Adam Ginning.
Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson
SHL

”Nu är jag redo att ta nästa steg”

ANNONS
Fram till den här säsongen hade Adam Ginning inte representerat något annat lag än Linköpings HC. En svag starten på säsongen resulterade sedan i en utlåning till ärkerivalen Vita Hästen innan 20-åringen och LHC valde att gå skilda vägar efter säsongen.
Nu väntar en ny SHL-utmaning för den svenske JVM-kaptenen.
– Det förs dialog med klubbar i SHL, det kan jag väl säga, säger Ginning till Hockeysverige.se.

Inför den här säsongen hade Adam Ginning inte spelat hockey för något annat lag än Linköpings HC. Den 20-årige backen hade gått genom klubbens pojk-, ungdoms- och juniorlag innan han SHL-debuterade för klubben i början av 2017.

Den här säsongen skulle backtalangen fortsätta ta kliv i sin utveckling och cementera sin plats i Linköpings backuppsättning. Det var tanken i alla fall.

Så blev det inte riktigt. En tung start på säsongen gjorde att speltiden blev knapp för 20-åringen, en situation som blev mer eller mindre ohållbar då han behövde speltid inför den stundande JVM-turneringen i Tjeckien. 

– Hittills i min karriär har jag inte haft några längre stunder där det gått tyngre. Det här var något nytt för mig. Det var inte så jättelätt att komma ut det, det måste jag vara ärlig att säga. Till en början var det riktigt tufft, säger Ginning till Hockeysverige.

GJORDE DEN ”FÖRBJUDNA FLYTTEN”  

I slutet av oktober stod det till slut klart att backen skulle lånas ut från Linköping – till ärkerivalen Vita Hästen i Hockeyallsvenskan. 

Lite av en ”förbjuden flytt” i de delarna av landet.

– Det var ingen som sa någonting till mig personligen, men det är klart att jag tänkte efter ett extra varv när frågan kom, säger Ginning.
– Samtidigt kände jag att det var precis det som jag behövde för min utveckling då och det fungerade även väldigt bra rent praktiskt, då jag kunde bo kvar i Linköping trots att jag var utlånad. Det var en perfekt lösning.

Adam Ginning.Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Väl på plats i Norrköpingslaget lyfte Ginning sitt spel. Det må förvisso ha varit ett steg ner i seriesystemet, men 20-åringen kände trots det att han tog kliv framåt i sin utveckling under de där månaderna i Vita Hästen.

– Jag hade inte ett jättebra självförtroende när jag kom dit, men jag fick mycket speltid och det var jätteskönt att komma dit och verkligen få chansen. Jag växte både som spelare och människa där i Norrköping.

”ÄNDÅ NÅGOT MAN ÄR VÄLDIGT STOLT ÖVER”  

Uppumpad på självförtroende anslöt Ginning till Juniorkronorna för sin andra JVM-turnering, men den här gången med en stor skillnad från fjolårsturneringen. Den här turneringen var det han, i egenskap av lagkapten, som skulle leda det svenska laget framåt.

– Det var absolut inget att tveka på när jag fick frågan om att vara kapten. Det hade jag aldrig någonsin kunnat svara något annat än ja på.
– Det var verkligen en stor ära. Jag är väldigt tacksam att jag fick det förtroendet trots att jag hade haft en lite tyngre säsong fram till dess. De visade verkligen att de trodde på mig vilket så klart lyfte mitt självförtroende. Det gjorde att jag kunde sköta min uppgift på ett bra sätt, menar Ginning.

När allt var sagt och gjort kunde Ginning och kompani stoltsera med en bronspeng sedan man slagit Finland i matchen om tredjepris.

– Vi hade ett jättebra lag som kom ihop på ett bra sätt. Vi spelade jättebra och skötte det på ett fantastiskt sätt i egentligen alla matcher. Sen var det små marginaler som avgjorde i semin, men ändå lyckades vi komma tillbaka efter en sån tung förlust och knipa bronsmatchen. Det är ändå något man är väldigt stolt över.

Ginning med bronspokalen i högsta hugg.Ginning med bronspokalen i högsta hugg.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

”KLART ATT DET ÄR TRÅKIGT ATT LÄMNA EN FÖRENING SOM MAN ÄLSKAR”  

Efter JVM-äventyret i Tjeckien återvände Ginning till Linköping där han avslutade säsongen och lyfte sitt spel även på SHL-nivå. Men när säsongen var färdigspelad stod det snabbt klart att det inte skulle bli någon fortsättning hos östgötarna.

– Jag hade väl gått i tankarna att testa på något nytt, jag menar, jag har varit i Linköping hela min karriär. Jag har varit uppe i a-laget i tre och ett halvt år, så jag kände väl att det kunde vara ett alternativ att se mig om.
– Sedan snackade jag med ”Pajen” och han var inne på samma sak. Han trodde att det skulle vara bättre för mig att kanske testa något nytt. Jag hade ett jättebra snack med honom så det är absolut inga ”hard feelings”, men det är klart att det är tråkigt att lämna en förening som man älskar.Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

ETT ÅR TILL I SHL  

Ginning draftades av Philadelphia Flyers i andrarundan av 2017 års NHL-draft, men spel i Nordamerika är inte aktuell till nästa säsong.

– Jag har pratat lite med dem och de sa väl att de ville att jag skulle vara kvar i Sverige och fortsätta min utveckling här. De lägger sig inte i valet av klubb, de vill bara att jag ska ta ett år till i Sverige. Det känns jättebra, tycker jag.

Var Ginning kommer att spela nästa säsong är alltså ett oskrivet kort i dagsläget. Visionen och målsättningen är dock att spela i SHL.

– Tanken är att spela i SHL nästa säsong. Sedan får vi se vart det blir, det är inte riktigt klart än. Jag hoppas att det kan lösa sig här snart så man vet vad man har att ställa in sig på.
– Min agent sköter allt det där, men det förs dialog med klubbar i SHL, det kan jag väl säga. Han har koll på marknaden och uppdaterar mig ibland.
– Utlåningen till Vita Hästen var ett litet steg och nu är jag redo för ett större steg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga