Robin Salo.
Foto: Johan Bernström/Bildbyrån
SHL

Nyförvärvet kan lämna för NHL: ”Vi får se vad som händer”

ANNONS

Efter flera framgångsrika år hemma i Finland lämnade Robin Salo hemlandet för spel i SHL med Örebro. 
Något som han själv beskriver som ett steg uppåt i hans karriär. Flytten till Sverige är något som ska ta honom närmare NHL-spel – kanske redan till nästa säsong.
– Allt beror på vad Islanders tycker, säger 21-åringen till hockeysverige.se.

Robin Salo kom fram tidigt som en talangfull back och var assisterande kapten när Finland vann guld i U18-VM 2016 och var senare även med i JVM 2018. I juniorlandslaget fick Salo dela isen med stortalanger som Miro HeiskanenJesse PuljujärviHenri JokiharjuKristian Vesalainen och Eeli Tolvanen.

Robin, vars pappa Robert Salo spelade elithockey i Finland på 90-talet, draftades av New York Islanders i andrarundan av draften 2017. Till skillnad från de andra stora talangerna som nämndes ovan blev Salo dock kvar i Finland istället för att åka över till Nordamerika. 

Efter flera starka säsonger i Liiga valde dock 21-åringen nyligen att lämna hemlandet. Precis innan transferfönstret stängde plockades han in till SHL för spel i Örebro, där har han nu gjort sju matcher.
– Det är annorlunda förstås jämfört med finska ligan men det känns bra för egen del. Det är snabbt spel och man måste vara redo hela tiden. De kommer hårt på en här så det gäller att vara snabb och åka mycket skridskor, säger Salo till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har inte haft några problem än så länge utan det har bara varit roligt att komma hit till Sverige. Det är bra hockey här och det håller en hög nivå så man får försöka göra sitt bästa för att vinna. 

”SHL ÄR EN BÄTTRE LIGA ÄN DEN FINSKA”

Den skridskoskicklige backen har även fått stort förtroende av Örebrotränarna och har snittat över 20 minuters istid i sex av sina sju första matcher i SHL.
– Det känns bra. Det är alltid roligt att få spela, få mycket istid och känna att man har förtroendet från tränarna. Det är lättare att spela när man får gå ut och spela sitt eget spel och göra det man bra på, säger finländaren.

Har det varit ett stort steg att gå från Liiga till SHL?
– Jag skulle inte säga att det är ett stort steg men man behöver anpassa sig. Det är annorlunda spel på det sättet och det gäller att försöka vara smart på isen här, säger Salo och fortsätter: 
– Jag skulle säga att det är en bättra liga här än i Finland. Den är snabbare och blir svårare på det sättet, sedan beror det ju på hur man är som spelare och hur lång tid det tar innan man anpassar sig. 

Robin Salo har fått ett stort förtroende i Örebro. Robin Salo har fått ett stort förtroende i Örebro. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Att flytta hemifrån är också något som 21-åringen ser som ett framsteg i hans karriär.
– Absolut, det här är ett steg framåt för mig. SHL är en bra liga så detta är helt klart ett kliv uppåt. 

Robin Salo hade en händelserik februari månad då han strax innan flytten till Örebro även fick chansen att göra sina första A-landskamper för Finland.
– Det var mäktigt att få spela med landslaget och testa på det där. Det var absolut en bra erfarenhet för mig som spelare att få spela sådana matcher.
– Det var roligt att spela i Globen och få visa upp sig för den svenska publiken. Det var mycket åskådare och bra stämning. Extra speciellt att få möta Sverige också. 

”SNACKAR GANSKA MYCKET MED ISLANDERS”

Finländaren draftades av New York Islanders 2017 men har fortfarande inte skrivit kontrakt med NHL-klubben. Drömmen, som för de flesta andra, är att korsa Atlanten till Nordamerika och få spela i världens bästa liga. 
– Absolut, det är drömmen att få chansen att åka över och spela där i många år. Man behöver jobba hårt för att utveckla sitt spel så att man är redo innan man kan komma dit. 

Robin Salo har kontrakt med Örebro även nästa säsong – men det skulle inte hindra honom från att lämna till sommaren.Robin Salo har kontrakt med Örebro även nästa säsong – men det skulle inte hindra honom från att lämna till sommaren.Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Hur ser kontakten ut med Islanders?
– Vi snackar ganska mycket. De håller kontakt och ger tips och grejer, säger han och fortsätter:
– De verkar nöjda än så länge. Jag har haft en bra säsong och det verkar de också tycka. Jag har gått framåt och tagit steg uppåt. 

Just att byta Liiga mot SHL är ett steg i rätt riktning för Salos utveckling. Enligt honom ska flytten ta honom närmare NHL-spel.
– Ja, det tycker jag. Det är viktigt att ta steget uppåt och utmana sig själv. Det är en ny liga och snabbare spel. Det är bra att få testa på spel i andra ligor och förbereda sig mer innan man åker över. 

Robin Salo skrev ett tvåårsavtal med Örebro vilket innebär att han även är kontrakterad för SHL-spel nästa säsong. Det ryktas dock att Islanders vore intresserade av att plocka över 21-åringen till Nordamerika för spel i NHL eller AHL nästa säsong.

Vore det aktuellt att åka över redan till nästa säsong?
– Det vet jag inte. Jag ska spela så bra jag kan här och göra mitt allra bästa. Sedan får vi se vad de säger, allt beror på vad Islanders tycker. Vi får se vad som händer efter säsongen, avslutar finländaren. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL