Björn Hellkvist
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
KARLSSON: Vad gör han när Leksand inte duger?
ANNONS
Han är 43 år gammal och har varit head coach i Jonstorp, Rögle, Malmö, Rungstedt, Oskarshamn och Modo. Resultaten han uppnått i de olika klubbarna är imponerande - men frågan är när Björn Hellkvist själv blir nöjd?

Ni kan ju historien, så den tänker jag inte ens dra. Framtiden får utvisa om Björn Hellkvist står i Modos bås, eller Leksands, nästa säsong. Eller kanske i inget av dem. För det är ett högt spel han spelar.

Att Björn Hellkvist är en skicklig tränare som verkligen jobbat sig till en ny chans i SHL tror jag de flesta håller med om. Redan säsongen 08/09 var han assisterande i ett SHL-lag och säsongen 15/16 gjorde han sin första och hittills enda SHL-säsong som huvudtränare. Då i Malmös bås. Efter säsongen, deras första i SHL för den här sejouren, var Patrik Sylvegård och Björn Hellkvist överens om att inte förlänga tränarens utgående kontrakt.

I stället flyttade han till Rungsted, åkte ut i kvartsfinal, och valde att inte utnyttja det andra året på sitt 1+1-kontrakt. Klubben och han sades återigen vara överens om beslutet.

Hellkvist flyttade till Oskarshamn, gjorde succé, men valde att utnyttja en klausul i sitt kontrakt och lämna även den klubben efter bara ett år - den här gången för en direkt konkurrent.

Ny klubbadress blev Modo och ja...där vet vi ju alla vad som hänt. Den här gången har han dock varken ett utgående kontrakt, en klausul eller någonting annat. Väldigt "icke-Björn Hellkvistaktigt" valde han nämligen för ovanlighetens skull att förlänga med Modo med tre nya år utan en klausul för tillfället. Det verkar vara en situation han inte gärna vill vara vid.

För att summera: I april 2015 blev han head coach i Malmö. I april 2016 blev han head coach i Rungsted. I april 2017 blev han head coach i Oskarshamn. I april 2018 blev han head coach i Modo. Och hade han fått bestämma själv hade jag skrivit: I april 2020 blev han head coach i Leksand.

Björn Hellkvist är en ung tränare som gjort fina resultat och som definitivt är en av Sveriges bästa tränare utanför SHL. Men frågan är om det är värt för en SHL-klubb att investera tid och pengar på en tränare som inte riktigt tycks veta själv vad han egentligen vill. Vad gör Björn Hellkvist om två år när Leksand slutat tolva två gånger i SHL och sett stjärnorna sticka efter en säsong och dra till KHL? För processen är densamma för ett SHL-lag som för ett allsvenskt. De bästa spelarna försvinner till mer pengastinna ligor. Att Hellkvist har samma ambitioner, att gå upp i seriesystem och få se mer pengar på lönekontot, är helt okej. Men han är ingen spelare.  Han är ingen du kan ersätta med en duglig AHL-center som kan gå in och göra ett bra jobb innan han sticker till KHL och gör det bra där.

Björn Hellkvist är en tränare. En jäkla duktig sådan. Han är en av de viktigaste personerna i en förening. De besluten han fattar påverkar en klubb, en stad, mer än vad en enskild spelare någonsin kan göra. Men han verkar inte förhålla sig till att så är fallet. Att han sedan väljer media som sin kanal för att få sin vilja igenom är bara ovärdigt. Men det tror jag även de mest hängivna Leksandsfansen håller med om.

Om vi leker med tanken att den 43-årige skåningen till slut bråkar sig loss från kontraktet med Modo, hamnar i Leksand, gör ett bra jobb där, kanske får ett erbjudande från Skellefteå - tar han det då? Lämnar han Leksand i sticket? Han har inte tvekat att göra en liknande flytt tidigare (Oskarshamn till Modo) och verkar ständigt gå runt med en tanke om att det är så mycket bättre på andra ställen. Att gräset är grönare på andra sidan. Att det är en flytt han behöver för att få ut maximalt av sin ledarstil, för att få en ny energi. Han spelar ett högt spel. För om vi tänker oss att det skulle gå dåligt i Leksand (det är ju en klubb där det tenderar att vara en VISS ruljangs på tränarsidan), så kan Björn Hellkvist ha fått se sitt fina tränarykte befläckas rejält - och dessutom har han fått se hela sin trovärdighet försvinna. Både som person och tränare.

I Modo hade han inte alls lika mycket att förlora.

Är det verkligen en sådan här ledare ett lag behöver, i tider av att "bygga långsiktigt" och bli bra över tid, som ju allt går ut på numera. Är det ens ett speciellt klokt val av Leksand att vilja ha honom?

Som tränare här och nu: Absolut. Inget snack. Som tränare på sikt? Inte lika säkert. Och är det verkligen värt att chansa i det här läget? Risken finns ju att han känner sig tömd på energi där också - passande nog när en större klubb med en större spelarbudget visar intresse. 

Den gången hoppas jag i alla fall Björn Hellkvist har en klausul inskriven i kontraktet - så han slipper anstränga sig lika mycket för att lämna den klubb han tidigare visat så mycket kärlek till.

Modo är en klubb med en ärorik historia och har en enormt passionerad fanskara (vilket jag själv fått erfara. Jag blev bland annat kallad för en "känd Modo-hatare" i ett forum härom året).  

Det är ingen klubb du pissar på hur som helst.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL