Filip Ahl jublar efter målet.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

SSK bröt Björklövens otroliga hemmasvit

Björklöven hade vunnit 16 raka matcher hemma i A3 Arena inför kvällens matcher. Då lyckades Södertälje bryta jättesviten genom att ta en straffseger och blev då det första bortalaget sedan november att vinna i A3 Arena.
I övrigt är det fortsatt spänning runt alla tre strecken efter kvällens resultat.

Svep från kvällens omgång i Hockeyallsvenskan:

Timrå – Mora 3–2 (2-1,1-1,0-0)

Timrå: Morten MadsenAlbin Lundin,Jonathan Dahlén.
Mora: Daniel LjunggrenViktor Amnér.

Timrå är i storform med åtta raka segrar och kommer senast från en jätteurladdning då man vann mot Almtuna med hela 11-1. Det skapar spänning i toppen av tabellen då man både klättrade upp på samma poäng som Modo samt närmade sig rivalen i målskillnad.

Kvällens match mot Mora skulle dock visa sig bli en mycket tuffare historia då dalalaget själva är i en streckstrid för att ta sig till slutspel.

Timrå inledde dock övertygande och tog ledningen med 2-0 men Mora kämpade sig tillbaka och kvitterade till 2-2 i den andra perioden och hade faktiskt en puck inne för 2-3 men det dömdes bort då det bedömdes att Victor Brattström hade blockerat pucken innan en Moraspelare brakade in i honom vilket gjorde att pucken blev lös.

Fem minuter efter att Moras mål dömdes bort skickade Jonathan Dahlén istället in 3-2 till Timrå. Det skulle även visa sig bli matchavgörande då Timrå lyckades hålla tätt i den tredje perioden och 3-2 blev även slutresultatet. Dahlén går därmed upp i ensam poängligaledning och med sina 74 poäng har han nu endast tre poäng upp till Pär Arlbrandts poängrekord med två matcher kvar att spela.

Timrå har nu nio raka vinster och håller uppe pressen på Modo då rivalerna fortsatt ligger på samma poäng.

AIK – Modo 1–4 (0-1,0-1,1-2)

AIK: Emil Aronsson.
Modo: Iikka Kangasniemi 2, Patrik KarlkvistVictor Berglund.

Modo var piskade att vinna efter att få tappat poäng i flera av sina senaste matcher, speciellt eftersom Timrå jagar precis i hälarna.

Mot jumbon AIK, som redan är klara för kvalspel, blev det dock en enkel historia. Modo gick upp i en 2-0-ledning efter att ha vunnit skotten 15-2 i den andra perioden. AIK skapade visserligen lite spänning genom att reducera men i därefter städade Modo undan bottenlaget.

Iikka Kangasniemi skulle vara en spetsvärvning för Modo men hade inför kvällens match endast stått för två assist på sju matcher. Nu verkar han dock ha fått koll på grejerna då han sköt två mål när Modo vann med 4-1, det var hans första mål i Hockeyallsvenskan.

Tack vare de sista målen förbättrar Modo även sin målskillnad gentemot Timrå som endast tog en uddamålsseger. Modo har nu sex måls försprång till Timrå.

Tingsryd – Almtuna 4–5 SO (1-3,1-1,1-0,0-0,0-1)

Tingsryd: Felix OlssonLudvig ClaessonSimon NorbergRobin Carlsson.
Almtuna: Sebastian Fakt 2 (inklusive avgörande straff), Mattias GranlundTony MårtenssonHampus Harlestam.

Almtuna är i stort behov av poäng för att säkra allsvenskt spel även nästa säsong och såg ut att kunna ta ett stort kliv mot det nya kontraktet när man gick upp i en 3-0-ledning i den första perioden.

Tingsryd har dock också mycket att spela för då de jagar Mora på den sista slutspelsplatsen. De klöste sig därmed tillbaka till 2-3 men i slutet av den andra perioden satte Hampus Harlestam Almtunas fjärde mål och satte käppar i hjulet för smålänningarna.

De vägrade dock att ge sig och fick en 3-4 puck och med tre minuter kvar av den tredje perioden satte Robin Carlsson kvitteringen och säkrade därmed minst en viktig poäng för både Tingsryd och Almtuna då matchen gick till förlängning.

Matchen gick sedan till straffar och där visade Uppsalalaget att de har tränat på straffläggningar då de gjorde mål på alla tre straffar och knep därmed bonuspoängen. Två väldigt viktig pinnar för Almtuna eftersom bottenkonkurrenten Kristianstad tog tre poäng. Almtuna har dock fortsatt två poängs försprång till Kristianstad.

Tingsryd fick nöja sig med en poäng men kommer ändå en poäng närmare Mora då dalalaget förlorade efter full tid. Det skiljer nu endast två poäng mellan Mora och Tingsryd.

Karlskrona – Västervik 4–3 OT (2-2,1-0,0-1,1-0)

Karlskrona: William PethrusNiklas JohanssonPhilip RondahlAxel Lindström.
Västervik: Victor WänghultOskar DruggeKim Johansson.

Karlskrona gled ut ur det allra hetaste slutspelsracet i och med förlusten mot Tingsryd senast men Västervik hade fortfarande en rejäl chans att hamna bland de åtta bästa med tre poäng upp till Mora.

KHK tog dock sista chansen att nå slutspel då de vann efter förlängning när Axel Lindström sköt sitt femte mål för säsongen. Blekingelaget knep därmed bonuspoängen och segern trots att Västervik vann skotten med 36-25.

Karlskrona har nu fyra poäng upp till Mora med två matcher kvar att spela, de är dock två ytterligare lag framför sig i jakten på Mora. Ett av dem är Västervik som behöver ta två poäng mer än dalalaget de sista matcherna.

Björklöven – Södertälje 2–3 SO (1-0,0-1,1-1,0-0,0-1)

Björklöven: Brian CooperHardy Häman Aktell.
Södertälje: Christopher LiljewallNick OlesenFilip Ahl (avgörande straff).

Björklöven är redan klara seriesegrare i Hockeyallsvenskan och har egentligen inget att spela för förutom poängrekordet i Sverige som ligger på 118 poäng och Löven stod på 114 inför kvällens matcher.

Något väldigt sällsynt hände dock. Björklöven förlorade nämligen hemma i A3 Arena efter att ha tagit 16 raka vinster hemma i Umeå.

Södertälje drog nämligen det längsta strået genom att vinna på straffar. Björklöven hade ledningen med 2-1 i slutet av den tredje perioden men med mindre än 90 sekunder kvar att spela fick SSK in en kvittering. Efter en mållös förlängning kom avgörandet i straffläggningen där både Filip Ahl och Nick Olesen satte sina straffar samtidigt Alexander Sahlin räddade två straffar.

Västerås – Karlskoga 3–4 OT (0-0,2-3,1-0,0-1)

Västerås: Alexander Lunsjö, Jesper JohanssonKelsey Tessier.
Karlskoga: Nikola PasicLinus KarlssonWilhelm WestlundFredrik Forsberg

Efter en mållös första period exploderade den här matchen i den andra med fem mål där Karlskoga hade ledningen med 3-2.

Västerås lyckades dock forcera in en kvittering i den tredje och tvingade matchen till en förlängning. Där fick Karlskoga spela powerplay och då kunde Fredrik Forsberg skicka in sitt 31:a mål den här säsongen och bonuspoängen till Värmland.

Den här matchen var sällsynt på så sätt att den faktiskt inte gällde alltför mycket. Karlskoga är redan klara fyra i tabellen medan Västerås har tre poäng ner till Södertälje på sjätteplatsen.

Kristianstad – Vita Hästen 4–3 (0-1,2-2,2-0)

Kristianstad: Gustav Willman Borvik 2, Herman HanssonAmil Krupic.
Vita Hästen: Anton Johansson 2, Marcus Fagerudd.

Kristianstad fortsätter sätta press på Almtuna i kampen om vem som ska undvika kvalspel. Vita Hästen har dock varit starka den här säsongen och bjöd på en tuff kamp.

Bortalaget ledde med 1-0, 2-1 och 3-2 men skåningarna kämpade sig alltid tillbaka. I den början av den tredje perioden fick Kristianstad straff och som Gustav Willman Borvik konverterade för sitt andra mål i matchen.

Bara ett par minuter senare fick hemmalaget spelade powerplay där succébacken Amil Krupic skickade in 4-3 till Kristianstad. 24-åringen har varit en av Hockeyallsvenskans allra bästa offensiva backar och ligger trea i backarnas poängliga med 36 poäng på 47 matcher den här säsongen.

I slutet av matchen när Vita Hästen pressade på för att kvittera till 4-4 drog Christopher Fish på sig ett matchstraff för boarding. När Simon Fernholm även drog på sig en tvåminutare för tripping grusades bortalagets chanser för en kvittering då man istället fick spela med två man färre på isen.

Kristianstad tar därmed en otroligt viktig trepoängare som gör att de nu bara är två poäng bakom Almtuna i kampen om att slippa kvalspel.