Sök
Albert Johanssons framfart har imponerat på Håkan Andersson och Detroit Red Wings.
Foto: Bildbyrån
NHL

"Törs knappt säga till dig vad de säger om honom"

Detroit Red Wings plockade Albert Johansson sent i andra rundan av draften förra sommaren. Hans spel i SHL den här säsongen har fått klubben att jubla, säger scouten Håkan Andersson till hockeysverige.se.
– Våra spelarutvecklare säger att om han fortsätter vara målmedveten är det inte alls långt borta med NHL-spel.

Liga efter liga har stängts ned samtidigt som i princip alla IIHF-turneringar blivit inställda i coronavirusets spår. För NHL-scouterna är det en knepig tid i och med att det inte finns några matcher att titta på längre – och framför allt inget U18-VM för att göra slutgiltiga utvärderingar av toppspelarna.

Men Detroit Red Wings svenska veteranscout Håkan Andersson är inte orolig för det.

– Jag brukar säga att har man inte koll på sina lirare innan april, då blir det svårt. Jag känner mig ganska säker. Skulle de hålla draften om en vecka skulle jag känna mig bekväm med den lista jag har i dag, säger han till hockeysverige.se.
– Jag har hunnit se 160 matcher den här säsongen. Under en normal säsong landar jag på runt 200 matcher. Så det är ändå helt okej.

FICK NY ROLL AV YZERMAN

För Red Wings kommer sommarens NHL-draft, förutsatt att den kan genomföras som planerat, att bli synnerligen viktig. Efter en säsong från helvetet, där laget var sämst i hela ligan innan det ofrivilliga spelstoppet, kommer klubben att drafta bland de fyra första lagen. Hur tidigt avgörs av hur draftlotteriet faller sig.

Nye general managern Steve Yzerman, som ersatte Ken Holland inför den här säsongen, var tidigt medveten om att Red Wings sannolikt skulle få en tung säsong. Han valde därför att strukturera om sin scoutingstab. Håkan Andersson, chef för den europeiska scoutingen, har varit över till Nordamerika tre gånger under säsongen för att ta en närmare titt på de högst rankade spelarna där för att kunna jämföra dem med de högst rankade spelarna i Europa.

– Det gäller att göra rätt med de tidiga valen. Det var därför Yzerman kom till mig och bad mig välja ut någon som skulle komma över och kolla mer på spelarna därborta. Jag tackade ja till det själv, men var samtidigt lite rädd att vi skulle tappa kollen här på hemmaplan. Då anställde vi Thomas Carlsson som var i Arizona tidigare, så han har backat upp mig här på hemmaplan. Det har varit en perfekt lösning, konstaterar han.
– Det har varit spännande att kolla på killar som (Alexis) Lafrenière och (Quinton) Byfield, sådana toppkillar och veta att en av dem kommer att spela för Red Wings på sikt. Vi har ju även förstavalet i andra rundan av draften (32) och där brukar man ofta kunna få en kille som man själv har rankad runt 18-25. Det är spännande som fan.

Steve Yzerman.Steve Yzerman.Foto: Scott W. Grau/Icon Sportswire

RAYMOND OCH HOLTZ UNDERSKATTADE?

Svenskarna Lucas Raymond och Alexander Holtz finns med i snacket om spelare som kan gå bland de fem, tio första i draften. Håkan Andersson tror att de är lite underskattade för att de har spelat mot män medan de flesta andra spelar mot andra juniorer.

– Jag har ju kollat en hel del juniorhockey därborta nu och det råder ingen tvekan om att Holtz och Raymond hade producerat en jäkla massa poäng i de där ligorna. Våra scouter och folk i ledningen är inte dummare än att de kan se vad en kille som Holtz kan göra. De har sagt "fy fan vad han skulle vara bra i en våra juniorligor". Det gäller att ha folk som inser det i sina lag, säger Andersson.

Om Red Wings plockar några svenskar i den kommande draften återstår att se. Klubben har redan en hel del blågula inslag i sin talangpool. Inte minst då Färjestads back Albert Johansson. 19-åringen har gått från klarhet till klarhet i SHL under säsongen efter att ha draftas som 60:e spelare i andra rundan av draften förra sommaren.

– Jag törs knappt säga till dig vad de säger om honom i klubben..., skrattar Håkan Andersson när tidigare landslagsbacken Roger Johanssons son kommer på tal.
– Våra spelarutvecklare – och det är killar som Shawn Horcoff och Daniel Cleary som har gjort en hel del NHL-matcher – säger att om han fortsätter att vara målmedveten och jobbar hårt de närmaste somrarna så är det inte alls långt borta med NHL, vilket är jäkligt spännande. Att han inte var med i Sveriges lag på JVM var en gåta för mig...
– Jag har haft en del samtal med (Färjestads forward) Gustav Rydahl under säsongen eftersom jag känner honom sedan tidigare och eftersom han snart lär sajna NHL-kontrakt med någon klubb. Han säger att inte ens jag som har varit med och draftat honom fattar hur bra Albert är (skratt).

SVENSKA FREE AGENTS PÅ INGÅNG?

Rydahl är förresten en av alla de svenska free agents som har ryktats vara på väg att sajna med Detroit Red Wings. Malte StrömwallMathias Bromé och Fredrik Händemark är några andra namn som också nämnts som intressanta för klubben. Håkan Andersson kan emellertid inte uttala sig om någon av dem skulle vara nära en påskrift.

– Det enda jag har gjort är att langa in mina rapporter om de spelare de varit intresserade av att veta mer om. Vissa av dem är jag personligen inte främmande för att sajna, men hur de står sig mot de ryssar och amerikaner som lagledningen kollar på vet jag inte. Det är inte jag som tar de avgörande besluten där, säger han.


FAKTA

Håkan Andersson om några av de svenska Detroittalangerna

  • Malmös back Malte Setkov:
  • – Han blev utlånad till Kristianstad och fick Andreas Lilja som tränare. De tyckte att han var deras bästa back. Jag kollade var Jonathan Ericsson var i samma ålder och han spelade i Hockeyallsvenskan då. Det känns som Malte ligger i samma tidsram. Om det blir samma spelare av honom får vi se.
  • Skellefteås forward Jonatan Berggren:
  • – Han hade jäkla otur skadade sig igen. Innan dess hade han ett bra i JVM och såg bra ut i SHL. Det finns hopp här. Man får verkligen hoppas att han inte blir skadad igen, att han kommer tillbaka. Det blir på sätt och vis ett test att se om han har drivet för att återhämta sig, för han har haft det tufft med två säsonger som till viss del förstörts av skador.
  • Frölundas forward Elmer Söderblom:
  • – Han var strålande i J20, vräkte in poäng och fick lite chanser i SHL och Hockeyallsvenskan. Jag vet att Viktor Stråhle (Frölundas assisterande tränare) var riktigt imponerad. Han förbättrade sitt skott ordentligt under säsongen och ser spännande ut.
  • Frölundas back Gustav Berglund:
  • – Innan jul förra året var han en "no draft" för mig för jag tyckte att han hade lite dåliga vanor, men sedan skärpte han till sig med kost och sömn och blev en mycket bättre spelare. Nu har han draftats, debuterat i SHL och spelat i U19-landslaget. Ingen dålig utveckling. Vi fick över honom till vår camp i höstas och där jobbade Niklas Kronwall med honom. När han kom tillbaka till Sverige ringde Frölunda och frågade vad vi hade gjort med honom. De tyckte att han var en helt ny spelare.
  • Timrås målvakt Victor Brattström:
  • – Om vi kommer att sajna honom? Det är inte jag rätt person att svara på. Jag har rotat fram det de velat veta om honom och rapporterat det. Jag tror vi måste sajna honom nu för att inte förlora rättigheterna, så det är inte omöjligt att det blir av.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten