Filip Berglund ser fram emot att återförenas med Bert Robertsson.
SHL

”Ska bli jäkligt kul att få jobba med Bert igen”

Efter att ha spenderat hela sin elitkarriär, från U16 till SHL, i Skellefteå AIK valde Filip Berglund oväntat att flytta till SHL-konkurrenten Linköping. För Hockeysverige.se berättar den blivande 23-åringen om klubbytet, relationen till Bert Robertsson och varför det inte är aktuellt att åka över till Nordamerika.

Den 20 mars presenterade Linköping HC sitt första nyförvärv inför säsongen 2020/21. Något oväntat blev det den 22-årige backen Filip Berglund som närmast kommer från spel i Skellefteå AIK.

Berglund hade gjort sin starkaste SHL-säsong i karriären och uppgavs kunna vara på väg till Nordamerika för spel i antingen NHL eller AHL.
När han istället valde att stanna i Sverige men lämna Skellefteå för moderklubben, var det många som höjde på ögonbrynen.

Nu berättar backen, som fyller 23 år i maj, om det oväntade klubbytet.

– Jag pratade ganska tidigt med både ”Pajen” (Niklas Persson, GM i LHC) och Bert (Robertsson, tränare) och kände ju längre säsongen led att det kanske hade varit roligt med ett klubbyte. Att det vore nyttigt för mig att få se en ny förening samt få andra ögon på sig. Jag var ju i Skellefteå (A-laget) under fyra år så nu känns det jäkligt spännande att prova något nytt, säger Filip Berglund till Hockeysverige.se.

"HAR EN RIKTIGT BRA SÄSONG I RYGGEN"

Berglund är uppvuxen i Bergsbyn som ligger knappa milen från Skellefteå och har spenderat hela sin hockeykarriär i Skellefteå AIK. Det var därför inget lätt beslut att lämna tryggheten hemma i Västerbotten.

– Ja, det är ju lite speciellt, jag har ju spelat i Skellefte hela livet och jag är väldigt tacksam för de åren och allt de gjort för mig. Det är klart att jag tog mig en ordentlig funderare men det kändes mer och mer rätt under säsongens gång.

Filip Berglund. Filip Berglund. 

Han kom tidigt fram som en talang inom Skellefteå och blev en viktig spelare i J20-laget. Det blev även spel i både U19- och U20-landslaget för den unge Berglund innan han tog klivet upp till A-laget.

Under sina fyra SHL-säsonger har han tagit flera steg framåt för varje säsong som passerat. Det hela resulterade i ett genombrott den här säsongen då 22-åringen imponerade från sin blålinje och landade på 20 poäng.

– Jag tycker att jag har haft en jäkla bra utveckling. När jag kom upp så var jag en ganska offensiv back men jag har jobbat mycket med mitt defensiva spel. Jag blev även mer av en tvåvägsback under de första åren där. Den senaste säsongen här kände jag mig så pass trygg i defensiven att jag kunde släppa loss mer offensivt. Det lossnade både spelmässigt och poängmässigt, säger Berglund och fortsätter:
– Jag har en riktigt bra säsong i ryggen. Jag fick spela en del powerplay också och det funkade bra. Det mesta har klickat under årets säsong och det har egentligen inte funnits många matcher då jag har varit missnöjd med mig själv. Jag är jäkligt nöjd med den gångna säsongen.

Bert är en stor bidragande orsak att jag har utvecklas så mycket som jag har gjort

När möjligheten i Linköping dök upp kändes det dock som ett bra läge för Berglund att fly boet. Han fick tidigt ett bra intryck av LHC och vad de såg hos honom. Trots att han lämnar ett topplag i Skellefteå för Linköping som missade slutspel den gångna säsongen känner han själv att detta är bäst för honom själv.

– Främst kände jag att jag ville prova något nytt. Pajen lade upp lite kring deras verksamhet och hur de jobbar och allt kändes bra. Han pratade även om hur de ser på mig som spelare och de tänker likadant om mig som jag själv gör.
– Sedan är det självklart en bidragande orsak att Bert är där. Jag trivdes väldigt bra med honom i Skellefteå. Efter att jag pratade med dem fick jag intrycket att det är en spännande förening som vill någonstans. De har haft ett par tuffa år men nu verkar det som att de är på väg åt rätt håll igen och då kändes det perfekt för mig att hoppa på det tåget.

Du nämnde Bert Robertsson, hur ska det bli att återförenas med honom?
– Det ska bli jäkligt kul att få jobba med Bert igen. Jag hade honom i tre år i Skellefteå och han är en stor bidragande orsak till att jag har utvecklats så mycket som jag har gjort. Jag hade lite grejer att utveckla när jag kom upp i Skellefteås A-lag och han jobbade väldigt mycket med mig där uppe. Han brinner verkligen för det han gör och det är nyttigt för mig att ha en sådan person.

Filip Berglund fick sitt genombrott den här säsongen. Filip Berglund fick sitt genombrott den här säsongen. 

Blev det annorlunda för dig i Skellefteå när Bert lämnade?
– Nej, det skulle jag inte säga. Skellefteå är en väldigt proffsig förening och alla där är riktigt kunniga. Jag trivdes jättebra där även utan honom. Nu när jag fick chansen att jobba med honom igen då kände jag bara att det skulle passa bra för mig, helt enkelt.

FLYTTEN TILL LHC – ETT STEG NÄRMARE NHL

Just att återigen få tränas av Bert Robertsson är dock inte den enda stora anledningen till att det blev LHC för Berglund. Han själv menar att han kommer få möjligheten att få en större roll i Östergötland än i Skellefteå. Han vill ha ett stort ansvar och vara en ledande back i SHL.

– För mig tror jag att det är nyttigt att få nya ögon på mig för att fortsätta min utveckling. Jag vill självklart hjälpa Linköping att lyckas bygga vidare och ett nytt steg framåt som organisation samtidigt som jag hoppas ta egna steg. Rent spelmässigt vill jag axla en stor roll och fortsätta bidra offensivt.
– Alla spelare vill väl ta mer och mer ansvar för varje år som går och ju äldre man blir, desto naturligare blir det.

Jag känner att jag behöver ta ett kliv till i SHL innan jag är redo för att börja slåss om en plats där borta i NHL

2016 draftades Filip Berglund av Edmonton Oilers i den tredje rundan. Än har den 22-årige backen dock inte skrivit kontrakt med NHL-klubben. Flytten till Linköping är dock något som ska ta honom närmare spel i världens bästa liga.

– Ja, självklart är det långsiktiga målet är att flytta över dit så småningom. Detta är ett steg på vägen dit. Allas dröm är ju att få spela där en dag. Jag har försökt hitta den väg som jag tror är bäst för mig och det var att komma till Linköping.

Tidigare under veckan rapporterade Hockeynews.se att Berglund var nära att skriva ett kontrakt med Oilers och att det skulle kunna bli spel i Nordamerika redan till nästa säsong.

Nu berättar han dock att det inte är aktuellt att åka över och försöka slå sig in i NHL till den kommande säsongen.

– Nej, det har inte varit aktuellt än men vi har en bra kontakt. Vi får se vad som händer framöver men jag är inställd på att spela i LHC.
– Jag känner att jag behöver ta ett kliv till i SHL innan jag är redo för att börja slåss om en plats där borta. Jag har fortfarande saker att utveckla innan jag ska över dit.

Filip Berglund har inte bråttom att komma till NHL. Han är istället väldigt tålmodig och vill inte skynda över för tidigt.

– Det är ju upp till varje individ. Jag själv känner att jag vill utvecklas här i lugn och ro och verkligen veta att jag är redo innan jag åker över. Det är ingen stress från min sida, avslutar han.


TV: Fyra SHL-värvningar som sticker ut

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten