Anton Holm.
Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg
SHL

"Följer magkänslan mer än pengakänslan"

ANNONS

Trots målstarka säsonger i Hockeyallsvenskan blev det SHL-debut först vid 29 års ålder för Anton Holm. Det var först när Skellefteå hörde av sig under den här säsongen som det kändes rätt för forwarden, som väljer välmående framför pengar.
– Jag står mycket för att må bra när man spelar hockey, spela där man trivs, säger han till hockeysverige.se.

Anton Holm har under sin karriär valt att gå sin egen väg. Det tog honom till Kanada och Innisfil Lakers i GMHL som 17-åring – och till TPS Åbo i Finland den gångna säsongen. Det var efter det äventyret som han kom hem till Sverige SHL-debuterade för Skellefteå AIK, 29 år gammal.

Äventyret i Kanada kom till efter lockrop från några vänner.

– Jag ville åka och göra något annat, var lite skoltrött och allting så jag tog ett sabbatsår, åkte iväg, samlade tankarna och försökte spela lite ishockey, berättar Anton Holm för hockeysverige.se.

– Jag har två polare som varit målvakter förut. De var alltid över på lite hockeycamper i Kalifornien. Då åkte jag med som skytt samtidigt som jag tränade lite men även hade lite semester. Första året fick jag chansen att spela i något som hette LA Kings juniors eller liknande. Då tyckte mina föräldrar att jag var för ung.
– Vi åkte även tillbaka året efter också. Då kom det här laget upp. Jag och den ena målvakten (Oskar Braf) åkte över och provade på det som en kul grej.

Du sa att du var skoltrött, fanns ändå målbilden då att du skulle satsa på hockeyn fullt ut?

– Satsa och satsa… Jag spelade för att jag tyckte det var kul samtidigt som jag fick lite kött på benen och erfarenhet.
– Mina föräldrar tyckte det ändå var bra att jag gick första året på gymnasiet här hemma, men sedan provade jag på det där och körde skola lite grann på distans. Det var en erfarenhet det också.


JOBBADE VID SIDAN OM

Anton Holm har spelat flera säsonger i division 1 med bland annat Nacka, Arboga och Södertälje. Det innebar att han inte alltid har kunnat leva på att enbart spela hockey. 

– I Nacka och Arboga jobbade jag halvtid. Jag har jobbat till och från. Samma sak i Södertälje. I AIK jobbade jag ett litet tag första säsongen, men annars har det inte varit så mycket.
– Bland annat jobbade jag i Arboga som personlig assist och elevassistent i skolor. Jag körde det under två år där. Efter Karlskogavändan körde jag samma sak här hemma i Nacka under ett och ett halvt år. 

29-åringen tycker också att det fungerat bra att kombinera hockey och jobb. 

– Ja, det tycker jag. Kul att röra på sig, hjälpa till, fixa och dona. Man sitter inte så mycket still i det jobbet.

Anton Holm i AIK-tröjan.Anton Holm i AIK-tröjan.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

VASS MÅLSKYTT I ALLSVENSKAN

Holm har genom åren visat att han är en extremt skicklig målskytt. Under senaste säsongen i Södertälje (2016/17) svarade han för 28 mål på 51 matcher och blev hela allsvenskans målkung. Under sina två säsonger med AIK blev det 23 respektive 18 mål. Men vad hans näsa för målskyttet bottna i har han inget bra svar på.


– Den frågan är svår att svara på, men det gäller väl att skjuta och försöka vara där det görs lite mål. Då brukar puckarna trilla in.


Du har ändå en förmåga att skapa och komma rätt i målfarliga situationer, hur går tankarna då du kommer över offensiv blå?
– Jag försöker bara gå på instinkt. Alla är olika. Vissa försöker skjuta, andra åka skridskor… Alla försöker prioritera olika eller lite annorlunda. Klart att jag försöker leta mig mot mål. 

Trots allt måste du ha ett gott spelsinne för att leta hitta ytorna där man lättast sätter dit puckarna?

– Ja, det försöker jag ändå ha, absolut.


SKADAD NÄR AIK KVALADE

Anton Holm var 29 år då han den här säsongen SHL-debuterade med Skellefteå. Möjligheten har ändå funnits för honom att spela i SHL, men det har inte varit något han prioriterat före att ha kul och må bra i sin hockey. 

– Möjlighet och möjlighet… Jag har varit lite uppe på tappen innan, men jag står ändå mycket för att må bra när man spelar hockey, spela där man trivs och följer magkänslan mer än pengakänslan och allt sådant.
– Det är mer viktigt för mig att vara välmående och tycka det är kul att spela kontra att få en väldig massa pengar någonstans där man inte trivs.

Med tanke på det du berättar om välmående, hur mådde du då förra våren då ni i AIK som storfavoriter missade att ta steget upp till SHL?
– Det var tufft. Dessutom kom min skada och det var första gången jag varit skadad under en längre period. Speciellt var det tufft att få skadan i det skedet av året.
– Det var surt att stå vid sidan, men det var inte mycket jag kunde göra. Vi provade med att tejpa, fixa och dona, men det fungerade inte så det kändes jävligt surt.

Anton Holm.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Inför säsongen den här säsongen valde Anton Holm att lämna AIK och testa på spel i finska TPS Åbo. 

– De låg på mycket under förra året. Jag tyckte att det skulle bli en erfarenhet att känna på att spela där. Det är en bra liga och jag fick bra vibbar.
– Tiden där var både och. Det var ganska turbulent. Vi bytte tränare, sportchefer och så vidare. Sedan ska man kanske vara en speciell person för att spela utomlands. Som jag sa innan är det ganska viktigt för mig att må bra, tycka det är kul samtidigt som jag vill att det ska vara bra stämning i laget och allt sådant. Det var en lite annorlunda situation och för mig passade det kanske inte. 

Mådde du bra under din tid i TPS?

– Nja… Det var inte så att jag tyckte det var superkul att rulla ner till hallen. Man kan säga mycket om tiden där, men jag lägger in det i erfarenhetsbanken och försöker ta med mig det som var bra och lämna kvar det som var dåligt.


OVISS FRAMTID

I slutet av januari stod det klart att Anton Holm skulle lämna Finland och istället avsluta säsongen i Skellefteå. Där svarade han för två assist på 15 matcher. 

– Bara det att dom ens visade intresse kändes kul. Den klubben och historiken de har, att komma in under säsongen där var verkligen jättekul.
– Jag förväntade mig egentligen ingenting från deras sida. Jag kom dit, hade knappt spelat någonting och att sedan få vara med och slåss om en SHL-plats var hur kul som helst. 

Kontraktet med Skellefteå har gått ut för Anton Holm och vart han kommer spela kommande säsong är i dagsläget osäkert. 

– Man vet inte hur det ser ut framåt med viruset och allt det där. Det är en massa diskussioner på gång. Till att börja med det här med permitteringar. Det känns samtidigt som inte någon riktigt vet vad som händer med värvningstopp och allt sådant.

– Det är många tankar som florerar runt så vi får helt enkelt se. Jag sitter lugnt, tränar på och försöker vara redo om något dyker upp. Det är svårt att säga något och jag tror många andra känner samma sak eftersom det är svårt att få en bild över hela situationen.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 mars
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
17:30 Pelicans - Ilves Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
20:00 Servette - Zug National League
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
16:00 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 april
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Dallas Stars - Nashville Predators NHL
04:00 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten