Lars-Göran Nilsson lider med Brynäs, men är kritisk till hur klubben har hanterats på senare år.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
SHL

"Jag tror inte spelarna i dag bryr sig om det"

ANNONS

Brynäs svarade för ännu en underkänd säsong i SHL. Nu förlitar sig klubben till att nye tränaren Peter Andersson ska komma in och hjälpa dem att komma på rätt köl. Brynäslegendaren Lars-Göran Nilsson tror att den stora omsättningen av tränare är ett de stora problemen i föreningen.
– Jag upplever att det inte funnits någon plan för hur Brynäs ska komma tillbaka och bli ett lag att räkna med, säger 76-åringen till hockeysverige.se.
 

Han spelade i Brynäs i 15 säsonger och var under den tiden med om att vinna hela åtta SM-guld. Lars-Göran Nilsson, eller "Virvelvinden från Vuollerim som han blev känd som på 1960- och 70-talet, har med andra ord riktigt starka band till Gävleklubben. Därför har han, liksom fansen, frustrerats av den anrika klubbens svårigheter de senaste åren.

Brynäs vann sitt senaste SM-guld 2012. Efter det har klubben inte varit riktigt lika framgångsrik även om laget var i SM-final 2017. Sedan guldet har Brynäs blivit utslagna i kvartsfinal fyra gånger och i åttondelsfinal en gång. Senaste två säsongerna har inte ens laget tagit sig till slutspel.


– Jag upplever att det inte funnits någon plan för hur Brynäs ska komma tillbaka och bli ett lag att räkna med, säger Lars-Göran Nilsson till hockeysverige.se och håller med om att det funnits spelare i klubben som mest varit nöjda med att ha Brynäs klubbmärke på bröstet.
– Visst har det känts så. Framför allt när jag sett Brynäs matcher har det varit min känsla.

STOR TRÄNAROMSÄTTNING

Sedan finalen 2017 har Brynäs haft flera olika tränarkonstellationer: Thomas Berglund, Tommy Sjödin, Roger Melin, Jan Larsson, Magnus Sundqvist, Mikael Holmqvist och Ove Molin. Till nästa säsong får vi ånyo se ett nytt namn på den positionen i form av Peter Andersson.


– Klart att det påverkat laget och är ett underbetyg till de som bestämmer vilken typ av tränare Brynäs ska ha, säger Nilsson som ändå tror att Michael Sundlövs återkomst till klubben har varit positiv.
– Nog hoppas jag på att han ska göra det bra. Han är en brynäsare in i själen och vill göra något bra för klubben.

Peter Andersson.Peter Andersson.Foto: Bildbyrån/Axel Boberg

Brynäs har vunnit totalt 13 SM-guld mellan 1964 och 2017. Klubben har hela 58 säsonger i högsta serien. Första säsongen i dåvarande division 1, alltså dagens SHL, gjorde Brynäs redan 1943/44. Det är med andra ord en klubb med väldigt fina och starka traditioner.


Är det en speciell miljö att spela i Brynäs och som man måste vara förbered på då man skriver på för klubben?

– För oss gamla spelare är Brynäs otroligt viktigt. Det handlar om att vi har fått vara med och uppleva alla otroliga ledare som byggt upp och offrat allt för klubben. Jag tror inte spelarna i dag bryr sig om det på samma sätt.

"SKAPADE FRAMTIDSTRO"

Nu väljer alltså Brynäs att sadla om på tränarsidan. Härom dagen presenterade Brynäs Peter Andersson som ny på den positionen. 54-åringen från Örebro har som spelare vunnit tre SM-guld, ett guld i Tyskland, ett i Schweiz och ett i Italien. Han har dessutom spelat fem VM-turneringar och gjort 47 matcher i NHL. Som tränare har han jobbat i Örebro, Lugano och senaste fyra säsongerna i Malmö. 

Lars-Göran Nilsson tror att det kan komma något bra ur tränarbytet.

– Förhoppningsvis blir det bättre. Jag hoppas på att han kan få spelarna att göra ett bra jobb och verkligen spela för föreningen, säger Nilsson som vill ge klubbdirektören cred för det jobb han gjort så här långt. 
– När (Michael) Campese kom in i föreningen skapade han en framtidstro. Han hade en plan för på hur utvecklingen ska vara i föreningen. Man får hoppas att det kommer gå bra med hans plan, avslutar ”Virvellvinden från Vuollerim” som fortfarande syns på klassiska den Brynäsrestaurangen Pigalle då och då.



TV: Kajsa åker Zamboni i Madison Square Garden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL