Sök
Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Leksandslöftet: "Det var gåshud deluxe"

De är inte en, eller två - utan tre bröder. Hockeyfamiljen Eljas kan bli nästa talanger att slå igenom från Björbo. Mellanbror Arvid har till och med hunnit landslagsdebutera.

– Debuten är hittills det mäktigaste i karriären, säger han till hockeysverige.se.

I veckan fick ni möta Eric Eljas i serien ”Talang 2020”. Idag är det hans lillebror Arvid som ni ska få lära känna lite närmare. Eljasbröderna är för övrigt kusin med Leksandstalangen, Emil Hennemann

– När jag gick till Leksand fick jag spela med Eric och då blev det att jag även spelade med Emil, berättar Arvid Eljas och fortsätter:


– Emil är väldigt nära vän med min storebror, men jag skulle säga att jag också är nära vän med honom. Det har verkligen varit roligt att se hans utveckling den här säsongen. Han har alltid varit en som kämpat, gett järnet och verkligen tränat hårt. Han har alltid haft ett bra och farligt skott som han kanske inte har använt lika mycket tidigare. Den här säsongen har det bara smällt till. Emil har nästan snittat ett mål per match i en av världens bästa juniorligor. Jag unnar honom all framgång.

Arvid Eljas resa började precis som hans bror, Eric, i Björbo Ishall. Givetvis en röd ishall med vita knutar.


– Jag var kanske två år då jag var i ishallen och åkte skridskor första gången. Det var pappa som ledde in mig på hockeyn. Brorsan spelade också så jag hängde mycket där då jag var liten. Jag kunde jag vara i ishallen hela dagarna under helgerna. Från åtta på morgonen till sju på kvällen.


"SPELAT MYCKET MED VARANDRA"

Hockeyn var inte den enda sporten Arvid Eljas utövade som barn. 

– Jag höll på med fotboll. Sedan spelade jag mycket tennis då jag var lite. Tennis spelar jag fortfarande, men det blir mest lite på sommaren.  Fotbollen lade jag av med då jag var 12 år. Där spelade jag först i Dala-Floda och sedan i Mockfjärd, två byar som ligger i närheten av Björbo.


Arvid Eljas har två bröder, Eric och Ivan. Alla tre har alltid brunnit för hockeyn. 

– Det har egentligen överlag alltid handlat om hockey för hela vår familj. Vi åkte allmänhetens här i Björbo. Sedan spelade vi fram till U12 här. Därefter blev det flytt till Leksand. Dessutom har vi umgåtts och spelat mycket med varandra. Jag har spelat mer med Eric än lillebrorsan Ivan. Eric och jag har spelat i samma lag nästan hela livet. Både här i Björbo och i Leksand.

Ronnie Rönnkvist


Eric och Arvid Eljas spelade till och med några matcher tillsammans i Leksands J20 den gångna säsongen. 

– Ja, sex stycken, vilket var jättekul. Någon match spelade vi i samma kedja, så det var som på den gamla goda tiden, skrattar 18-åringen från Björbo.


Hur minns du tiden då du spelade i samma kedja som Eric i Björbo?

– Det var inget jag tänkte på då eftersom det var så pass vanligt. Nu när jag ser tillbaka så var det mest roligt. Dessutom hade vi bra kemi tillsammans ute på isen. Det gick bra helt enkelt.

Hinner du följa din lillebrors framfart?


– Han har också bytt till Leksand. När jag bor där försöker jag kolla på hans matcher. Samtidigt har jag själv många träningar och matcher som krockar med hans. Jag följer Ivan även på ”stats” så jag har bra koll på honom.

"JAG BRÅS PÅ MAMMA"

Efter Arvid Eljas U11-säsong i Björbo valde han att följa sin bror, Eric, att spela för Leksand.


– Jag, Eric, mamma och pappa gjorde det valet gemensamt. Det började trappas upp med träning på övriga ställen. Vi hade inte tränat på riktigt tidigare och aldrig ett fys-pass under säsong innan vi kom till Leksand. I Björbo blev det också en situation där det började trappas ner istället för upp med träningen. Då blev det Leksand. Jag gick från att träna två is-pass i veckan till sex. 

– Jag tyckte bara det var roligt, men det var en omställning såklart. Sedan började vi även med fys. Jag fick även lära mig lyft-tekniker, löpning och hela den biten. Även om det var en omställning måste jag säga att flytta till Leksand var det absolut bästa val jag gjort i karriären.

Bröderna har spelat ihop.Bröderna har spelat ihop.Ronnie Rönnkvist

Hade du några förebilder i Leksands A-lag som du såg upp till?


– Nu tittar jag på spelare som till exempel Oskar Lang. Tidigare var det även (Mattias) Ritola som varit lite fram och tillbaka i Leksand. Annars var Patrik Hersley det stora namnet då han var här. 

Arvid Eljas har ofta ett ”A” eller ”C” på bröstet i lagen han spelat, vilket tyder på att han har goda ledaregenskaper.
  

– Jag skulle tro att jag brås mycket på mamma (Anna) samtidigt som jag alltid varit mån om andra människor. Också att man alltid ska ge hundra procent oavsett om det gäller träning eller match. Det tror jag är grunden till att jag varit kapten eller assisterande under stora delar av min karriär.

När du säger brås på mamma, kan du utveckla det?


– Hon är en ganska bestämd mamma som ställer krav och inte lägger fingrarna emellan.


SÅ SKA EN LEDARE VARA

Vad ser du själv som ett bra ledarskap hos en spelare?

– På isen tycker jag att man ska gå i bräschen, framförallt med ett hårt arbete. Det gäller i båda zonerna. Sedan ska man kunna vara drivande i båset och mana på spelarna. I omklädningsrummet tycker jag en kapten ska kunna ha en fingertoppskänsla när han ska ställa lite högre krav eller ha en mer avslappnad stämning beroende på om det är något viktigt skede och så vidare. Sedan ska man såklart vara en bra kompis.


Många kaptener jag träffat genom åren har haft lätt för att ha glimten i ögat, ser du det som en viktig del i ett bra ledarskap?


– Ja, det tror jag. En kapten ska kunna sprida glädje och vara lite skämtsam. Det tror jag också är en viktig egenskap.


Ronnie Rönnkvist

Redan förra säsongen fick Eljas chansen i U16-landslaget, en upplevelse han med stor säkerhet kommer bära med sig resten av livet.


– Debuten är hittills det mäktigaste i karriären. Det var otroligt häftig. Jag var spänd och nervös, men det gick helt okej. Det mäktigaste var nog när jag fick höra nationalsången mot Finland. Jag brukar sjunga med när jag står där. Annars tänker jag inte på så mycket annat, men man känner sig stolt. Sedan är det såklart nerver. Det är gåshud deluxe.


VILL SPELA U18-VM

Den här säsongen har Arvid Eljas fått chansen i U17-landslaget och han upplever fortfarande samma ”deluxe-känsla” att dra på sig landslagströjan. 

– Som alltid växer man in i kostymer. Jag var inte lika nervös den här säsongen även om jag fortfarande var spändare än inför en vanlig match. Det är ändå samma känsla när jag stått där och hört nationalsången.

Hur går tankarna inför nästa säsong?


– Den här säsongen fick ett tvärt slut. Jag tror att vi hade haft chansen att ta oss vidare förbi HV71 i 16-dels final.
– Nästa säsong vill jag slå mig in i föreningens J20-lag. Sedan ta kliv i det laget. Givetvis tar jag såklart sikte på U18-VM och ta en plats i laget där. Självklart vore det också en dröm att gå i draften nästa sommar.


FAKTA

Fem snabba med Arvid Eljas

  • 
Vem är den bästa spelaren från Björbo genom alla tider?

  • - Stefan Bergqvist, som gjort några NHL-matcher, men som boende i Björbo säger jag Fredrik Händemark.
  • Favoritplats att koppla av på i Björbo?

  • - När jag kör in ved till kaminen här hemma.
  • 
Bästa plats du har semestrat på?
  • - När vi var med familjen i Italien, Sorrento som ligger vi kusten. Det är jättefint där.
  • Favoritsport på TV vid sidan av hockeyn?
  • - Fotboll eftersom jag är intresserad av Premier League. Favoritlag, Manchester United.
  • 
Vem gör första målet för Leksand i höst då SHL drar igång?
  • - Daniel Gunnarsson i ”PP”. Han pangar in den från blå med ett direktskott efter pass av Oskar Lang.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten