Sök
Thomas Johansson gillade vad Philip Samuelsson hade att erbjuda.
Foto: Bildbyrån
SHL

Leksands sportchef: "Han kan absolut vara ett alternativ"

Han anslöt till Leksand en bit in på säsongen. Även om det gick tungt för laget älskade Philip Samuelsson sin tid på orten där hans far tidigare spelat – och sedan kom att bli tränare.
– Att spela i Leksand var speciellt, säger Samuelsson till hockeysverige.se.

Philip Samuelssons intåg i svensk hockey kom något oväntat. Efter att ha spelat tre matcher i den tjeckiska ligan värvade Leksands sportchef, Thomas Johansson, honom till Leksand. På frågan om han trodde Samuelsson skulle vara så bra som han var svarade ”Tjomme” i en intervju november:

– Jag är överraskad över hur snabbt han anpassat sig till den större rinken. Att det gått så pass fort för honom att anpassa sig till den större isytan, hur han ska förhålla sig i de olika situationerna är jag väldigt förvånad över, berömde sportchefen. 

Det blev 42 matcher, ett mål och totalt sju poäng för Samuelsson innan han återvände så snabbt som det bara gick USA då resterande delen av säsongen ställdes in. I dagsläget är han osäker på var han kommer spela kommande säsong. 

– Vi har inte pratat om hur det ser ut framåt. Det är en konstig situation med Coronan, säger Philip Samuelsson som är hemma hos familjen i ett Kalifornien som mer eller mindre sitter i karantän.
– Vi fick besked från ishockeyförbundet på söndagen att säsongen var stängd. Samtidigt snackade man i USA om att dom skulle stänga gränserna. Då åkte vi hem direkt så varken jag eller min agent har snackat vidare med Leksand.
– Vi får ta det då allt lugnat ner sig och då se hur det står till, säger Samuelsson som inte stängt dörren för vidare spel i dalaklubben:
– Hur framtiden ser ut? Det är inte bara jag som har åsikter om det, men jag trivdes väldigt bra i Leksand.

Sportchefen Thomas Johansson utesluter inte heller att han tar ett samtal om framtiden med Samuelsson.

– Philip gjorde ett positivt intryck och kan absolut kan vara ett alternativ för framtiden. Just nu är det svårt utifrån rådande omständigheter kring det mesta och framför allt ekonomin, säger han till hockeysverige.se.

Philip Samuelsson fick blodad tand av tiden i Leksand.Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

"DET BLEV LITE SMÅPANIK"

Det var i mitten av oktober Leksand presenterade Philip Samuelsson som sitt senaste nyförvärv. Dagen därpå mötte hockeysverige.se upp honom på Arlanda

– För mig gick allt väldigt snabbt. Jag bröt kontraktet i Tjeckien. Det blev lite småpanik för mig att hitta något nytt jag skulle trivas med. Hitta ett ställe där jag kunde sätta mig i en position där jag kunde förlänga min karriär och ta kliv uppåt mot vad jag vill jobba framåt mot. När alternativet med Leksand kom upp kändes det solklart att tacka ja till det. 

För Samuelsson, som har spelat 13 matcher i NHL, blev det en omställning att kliva in i SHL. 

– Ja, så var det. Jag hade spelat med en hel del svenska spelare i USA och Kanada. Jag visste att det var hög klass på de spelarna.
– Jag var lite nervös över hur jag skulle klara av det. SHL var ett steg upp för mig från AHL. Det är en hög klass på spelarna och ligan så det var utmaning jag helt enkelt ville ta mig an. Det var lite så jag kom in till Leksand.

Med tanke på din pappas bakgrund i Leksand och att du delvis bott där på somrarna, har det funnits en önskan hos dig att en gång få spela i den klubben?

– Framför allt när jag var yngre och såg lagets försäsongsmatcher. Då var det något jag strävade efter. Sedan ville jag så småningom till NHL, vilket jag tror alla i hockeyvärlden vill.
– Att spela i Leksand var ändå speciellt. Jag har spenderat mycket tid i Leksand och har många fina minnen därifrån. Dessutom håller SHL en hög nivå, så för mig var det en jättekul utmaning. 

Philip Samuelsson.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

"FÖR MIG VAR DET ETT STEG UPP"

Nu blev det spel på stora rinkar för Philip Samuelsson, vilket han inte var alldeles van vid. 

– Det tog ett lite tag att komma in i det. Jag hade ett litet försprång eftersom jag hade spelat några matcher i Tjeckien, men jag tycker hockeyn där är lite olika jämfört hur den är i Sverige.

– En av mina styrkor som spelare är hur jag läser spelet. Jag tycker att det hjälpte mig att komma in i spelet på stora rinkarna. Man måste anpassa sig lite och det tog några matcher innan jag var helt bekväm och säker.

28-åringen upplevde också att nivån på spelet i SHL höll en mycket hög klass. 

– Det finns mycket spets framåt och många giftiga spelare. Man ser också att det är många unga spelare som åker över och spelar i NHL efter säsongerna, vilket visar på vilken hög nivå det är. Dessutom är det spelare som har varit i NHL och sedan kommer hit och spelar.

– Jag tycker det är ett högt snitt på spelarna i ligan och det är roligt att spela där. Man får utmana sig själv och behöver spela på en så hög nivå man kan. För mig var det steg upp och något som jag är nöjd med.


Philip Samuelsson fick snabbt en ganska stor roll i Leksand, något som kom att betyda mycket för både hans spel och självförtroende. 

– Det var enormt skönt. Man vet aldrig hur det ska gå när man hamnar i ett nytt lag. Jag hade spelat bra tidigare och hoppades att det skulle följa med till nya laget, nya ligan och hela den biten, men det där vet man aldrig. Det fanns ganska mycket som stod på spel där.
– Tack vare Gunnar (Persson) och Roger (Melin) fick jag komma in snabbt samtidigt som jag tog för mig redan från början och spelade bra. Det är ofta spelet som styr och man får ett ganska stort självförtroende när man får går ut och spela direkt i ställer för att kämpa sig in i laget. Jag tycker att min erfarenhet hjälpte mig ganska mycket där.

Ulf Samuelsson.Ulf Samuelsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Om du ser tillbaka på säsongen i stort, hur skulle du sammanfatta den?

– Det var mycket upp och ner, mycket bra och mycket roligt. Det är aldrig roligt att vara i ett förlorande lag som vi var i Leksand. Speciellt med tanke på det laget vi hade. Det stämde helt enkelt inte för oss.
– Jag måste ändå säga att det var många matcher som var roliga att spela, men också många som var frustrerande. Det är lite så hockeyn är, lite upp och ner, så man måste hålla sig lugn ändå. För mig var säsongen väldigt lärorik också.

Upplevde du att det var en stor skillnad vid sidan av isen att spela i ett svenskt lag jämfört med lagen du spelat med i USA och Kanada?

– Jag pratar svenska men jag har bott i USA hela mitt liv. För mig var det ändå en liten omställning att komma in i ett nytt gäng. Sedan var min sambo med till Leksand och hon pratar ingen svenska. Jag fick tänka mycket på att det skulle fungera bra för henne också.

– Vi trivdes och det var ett jättetrevligt gäng, vilket gjorde det väldigt lätt för mig att komma in i laget och känna mig välkommen direkt från början. 

Hur upplevde din flickvän att bo i ett litet samhälle som Leksand?

– Bara efter någon vecka i Leksand var det snö och jättemysigt där. Allt var jättekul. Vi hade hunden med oss så vi var ute och gick mycket. Vi var nöjda med att få vara ute och ta vara på naturen.
– Vi har bott i lite större städer i USA, men jag tycker att vi gjorde det bästa av omställningen och vi hade väldigt kul.


FICK PAPPA SOM TRÄNARE

Under slutet av säsongen kom Philip Samuelssons pappa Ulf in som coach för Leksand då Roger Melin och Jens Nielsen fick kliva åt sidan. 

– Det är så klart aldrig roligt när någon får kicken. Speciellt eftersom det är vi spelare som helt enkelt är ansvariga för att vinna matcherna.
– När han väl kom in var det ändå roligt. Vi har haft lite erfarenhet av det här förut och visste hur vi skulle hantera det så ingen annan skulle tycka vi gjorde något fel.
– Han är mycket kunnig, jobbar hårt och vill verkligen att alla ska lyckas. Det var en jätterolig grej och jag hoppas att det inte var sista gången det hände.

Upplevde du att han fick spelarna med sig både i omklädningsrummet och på isen?

– Ja, det tycker jag. Han har ganska mycket hockeyerfarenhet. Dessutom har han spelat och coachat länge på höga nivåer. Tack vare det fick han respekt direkt.
– Sedan var det inte så mycket taktiskt som ändrades. Alla kändes redo för en ny röst och köpte in det ganska snabbt.

Nu blev det inget kvalspel för Leksand, något Philip Samuelsson ser tillbaka på med blandade känslor. 

– Det är både bra och dåligt kan jag tycka. Det är bra i och med att Leksand håller sig kvar i SHL, vilket såklart är en fördel.
– Men det är roligt att spela meningsfulla matcher oavsett om det är kval eller slutspel. Det är sådana matcher man vill spela med publiken, pressen och allt sådant. Jag tycker också det är i sådana matcher jag spelar som bäst.

– Stämningen i hallen var upp och ner precis som säsongen, vilket jag förstår. När det är mycket folk i hallen är det riktigt drag där. Det är ett stort hockeyintresse i Dalarna och runt om Leksand. Jag förstår verkligen att folk blöder för laget.

– När det går dåligt måste vi spelare se till att ge något som det är värt att gå och kolla på.


TV: Jacob de la Rose om klubbytet

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten