Thomas Johansson gillade vad Philip Samuelsson hade att erbjuda.
Foto: Bildbyrån
SHL

Leksands sportchef: "Han kan absolut vara ett alternativ"

ANNONS

Han anslöt till Leksand en bit in på säsongen. Även om det gick tungt för laget älskade Philip Samuelsson sin tid på orten där hans far tidigare spelat – och sedan kom att bli tränare.
– Att spela i Leksand var speciellt, säger Samuelsson till hockeysverige.se.

Philip Samuelssons intåg i svensk hockey kom något oväntat. Efter att ha spelat tre matcher i den tjeckiska ligan värvade Leksands sportchef, Thomas Johansson, honom till Leksand. På frågan om han trodde Samuelsson skulle vara så bra som han var svarade ”Tjomme” i en intervju november:

– Jag är överraskad över hur snabbt han anpassat sig till den större rinken. Att det gått så pass fort för honom att anpassa sig till den större isytan, hur han ska förhålla sig i de olika situationerna är jag väldigt förvånad över, berömde sportchefen. 

Det blev 42 matcher, ett mål och totalt sju poäng för Samuelsson innan han återvände så snabbt som det bara gick USA då resterande delen av säsongen ställdes in. I dagsläget är han osäker på var han kommer spela kommande säsong. 

– Vi har inte pratat om hur det ser ut framåt. Det är en konstig situation med Coronan, säger Philip Samuelsson som är hemma hos familjen i ett Kalifornien som mer eller mindre sitter i karantän.
– Vi fick besked från ishockeyförbundet på söndagen att säsongen var stängd. Samtidigt snackade man i USA om att dom skulle stänga gränserna. Då åkte vi hem direkt så varken jag eller min agent har snackat vidare med Leksand.
– Vi får ta det då allt lugnat ner sig och då se hur det står till, säger Samuelsson som inte stängt dörren för vidare spel i dalaklubben:
– Hur framtiden ser ut? Det är inte bara jag som har åsikter om det, men jag trivdes väldigt bra i Leksand.

Sportchefen Thomas Johansson utesluter inte heller att han tar ett samtal om framtiden med Samuelsson.

– Philip gjorde ett positivt intryck och kan absolut kan vara ett alternativ för framtiden. Just nu är det svårt utifrån rådande omständigheter kring det mesta och framför allt ekonomin, säger han till hockeysverige.se.

Philip Samuelsson fick blodad tand av tiden i Leksand.Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

"DET BLEV LITE SMÅPANIK"

Det var i mitten av oktober Leksand presenterade Philip Samuelsson som sitt senaste nyförvärv. Dagen därpå mötte hockeysverige.se upp honom på Arlanda

– För mig gick allt väldigt snabbt. Jag bröt kontraktet i Tjeckien. Det blev lite småpanik för mig att hitta något nytt jag skulle trivas med. Hitta ett ställe där jag kunde sätta mig i en position där jag kunde förlänga min karriär och ta kliv uppåt mot vad jag vill jobba framåt mot. När alternativet med Leksand kom upp kändes det solklart att tacka ja till det. 

För Samuelsson, som har spelat 13 matcher i NHL, blev det en omställning att kliva in i SHL. 

– Ja, så var det. Jag hade spelat med en hel del svenska spelare i USA och Kanada. Jag visste att det var hög klass på de spelarna.
– Jag var lite nervös över hur jag skulle klara av det. SHL var ett steg upp för mig från AHL. Det är en hög klass på spelarna och ligan så det var utmaning jag helt enkelt ville ta mig an. Det var lite så jag kom in till Leksand.

Med tanke på din pappas bakgrund i Leksand och att du delvis bott där på somrarna, har det funnits en önskan hos dig att en gång få spela i den klubben?

– Framför allt när jag var yngre och såg lagets försäsongsmatcher. Då var det något jag strävade efter. Sedan ville jag så småningom till NHL, vilket jag tror alla i hockeyvärlden vill.
– Att spela i Leksand var ändå speciellt. Jag har spenderat mycket tid i Leksand och har många fina minnen därifrån. Dessutom håller SHL en hög nivå, så för mig var det en jättekul utmaning. 

Philip Samuelsson.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

"FÖR MIG VAR DET ETT STEG UPP"

Nu blev det spel på stora rinkar för Philip Samuelsson, vilket han inte var alldeles van vid. 

– Det tog ett lite tag att komma in i det. Jag hade ett litet försprång eftersom jag hade spelat några matcher i Tjeckien, men jag tycker hockeyn där är lite olika jämfört hur den är i Sverige.

– En av mina styrkor som spelare är hur jag läser spelet. Jag tycker att det hjälpte mig att komma in i spelet på stora rinkarna. Man måste anpassa sig lite och det tog några matcher innan jag var helt bekväm och säker.

28-åringen upplevde också att nivån på spelet i SHL höll en mycket hög klass. 

– Det finns mycket spets framåt och många giftiga spelare. Man ser också att det är många unga spelare som åker över och spelar i NHL efter säsongerna, vilket visar på vilken hög nivå det är. Dessutom är det spelare som har varit i NHL och sedan kommer hit och spelar.

– Jag tycker det är ett högt snitt på spelarna i ligan och det är roligt att spela där. Man får utmana sig själv och behöver spela på en så hög nivå man kan. För mig var det steg upp och något som jag är nöjd med.


Philip Samuelsson fick snabbt en ganska stor roll i Leksand, något som kom att betyda mycket för både hans spel och självförtroende. 

– Det var enormt skönt. Man vet aldrig hur det ska gå när man hamnar i ett nytt lag. Jag hade spelat bra tidigare och hoppades att det skulle följa med till nya laget, nya ligan och hela den biten, men det där vet man aldrig. Det fanns ganska mycket som stod på spel där.
– Tack vare Gunnar (Persson) och Roger (Melin) fick jag komma in snabbt samtidigt som jag tog för mig redan från början och spelade bra. Det är ofta spelet som styr och man får ett ganska stort självförtroende när man får går ut och spela direkt i ställer för att kämpa sig in i laget. Jag tycker att min erfarenhet hjälpte mig ganska mycket där.

Ulf Samuelsson.Ulf Samuelsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Om du ser tillbaka på säsongen i stort, hur skulle du sammanfatta den?

– Det var mycket upp och ner, mycket bra och mycket roligt. Det är aldrig roligt att vara i ett förlorande lag som vi var i Leksand. Speciellt med tanke på det laget vi hade. Det stämde helt enkelt inte för oss.
– Jag måste ändå säga att det var många matcher som var roliga att spela, men också många som var frustrerande. Det är lite så hockeyn är, lite upp och ner, så man måste hålla sig lugn ändå. För mig var säsongen väldigt lärorik också.

Upplevde du att det var en stor skillnad vid sidan av isen att spela i ett svenskt lag jämfört med lagen du spelat med i USA och Kanada?

– Jag pratar svenska men jag har bott i USA hela mitt liv. För mig var det ändå en liten omställning att komma in i ett nytt gäng. Sedan var min sambo med till Leksand och hon pratar ingen svenska. Jag fick tänka mycket på att det skulle fungera bra för henne också.

– Vi trivdes och det var ett jättetrevligt gäng, vilket gjorde det väldigt lätt för mig att komma in i laget och känna mig välkommen direkt från början. 

Hur upplevde din flickvän att bo i ett litet samhälle som Leksand?

– Bara efter någon vecka i Leksand var det snö och jättemysigt där. Allt var jättekul. Vi hade hunden med oss så vi var ute och gick mycket. Vi var nöjda med att få vara ute och ta vara på naturen.
– Vi har bott i lite större städer i USA, men jag tycker att vi gjorde det bästa av omställningen och vi hade väldigt kul.


FICK PAPPA SOM TRÄNARE

Under slutet av säsongen kom Philip Samuelssons pappa Ulf in som coach för Leksand då Roger Melin och Jens Nielsen fick kliva åt sidan. 

– Det är så klart aldrig roligt när någon får kicken. Speciellt eftersom det är vi spelare som helt enkelt är ansvariga för att vinna matcherna.
– När han väl kom in var det ändå roligt. Vi har haft lite erfarenhet av det här förut och visste hur vi skulle hantera det så ingen annan skulle tycka vi gjorde något fel.
– Han är mycket kunnig, jobbar hårt och vill verkligen att alla ska lyckas. Det var en jätterolig grej och jag hoppas att det inte var sista gången det hände.

Upplevde du att han fick spelarna med sig både i omklädningsrummet och på isen?

– Ja, det tycker jag. Han har ganska mycket hockeyerfarenhet. Dessutom har han spelat och coachat länge på höga nivåer. Tack vare det fick han respekt direkt.
– Sedan var det inte så mycket taktiskt som ändrades. Alla kändes redo för en ny röst och köpte in det ganska snabbt.

Nu blev det inget kvalspel för Leksand, något Philip Samuelsson ser tillbaka på med blandade känslor. 

– Det är både bra och dåligt kan jag tycka. Det är bra i och med att Leksand håller sig kvar i SHL, vilket såklart är en fördel.
– Men det är roligt att spela meningsfulla matcher oavsett om det är kval eller slutspel. Det är sådana matcher man vill spela med publiken, pressen och allt sådant. Jag tycker också det är i sådana matcher jag spelar som bäst.

– Stämningen i hallen var upp och ner precis som säsongen, vilket jag förstår. När det är mycket folk i hallen är det riktigt drag där. Det är ett stort hockeyintresse i Dalarna och runt om Leksand. Jag förstår verkligen att folk blöder för laget.

– När det går dåligt måste vi spelare se till att ge något som det är värt att gå och kolla på.


TV: Jacob de la Rose om klubbytet

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch