Jakob Stöffling är en av huvudpersonerna i Rinkside.
Foto: SVT Play
Juniorer

"Att se sig själv på tv var jäkligt overkligt"

ANNONS

Leksands J20-lag gick miste om chansen att spela till sig ett SM-guld. I stället får de via tv-serien Rinkside på SVT Play chansen att spela till sig tv-tittarnas sympati. Det gäller inte minst den karismatiske lagkaptenen Jakob Stöffling.
– Det är bara kul att bjuda på sig själv, säger han till hockeysverige.se.
 

Som svensk J20-spelare är man inte bortskämd med vare sig rubriker eller tv-exponering. Det brukar på sin höjd vara några hundra personer på plats under matcherna. Och är man inte en talang som har NHL-scouternas ögon på sig inför draften lär man inte få någon större publicitet för vad man gör på isen.

Just därför är tv-serien Rinkside, som hade premiär på SVT Play förra veckan, lite banbrytande. Dels för att den ger insyn i vardagen som juniorspelare på högsta nivå i Sverige, dels för att den tar tittaren hela vägen in i det allra heligaste hos Leksands framgångsrika J20-lag. 

– Det är klart att det var ovant att helt plötsligt ha en kamera i ansiktet. Det var en omställning, men man vande sig ganska snabbt.

Det säger Leksands lagkapten, backen Jakob Stöffling, till hockeysverige.se.

20-åringen har en slags huvudroll i serien. Hans glada humör och öppna sinne gör sig tidigt påmint i första avsnittet. Det blir snabbt tydligt att Stöffling inte räds att visa upp sitt sanna jag för tittarna. 

– Det är så vi har sagt från början, att vi ska vara oss själva och visa upp vilka vi verkligen är när de hänger med oss. Jag vill inte skryta men laget vi hade i år hade en gemenskap utöver det vanliga. Det var inte så mycket macho som i andra lag, utan alla är kompisar med alla och man är sig själv. Det är något jag och hela laget har känt stolthet över, säger Jakob Stöffling.

KLUBBEN FICK GODKÄNNA

Fröet till serien såddes i höstas när ett tv-team från Stockholm kom upp till Leksand och började filma laget. Bevisligen gillade de materialet de fick hos dalaklubben, för ganska snart blev det klart att det skulle utmynna i en realityserie.

– Vi som spelare hade ett möte i laget där vi diskuterade om det skulle vara okej. Coacherna sa sitt och i slutändan behövde klubben godkänna det också. Det är ändå en väldigt stor grej att ha med ett kamerateam i omklädningsrummet, på bortamatcher och till och med i privatlivet.

Jakob Stöffling (till höger) är tillsammans med Marcus Karlberg, Tom Eriksson och Lovisa Eklund en av huvudrollsinnehavarna i Rinkside.Jakob Stöffling (till höger) är tillsammans med Marcus Karlberg, Tom Eriksson och Lovisa Eklund huvudrollsinnehavarna i Rinkside.Foto: SVT Play

I första avsnittet får vi bland annat se hur Jakob Stöffling och lagkamraten Marcus Karlberg går till frisören i Leksand, men även hur det ser ut när de hamnar i Falun tillsammans med sina tjejkompisar under en utekväll. I ett senare avsnitt kommer man även att få följa med lagkaptenen till hans jobb på Samilsdalskolan i Leksand. 

– Ungarna tyckte såklart att det var häftigt och de har frågat en hel del om när det avsnittet kommer på tv. Att synas på tv som sex- eller sjuåring är nog rätt coolt, skrattar han.

Hur var det att se sig själv på tv när första avsnittet kom ut då?
– Det var riktigt konstigt. Att se sig själv på tv var jäkligt overkligt (skratt). Men nu har jag hunnit kolla igenom avsnittet några gånger så nu känns det bättre.

Var du nervös över hur du skulle framstå? 
– Jag har aldrig varit nervös på det sättet. Jag har haft mycket sms-kontakt och samtal med produktionen. De har sagt att de inte kommer hänga ut nån och jag tycker inte jag sagt något dumt heller. Sedan får man bjuda på sig själv och ha några roliga "säg" här och där.

Hur har responsen varit efter första avsnittet?
– Jag har bara hört positiva saker. Sedan råkade (Marcus) Karlberg kalla mig ”magnet” i första avsnittet (skratt), så det här jag fått höra en hel del här hemma av brorsan och så. Utöver det har det bara varit positiv feedback. Jag tror många tycker att det är roligt att se hur det är att leva i Leksand som 20-årig hockeyspelare. Det är ju en väldigt liten by där hockey spelar en väldigt stor roll. Så det är speciellt.

Utöver dig själv och Marcus Karlberg, vilken lagkamrat gör den bästa insatsen i Rinkside?
– Bra fråga... Jag måste ju ge någon MVP-hatten. Det är många som bjuder på sig själva och gör det bra, men Tom Eriksson är sig själv och öppnar till och med upp sig i senare avsnitt. Jag måste ge den till honom. 


DRÖMMEN OM GULD BLEV TILL SAND

Leksands J20-lag var en av favoriterna till att bli svenska mästare. Men innan slutspelet hann starta ställdes säsongen in och laget gick miste om chansen att slåss om guldet.

– Det var hur tråkigt som helst när vi fick det beskedet, speciellt med det här laget. Det är första gången man haft en tro på att det kan gå hela vägen och att man ska kunna tävla om guldet, konstaterar Jakob Stöffling med en suck.
– Samtidigt kommer man alltid att ha med sig minnena och vännerna resten av livet. Det är i alla fall positivt.

För Jakob Stöffling, som har rötterna i Falun, väntar nya utmaningar. Juniorkarriären är över och nästa säsong ska den storvuxne backen testa sina vingar i Hockeyallsvenskan med Vita Hästen.

– Självklart är det riktigt kul att ha fått ett kontrakt i Norrköping och att få chansen att fortsätta satsa på hockeyn. Jag ska göra så gott jag kan, försöka utveckla mig själv och ta en säsong i taget.

Drömmen om spel i Leksands A-lag finns fortfarande. Stöffling var ombytt under tre matcher i Hockeyallsvenskan i fjol, men fick ingen speltid i SHL den gångna säsongen.

– Det är drömmen man har haft ända sedan man var liten, att spela i Leksand. När man var liten åkte man på hemmamatcherna, stod i klacken, sjöng och hoppades själv få vara på isen där en dag. Jag spelade några matcher i fjol och har tränat med A-laget till och från. SHL är ju ett mål på sikt.

Rinkside sänds på SVT Play just nu.


TV: Tre datum som präglade Rasmus Sandins rookiesäsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch