Anton Holm.
Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg
SHL

"Följer magkänslan mer än pengakänslan"

ANNONS

Trots målstarka säsonger i Hockeyallsvenskan blev det SHL-debut först vid 29 års ålder för Anton Holm. Det var först när Skellefteå hörde av sig under den här säsongen som det kändes rätt för forwarden, som väljer välmående framför pengar.
– Jag står mycket för att må bra när man spelar hockey, spela där man trivs, säger han till hockeysverige.se.

Anton Holm har under sin karriär valt att gå sin egen väg. Det tog honom till Kanada och Innisfil Lakers i GMHL som 17-åring – och till TPS Åbo i Finland den gångna säsongen. Det var efter det äventyret som han kom hem till Sverige SHL-debuterade för Skellefteå AIK, 29 år gammal.

Äventyret i Kanada kom till efter lockrop från några vänner.

– Jag ville åka och göra något annat, var lite skoltrött och allting så jag tog ett sabbatsår, åkte iväg, samlade tankarna och försökte spela lite ishockey, berättar Anton Holm för hockeysverige.se.

– Jag har två polare som varit målvakter förut. De var alltid över på lite hockeycamper i Kalifornien. Då åkte jag med som skytt samtidigt som jag tränade lite men även hade lite semester. Första året fick jag chansen att spela i något som hette LA Kings juniors eller liknande. Då tyckte mina föräldrar att jag var för ung.
– Vi åkte även tillbaka året efter också. Då kom det här laget upp. Jag och den ena målvakten (Oskar Braf) åkte över och provade på det som en kul grej.

Du sa att du var skoltrött, fanns ändå målbilden då att du skulle satsa på hockeyn fullt ut?

– Satsa och satsa… Jag spelade för att jag tyckte det var kul samtidigt som jag fick lite kött på benen och erfarenhet.
– Mina föräldrar tyckte det ändå var bra att jag gick första året på gymnasiet här hemma, men sedan provade jag på det där och körde skola lite grann på distans. Det var en erfarenhet det också.


JOBBADE VID SIDAN OM

Anton Holm har spelat flera säsonger i division 1 med bland annat Nacka, Arboga och Södertälje. Det innebar att han inte alltid har kunnat leva på att enbart spela hockey. 

– I Nacka och Arboga jobbade jag halvtid. Jag har jobbat till och från. Samma sak i Södertälje. I AIK jobbade jag ett litet tag första säsongen, men annars har det inte varit så mycket.
– Bland annat jobbade jag i Arboga som personlig assist och elevassistent i skolor. Jag körde det under två år där. Efter Karlskogavändan körde jag samma sak här hemma i Nacka under ett och ett halvt år. 

29-åringen tycker också att det fungerat bra att kombinera hockey och jobb. 

– Ja, det tycker jag. Kul att röra på sig, hjälpa till, fixa och dona. Man sitter inte så mycket still i det jobbet.

Anton Holm i AIK-tröjan.Anton Holm i AIK-tröjan.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

VASS MÅLSKYTT I ALLSVENSKAN

Holm har genom åren visat att han är en extremt skicklig målskytt. Under senaste säsongen i Södertälje (2016/17) svarade han för 28 mål på 51 matcher och blev hela allsvenskans målkung. Under sina två säsonger med AIK blev det 23 respektive 18 mål. Men vad hans näsa för målskyttet bottna i har han inget bra svar på.


– Den frågan är svår att svara på, men det gäller väl att skjuta och försöka vara där det görs lite mål. Då brukar puckarna trilla in.


Du har ändå en förmåga att skapa och komma rätt i målfarliga situationer, hur går tankarna då du kommer över offensiv blå?
– Jag försöker bara gå på instinkt. Alla är olika. Vissa försöker skjuta, andra åka skridskor… Alla försöker prioritera olika eller lite annorlunda. Klart att jag försöker leta mig mot mål. 

Trots allt måste du ha ett gott spelsinne för att leta hitta ytorna där man lättast sätter dit puckarna?

– Ja, det försöker jag ändå ha, absolut.


SKADAD NÄR AIK KVALADE

Anton Holm var 29 år då han den här säsongen SHL-debuterade med Skellefteå. Möjligheten har ändå funnits för honom att spela i SHL, men det har inte varit något han prioriterat före att ha kul och må bra i sin hockey. 

– Möjlighet och möjlighet… Jag har varit lite uppe på tappen innan, men jag står ändå mycket för att må bra när man spelar hockey, spela där man trivs och följer magkänslan mer än pengakänslan och allt sådant.
– Det är mer viktigt för mig att vara välmående och tycka det är kul att spela kontra att få en väldig massa pengar någonstans där man inte trivs.

Med tanke på det du berättar om välmående, hur mådde du då förra våren då ni i AIK som storfavoriter missade att ta steget upp till SHL?
– Det var tufft. Dessutom kom min skada och det var första gången jag varit skadad under en längre period. Speciellt var det tufft att få skadan i det skedet av året.
– Det var surt att stå vid sidan, men det var inte mycket jag kunde göra. Vi provade med att tejpa, fixa och dona, men det fungerade inte så det kändes jävligt surt.

Anton Holm.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Inför säsongen den här säsongen valde Anton Holm att lämna AIK och testa på spel i finska TPS Åbo. 

– De låg på mycket under förra året. Jag tyckte att det skulle bli en erfarenhet att känna på att spela där. Det är en bra liga och jag fick bra vibbar.
– Tiden där var både och. Det var ganska turbulent. Vi bytte tränare, sportchefer och så vidare. Sedan ska man kanske vara en speciell person för att spela utomlands. Som jag sa innan är det ganska viktigt för mig att må bra, tycka det är kul samtidigt som jag vill att det ska vara bra stämning i laget och allt sådant. Det var en lite annorlunda situation och för mig passade det kanske inte. 

Mådde du bra under din tid i TPS?

– Nja… Det var inte så att jag tyckte det var superkul att rulla ner till hallen. Man kan säga mycket om tiden där, men jag lägger in det i erfarenhetsbanken och försöker ta med mig det som var bra och lämna kvar det som var dåligt.


OVISS FRAMTID

I slutet av januari stod det klart att Anton Holm skulle lämna Finland och istället avsluta säsongen i Skellefteå. Där svarade han för två assist på 15 matcher. 

– Bara det att dom ens visade intresse kändes kul. Den klubben och historiken de har, att komma in under säsongen där var verkligen jättekul.
– Jag förväntade mig egentligen ingenting från deras sida. Jag kom dit, hade knappt spelat någonting och att sedan få vara med och slåss om en SHL-plats var hur kul som helst. 

Kontraktet med Skellefteå har gått ut för Anton Holm och vart han kommer spela kommande säsong är i dagsläget osäkert. 

– Man vet inte hur det ser ut framåt med viruset och allt det där. Det är en massa diskussioner på gång. Till att börja med det här med permitteringar. Det känns samtidigt som inte någon riktigt vet vad som händer med värvningstopp och allt sådant.

– Det är många tankar som florerar runt så vi får helt enkelt se. Jag sitter lugnt, tränar på och försöker vara redo om något dyker upp. Det är svårt att säga något och jag tror många andra känner samma sak eftersom det är svårt att få en bild över hela situationen.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games