Albert Johanssons framfart har imponerat på Håkan Andersson och Detroit Red Wings.
Foto: Bildbyrån
NHL

"Törs knappt säga till dig vad de säger om honom"

ANNONS
Detroit Red Wings plockade Albert Johansson sent i andra rundan av draften förra sommaren. Hans spel i SHL den här säsongen har fått klubben att jubla, säger scouten Håkan Andersson till hockeysverige.se.
– Våra spelarutvecklare säger att om han fortsätter vara målmedveten är det inte alls långt borta med NHL-spel.

Liga efter liga har stängts ned samtidigt som i princip alla IIHF-turneringar blivit inställda i coronavirusets spår. För NHL-scouterna är det en knepig tid i och med att det inte finns några matcher att titta på längre – och framför allt inget U18-VM för att göra slutgiltiga utvärderingar av toppspelarna.

Men Detroit Red Wings svenska veteranscout Håkan Andersson är inte orolig för det.

– Jag brukar säga att har man inte koll på sina lirare innan april, då blir det svårt. Jag känner mig ganska säker. Skulle de hålla draften om en vecka skulle jag känna mig bekväm med den lista jag har i dag, säger han till hockeysverige.se.
– Jag har hunnit se 160 matcher den här säsongen. Under en normal säsong landar jag på runt 200 matcher. Så det är ändå helt okej.

FICK NY ROLL AV YZERMAN

För Red Wings kommer sommarens NHL-draft, förutsatt att den kan genomföras som planerat, att bli synnerligen viktig. Efter en säsong från helvetet, där laget var sämst i hela ligan innan det ofrivilliga spelstoppet, kommer klubben att drafta bland de fyra första lagen. Hur tidigt avgörs av hur draftlotteriet faller sig.

Nye general managern Steve Yzerman, som ersatte Ken Holland inför den här säsongen, var tidigt medveten om att Red Wings sannolikt skulle få en tung säsong. Han valde därför att strukturera om sin scoutingstab. Håkan Andersson, chef för den europeiska scoutingen, har varit över till Nordamerika tre gånger under säsongen för att ta en närmare titt på de högst rankade spelarna där för att kunna jämföra dem med de högst rankade spelarna i Europa.

– Det gäller att göra rätt med de tidiga valen. Det var därför Yzerman kom till mig och bad mig välja ut någon som skulle komma över och kolla mer på spelarna därborta. Jag tackade ja till det själv, men var samtidigt lite rädd att vi skulle tappa kollen här på hemmaplan. Då anställde vi Thomas Carlsson som var i Arizona tidigare, så han har backat upp mig här på hemmaplan. Det har varit en perfekt lösning, konstaterar han.
– Det har varit spännande att kolla på killar som (Alexis) Lafrenière och (Quinton) Byfield, sådana toppkillar och veta att en av dem kommer att spela för Red Wings på sikt. Vi har ju även förstavalet i andra rundan av draften (32) och där brukar man ofta kunna få en kille som man själv har rankad runt 18-25. Det är spännande som fan.

Steve Yzerman.Steve Yzerman.Foto: Scott W. Grau/Icon Sportswire

RAYMOND OCH HOLTZ UNDERSKATTADE?

Svenskarna Lucas Raymond och Alexander Holtz finns med i snacket om spelare som kan gå bland de fem, tio första i draften. Håkan Andersson tror att de är lite underskattade för att de har spelat mot män medan de flesta andra spelar mot andra juniorer.

– Jag har ju kollat en hel del juniorhockey därborta nu och det råder ingen tvekan om att Holtz och Raymond hade producerat en jäkla massa poäng i de där ligorna. Våra scouter och folk i ledningen är inte dummare än att de kan se vad en kille som Holtz kan göra. De har sagt "fy fan vad han skulle vara bra i en våra juniorligor". Det gäller att ha folk som inser det i sina lag, säger Andersson.

Om Red Wings plockar några svenskar i den kommande draften återstår att se. Klubben har redan en hel del blågula inslag i sin talangpool. Inte minst då Färjestads back Albert Johansson. 19-åringen har gått från klarhet till klarhet i SHL under säsongen efter att ha draftas som 60:e spelare i andra rundan av draften förra sommaren.

– Jag törs knappt säga till dig vad de säger om honom i klubben..., skrattar Håkan Andersson när tidigare landslagsbacken Roger Johanssons son kommer på tal.
– Våra spelarutvecklare – och det är killar som Shawn Horcoff och Daniel Cleary som har gjort en hel del NHL-matcher – säger att om han fortsätter att vara målmedveten och jobbar hårt de närmaste somrarna så är det inte alls långt borta med NHL, vilket är jäkligt spännande. Att han inte var med i Sveriges lag på JVM var en gåta för mig...
– Jag har haft en del samtal med (Färjestads forward) Gustav Rydahl under säsongen eftersom jag känner honom sedan tidigare och eftersom han snart lär sajna NHL-kontrakt med någon klubb. Han säger att inte ens jag som har varit med och draftat honom fattar hur bra Albert är (skratt).

SVENSKA FREE AGENTS PÅ INGÅNG?

Rydahl är förresten en av alla de svenska free agents som har ryktats vara på väg att sajna med Detroit Red Wings. Malte StrömwallMathias Bromé och Fredrik Händemark är några andra namn som också nämnts som intressanta för klubben. Håkan Andersson kan emellertid inte uttala sig om någon av dem skulle vara nära en påskrift.

– Det enda jag har gjort är att langa in mina rapporter om de spelare de varit intresserade av att veta mer om. Vissa av dem är jag personligen inte främmande för att sajna, men hur de står sig mot de ryssar och amerikaner som lagledningen kollar på vet jag inte. Det är inte jag som tar de avgörande besluten där, säger han.


FAKTA

Håkan Andersson om några av de svenska Detroittalangerna

  • Malmös back Malte Setkov:
  • – Han blev utlånad till Kristianstad och fick Andreas Lilja som tränare. De tyckte att han var deras bästa back. Jag kollade var Jonathan Ericsson var i samma ålder och han spelade i Hockeyallsvenskan då. Det känns som Malte ligger i samma tidsram. Om det blir samma spelare av honom får vi se.
  • Skellefteås forward Jonatan Berggren:
  • – Han hade jäkla otur skadade sig igen. Innan dess hade han ett bra i JVM och såg bra ut i SHL. Det finns hopp här. Man får verkligen hoppas att han inte blir skadad igen, att han kommer tillbaka. Det blir på sätt och vis ett test att se om han har drivet för att återhämta sig, för han har haft det tufft med två säsonger som till viss del förstörts av skador.
  • Frölundas forward Elmer Söderblom:
  • – Han var strålande i J20, vräkte in poäng och fick lite chanser i SHL och Hockeyallsvenskan. Jag vet att Viktor Stråhle (Frölundas assisterande tränare) var riktigt imponerad. Han förbättrade sitt skott ordentligt under säsongen och ser spännande ut.
  • Frölundas back Gustav Berglund:
  • – Innan jul förra året var han en "no draft" för mig för jag tyckte att han hade lite dåliga vanor, men sedan skärpte han till sig med kost och sömn och blev en mycket bättre spelare. Nu har han draftats, debuterat i SHL och spelat i U19-landslaget. Ingen dålig utveckling. Vi fick över honom till vår camp i höstas och där jobbade Niklas Kronwall med honom. När han kom tillbaka till Sverige ringde Frölunda och frågade vad vi hade gjort med honom. De tyckte att han var en helt ny spelare.
  • Timrås målvakt Victor Brattström:
  • – Om vi kommer att sajna honom? Det är inte jag rätt person att svara på. Jag har rotat fram det de velat veta om honom och rapporterat det. Jag tror vi måste sajna honom nu för att inte förlora rättigheterna, så det är inte omöjligt att det blir av.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga