen .
– Jag pushade otroligt hårt för Peter. Jag sa åt mina kollegor att för mig var det inte främmande att ta Peter ’first overall’. ’Menar du före Eric Lindros?’ frågade de. ’Mycket möjligt’, svarade jag. De kollade på mig som om jag var en idiot.

"HADE NÄSTAN STEVIE WONDER KLARAT AV"

Men Hammarström var ingen idiot, han hade upptäckt Forsbergs oerhörda träningsvillighet och brist på divalater, medan det redan vid den här tiden florerade rykten kring karaktärsbrister hos Lindros. Sen såg Hammarström ”Foppas” stora talang också.

– Ja, men det hade nästan Stevie Wonder klarat av, så stor var talangen. Jag satt många gånger i Kempehallen på Modos träningar och såg vilka kvaliteter Peter hade, speciellt när det gällde att spela fram. Markus hade ju inte haft sin statistik om inte Peter varit så bra på att spela fram.

Hammarström la ihop pusselbitarna och kom fram till att Forsberg var rätt spelare för Flyers. Nu gällde det att övertyga kollegorna i Flyers lagledning.

– Efter sista mötet på hotellrummet på draftdagens morgon var vi överens. Att de skulle köra över oss Europascouter fanns då inte på kartan, för jag hade pushat så hårt för Forsberg. Jag hade till och med hotat lite skämtsamt, att om vi inte tog Foppa skulle de vara utan scout i Europa nästa år.

"PETER HADE KUNNAT GÖRA UNDERVERK"

Ett år senare trejdades Forsberg till Québec Nordiques – för att Flyers ville ha just Lindros.

– Jag blev fullständigt vansinnig och höll på att säga upp mig. Då blev jag jätteledsen. Peter hade ju kunnat göra underverk tillsammans med de övriga som vi gav bort, så det var tufft, säger Hammarström.

Peter Forsberg kom att vinna två Stanley Cup med Colorado Avalanche, som Québec Nordiques förvandlades till 1995, under sin Hall of Fame-karriär. Han kom också att återvända till Philadelphia och var en Flyer mellan 2005 och 2007.

Intervjun med Inge Hammarström om NHL-draften 1991 finns i videospelaren ovan. För mer lyssna på det senaste avsnittet av NHL-timmen. Det finns tillgängligt på Spotify, Acast, iTunes och andra plattformar för podcasts.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL